Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UWAGA - NETIA w całej Polsce przechodzi na CGNAT
Autor Wiadomość
adrjannn 
light master

Wysłany: 12-04-2025, 21:12   

Piszecie o cenie 10 zł za IP publiczny w Netii...

Ja dostałem odpowiedź, że w ramach dobrej współpracy zaoferują mi IP za 10 zł złotych (jednak zgodnie z Cennikiem usługi - Usługa stałego dostępu do internetu (pkt 4B) opłata abonamentowa za usługę Stałego adresu IP wynosi 30,75 zł brutto) :lol:

ralf 
ultra master

Wysłany: 12-04-2025, 21:47   

Tylko Orange daje jeszcze publika w cenie abonamentu?.

Defunger 
light master

Wysłany: 12-04-2025, 22:59   

Kamil1000 napisał/a:
Odkryłem ciekawostkę związaną z CGNAT. Ja i kolega mamy we Wrocławiu łącza IN-ETTH, z tą różnicą, że ja mam już stały publiczny adres, a kolega ma CGNAT. Kolega nawiązał połączenie do serwera u mnie i jako adres źródłowy pokazuje się u mnie... adres prywatny CGNAT (ten zaczynający się od 100.), a nie adres widoczny z internetu. Oznacza to prawdopodobnie, że jest możliwa bezpośrednia komunikacja z innymi osobami na CGNAT w obrębie tego samego node'a w Netii.
Tutaj wycinek listy połączeń z mojego routera:
Kod:
 tcp      6 7439 ESTABLISHED src=100.124.1.XXX dst=78.9.XXX.XXX sport=45932 dport=8001 packets=1316117 bytes=70748837 src=192.168.1.100 dst=100.124.1.XXX sport=8001 dport=45932 packets=2824075 bytes=5097910482 [ASSURED] mark=1703936 use=1

ciekawe jak oni to w ogóle zrobili

qropatwa 
Klikacz

Wysłany: 13-04-2025, 10:42   

To, że pokazuje się taki adres jeszcze o niczym nie świadczy. Pytanie, czy można się połączyć na taki adres będą wewnątrz sieci Netii, bo to by potwierdzało bujdy o bezpieczeństwie. Mało tego, możnaby przesyłać między klientami Netii nielegalne dane niczym w darknecie praktycznie bez śladu na zewnątrz. Ciekawe, czy wogóle logują ruch wewnętrzny, czy tylko to co przechodzi przez ich NAT.

Defunger 
light master

Wysłany: 13-04-2025, 14:30   

qropatwa napisał/a:
To, że pokazuje się taki adres jeszcze o niczym nie świadczy. Pytanie, czy można się połączyć na taki adres będą wewnątrz sieci Netii, bo to by potwierdzało bujdy o bezpieczeństwie. Mało tego, możnaby przesyłać między klientami Netii nielegalne dane niczym w darknecie praktycznie bez śladu na zewnątrz. Ciekawe, czy wogóle logują ruch wewnętrzny, czy tylko to co przechodzi przez ich NAT.

można XDD znalazłem kilka ipków 100.x.x.x które mogę pingować
normalnie można się połączyć z kimś za CGNATem jeżeli jesteście w tym samym obrębie (można nawet pingować inne adresy bram CGNATu XDDD)
---
puściłem szybki scan (nie będę skanował całej ich sieci bo nie chcę bana) i znalazłem ponad 1700 ipków CGNAT które można spingować, jak ktoś zapomniał sobie wyłączyć przekierowanie portów/upnp to może być śmiesznie.

Jan89 
Klikacz

Wysłany: 15-04-2025, 12:47   

Mam Internetię po ethernecie, po ponad 10 latach z publicznym też wcisnęli mnie za CGNAT.
W marcu, od nowego okresu rozliczeniowego mieli mi włączyć z powrotem publiczny adres IP.
Pierwsze 6 miesięcy za free, potem za 10zł.
Jak się domyślacie oczywiście nic nie włączyli. Na infolinii najpierw powiedzieli że włączyli przecież i że mam stały IP 100.x.x.x. Mówię im - a co mi po stałym IP jak nie mogę z niego w żaden sposób skorzystać. Przełączyli mnie do działu technicznego - opowiadam to samo, kobieta mi mówi zadowolona "Ale przecież pan ma już CGNAT włączony", to jej mówię "tak i właśnie to oznacza że nadal mam prywatny adres IP".

Niby coś tam poszukała i znalazła że pierwsze zgłoszenie jednak zostało zamknięte z powodu jakiegoś błędu (?). Powiedziała że sprawdziła że na tego rodzaju łączu (Internetia ethernet) stałe IP = publiczne IP. Podobno założyła nowe zlecenie i niby od nowego okresu rozliczeniowego (czyli od maja) mają to uruchomić. Jak finalnie będzie - zobaczymy.
Ta ich infolinia to zawsze był dramat i nic się nie zmieniło.

adrjannn 
light master

Wysłany: 15-04-2025, 14:00   

Dziwne, że musisz czekać do okresu rozliczeniowego. U mnie był aktywny po kilkunastu minutach od zgłoszenie...

special6 
easy master

Wysłany: 15-04-2025, 22:19   

Witam, zastanawiam się czy nie anulować umowy w Netii.Chciałem wziąć 600/100 z ip publicznym stałym ale w salonie powiedzieli że 100zł za każdy miesiąc rozmawiałem z nimi przez telefon czyli na odległość umowa została zawarta.W ogóle w salonie to powiedział mi typ że 14dni leci od zawarcia umowy a dzisiaj się dowiedziałem że normalnie od uruchomienia usługi. Tao jak to jest w końcu? Finalnie wziąłem 300/50 prywatne ip za 80zł co miesiąc mieszkam w domku jednorodzinnym.Jak to jest u was z cenami? Co byście mi poradzili?

RobZon 
plus master

Wysłany: 15-04-2025, 22:38   

special6 napisał/a:
Witam, zastanawiam się czy nie anulować umowy w Netii.Chciałem wziąć 600/100 z ip publicznym stałym ale w salonie powiedzieli że 100zł za każdy miesiąc rozmawiałem z nimi przez telefon czyli na odległość umowa została zawarta.W ogóle w salonie to powiedział mi typ że 14dni leci od zawarcia umowy a dzisiaj się dowiedziałem że normalnie od uruchomienia usługi. Tao jak to jest w końcu? Finalnie wziąłem 300/50 prywatne ip za 80zł co miesiąc mieszkam w domku jednorodzinnym.Jak to jest u was z cenami? Co byście mi poradzili?

14 dni leci od chwili podpisania umowy, chyba ze masz zapis w umowie ze "leci od chwili uruchomienia uslugi"

darknes 
classic master

Wysłany: 15-04-2025, 22:38   

special6 napisał/a:

W domkach jest drożej, każdy operator dolicza tam parę złotych. W blokach masz te koszta rozłożone na kilkanaście mieszkań. Stąd różnica.

special6 
easy master

Wysłany: 15-04-2025, 23:03   

W T-Mobile nie jest trochę taniej? Netia dała mi ten słaby router Huawei HG8245X6.Zgodzą się technicy żeby do takiej prędkości jaką mam zamontowali mi ONT ? Bo nie wiem czy ten router mi wystarczy.Dom mam 180m a router będzie u mnie w pokoju więc na dole to chyba żadnego zasięgu nie będzie.A powiedzcie mi czy ont to jest jeden rodzaj takiego terminala i można podpiąć do niego jakie się chce router ?

darknes 
classic master

Wysłany: 16-04-2025, 09:49   

special6 napisał/a:
W T-Mobile nie jest trochę taniej? Netia dała mi ten słaby router Huawei HG8245X6.Zgodzą się technicy żeby do takiej prędkości jaką mam zamontowali mi ONT ? Bo nie wiem czy ten router mi wystarczy.Dom mam 180m a router będzie u mnie w pokoju więc na dole to chyba żadnego zasięgu nie będzie.A powiedzcie mi czy ont to jest jeden rodzaj takiego terminala i można podpiąć do niego jakie się chce router ?

Aby stosować swój router musi on zapewniać połączenia po protokole PPPoE na porcie WAN. Jeśli spełnia ten warunek to każdy router będzie można podłączyć pod ONT.

Jak masz powierzchnię 180 m to żaden router ci tego nie pokryje w odp. stopniu. Powinieneś zastosować drugi dodatkowy router albo AP.

pawelb 
ultra master

Wysłany: 16-04-2025, 11:44   

lepiej kupić sobie dobrą sieć mesh i ustawić ją w tryb AP

special6 
easy master

Wysłany: 16-04-2025, 13:22   

Ok dziękuję panowie za wyjaśnienie.Na razie niech to podłączą zobaczymy jak to będzie działać.Mam nadzieje że czas czternastodniowego zwrotu leci od momentu podłączenia usługi a nie podpisania umowy.W poniedziałek zapukali do mnie pracownicy Nexery chwilę z nimi pogadałem to powiedzieli że powinno to dobrze działać bo tutaj koło mnie nie ma dużej konkurencji w sensie ludzie nie mają światełka.

Jan89 
Klikacz

Wysłany: 16-04-2025, 17:12   

adrjannn napisał/a:
Dziwne, że musisz czekać do okresu rozliczeniowego. U mnie był aktywny po kilkunastu minutach od zgłoszenie...

O dziwo dzisiaj włączyli mi ten publiczny adres IP - jest inny niż miałem kiedyś, ale to bez znaczenia dla mnie. Ważne że jest publiczny.
Co ciekawe routing jest nadal gorszy (ruch idzie przez Warszawę), a kiedyś trasa do innego operatora w Poznaniu nie wychodziła poza Poznań.

Odpowiedz do tematu