UWAGA - NETIA w całej Polsce przechodzi na CGNAT |
Autor |
Wiadomość |
adrjannn
light master
|
Wysłany: 12-04-2025, 21:12
|
|
|
Piszecie o cenie 10 zł za IP publiczny w Netii...
Ja dostałem odpowiedź, że w ramach dobrej współpracy zaoferują mi IP za 10 zł złotych (jednak zgodnie z Cennikiem usługi - Usługa stałego dostępu do internetu (pkt 4B) opłata abonamentowa za usługę Stałego adresu IP wynosi 30,75 zł brutto) |
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1063 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 12-04-2025, 21:47
|
|
|
Tylko Orange daje jeszcze publika w cenie abonamentu?. |
|
 |
Defunger
light master
|
Wysłany: 12-04-2025, 22:59
|
|
|
Kamil1000 napisał/a: | Odkryłem ciekawostkę związaną z CGNAT. Ja i kolega mamy we Wrocławiu łącza IN-ETTH, z tą różnicą, że ja mam już stały publiczny adres, a kolega ma CGNAT. Kolega nawiązał połączenie do serwera u mnie i jako adres źródłowy pokazuje się u mnie... adres prywatny CGNAT (ten zaczynający się od 100.), a nie adres widoczny z internetu. Oznacza to prawdopodobnie, że jest możliwa bezpośrednia komunikacja z innymi osobami na CGNAT w obrębie tego samego node'a w Netii.
Tutaj wycinek listy połączeń z mojego routera:
Kod: | tcp 6 7439 ESTABLISHED src=100.124.1.XXX dst=78.9.XXX.XXX sport=45932 dport=8001 packets=1316117 bytes=70748837 src=192.168.1.100 dst=100.124.1.XXX sport=8001 dport=45932 packets=2824075 bytes=5097910482 [ASSURED] mark=1703936 use=1 |
|
ciekawe jak oni to w ogóle zrobili |
|
|
|
 |
qropatwa
Klikacz
|
Wysłany: 13-04-2025, 10:42
|
|
|
To, że pokazuje się taki adres jeszcze o niczym nie świadczy. Pytanie, czy można się połączyć na taki adres będą wewnątrz sieci Netii, bo to by potwierdzało bujdy o bezpieczeństwie. Mało tego, możnaby przesyłać między klientami Netii nielegalne dane niczym w darknecie praktycznie bez śladu na zewnątrz. Ciekawe, czy wogóle logują ruch wewnętrzny, czy tylko to co przechodzi przez ich NAT. |
|
|
|
 |
Defunger
light master
|
Wysłany: 13-04-2025, 14:30
|
|
|
qropatwa napisał/a: | To, że pokazuje się taki adres jeszcze o niczym nie świadczy. Pytanie, czy można się połączyć na taki adres będą wewnątrz sieci Netii, bo to by potwierdzało bujdy o bezpieczeństwie. Mało tego, możnaby przesyłać między klientami Netii nielegalne dane niczym w darknecie praktycznie bez śladu na zewnątrz. Ciekawe, czy wogóle logują ruch wewnętrzny, czy tylko to co przechodzi przez ich NAT. |
można XDD znalazłem kilka ipków 100.x.x.x które mogę pingować
normalnie można się połączyć z kimś za CGNATem jeżeli jesteście w tym samym obrębie (można nawet pingować inne adresy bram CGNATu XDDD)
---
puściłem szybki scan (nie będę skanował całej ich sieci bo nie chcę bana) i znalazłem ponad 1700 ipków CGNAT które można spingować, jak ktoś zapomniał sobie wyłączyć przekierowanie portów/upnp to może być śmiesznie. |
|
|
|
|
 |
Jan89
Klikacz
|
Wysłany: 15-04-2025, 12:47
|
|
|
Mam Internetię po ethernecie, po ponad 10 latach z publicznym też wcisnęli mnie za CGNAT.
W marcu, od nowego okresu rozliczeniowego mieli mi włączyć z powrotem publiczny adres IP.
Pierwsze 6 miesięcy za free, potem za 10zł.
Jak się domyślacie oczywiście nic nie włączyli. Na infolinii najpierw powiedzieli że włączyli przecież i że mam stały IP 100.x.x.x. Mówię im - a co mi po stałym IP jak nie mogę z niego w żaden sposób skorzystać. Przełączyli mnie do działu technicznego - opowiadam to samo, kobieta mi mówi zadowolona "Ale przecież pan ma już CGNAT włączony", to jej mówię "tak i właśnie to oznacza że nadal mam prywatny adres IP".
Niby coś tam poszukała i znalazła że pierwsze zgłoszenie jednak zostało zamknięte z powodu jakiegoś błędu (?). Powiedziała że sprawdziła że na tego rodzaju łączu (Internetia ethernet) stałe IP = publiczne IP. Podobno założyła nowe zlecenie i niby od nowego okresu rozliczeniowego (czyli od maja) mają to uruchomić. Jak finalnie będzie - zobaczymy.
Ta ich infolinia to zawsze był dramat i nic się nie zmieniło. |
|
 |
adrjannn
light master
|
Wysłany: 15-04-2025, 14:00
|
|
|
Dziwne, że musisz czekać do okresu rozliczeniowego. U mnie był aktywny po kilkunastu minutach od zgłoszenie... |
|
 |
special6
easy master
|
Wysłany: 15-04-2025, 22:19
|
|
|
Witam, zastanawiam się czy nie anulować umowy w Netii.Chciałem wziąć 600/100 z ip publicznym stałym ale w salonie powiedzieli że 100zł za każdy miesiąc rozmawiałem z nimi przez telefon czyli na odległość umowa została zawarta.W ogóle w salonie to powiedział mi typ że 14dni leci od zawarcia umowy a dzisiaj się dowiedziałem że normalnie od uruchomienia usługi. Tao jak to jest w końcu? Finalnie wziąłem 300/50 prywatne ip za 80zł co miesiąc mieszkam w domku jednorodzinnym.Jak to jest u was z cenami? Co byście mi poradzili? |
|
|
|
 |
RobZon
plus master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Paź 2021 Posty: 412 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 15-04-2025, 22:38
|
|
|
special6 napisał/a: | Witam, zastanawiam się czy nie anulować umowy w Netii.Chciałem wziąć 600/100 z ip publicznym stałym ale w salonie powiedzieli że 100zł za każdy miesiąc rozmawiałem z nimi przez telefon czyli na odległość umowa została zawarta.W ogóle w salonie to powiedział mi typ że 14dni leci od zawarcia umowy a dzisiaj się dowiedziałem że normalnie od uruchomienia usługi. Tao jak to jest w końcu? Finalnie wziąłem 300/50 prywatne ip za 80zł co miesiąc mieszkam w domku jednorodzinnym.Jak to jest u was z cenami? Co byście mi poradzili? |
14 dni leci od chwili podpisania umowy, chyba ze masz zapis w umowie ze "leci od chwili uruchomienia uslugi" |
|
 |
darknes
classic master
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 240 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 15-04-2025, 22:38
|
|
|
special6 napisał/a: | Witam, zastanawiam się czy nie anulować umowy w Netii.Chciałem wziąć 600/100 z ip publicznym stałym ale w salonie powiedzieli że 100zł za każdy miesiąc rozmawiałem z nimi przez telefon czyli na odległość umowa została zawarta.W ogóle w salonie to powiedział mi typ że 14dni leci od zawarcia umowy a dzisiaj się dowiedziałem że normalnie od uruchomienia usługi. Tao jak to jest w końcu? Finalnie wziąłem 300/50 prywatne ip za 80zł co miesiąc mieszkam w domku jednorodzinnym.Jak to jest u was z cenami? Co byście mi poradzili? |
W domkach jest drożej, każdy operator dolicza tam parę złotych. W blokach masz te koszta rozłożone na kilkanaście mieszkań. Stąd różnica. |
|
 |
special6
easy master
|
Wysłany: 15-04-2025, 23:03
|
|
|
W T-Mobile nie jest trochę taniej? Netia dała mi ten słaby router Huawei HG8245X6.Zgodzą się technicy żeby do takiej prędkości jaką mam zamontowali mi ONT ? Bo nie wiem czy ten router mi wystarczy.Dom mam 180m a router będzie u mnie w pokoju więc na dole to chyba żadnego zasięgu nie będzie.A powiedzcie mi czy ont to jest jeden rodzaj takiego terminala i można podpiąć do niego jakie się chce router ? |
|
|
|
 |
darknes
classic master
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 240 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16-04-2025, 09:49
|
|
|
special6 napisał/a: | W T-Mobile nie jest trochę taniej? Netia dała mi ten słaby router Huawei HG8245X6.Zgodzą się technicy żeby do takiej prędkości jaką mam zamontowali mi ONT ? Bo nie wiem czy ten router mi wystarczy.Dom mam 180m a router będzie u mnie w pokoju więc na dole to chyba żadnego zasięgu nie będzie.A powiedzcie mi czy ont to jest jeden rodzaj takiego terminala i można podpiąć do niego jakie się chce router ? |
Aby stosować swój router musi on zapewniać połączenia po protokole PPPoE na porcie WAN. Jeśli spełnia ten warunek to każdy router będzie można podłączyć pod ONT.
Jak masz powierzchnię 180 m to żaden router ci tego nie pokryje w odp. stopniu. Powinieneś zastosować drugi dodatkowy router albo AP. |
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1431 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-04-2025, 11:44
|
|
|
lepiej kupić sobie dobrą sieć mesh i ustawić ją w tryb AP |
|
|
|
|
 |
special6
easy master
|
Wysłany: 16-04-2025, 13:22
|
|
|
Ok dziękuję panowie za wyjaśnienie.Na razie niech to podłączą zobaczymy jak to będzie działać.Mam nadzieje że czas czternastodniowego zwrotu leci od momentu podłączenia usługi a nie podpisania umowy.W poniedziałek zapukali do mnie pracownicy Nexery chwilę z nimi pogadałem to powiedzieli że powinno to dobrze działać bo tutaj koło mnie nie ma dużej konkurencji w sensie ludzie nie mają światełka. |
|
|
|
 |
Jan89
Klikacz
|
Wysłany: 16-04-2025, 17:12
|
|
|
adrjannn napisał/a: | Dziwne, że musisz czekać do okresu rozliczeniowego. U mnie był aktywny po kilkunastu minutach od zgłoszenie... |
O dziwo dzisiaj włączyli mi ten publiczny adres IP - jest inny niż miałem kiedyś, ale to bez znaczenia dla mnie. Ważne że jest publiczny.
Co ciekawe routing jest nadal gorszy (ruch idzie przez Warszawę), a kiedyś trasa do innego operatora w Poznaniu nie wychodziła poza Poznań. |
|
|
 |
|