Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Play BOX NET UPC/Play
Autor Wiadomość
ralf 
ultra master

Wysłany: 27-04-2025, 22:26   

Albo czekać albo zadzwonić do Play. Przy czerwonej diodzie restarty i przywracanie ustawień nic nie da.

gjon 
Klikacz

Wysłany: 08-06-2025, 21:16   

DNS na WAN-ie - da się to zrobić na KAON AR5344?

Mam wykupiony abonament AdGuardDNS i chciałbym wpisać adresy swoich serwerów DNS na ustawieniach połączenia internetowego (WAN), ale nie widzę takiej możliwości w tym routerze.

Taki model czy czegoś nie widzę?

marder 
plus master

Wysłany: 09-06-2025, 18:12   

Na urządzeniach operatora raczej nie wprowadzisz takich zmian, a na pewno nie w play/upc. Masz dwie opcje:
- podłączenie własnego routera do routera operatora, co wiąże się z dołożeniem kolejnego NAT-u
- zmiane serwerów dns osobno na każdym urządzeniu, które podłączasz do sieci, co z kolei jest mało wygodne

Aloof 
classic master

Wysłany: 09-06-2025, 18:52   

Możesz też, jeśli chce ci się dłubać, postawić w sieci własny serwer DHCP jednoczenie wyłączając go w routerze od Play. Skonfiguruj wtedy serwer tak, żeby urządzenia korzystały z AdGuardowego DNSa.

marder 
plus master

Wysłany: 09-06-2025, 19:21   

A czym to się różni od podłączenia własnego routera, który właśnie będzie nowym serwerem dhcp?

Aloof 
classic master

Wysłany: 09-06-2025, 21:05   

Może woli zostawić sobie router od operatora i lubi dłubać i eksperymentować. Nie każdy musi mieć też miejsce na drugi router obok. OP pyta o opcje to je daję

gjon 
Klikacz

Wysłany: 09-06-2025, 22:53   

Od roku mam Play i w poprzedniej umowie dostałem Huawei K562, w którym też nie było opcji zmiany DNS-ów na WAN-ie. Udało mi się jednak podłożyć router TP-Linka na jego miejsce, a K562 ustawiłem sobie jako AP.

Dobra, żeby być w pełni zgodnym z prawdą, to KAON teoretycznie pozwala na edycję ustawień połączenia WAN - wchodzimy w Sieć, Konfiguracja WAN i na wybranym połączeniu klikamy Edycja. Tutaj możemy Connection Type przełączyć w tryb Static (zamiast Auto-DHCP), ale w moim wypadku po wpisaniu odczytanych wcześniej parametrów swojego połączenia router nie chce się połączyć z siecią Play. Gdy przestawię go na Auto-DHCP zaczyna działać.

Teraz mam ustawione serwery AdGuarda na DHCP w routerze, ale daje to lekką lukę w konfiguracji i gryzie mnie ten problem z dostaniem się do pełnych ustawień WAN-a.

Chyba wrócę do TP-Linka, a KAON wyląduje w pudle. AR5344 wkurza mnie dodatkowo tym, że zasilany jest PoE (więcej kabli przy routerze), ma tylko 2 porty LAN i cholernie wolno reaguje na najmniejszą zmianę w ustawieniach (a zestawia się z Playem chyba z 5 minut).

Dziękuję Wam za wszystkie uwagi i porady! :)

Odpowiedz do tematu