|
|
Nju vs Orange |
Autor |
Wiadomość |
warepool
light master
|
Wysłany: 15-11-2024, 13:35 Nju vs Orange
|
|
|
Zastanawiam się nad promką z Orange tylko na 600 Mb/s i 6 miesięcy gratis za 75zł - w zasadzie to już zamówiłem, ale myślę czy Nju Światłowód 300 Mb/s nie wystarczyłby. Mieszkanie w bloku, 2 osoby, net używany do pracy zdalnej (dużo wideorozmów), gier FPS, streamingi. Jedyne co mi nie pasuje w Nju to wciskanie Funboxa 3, bo wolałbym ONT.
1. Czy 300 Mb/s wystarczy do w/w zastosowań? Zauważę w ogóle różnicę poza ściąganiem dużych plików?
2. Z tego forum wyczytałem że kiedyś była opcja uzyskania ONT w Nju, teraz już podobno nie. W Orange podobno się da ale zależy od technika. Czy jest jakiś sposób na ONT w Nju, co trzeba mówić i komu? Jakich argumentów użyć? |
|
|
|
|
SuperGod
plus master
|
Wysłany: 15-11-2024, 21:09
|
|
|
W Orange masz 300/50 lub 600/100
W Nju 300/50
Pobranie pliku 1000MB na łączu 600Mbit potrwa ~15 sekund, na 300 będzie to ~30 sekund.
Sam sobie odpowiedz czy warto
50Mbit uploadu jest OK, o ile nie wysyłasz naprawdę dużych plików.
Na Nju nie dostaniesz ONT.
W Orange wydębisz.
Trzeba ich tylko przyciskać od początku, nie podpisywać żadnych umów jak nie przyniosą ONT. |
|
|
|
|
apt1276
Klikacz
|
Wysłany: 04-01-2025, 00:12
|
|
|
SuperGod napisał/a: | Na Nju nie dostaniesz ONT. |
Dostaniesz tylko przed przyjazdem technika musisz mu powiedzieć żeby się nie zjawiał bez zewnętrznego ONT. Dostałem ZTE ZXHN F601.
W moim przypadku jak byłem klientem Orange w okresie 2015-2023 i przyjeżdżali partnerzy techniczni Orange to zawsze mieli w samochodach kilka sztuk ONT.
Tak samo było gdy przyjechali mi zainstalować NJU Światłowód.
NJU różni się od Orange tylko tym, że umowa jest bezterminowa.
Teraz w Orange według konsultantów i pracowników sklepów stacjonarnych nie ma już umów bezterminowych nawet gdy złożysz zamówienie przez internet.
Gdy chciałem wziąć Orange Światłowód to moje zamówienie nie chciało przejść przez ich system. |
|
|
SuperGod
plus master
|
Wysłany: 04-01-2025, 08:57
|
|
|
Jest tak, jak piszesz, idzie to wydębić, niestety starszych postów nie można edytować.
Był okres (początek roku) że nie szło tego załatwić w NJU, serio, nie siedzę w temacie od dziś
Co inne miasto, to inne układy. Jak chciałem coś załatwić, a potrzebny był net dla kogoś to nie będę walczył z systemem/monterami na siłę.
W "czystym" Orange zawsze to było możliwe.
W ogóle to jest chore, że trzeba tak kombinować, żeby kumaci ludzie musieli tego tak pilnować.
Oni tam odgórnie mają wytyczne by pierdzielić farmazony, to jest celowa akcja.
Wszędzie jest pod górę, w PLAY PŚO też można załatwić ONT, ale dają jak im się podoba. |
|
|
|
apt1276
Klikacz
|
Wysłany: 04-01-2025, 14:20
|
|
|
Wolałem napisać niż nie napisać, może komuś się przyda przy wyborze światełka od NJU. Nie wiem jak tobie, ale dla mnie chore jest też to, że na całe woj. Łódzkie techników Orange (nie mylić z partnerami technicznymi) pracuje tylko 6 osób, z czego zazwyczaj na służbie jest jedna, bo wiedzą że poradzi sobie z tematem. |
|
|
SuperGod
plus master
|
Wysłany: 04-01-2025, 16:43
|
|
|
To prawda, znam monterów wiek 50/60+, dawna Tepsa.
Potrafili jeździć do innych miast naprawiać usterki, kilkunastu chłopa na miasto 1 milion mieszkańców
Żaden młody nie pójdzie do takiej paskudnej pracy. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. | Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13 | |
|
|
Grupa
Aktualności:
|
|