|
|
Netia HFC Warszawa - CG-NAT |
Autor |
Wiadomość |
pawasi
Klikacz
|
Wysłany: 12-03-2025, 09:34 Netia HFC Warszawa - CG-NAT
|
|
|
Cześć,
Mam pytanie. Korzystam z internetu od Netii w technologii HFC 600/60 Mb. Do wczorajszego rana miałem publiczne, zmienne IP, jednak zauważyłem, że nie mogę połączyć się ze swoim VPN-em. Okazało się, że mój adres IP zmienił się na taki z puli CG-NAT (100.104.xxx.xxx/19).
Rok temu miałem podobną sytuację – zadzwoniłem wtedy na infolinię i zgłosiłem, że potrzebuję zmiennego, publicznego IP zamiast CG-NAT. Konsultantka zleciła technikom zmianę konfiguracji i już następnego dnia, po telefonie od Netii i restarcie modemu, miałem znów publiczne IP.
Wczoraj postąpiłem tak samo. Konsultantka przyjęła zgłoszenie i zleciła technikom zmianę konfiguracji. Ku mojemu zaskoczeniu, po 30 minutach oddzwonił do mnie technik i poinformował, że jedyną opcją uzyskania publicznego IP jest teraz wykupienie usługi stałego, publicznego adresu. Gdy zapytałem, czy to jakaś nowa zmiana – bo jeszcze wczoraj wszystko działało poprawnie – odpowiedział, że Netia stopniowo przechodzi na CG-NAT, na razie tylko w moim regionie (Warszawa Bemowo), ale w przyszłości planuje wdrożyć to rozwiązanie w całej Polsce.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją? Czy istnieje jakaś możliwość uzyskania zmiennego, publicznego IP bez dodatkowych opłat?
W maju kończy mi się umowa i planuję przejść na światłowód Netii PŚO, aby mieć większy upload (300 Mb). Jednak konsultantka poinformowała mnie, że aby skorzystać z tej usługi, muszę najpierw rozwiązać obecną umowę i dopiero potem podpisać nową.
Czy ktoś wie, czy na światłowodzie Netii PŚO nadal dostępne jest zmienne, publiczne IP bez dodatkowych opłat?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
gabrychu
classic master
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 226 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 12-03-2025, 12:53
|
|
|
Podejrzewam, że kończą im się adresy IP |
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1046 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 12-03-2025, 14:15
|
|
|
To niech przejdą na ipv6. |
|
 |
SuperGod
ultra master

|
Wysłany: 12-03-2025, 17:48
|
|
|
@pawasi
Nie ma to znaczenia, czy PŚO, czy "czysta" Netia.
Tam, gdzie jest obecnie dostępny to go dostaniesz z automatu lub nie.
Jeśli planują CGNAT i będzie tylko oferta wykupu adresu, to nie masz innej opcji.
Sam się jutro dowiem ze swojego źródła, bo przyznam, że owszem zdarzały się utraty publika
ale powrót był możliwy bez dopłaty.
Bardzo możliwe, że jednak tak się stanie. |
|
 |
przewaks
classic master
|
Wysłany: 12-03-2025, 20:40
|
|
|
Ja wykupiłem stały publiczny IP i jestem mega zadowolony. Wreszcie koniec z zabawami z DDND itp. Co ciekawe, pod koniec lutego dostałem i formację, że w związku z reorganizacją sieci mój publiczny adres się zmieni. I faktycznie się zmienił. Możliwe, że to wszystko się ze sobą łączy |
|
|
|
 |
pawasi
Klikacz
|
Wysłany: 12-03-2025, 22:42
|
|
|
SuperGod napisał/a: |
Sam się jutro dowiem ze swojego źródła, bo przyznam, że owszem zdarzały się utraty publika ale powrót był możliwy bez dopłaty.
|
Będę wdzięczny za info.
przewaks napisał/a: | Ja wykupiłem stały publiczny IP i jestem mega zadowolony. Wreszcie koniec z zabawami z DDND itp.
|
Akurat z ddns na własnej domenie i routerku openwrt przez te prawie dwa lata nie miałem problemów toteż nie interesowałem się opcją stałego adresu IP. Ale raczej się zainteresuję, i tak nic lepszego od Netii u mnie nie ma. |
|
|
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 20 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 625 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-03-2025, 23:51
|
|
|
Od teraz trzeba wykupić w Netii stały publiczny IP jeśli ktoś ma taką potrzebę. Przynajmniej można, a Netia jest jednym z większych operatorów u którego jeszcze jest dostępna opcja zamówienia publicznego stałego ip. Vectra, Play, T-Moblie, Multimedia już zlikwidowali publiczne IP. Nawet płatnego publicznego IP nie można zamówić na stałych łączach HFC lub FTTH. Trzeba sobie powiedzieć, że 80 % użytkowników nie zauważy żadnej różnicy prywatny czy publiczny ip. 10 zł za publiczny IP to śmieszna kwota w obecnych czasach. Dwie butelki wody mineralnej. Wykupiłem publiczny ip nawet w Plus światłowód więc jest dostępny i tutaj.
Jak ktoś ma potrzebę posiadania publicznego ip, radzę się pośpieszyć. Tu zasoby nie są nieograniczone. |
|
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1390 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-03-2025, 08:29
|
|
|
Vectra też zlikwidowała publiczny IPv4? |
|
|
|
 |
Aloof
classic master
|
Wysłany: 13-03-2025, 08:55
|
|
|
Nie, publiczny IP jest dostępny w Vectrze w trybie bridge a w niektórych przypadkach nawet w trybie Open |
|
|
|
 |
RobZon
plus master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Paź 2021 Posty: 398 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 13-03-2025, 09:19
|
|
|
Orion napisał/a: | Od teraz trzeba wykupić w Netii stały publiczny IP jeśli ktoś ma taką potrzebę. Przynajmniej można, a Netia jest jednym z większych operatorów u którego jeszcze jest dostępna opcja zamówienia publicznego stałego ip. Vectra, Play, T-Moblie, Multimedia już zlikwidowali publiczne IP. Nawet płatnego publicznego IP nie można zamówić na stałych łączach HFC lub FTTH. Trzeba sobie powiedzieć, że 80 % użytkowników nie zauważy żadnej różnicy prywatny czy publiczny ip. 10 zł za publiczny IP to śmieszna kwota w obecnych czasach.
Jak ktoś ma potrzebę posiadania publicznego ip, radzę się pośpieszyć. Tu zasoby nie są nieograniczone. |
No i namówiłes, zamówilem usluge stalego IP w Netii. |
|
 |
SuperGod
ultra master

|
Wysłany: 13-03-2025, 11:07
|
|
|
YUP, CGNAT wjedzie stopniowo.
Z wykupem publika nie ma co panikować, ale jak ktoś potrzebuje, to lepiej to zrobić wcześniej |
|
|
 |
pawasi
Klikacz
|
Wysłany: 13-03-2025, 11:35
|
|
|
SuperGod napisał/a: | YUP, CGNAT wjedzie stopniowo.
Z wykupem publika nie ma co panikować, ale jak ktoś potrzebuje, to lepiej to zrobić wcześniej |
Ok, dzięki za potwierdzenie, w takim razie po robocie zamawiam stałe IP. |
|
|
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 20 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 625 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-03-2025, 13:59
|
|
|
Aloof napisał/a: | Nie, publiczny IP jest dostępny w Vectrze w trybie bridge a w niektórych przypadkach nawet w trybie Open |
Vectra już nie ma w ofercie możliwości wykupu publicznego IP.
Tylko dotychczasowi użytkownicy mają jeszcze w starych umowach.
Zmiana routera na tryb bridge daje możliwość uzyskania publicznego ip na własnym sprzęcie.
Jednak samo przełączenie modemo routera w tryb bridge oraz dostępność publicznego ip jest wyłącznie w rękach Vectry, nie można sobie zagwarantować jak długo ten stan się utrzyma.
Najprawdopodobniej już niedługo również Vectra przejdzie w całości na CGNAT za wyjątkiem tych którzy jeszcze mają wykupione publiczne IP. W T-Mobile nie mieli z tym problemu, a problemy pojedynczych osób zignorowali. |
|
|
|
 |
Miraveil
easy master
|
Wysłany: 15-03-2025, 16:06 Re: Netia HFC Warszawa - CG-NAT
|
|
|
pawasi napisał/a: | Cześć,
Mam pytanie. Korzystam z internetu od Netii w technologii HFC 600/60 Mb. Do wczorajszego rana miałem publiczne, zmienne IP, jednak zauważyłem, że nie mogę połączyć się ze swoim VPN-em. Okazało się, że mój adres IP zmienił się na taki z puli CG-NAT (100.104.xxx.xxx/19).
Rok temu miałem podobną sytuację – zadzwoniłem wtedy na infolinię i zgłosiłem, że potrzebuję zmiennego, publicznego IP zamiast CG-NAT. Konsultantka zleciła technikom zmianę konfiguracji i już następnego dnia, po telefonie od Netii i restarcie modemu, miałem znów publiczne IP.
Wczoraj postąpiłem tak samo. Konsultantka przyjęła zgłoszenie i zleciła technikom zmianę konfiguracji. Ku mojemu zaskoczeniu, po 30 minutach oddzwonił do mnie technik i poinformował, że jedyną opcją uzyskania publicznego IP jest teraz wykupienie usługi stałego, publicznego adresu. Gdy zapytałem, czy to jakaś nowa zmiana – bo jeszcze wczoraj wszystko działało poprawnie – odpowiedział, że Netia stopniowo przechodzi na CG-NAT, na razie tylko w moim regionie (Warszawa Bemowo), ale w przyszłości planuje wdrożyć to rozwiązanie w całej Polsce.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją? Czy istnieje jakaś możliwość uzyskania zmiennego, publicznego IP bez dodatkowych opłat?
W maju kończy mi się umowa i planuję przejść na światłowód Netii PŚO, aby mieć większy upload (300 Mb). Jednak konsultantka poinformowała mnie, że aby skorzystać z tej usługi, muszę najpierw rozwiązać obecną umowę i dopiero potem podpisać nową.
Czy ktoś wie, czy na światłowodzie Netii PŚO nadal dostępne jest zmienne, publiczne IP bez dodatkowych opłat?
Pozdrawiam! |
U mnie świeżo podłączony światłowód Plusa (czyli w praktyce Netia), CG-NAT też niestety jest. Dodam, że jestem z okolic Krk, więc to raczej nie tylko kwestia Warszawy i okolic. |
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1390 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2025, 17:25
|
|
|
Ludzie, czy to jest jakiś problem dopłacić 10 zł miesięcznie na publiczny adres IP? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. | Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13 | |
 |
|
Grupa
Aktualności:
|
|