Internet Play - Playstation Portal nie łączy się z PS5 |
Autor |
Wiadomość |
orzel.polska
Klikacz
|
Wysłany: 11-03-2025, 17:30 Internet Play - Playstation Portal nie łączy się z PS5
|
|
|
Hej.
Czy jest tu może ktoś kto ma problem z Playstation Portal i ma światłowód z PLAY? Router Play Box Net.
Nie jestem w stanie dobić się do PS5, która jest w innej sieci, w innym mieszkaniu.
Przeszedłem z UPC do Play i zaczęły się problemy.
Playstation Portal nie jest nawet w stanie wykryć typu NAT. Widzę "Typ NAT: niepowodzenie".
Dzwoniłem na infolinię PLAY ale oni mówią, że wszystko jest ok i jakoś nie ufam im, że mi z tym pomogą niestety.
Jak zrobię z telefonu hotspota (T-Mobile) to łączy się z PS5 bez problemu. |
|
|
|
 |
mrk1
easy master
|
Wysłany: 11-03-2025, 18:16
|
|
|
Pewnie prywatny adres IP i przez to podwójny NAT. Nic z tym na Play raczej nie zrobisz. |
|
|
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 20 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 625 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2025, 18:32
|
|
|
Tylko zmiana operatora na takiego , który daje możliwość wyboru publicznego ip v4. |
|
|
|
 |
MrPepka
classic master
|
Wysłany: 15-03-2025, 18:44
|
|
|
Z jednej strony może bym się z Wami zgodził Panowie, ale nie zauważyliście jednej rzeczy
orzel.polska napisał/a: | Jak zrobię z telefonu hotspota (T-Mobile) to łączy się z PS5 bez problemu. |
TM też przecież public IP nie daje więc to nie to
orzel.polska, W miejscu gdzie masz PS5 też masz Play czy net od kogoś innego? |
|
|
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 20 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 625 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2025, 19:21
|
|
|
To dwie różne usługi sam nat nie jest problemem tylko użyty przez PLAY DS-Lite w obsłudze CGNAT.
Cytat: | DS-Lite allows IPv4 clients to access the Internet using a shared pool of public IPv4 addresses, performing stateful CGNAT NAPT44 in the AFTR edge device, and offering IPv4 transport on an IPv4-in-IPv6 tunnel between the CPE/B4 and the AFTR over the operator's IPv6-only transport network. |
|
|
|
|
|
 |
orzel.polska
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 09:54
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Próbowałem się skontaktować z infolinią, ale przecież ludzie tam pracujący to jest istny koszmar. Ich odpowiedzi brzmią jakby wyszli z zajęć informatyki w podstawówce.
Czy ja jestem w stanie coś tam wyegzekwować w ogóle? Czy po prostu mam spadać sobie.
MrPepka - Net od kogoś innego - światłowód, PS5 połączone po kablu.
Co ciekawe, testowałem też to na hotspocie w sieci PLAY i wszystko działa.
Z tego co wiem to PLAY nie daje publicznego IPv4 dla klienta indywidualnego (czy może robią jakieś wyjątki?) |
|
|
|
|
 |
SuperGod
ultra master

|
Wysłany: 18-03-2025, 10:56
|
|
|
Nie, jeśli nie możesz zmienić Operatora, to pupa blada.
Upłynął Ci czas na ucieczkę? |
|
 |
orzel.polska
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 12:15
|
|
|
Niestety upłynął. A VPN? |
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1390 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-03-2025, 12:24
|
|
|
orzel.polska napisał/a: | Niestety upłynął. A VPN? |
Musiałbyś VPN uruchomić na routerze do którego podłączona jest konsola a w Play to raczej niemożliwe żeby na ich routerze uruchomić VPN
nie wiem czy Play uznałby Twój problem jako podstawę do rozwiązania umowy...
a na PS5 w Connection status wyświetla Ci że konsola dostaje adres IPv6 ? (jeśli dostajesz adres IPv6 i nadal Ci to nie działa to znaczy, że ta funkcjonalność nie zadziała na Playstation) |
|
|
|
|
 |
orzel.polska
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 13:11
|
|
|
Tak, dostaje adres IPv6.
Dodatkowo na Playstation Portal jak wejdę w opcję Sieć --> Typ NAT --> TYP NAT: Niepowodzenie |
|
|
|
 |
L3ser
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 13:12
|
|
|
orzel.polska napisał/a: | Niestety upłynął. A VPN? |
Spróbuj może WARP cloudflare w necie są poradniki jak utworzyć plik konfiguracyjny wireguard.
Jeszcze nie mogę linków podawać więc wpisz w wyszukiwarce "tutorial_how_to_use_warp_or_warp_with_wireguard"
Kiedyś miałem problem w call of duty z serwerami z Francji mega utraty pakietów i vpn pomógł do czasu aż ISP nie uporał się z problemem.
W routerach Cudy bardzo łatwo się ustawia klienta/serwer VPN np. wireguard ewentualnie coś z openwrt. |
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1390 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-03-2025, 13:12
|
|
|
orzel.polska napisał/a: | Tak, dostaje adres IPv6.
Dodatkowo na Playstation Portal jak wejdę w opcję Sieć --> Typ NAT --> TYP NAT: Niepowodzenie |
możesz spróbować wyłączyć obsługę IPv6 na konsoli? |
|
|
|
|
 |
orzel.polska
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 13:26
|
|
|
pawelb napisał/a: | orzel.polska napisał/a: | Tak, dostaje adres IPv6.
możesz spróbować wyłączyć obsługę IPv6 na konsoli? |
Na razie nie ma mnie w lokalizacji gdzie mam konsolę, spróbuję w piątek. |
|
|
|
 |
orzel.polska
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 13:59
|
|
|
L3ser napisał/a: | orzel.polska napisał/a: | Niestety upłynął. A VPN? |
Spróbuj może WARP cloudflare w necie są poradniki jak utworzyć plik konfiguracyjny wireguard.
Jeszcze nie mogę linków podawać więc wpisz w wyszukiwarce "tutorial_how_to_use_warp_or_warp_with_wireguard"
Kiedyś miałem problem w call of duty z serwerami z Francji mega utraty pakietów i vpn pomógł do czasu aż ISP nie uporał się z problemem.
W routerach Cudy bardzo łatwo się ustawia klienta/serwer VPN np. wireguard ewentualnie coś z openwrt. |
Tylko czy ja to będę w stanie ustawić na sprzęcie od PLAY? |
|
|
|
 |
L3ser
Klikacz
|
Wysłany: 18-03-2025, 14:52
|
|
|
Pewnie nie. Dlatego bardziej świadomi użytkownicy tak walczą o te ont, modemy, bridge itp. żeby móc używać własny sprzęt bez ograniczeń konfiguracyjnych. |
|
|
|
 |
|