Polski Światłowód Otwarty (sieć UPC/Play) |
Autor |
Wiadomość |
Michaelred
classic master

|
Wysłany: 12-03-2025, 14:34
|
|
|
Tak sobie czytam ten temat i zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego Netia daje klientom modem + router a nie modemo router? W upc same modemy juz praktycznie niedostepne od dawna. Czy oni maja jakiś modemorouter z Wifi 6 i 4 antenami w ofercie? Czy na tym PŚO moźna taki dostać? |
|
|
|
 |
izok
light master
|
Wysłany: 12-03-2025, 16:10
|
|
|
Michaelred napisał/a: | Tak sobie czytam ten temat i zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego Netia daje klientom modem + router a nie modemo router? W upc same modemy juz praktycznie niedostepne od dawna. Czy oni maja jakiś modemorouter z Wifi 6 i 4 antenami w ofercie? Czy na tym PŚO moźna taki dostać? |
Jeśli chodzi o instalację HFC na PśO to modem coda 57 dostaje się od PśO, a router od wybranego operatora. |
|
|
|
 |
przewaks
classic master

|
Wysłany: 12-03-2025, 20:31
|
|
|
izok napisał/a: | Jeśli chodzi o instalację HFC na PśO to modem coda 57 dostaje się od PśO, a router od wybranego operatora. |
Według mnie osobny modem i router to lepsze rozwiązanie dla zaawansowanych użytkowników i ja na to nie narzekam |
|
|
|
 |
mangod
Klikacz
|
Wysłany: 12-03-2025, 20:37
|
|
|
Mam info z OPL ze przeprowadzaja lab testy na infra PSO akurat u mnie. Widac ze sie cos zmienilo bo na stronie OPL jest info ze jest swiatlowod ale nie wyswietla jeszcze oferty zadnej. Polecam sprawdzac zasieg na stronie PSO w zakladce zasieg tam jak wyswietla sie wam zanczek OPL tzn ze bedzie OPL swiadczone. Dodam ze niezaleznie czy gpon czy xgs-pon od PSO, OPL bedzie dawal max 1Gb/s podobnie jak na kablach SI. Szkoda ze w hurcie taka polityka :/ |
|
|
|
 |
izok
light master
|
Wysłany: 13-03-2025, 07:35
|
|
|
przewaks napisał/a: | izok napisał/a: | Jeśli chodzi o instalację HFC na PśO to modem coda 57 dostaje się od PśO, a router od wybranego operatora. |
Według mnie osobny modem i router to lepsze rozwiązanie dla zaawansowanych użytkowników i ja na to nie narzekam |
jestem tego samego zdania |
|
|
|
 |
Michaelred
classic master

|
Wysłany: 13-03-2025, 12:15
|
|
|
A ja dalej nie widze zadnej zalety wzgledem modemo routera z trybem bridge. Wiekszosc użytkowników i tak używa sprzetu operatora, a tu mamy 2 spore klocki. ONT to jeszcze spoko bo male pudelko ale modem kablowy to klocek. Pradu tez bierze to troche 24/7. |
|
|
|
 |
SuperGod
ultra master

|
Wysłany: 13-03-2025, 23:00
|
|
|
Słowo klucz: dla zaawansowanych użytkowników, bardziej wymagających.
Jeśli Tobie to wystarcza, to OK, good for you, bro. |
|
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1046 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 13-03-2025, 23:20
|
|
|
Jak sprzęt operatora i/lub oprogramowanie do niego jest słabej jakości, to własny porządny router robi ogromną różnicę. |
|
 |
s.burczymucha
classic master
|
Wysłany: 14-03-2025, 22:40
|
|
|
I to jest lepsze rozwiązanie niż modemo router. Od Netii dostajesz dość przyzwoity router Huawei z Wifi 6. Jak chcesz swój router to Netia bez problemu daje login i hasło do PPPOE, danych tych użyjesz z każdym innym sprzętem.
Modem od PŚA po prostu działa, ma port 2.5G.
U mnie jak na razie wszystko działa OK.
izok napisał/a: | Michaelred napisał/a: | Tak sobie czytam ten temat i zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego Netia daje klientom modem + router a nie modemo router? W upc same modemy juz praktycznie niedostepne od dawna. Czy oni maja jakiś modemorouter z Wifi 6 i 4 antenami w ofercie? Czy na tym PŚO moźna taki dostać? |
Jeśli chodzi o instalację HFC na PśO to modem coda 57 dostaje się od PśO, a router od wybranego operatora. |
|
|
|
|
 |
Michaelred
classic master

|
Wysłany: 15-03-2025, 13:36
|
|
|
W jaki sposób lepsze? Mogli by dać przyzwoity modemo router z wifi 6 już na dzień dobry. Kto chce to sobie przełączy w tryb bridge i podepnie coś swojego. Takiego Giga Connect Box 6 z UPC mogli by dawać . Port 2.5Gbit też już ma. Z czym tu dyskutować? Dobrze, że jak na razie czytam to opinie o HFC Netii na łączach PLAY są pozytywne. W razie co będzie gdzie uciec
Przy okazji. Jak Netia jest u mnie pokazana w zasięgu PŚO to raczej pewne, że na światłowodzie Orange nie będzie możliwości instalacji? |
|
|
|
|
 |
s.burczymucha
classic master
|
Wysłany: 15-03-2025, 17:27
|
|
|
W każdy Po co mi modemo-router jak funkcję routera w nim wyłączę? Ma wiatraczek i nie jest bezgłośny. Ma zazwyczaj ograniczone opcje konfiguracyjne. Huawei od Netii, mimo iz jest od dostawcy, jest typowym sprzetem konsumenckim ktore mozesz sobie konfigurowac w szerszym zakresie niz modemo-router.
Michaelred napisał/a: | W jaki sposób lepsze? Mogli by dać przyzwoity modemo router z wifi 6 już na dzień dobry. Kto chce to sobie przełączy w tryb bridge i podepnie coś swojego. Takiego Giga Connect Box 6 z UPC mogli by dawać . Port 2.5Gbit też już ma. Z czym tu dyskutować? Dobrze, że jak na razie czytam to opinie o HFC Netii na łączach PLAY są pozytywne. W razie co będzie gdzie uciec
Przy okazji. Jak Netia jest u mnie pokazana w zasięgu PŚO to raczej pewne, że na światłowodzie Orange nie będzie możliwości instalacji? |
|
|
|
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 20 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 625 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2025, 18:20
|
|
|
Zawsze zakończaniem łącza musi być sprzęt operatora fizycznej infrastruktury HFC (modem DOCSIS) lub FTTH (ONT).
Tylko w takiej konfiguracji właściciel fizycznej sieci może wykonywać diagnostykę łącza i świadczyć wsparcie dla operatora dla którego wystawia łącze.
Za modemem DOCSIS lub ONT każdy podłącza co chce lub co dostanie od wybranego usługodawcy i w ramach tego co umożliwia dany operator. |
|
|
|
|
 |
Michaelred
classic master

|
Wysłany: 15-03-2025, 19:07
|
|
|
[quote="s.burczymucha"]W każdy Po co mi modemo-router jak funkcję routera w nim wyłączę?
No to to podaj chociaż jeden dobry powod... bo ja nie wiem o jakim wiatraczku piszesz. W zasadzie sam potwierdziles, ze zalet nie ma zadnych. Jak ktos chce to sobie i tak ustawi bridge mode... i uzyje czego chce. Nie rozumiem natomiast jak mozna pisac, ze jak operator daje mniej to jest lepiej niz jak daje wiecej
BTW. Jestem pewien, że konieczność posiadania 2 pudełek modem kablowy + router więcej potencjalnych osób zniechęci do migracji do innego operatora niż zachęci. |
|
|
|
|
 |
MrPepka
classic master
|
Wysłany: 15-03-2025, 19:30
|
|
|
Tylko, że bridge mode w modemorouterze może w każdej chwili zniknąć. A czysty modem to czysty modem, zawsze będzie działał jako modem, a nie jako router |
|
|
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 20 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 625 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2025, 20:10
|
|
|
Tryb bridge na łączach dla operatorów hurtowych (jak PŚO) jest wymagany, nie jest opcją.
Z punktu widzenia ip modem czy modem router HFC musi być zawsze transparentny. |
|
|
|
 |
|