Wybór dostawcy internetowego na ŚI z własnym routerem |
Autor |
Wiadomość |
nitz
Klikacz
|
Wysłany: 09-06-2025, 21:31 Wybór dostawcy internetowego na ŚI z własnym routerem
|
|
|
Dzień dobry,
Jestem mieszkańcem Gdańska (Karczemki Nynkowskie) i według strony internet.gov.pl w "moim bloku" jest ŚWIATŁÓWÓD INWESTYCJE i mam do wyboru wielu operatorów.
Wcześniej posiadałem UPC z logiem PLAY, które dostarczyło mi ONT firmy NOKIA oraz router KAON AR1240. Udało mi się poprzez klonowanie MAC oraz konfigurację VLAN wywalić badziewny KAON i zastąpić go trochę bardziej rozsądnym TP-LINK AX23. Jeszcze za czasów UPC udało mi się pozyskać publiczny adres IPv4.
Niestety dobre czasy minęły i z początkiem tego roku musiałem zrezygnować z UPC, ponieważ PLAY całkowicie zamyka ich działalność.
W domu hostuję liczne usługi (Wireguard, Home Assistant, Plex itd.), więc mile widziany jest publiczny adres IPv4, chociaż jestem w stanie to obejść za pmocą serwera VPS od OVH, który posiadam (taki serwer ma publiczny i stały adres IP; mogę postawić serwer Wireguard i wszystkie potrzebne usługi przekierowywać przez ten serwer; w zależności od opcji to wydajność takiego serwera to nawet 1GBit/s).
Posiadam już inne usługi w PLAY - TV oraz telefony komórkowe. Chciałem przejść do właściwego PLAY, w którym można wykupić 600Mbit/s za 45zł + łącze symetryczne (fajna rzecz, bo przerzucam spore ilości danych w mojej sieci VPN) + publiczny adres IP. W punkcie PLAY poinformowano mnie, że te funkcje są możliwe tylko w umowie biznesowej i cesja z usług prywatnych na biznesową nie jest możliwa... Konieczna jest rezygnacja z umowy na bieżący internet i podpisanie nowej. Tuż przed podpisaniem nowej umowy dowiedziałem się, że pod moim adresem uzyskanie publicznego adresu IP jest niemożliwe, bo... "światłowód w pańskim bloku jest zbyt nowoczesny"
Dosyć mojej historii - przejdźmy do konkretów:
- zależy mi na prędkości około 600Mbit/s dla download,
- zależy mi na łączu symetrycznym, czyli aby upload był również w okolicach 600Mbit/s,
- zależy mi na własnym routerze, czyli łatwym pozyskaniu ONT od operatora (nie mam miejsca na dodatkowy router; nie chcę mieć podwójnego NAT; nie chcę bawić się w tryb bridge),
- stabilne połączenie (mam nadzieję, że znajdzie się tutaj jakiś mieszkaniec Gdańska, który również siedzi na infrastrukturze ŚWIATŁOWÓD INWESTYCJE - po co czytać opinie o kiepskim działaniu PLAY na HFC np. w Lubuskiem).
- mile widziane publiczne IP.
Dodatkowe pytanie: czy ktoś już korzystał z rozwiązań opartych o pośredniczący serwer VPS? Jakieś opinie?
Warto podkreślić, że nie gram w gry. Chciałbym też przejść przez instalację bezboleśnie tzn. bez walki o ONT (czytam, że w ORANGE jest to coraz trudniejsze). |
|
|
|
 |
CLynx
Klikacz
|
Wysłany: 10-06-2025, 09:36
|
|
|
Cytat: | jestem w stanie to obejść za pmocą serwera VPS od OVH, który posiadam (taki serwer ma publiczny i stały adres IP; mogę postawić serwer Wireguard i wszystkie potrzebne usługi przekierowywać przez ten serwer; w zależności od opcji to wydajność takiego serwera to nawet 1GBit/s). |
A testowałeś puszczanie przez to 1 Gbit? Jak testowałem taki patent na VPS OVH w Warszawie to nawet ruch rzędu kilkadziesiąt Mbps przez Wireguarda identyfikowali jako atak DDoS po 2-5 minutach i odcinali serwer od świata na 10 minut.
Co prawda na VPSie w Gravelines takiego problemu nie było, więc zależy to od datacenter, ale dodawanie 20ms pingu do wszystkiego co przez to leci było dla mnie słabą opcją.
Support odpisał że jak takie zachowanie na tym w Warszawie nie pasi to mogę dedyka wynająć. |
|
|
|
 |
txoff
Klikacz
|
Wysłany: 11-06-2025, 11:24 Re: Wybór dostawcy internetowego na ŚI z własnym routerem
|
|
|
nitz napisał/a: | Dzień dobry,
- zależy mi na prędkości około 600Mbit/s dla download,
- zależy mi na łączu symetrycznym, czyli aby upload był również w okolicach 600Mbit/s,
- zależy mi na własnym routerze, czyli łatwym pozyskaniu ONT od operatora (nie mam miejsca na dodatkowy router; nie chcę mieć podwójnego NAT; nie chcę bawić się w tryb bridge),
- stabilne połączenie (mam nadzieję, że znajdzie się tutaj jakiś mieszkaniec Gdańska, który również siedzi na infrastrukturze ŚWIATŁOWÓD INWESTYCJE - po co czytać opinie o kiepskim działaniu PLAY na HFC np. w Lubuskiem).
- mile widziane publiczne IP.
|
Generalnie na ŚI nie dostaniesz łącza symetrycznego, u mnie wybudowali nową infrastrukturę rok temu i maks co mogłem kupić to 1Gb i 300Mb upload. Pewnie są takie oferty ale musiał byś liczyć się z konkretną opłatą jak za łącze biznesowe co mija się z celem.
ONT to raczej każdy daje ale lepiej zawszę dopytać się na czacie czy jakiś ich zapytanie, najlepiej argumentować że masz w małej szafie metalowej i jak w przypadku Orange tego ich piekarnika tam nie zmieścisz.
Pomarańcza jako jedyna daje w abonamencie publiczne IP zmienne ( jak długo nie wiadomo ), T-Mobile 5 zł dynamiczne 10 stałe, Netia/Plus stałe 10 zł opłaty miesięczne.
Jeśli jest możliwość to najlepiej wybierać opcję że umowę będzie miał technik którą podpisujesz w dniu instalacji. |
|
|
|
 |
adrjannn
light master
|
Wysłany: 11-06-2025, 20:27
|
|
|
Orange w ostatnim czasie oferuje łącze 2Gbps download oraz 600 Mbps uploadu na Światłowód Inwestycje. Ale nie idzie dostać do niego ONT... |
|
|
 |
mrk1
light master
|
Wysłany: 12-06-2025, 08:06
|
|
|
W Netii na łączu Orange montują ONT, dają router w którym można zmienić DNSy.
Tylko prędkość maksymalna to 1 Gbps/300 Mbps.
Musiałbyś jedynie zadzwonić i zapytać czy oferują usługi. Dane na internet.gov.pl są nieaktualne. U mnie nadal pokazuje kable współosiowe miedziane dla Netii a od wczoraj mam światłowód ftth na łączu orange. |
|
|
|
|
 |
Bento
classic master
|
Wysłany: 12-06-2025, 12:15
|
|
|
mrk1 napisał/a: | W Netii na łączu Orange montują ONT, dają router w którym można zmienić DNSy.
Musiałbyś jedynie zadzwonić i zapytać czy oferują usługi. Dane na internet.gov.pl są nieaktualne. U mnie nadal pokazuje kable współosiowe miedziane dla Netii a od wczoraj mam światłowód ftth na łączu orange. |
Daj koniecznie znać jak ta Netia na Orange działa. Co raz więcej wpisów o problemach z cgnat oraz innych nawet z publicznym IP ( hfc pso) |
|
|
|
 |
mrk1
light master
|
Wysłany: 12-06-2025, 14:20
|
|
|
@Bento
Od razu wykupiłem publiczne IP, bo jego brak spowodowałby problemy z grami.
Jak chcesz jakieś konkretne testy to mogę Ci zrobić. |
|
|
|
 |
nitz
Klikacz
|
Wysłany: 13-06-2025, 12:54
|
|
|
CLynx napisał/a: | Cytat: | jestem w stanie to obejść za pmocą serwera VPS od OVH, który posiadam (taki serwer ma publiczny i stały adres IP; mogę postawić serwer Wireguard i wszystkie potrzebne usługi przekierowywać przez ten serwer; w zależności od opcji to wydajność takiego serwera to nawet 1GBit/s). |
A testowałeś puszczanie przez to 1 Gbit? Jak testowałem taki patent na VPS OVH w Warszawie to nawet ruch rzędu kilkadziesiąt Mbps przez Wireguarda identyfikowali jako atak DDoS po 2-5 minutach i odcinali serwer od świata na 10 minut.
Co prawda na VPSie w Gravelines takiego problemu nie było, więc zależy to od datacenter, ale dodawanie 20ms pingu do wszystkiego co przez to leci było dla mnie słabą opcją.
Support odpisał że jak takie zachowanie na tym w Warszawie nie pasi to mogę dedyka wynająć. |
Obecnie jestem na łączu LTE i nałożyłem bandwitch limiter na VPN. Od czasu do czasu synchronizuję dane pomiędzy klientami VPN (w różnych lokalizacjach) - około 5GB. Faktycznie OVH ma blokadę anti-DDOS, która działa dosyć mocno - zauważyłem, że to nie kwestia prędkości (bo miałem skaczący transfer w okolicach 5-10mbit/s), a raczej czasu (OVH włączyło tymczasową blokadę po około 2 godzinach od rozpoczęcia transferu). Porażka... spróbuję najpierw pokombinować z regułami w ich Edge Network Firewall - trochę to upierdliwe, bo w scenariuszu Road Warrior trzeba będzie za każdym razem aktualizować tą tablicę. Ewentualnie pomyślę nad zmianą operatora VPS - polecisz coś? Potrzebuję: stały adres IP, tak minimum 250mbit/s prędkości, najlepiej transfer bez ograniczeń, serwer najlepiej w Polsce. |
|
|
|
 |
nitz
Klikacz
|
Wysłany: 13-06-2025, 13:01
|
|
|
Panowie!
Dziękuję za liczne komentarze.
Czyli łącze symetryczne na ŚWIATŁOWODY INWESTYCJE to lipa? Jestem świadom, że to jest dostępne tylko w umowie biznesowej za dodatkową opłatą. Prowadzę B2B i taka umowa to żaden problem. Dodatkowa opłata również.
Najbardziej zależy mi na małym ONT coś w stylu NOKIA G-010G-R, aby wcisnąć to do mojej rozdzielnicy elektrycznej. Miałem tak wcześniej w UPC. Teraz nie wiem, czy ten nowy router PLAY (tuba) ma wbudowany port ONT. Ktoś coś wie? |
|
|
|
 |
Miraveil
easy master
|
Wysłany: 13-06-2025, 20:20
|
|
|
Bento napisał/a: | mrk1 napisał/a: | W Netii na łączu Orange montują ONT, dają router w którym można zmienić DNSy.
Daj koniecznie znać jak ta Netia na Orange działa. Co raz więcej wpisów o problemach z cgnat oraz innych nawet z publicznym IP ( hfc pso) |
Mam od marca Netię vel Plusa i w sumie polecam. Dwa dni tylko były jakieś cyrki że przez kilkanaście minut nie było internetu, niemniej - odpukać - po zmianie tego ich routera Huawei działa bez problemu. Polecam jednak wykupić publika - przez pierwsze 2-3 dni jak byłem za CG-NAT to faktycznie potrafiło rozłączać w grach. |
|
|
|
 |
mrk1
light master
|
Wysłany: 13-06-2025, 20:40
|
|
|
@Miraveil
Tak z ciekawości, jaki router kupiłeś zamiast tego Huaweia? Denerwują mnie te diody świecące w nocy... I normalnie podpiąłeś nowy router pod ONT? |
|
|
|
 |
|