Oferta Orange vs. UPC |
Autor |
Wiadomość |
SuperGod
ultra master

|
Wysłany: 22-01-2025, 16:13
|
|
|
SuperGod napisał/a: | Warto też dodać, że ONT na Nju nie dostaniesz. |
Własna korekta, bo edycja nie działa.
Dostaniesz, trzeba tylko być upartym i "powalczyć" |
|
 |
atomix
chello guru
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Gru 2005 Posty: 3649 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 05-03-2025, 23:56
|
|
|
Od kilku dni jestem użytkownikiem Orange Światłowód (po przejściu z UPC/Play). Na razie jestem zadowolony. Internet stabilny. Ja to z tych przeciętnych użytkowników, nie grzebię w modemach, adresach IP etc. Po prostu działa
Ale muszę przyznać, że w porównaniu do UPC, w Orange mają fajnie opracowaną stronę techniczną jeśli chodzi o modem. Fajnie to wszystko wygląda w Mój Orange czy w dedykowanej aplikacji. Podgląd na wiele rzeczy. W UPC tego nie było.
Na razie nie żałuję zmiany operatora. I raczej tak pozostanie, bo ziomki z dzielni chwalą od dawna. |
|
|
|
 |
swat997
ultra master
|
Wysłany: 21-05-2025, 20:42
|
|
|
atomix napisał/a: |
Na razie nie żałuję zmiany operatora. . | U mnie również
Neo10 napisał/a: | No już się wyjaśniło ... Czyli zaczynamy 2 podejście testowe | To super, że jest OK
Nie pamiętam czy masz też 4K Multi, jeśli tak to daj znać jak tam z regulacją głośności,
bo u mnie gdy ustawi się sterowanie głośności CEC to nie dość że działa z opóźnieniem,
to po jednym naciśnięciu pilotem od dekodera przeskakuje tak gdzieś o 10 klików od pilota listwy. |
|
 |
Neo10
ultra master

Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 773 Skąd: wawa
|
Wysłany: 21-05-2025, 21:19
|
|
|
swat997 napisał/a: |
Nie pamiętam czy masz też 4K Multi, jeśli tak to daj znać jak tam z regulacją głośności,
bo u mnie gdy ustawi się sterowanie głośności CEC to nie dość że działa z opóźnieniem,
to po jednym naciśnięciu pilotem od dekodera przeskakuje tak gdzieś o 10 klików od pilota listwy. |
Ogólnie ten ich zwykły android box na androidtv czyli 4kmulti mam ale on w drugim pokoju gdzie emerytka oglądać będzie jedynie tvn24 i jeszcze je nie przepiałem z upc bo trudno oderwać hehe Ale może się pobawię tym zgraniem bo pilot samsunga akurat dla niej za trudny i ciągle cos klika nie tak
U siebie z kolei mam nvidia shield i na nim apka śmiga bez problemu no ale ogólnie u siebie nie używam z kolei głośnika w tv tylko stare 5.1 logitech z5400 więc akurat też steruje pilotem od nich głośnością |
|
 |
swat997
ultra master
|
Wysłany: 21-05-2025, 21:37
|
|
|
Neo10 napisał/a: | Ale może się pobawię tym zgraniem bo pilot samsunga akurat dla niej za trudny i ciągle cos klika nie tak | Fajowo
Ten od Orange jest całkiem zgrabny.
Nawet rozmieszczenie przycisków nie jest głupie, choć parę wad by się znalazło, jak brak podświetlenia czy jajowaty kształt,
gdzie górę z dołem łatwo pomylić. Fajnie, że można jednym przyciskiem włączać i wyłączać TV i dekoder.
Tylko ta durna regulacja głośności .......
Aha, zauważyłem jeszcze pewną różnicę w menu i oprogramowaniu.
Mój znajomy w ustawieniach dźwięku w CEC-HDMI ma kilka opcji ustawień, jak dźwięk DD, DD+ i inne.
Ja mam dwie opcje: włączenie dźwięku przestrzennego, i wyłączenie.
Działa u niego też lewy górny przycisk do zmiany źródła. U mnie jest martwy.
To te dekodery mogą mieć inne menu?
Z tego co się dowiedziałem samemu aktualizacji softu nie da się wymusić, trzeba czekać aż Orange sam to zrobi. |
|
 |
Neo10
ultra master

|
Wysłany: 21-05-2025, 22:54
|
|
|
swat997 napisał/a: | Fajowo
Ten od Orange jest całkiem zgrabny.
Nawet rozmieszczenie przycisków nie jest głupie, choć parę wad by się znalazło, jak brak podświetlenia czy jajowaty kształt,
gdzie górę z dołem łatwo pomylić. Fajnie, że można jednym przyciskiem włączać i wyłączać TV i dekoder.
Tylko ta durna regulacja głośności .......
Aha, zauważyłem jeszcze pewną różnicę w menu i oprogramowaniu.
Mój znajomy w ustawieniach dźwięku w CEC-HDMI ma kilka opcji ustawień, jak dźwięk DD, DD+ i inne.
Ja mam dwie opcje: włączenie dźwięku przestrzennego, i wyłączenie.
Działa u niego też lewy górny przycisk do zmiany źródła. U mnie jest martwy.
To te dekodery mogą mieć inne menu?
Z tego co się dowiedziałem samemu aktualizacji softu nie da się wymusić, trzeba czekać aż Orange sam to zrobi. |
Ano całkiem ok go zaprojektowali choć do jakości pilota nvidia shield trochę brak ale to w sumie chyba każdemu sprzętowi Ma podświetlenie które zapala się jak ruszy się pilotem np
Apropo softu to to jest ogólnie na android tv ale taka ich trochę przerobiona nakładka aby główne tam było zawsze orange a nie pozostałe apki więc raczej podmienić to się za dużo samemu nie da niestety.
A to że są inne opcje w różnych ciekawe ;P Wynika że nie wszystkie pewnie dostają aktualizacje w tym samym momencie lub są różne rewisie ich tak samo jak routerów. Ten obecny router ma wifi7 a jeszcze te z zeszłego roku miały tylko wifi6 chyba mimo że wyglądają identycznie |
|
 |
swat997
ultra master
|
Wysłany: 21-05-2025, 23:00
|
|
|
Sprawdziłem, u mnie jest wersja softu 0.34.6_3544, a ta z rozszerzonymi opcjami audio to 0.39.6_3822 |
|
 |
Neo10
ultra master

|
Wysłany: 22-05-2025, 10:31
|
|
|
swat997 napisał/a: | Sprawdziłem, u mnie jest wersja softu 0.34.6_3544, a ta z rozszerzonymi opcjami audio to 0.39.6_3822 |
Trochę z rana się pobawiłem to trochę wkurzająca ta ich nakładka.
Plus to że strasznie zamula w porównaniu do nvidia shield
Głównie wkurza to że nie można skasować z głównego okna wyboru apek netflixa i zmieniając kanały tv też się pojawia oferta netflixa którego nie mam i nie zamierzam mieć
To połączenie pilota odpuściłem bo jedyne co robi włączenie tego cec to że w ogóle przestaje działać głośność na pilocie od orange
A na wersję softu nie spojrzałem może póżniej sprawdzę |
|
 |
swat997
ultra master
|
Wysłany: 29-05-2025, 14:03
|
|
|
Neo10 napisał/a: | To połączenie pilota odpuściłem bo jedyne co robi włączenie tego cec to że w ogóle przestaje działać głośność na pilocie od orange | U mnie pilot Orange działa i z CEC i bez CEC.
Z CEC strasznie szybko się zgłaśnia i ścisza, bez CEC normalnie, ale zakres regulacji jest zbyt mały.
Czyli wychodzi na to, że te dekodery z różnymi TV działają jak chcą. Jak widać nie są dopracowana. Ja mam OLEDC9 4K LG. |
|
 |
swat997
ultra master
|
Wysłany: 07-06-2025, 22:20
|
|
|
Neo10 napisał/a: |
To połączenie pilota odpuściłem bo jedyne co robi włączenie tego cec to że w ogóle przestaje działać głośność na pilocie od orange
| Małe uzupełnienie.
Na soundbarze jest tak jak opisałem wcześniej, jednakże gdy sprawdziłem na głośnikach telewizora to tak samo jak u Ciebie.
Zero możliwości regulacji przez CEC-HDMI. |
|
 |
Neo10
ultra master

|
Wysłany: 07-06-2025, 23:03
|
|
|
swat997 napisał/a: | Małe uzupełnienie.
|
No te dekodery ogólnie jakieś zbyt udane nie są jak na w sumie zwykłego android boxa z androidtv z 3gb ram.
Mam w drugim pokoju nvidia shield i ich apka (dokładnie ta sama co na dekoderze ich) działa o wiele płynniej i szybciej nawet jak chodzi o zmianę kanałów itp.
No a ten cec fakt pewnie chodzi jak chce |
|
 |
atomix
chello guru
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Gru 2005 Posty: 3649 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 08-06-2025, 08:08
|
|
|
Z zapowiedzi rzecznika Orange wynika, że planują wprowadzenie nowych dekoderów androidowych.
I chyba w tym kierunku to zmierza. Bo na Androdzie faktycznie ich apka Orange TV lepiej chodzi Ich Dekoder 4K Multi / Dekoder 4K Stream tez jest oparty na Android TV.
Swoją drogą, od pewnego czasu Orange nie wymusza obligatoryjnie dekodera do usługi telewizyjnej. Można brać ich telewizję i oglądać na swoim sprzęcie. Chociaż dostępność jest ograniczona (brak np. Samsun Smart TV). Z drugiej strony, jak ktoś nie ma Smart TV, moZe sobie wypożyczysz sam dekoder. |
|
|
|
|
 |
Neo10
ultra master

|
Wysłany: 08-06-2025, 12:13
|
|
|
atomix napisał/a: | Ich Dekoder 4K Multi / Dekoder 4K Stream tez jest oparty na Android TV.
|
No ja go wziąłem tylko z tego powodu że mam akurat Samsunga w drugim pokoju a tam apki brak. No i tak ten dekoder jest na zwykłym android tv i ma nawet 3gb ram więc wychodzi że ma dość kiepski procesor względem np nvidia shield no ale jakby nie patrzeć to akurat nadal chyba najlepszy android box na rynku jak chodzi o wydajność.
No i działa ok telewizja dopiero jak go podpiąłem kablem mimo że router z metr od niego tylko ściana po drodze No ale to blok gdzie łapie z 20 sieci wifi w obrębie mieszkania które coś tam mogą trochę zakłócać mimo ustawienia ręcznie kanału itp |
|
|
 |
swat997
ultra master
|
Wysłany: 10-06-2025, 09:34
|
|
|
Dla mnie to zwykły PR. Kiedyś na pewno to nastąpi, teraz jednak nowością jest 4K Multi.
Przecież nie przyznałby się, że w przyszłości nie planują wprowadzenia nowych dekoderów |
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1075 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 10-06-2025, 14:01
|
|
|
4k Multi to jest dramat. Tylko ludzie o niskich potrzebach będą zadowoleni, czyli jakieś 75% klientów. |
|
 |
|