Play / router Compal / Playstation 5 |
Autor |
Wiadomość |
Viperdiesel
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 11:29 Play / router Compal / Playstation 5
|
|
|
Cześć,
W ciągu ostatnich 2-3 tygodni zawarłem umowę z Play na światłowód. Wcześniej korzystałem z UPC. W momencie przełączenia usług technik wymienił router Compal od UPC na Compal od Play. Nie od razu po wymianie, ale po ok. tygodniu zaczął się problem z dostępem do internetu z poziomu PS5. Wszystkie inne urządzenia w sieci działają poprawnie oprócz Playstation.
Jestem świadomy, że jest to związane z IPv6, którego PS5 nie obsługuje... dlatego kontaktowałem się z infolinią Play, jednak usłyszałem tylko, że nie włączą tylko IPv4 i router musi zostać na konfiguracji z IPv6. Jedyna opcja to zakupienie nowej usługi... biznesowej, wtedy oczywiście nie ma problemu
Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem w takiej konfiguracji? I czy jest jakikolwiek sposób na obejście tego problemu?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1063 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 15-04-2025, 11:36
|
|
|
Bardzo Ci dobrze. Miałeś UPC i przeszedłeś na Play dla kilku groszy mniej. Teraz się męcz albo wykup usługę biznesową. |
|
 |
Viperdiesel
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 11:45
|
|
|
ralf napisał/a: | Bardzo Ci dobrze. Miałeś UPC i przeszedłeś na Play dla kilku groszy mniej. Teraz się męcz albo wykup usługę biznesową. |
To takie polskie co napisałeś, dziękuję za komentarz, ale jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to po prostu lepiej nie pisz Nie znasz sytuacji, więc nie oceniaj. Mój portfel, moja sprawa. Zadałem pytanie, na które chciałbym uzyskać odpowiedź, jak się nie da to się nie da, trudno, jakoś będę z tym żył Jeśli chcesz dzielić się mądrościami to myślę, że X (ex twitter) będzie idealny dla Ciebie. |
|
|
|
 |
MrArtur1337
easy master
|
Wysłany: 15-04-2025, 11:59
|
|
|
Viperdiesel napisał/a: | ralf napisał/a: | Bardzo Ci dobrze. Miałeś UPC i przeszedłeś na Play dla kilku groszy mniej. Teraz się męcz albo wykup usługę biznesową. |
To takie polskie co napisałeś, dziękuję za komentarz, ale jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to po prostu lepiej nie pisz Nie znasz sytuacji, więc nie oceniaj. Mój portfel, moja sprawa. Zadałem pytanie, na które chciałbym uzyskać odpowiedź, jak się nie da to się nie da, trudno, jakoś będę z tym żył Jeśli chcesz dzielić się mądrościami to myślę, że X (ex twitter) będzie idealny dla Ciebie. |
Najpierw się czyta opinie lub forum potem działa się dalej. |
|
|
|
|
 |
Viperdiesel
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 12:20
|
|
|
MrArtur1337 napisał/a: | Viperdiesel napisał/a: | ralf napisał/a: | Bardzo Ci dobrze. Miałeś UPC i przeszedłeś na Play dla kilku groszy mniej. Teraz się męcz albo wykup usługę biznesową. |
Najpierw się czyta opinie lub forum potem działa się dalej. |
Nawet po zgłębieniu tematu, kiedy wystąpił ten problem nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi, szczególnie, że problem raczej nie dotyczy jedynie mnie. Więc ponowię prośbę, jeśli drodzy użytkownicy nie macie nic sensownego do dodania to lepiej się nie odzywajcie hejtować można na innych portalach.
Swoją drogą jeśli fora właśnie w ten sposób działają to nie dziwie się, że nie można znaleźć na nich jakiejkolwiek odpowiedzi.
Także Mądralo, jeśli jesteś w stanie merytorycznie ustosunkować się do mojego zapytania to zapraszam, chętnie poczytam. |
|
|
|
 |
ogromny
chello master
|
Wysłany: 15-04-2025, 12:37
|
|
|
MrArtur1337, nie ma się co obrażać wystarczy przed podpisaniem cyrografu przeczytać parę wontków i wszystko jasne |
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1431 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-04-2025, 12:43
|
|
|
@Viperdiesel
Możesz spróbować z jakimś VPN-em który można udostępnić z komputera, najlepiej wziąć na próbę np. NordVPN albo pokombinować z darmowym Claudflare Warp, tu masz wątek: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=247875#247875
czytałem w necie że komuś udało się połączyć konsolą poprzez manualną zmianę ustawień adresu dla serwerów DNS, tak aby wskazywały na serwery DNS z IPv4, spróbuj wpisać ręcznie w konsoli serwery DNS np. 193.47.158.254 i 193.47.158.255. |
|
|
|
|
 |
Kebap12
plus master
|
Wysłany: 15-04-2025, 13:53
|
|
|
Jak się zorientowałeś o problemie, to moim zdaniem najlepszym wyjściem było pożegnanie się z playem i szukanie jakiegoś innego dostawcy, a teraz to już chyba za późno na to, bo jest 14dni na odstąpienie chyba... |
|
|
|
 |
Viperdiesel
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 14:36
|
|
|
Na 5 odpowiedzi tylko jedna osoba napisała coś z sensem. @Kebap12 gdyby dostrzegł problem wcześniej to już by mnie w Play nie było, tylko dziwnym trafem przez pierwsze 10-12 dni działania sieci było wszystko w porządku, dopiero zacząłem coś podejrzewać jak zaczął się problem z PS.
@pawelb zweryfikuję z DNS, dzięki! |
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
|
Wysłany: 15-04-2025, 14:44
|
|
|
Viperdiesel napisał/a: | Na 5 odpowiedzi tylko jedna osoba napisała coś z sensem. @Kebap12 gdyby dostrzegł problem wcześniej to już by mnie w Play nie było, tylko dziwnym trafem przez pierwsze 10-12 dni działania sieci było wszystko w porządku, dopiero zacząłem coś podejrzewać jak zaczął się problem z PS.
@pawelb zweryfikuję z DNS, dzięki! |
chodzi o to żeby konsola pokazywała adresy serwerów DNS jako IPv4 a nie IPv6
https://www.youtube.com/watch?v=5nS-G0GQoMw
jeśli to nie pomoże to pozostaje Ci udostępnienie VPN z komputera w domu |
|
|
|
|
 |
Viperdiesel
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 15:23
|
|
|
pawelb napisał/a: | @Viperdiesel
Możesz spróbować z jakimś VPN-em który można udostępnić z komputera, najlepiej wziąć na próbę np. NordVPN albo pokombinować z darmowym Claudflare Warp, tu masz wątek: ----
czytałem w necie że komuś udało się połączyć konsolą poprzez manualną zmianę ustawień adresu dla serwerów DNS, tak aby wskazywały na serwery DNS z IPv4, spróbuj wpisać ręcznie w konsoli serwery DNS np. 193.47.158.254 i 193.47.158.255. |
Jesteś wielki! Bardzo dziękuję za pomoc! Oficjalnie mogę stwierdzić, że przypisanie ręczne adresów DNS (które podałeś) zadziałało, na konsoli ponownie pojawiła się sieć.
Jak się okazuje Panowie/Panie krzykacze, jednak nie zawsze warto krytykować tylko podzielić się swoją wiedzą o ile się ją posiada
@pawelb jeszcze raz wielkie dzięki !!! |
|
|
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1063 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 15-04-2025, 15:28
|
|
|
Głupotę trzeba głośno krytykować. A teraz się ciesz tym że zaoszczędziłeś 5zł mniej, kosztem jakości. |
|
|
 |
pawelb
ultra master
|
Wysłany: 15-04-2025, 15:46
|
|
|
Viperdiesel,
cieszę się bardzo |
|
|
|
 |
Viperdiesel
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 19:34
|
|
|
Tak, jak już wcześniej napisałem wszyscy "mądrzy" komentujący nie znacie sytuacji, więc po co te zryte teksty? Zapytałem na forum licząc na odpowiedź, odpowiedź uzyskałem dzięki jednej kompetentnej i chętnej do pomocy osobie. Jak dla mnie pozostałe osoby z tego wątku to trolle piszące głupoty i myślę że akurat to trzeba krytykować. Nie pozdrawiam |
|
|
|
 |
ogromny
chello master
|
Wysłany: 16-04-2025, 03:11
|
|
|
Viperdiesel, każdy jest katem swojego losu. |