Dekoder DMC (Horizon) i nowy pilot z brandem PLAY |
Autor |
Wiadomość |
pawlosic_
Klikacz
|
Wysłany: 05-07-2025, 23:53 Dekoder DMC (Horizon) i nowy pilot z brandem PLAY
|
|
|
Cześć, ostatnio mając problemy z oryginalnym pilotem od Horizona postanowiłem udać się do punktu PLAY celem wymiany na nowy. Pan z obsługi powiedział, że oni teraz wymieniają piloty na nowe, które są w pełni kompatybilne z tym dekoderem tylko nie mają dedykowanej klawiatury. Zabrałem go i w domu zacząłem szperać jak go tu sparować. nigdzie nie mogłem znaleźć co to za model i jak go ustawić, ale jakoś doszedłem do tego, że ten pilot to ten sam co od starego dekodera MEDIABOX tylko z nowym brandem PLAY. Znalazłem tę oto instrukcję parowania:
1. Zasłoń ręką przód pilota - wciśnij raz przycisk „TV”.
2. Naciśnij i przytrzymaj 10 sekund przyciski „OK” oraz przycisk w kolorze czerwonym - przycisk „TV” zamiga.
3. Wprowadź kod 991 (cyfry nie pojawią się na ekranie) - przycisk „TV” ponownie zamiga.
4. Naciśnij przycisk „STANDBY” (wyłącznik), a następnie kilkukrotnie przycisk „CH-”.
5. Zaczekaj aż telewizor wyłączy się.
6. Naciśnij przycisk „OK”.
Zrobiłem tak i rzeczywiście pilot sparował się z Moim LG 55UJ7507. Natomiast mam pewien zgrzyt. Otóż jeśli nacisnę górny środkowy przycisk PLAY (kiedyś UPC) to mogę jedynie sterować dekoderem i naciskając przyciski do zmiany głośności telewizor nie reaguje, dopiero gdy nacisnę przycisk TV to pilot przełącza się w tryb telewizora i mogę sterować głośnością, ale już nie dekoderem przez co teraz muszę ciągle "wachlować" między trybami. Pytanie moje jest takie czy da się ustawić ten pilot tak żeby przyciski automatycznie reagowały, że VOL+ i VOL- to mają być tylko od telewizora a cała reszta do dekodera? Oryginalny pilot od Horizon tak właśnie działał. |
|
|
|
 |
klocorek
light master

|
Wysłany: 06-07-2025, 07:57
|
|
|
A nie możesz pilotem od telewizora sterować dekoderem? Sprawdź czy Twój telewizor obsługuje CEC. Bo Horizon obsługuje CEC. W moim przypadku pilotem od telewizora (Samsung) steruję pogłaszaniem na TV a zmianę kanałów na dekoderze Horizon. Jest to super wygodne. Pilotem od Horizon nawiguje tylko podczas nagrywania i odtwarzania filmów VOD. |
|
|
|
 |
pawlosic_
Klikacz
|
Wysłany: 06-07-2025, 10:23
|
|
|
@klocorek Magic remote od mojego LG działa z Horizon, ale z jakiegoś powodu klawiatura numeryczna nie, więc nie zmienię kanału po numerze a głównie tak zmieniam kanały. |
|
|
|
 |
|