Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oferta Orange światłowód + TV [Gdańsk]
Autor Wiadomość
Canibal 
light master

Wysłany: 07-05-2025, 15:32   Oferta Orange światłowód + TV [Gdańsk]

Witam , patrząc na to co obecnie dzieje się w PLAY/UPC rozważam przeniesienie usług do innego operatora. Pewnie tego typu tematów jest sporo na tym forum ale nie chciałbym spędziec kilku dni na szukaniu odpowiedzi na moje pytania. Myślałem nad ORANGE ma obecnie ciekawą oferte na internet 1gb + tv ale interesuje mnie kilka aspektów.

-czy internet od orange jest stabilny i nie ma dziwnych wahań i przerw
- jak z awaryjnością sieci
- Może są osoby z Gdańska i podzielą się informacją jak to działa w GDA
-grywam w gry blizzarda i chciałbym by internet działał jak najlepiej

Czy może jest jakaś inna opcja którą warto rozważyć ? Obecnie posiadam play/upc 300mb + tv max z modemem connect box.

Bento 
light master

Wysłany: 09-05-2025, 19:35   

Posiadam Orange 1Gb/300Mb w Gdańsku od prawie dwóch lat.

Grywam w blizza sporadycznie wow/ov. pingi w przedziale 28-33ms. Nie gram jakoś namiętnie więc trudno mi ocenić długofalowo jak to wygląda. Nie przypominam sobie problemów spowodowanych Internetem (straty pakietów/lagi czy dc)
Awarii również nie uświadczyłem, przy pracy zdalnej więc mam tu jakiś pogląd na sytuację.

Kończy mi się umowa w drugiej połowie roku. Ja rozważam przejście do TM (czysta ciekawość, plus ewentualnie promo na pakiet z telefonami) lub pozostanie orange z upgrade do 2Gb/s (sprawdzenie co potrafi sprzęt)/nju mobile w opcji 300Mb/s.

swat997 
ultra master

Wysłany: 12-05-2025, 10:32   

Chętnie poczytam inne opinie, gdyż dają ciekawą ofertę dla 2Gbps :-)

Canibal 
light master

Wysłany: 12-05-2025, 16:36   

Bento napisał/a:
Posiadam Orange 1Gb/300Mb w Gdańsku od prawie dwóch lat.

Grywam w blizza sporadycznie wow/ov. pingi w przedziale 28-33ms. Nie gram jakoś namiętnie więc trudno mi ocenić długofalowo jak to wygląda. Nie przypominam sobie problemów spowodowanych Internetem (straty pakietów/lagi czy dc)
Awarii również nie uświadczyłem, przy pracy zdalnej więc mam tu jakiś pogląd na sytuację.

Kończy mi się umowa w drugiej połowie roku. Ja rozważam przejście do TM (czysta ciekawość, plus ewentualnie promo na pakiet z telefonami) lub pozostanie orange z upgrade do 2Gb/s (sprawdzenie co potrafi sprzęt)/nju mobile w opcji 300Mb/s.

Dziękuję za odpowiedz. Miałem nadzieję że więcej osób się wypowie :) Z przejściem do Orange nie ma problemu ale gdyby cos nie pasowało powrót to play na nowych warunkach może być bolesne.

atomix 
chello guru

Wysłany: 13-05-2025, 09:07   

Bento napisał/a:
Ja rozważam przejście do TM.

Należy pamiętać, że TM nie ma własnej sieci. Jesli masz Orange, to zapewne będzie ta sama sieci, tylko zmienią ci sprzęt na ten od TM. Jesli wszystko będzie działał, to spoko. Jednak gdyby były jakieś awarie / problemy, to załatwianie ich trwa dłużej niż na własnej sieci Orange.

Bento 
light master

Wysłany: 14-05-2025, 12:06   

atomix napisał/a:
Bento napisał/a:
Ja rozważam przejście do TM.

Należy pamiętać, że TM nie ma własnej sieci. Jesli masz Orange, to zapewne będzie ta sama sieci, tylko zmienią ci sprzęt na ten od TM. Jesli wszystko będzie działał, to spoko. Jednak gdyby były jakieś awarie / problemy, to załatwianie ich trwa dłużej niż na własnej sieci Orange.

Mam taką świadomość. Widziałem niejednokrotnie sugestie, aby brać internet od operatora, który utrzymuje daną infrastrukturę. Nie narzekam na światło od Orange. DO TM ciągnie mnie w zasadzie przez dwie kwestie — inne trasy oraz nieco korzystniejsza cena przy promocjach typu 12x0 itp. Ogólnie to chyba dorastam do umów bez zobowiązania i tutaj też Orange ma przewagę, bo TM takowej, zdaje się, nie oferuje.

swat997 
ultra master

Wysłany: Wczoraj 17:46   

W Orange adres jest publiczny, IPv4 oraz bez problemu można poprzez bridge podłączyć własny router.
Nie trzeba nikogo błagać, nie trzeba dopłacać. Jest też w najnowszym modemie FB 10 Wi-Fi 7.

YogiCK 
light master

Wysłany: Wczoraj 21:37   

Dla klientów indywidualnych nie jest niestety dostępny bridge w ich modemach. Za to nie ma zazwyczaj problemu z uzyskaniem ONT przy zamawianiu usług.

Odpowiedz do tematu