Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC i VECTRA - porównanie
Autor Wiadomość
DisconnecT 
light master

Wysłany: 13-04-2024, 01:15   

Wygląda na to że w Vectrze po ponad roku ktoś poszedł po rozum do głowy i naprawił debilny błąd polegający na aktywacji CG-NAT po przejściu w tryb OPEN, w obecnej chwili na CGA4236 w Warszawie z trybem pracy OPEN, nadawany jest normalnie publiczny adres IP. :mrgreen:

Oczywiście w OPEN domyślnie pracuje tryb routera, natomiast jeżeli ktoś przy użyciu sztuczki z inspektorem strony w przeglądarce i flagami html potrafi sobie odkryć ukryte domyślnie funkcje, to w zakładce połączenie/WAN można się przełączyć w tryb bridge z poziomu panelu modemu i tak, w trybie OPEN+Bridge nadal zachowujemy publiczne IP ;)

pawelb 
ultra master

Wysłany: 13-04-2024, 09:34   

Debilne to jest nazywanie przez Vectrę trybu nazwą Open bo w nomenklaturze telekomunikacyjnej tryb Open wiąże się z dostępem do Wifi ale widać że ktoś długo myślał w Vectrze żeby taką nazwę wymyślić :evil:
Za każdym razem kiedy czytam o tym trybie to mnie skręca i myślę że każdego z branży też bo to kompletne mieszanie pojęć i wprowadza pewną dezinformację
Jakby nie można było nazwać tego po prostu np. trybem Konfig

Aloof 
classic master

Wysłany: 13-04-2024, 20:20   

Mam Vectrę w Warszawie i wspomniany modem. Po przełączeniu w tryb open dostałem klasycznie adres zza CGNATu. Być może to tymczasowy błąd w konfiguracji u ciebie?

DisconnecT 
light master

Wysłany: 15-04-2024, 14:32   

Kilka razy się przełączałem testując pewne opcje i za każdym razem dostaję publiczne IP na wan swojego routera, usługi sieciowe też potwierdzają że NAT jest otwarty. Także na chwilę obecną ten stan się utrzymuje i wszystko działa prawidłowo.

pawelb napisał/a:
Debilne to jest nazywanie przez Vectrę trybu nazwą Open bo w nomenklaturze telekomunikacyjnej tryb Open wiąże się z dostępem do Wifi ale widać że ktoś długo myślał w Vectrze żeby taką nazwę wymyślić :evil:
Za każdym razem kiedy czytam o tym trybie to mnie skręca i myślę że każdego z branży też bo to kompletne mieszanie pojęć i wprowadza pewną dezinformację
Jakby nie można było nazwać tego po prostu np. trybem Konfig

Nie ma co się przejmować tęgimi głowami marketingowców, nie od dziś i nie od wczoraj dla często prostej usługi/funkcji wymyślają nazwy od której może głowa rozboleć, w rzeczywiści powinni ten tryb nazwać po prostu zaawansowany i nie było by problemu. 8)

Aloof 
classic master

Wysłany: 15-04-2024, 14:38   

Ciekawe, próbowałem wielokrotnie, również z Open+Bridge i nadal jestem za CGNATem. Możliwe że testują to tylko na twoim obszarze. Prawda jest jednak taka, że jak masz używać Open+Bridge to już lepiej mieć sam bridge. Gdyby faktycznie czysty open dostał publiczne IP to już by było coś

DisconnecT 
light master

Wysłany: 15-04-2024, 14:52   

Nie zrozumiałeś najwyraźniej mojej wypowiedzi, ale w moim wypadku, nawet "czysty" open dostaje publiczne IP. Praktycznie każda testowania konfiguracja ma pub IP czyli.

-Tryb Bridge w Strefie
-Tryb Open w strefie, w modemie tryb router
-Tryb Open w strefie, w modemie tryb bridge

Nie sprawdzałem jedynie trybu Router ze strefy, bo zaczęły się problemy z pobieraniem pliku między restartami szpilką i modem potrafił do 20-30 min wisieć na synchronizacji DS z CMTS, więc jak złapałem synchro na Open+Bridge to odpuściłem dalszą zabawę. ;)

Sam tryb bridge czy open+bridge to przecież bez znaczenia dla działania internetu, plusem jest to że można wbić w panel i podejrzeć, no praktycznie tylko sygnał, soft technicolora to straszna nędza, w tyle nawet za Arrisem, wielu informacji brakuje w tym tabeli z codewordsami, informacją o szerokości kanałów DS/US, a w trybie bridge robi się już totalna nędza, bo znika nawet konsola z logami i wiele innych zakładek które powinny być dostępne w każdym trybie.

karolkarol 
Klikacz

Wysłany: 05-09-2024, 21:09   

Cześć,
Dostałem z Vectry CGA4236, widzę, że wszędzie reklamują go jako wspierający EasyMesh, ale za nic nie jestem w stanie znaleźć w ustawieniach opcji włączenia go, soft mam 210404 i nie widać, żeby chciał się zaktualizować, da się to jakoś wymusić?

Chciałem dorzucić drugi router z EasyMeshem i rozprowadzić trochę sygnału po domu, żeby oba routery rozgłaszały jedną sieć, czy to wgl jest możliwe czy zostaje opcja przełączenia Technicolora w bridge i dokupienia jeszcze jednego routera?

Edit:
Zaktualizował się w nocy, zmieniła się nazwa Wifi (znowu łączenie wszystkiego), ale dalej nie widzę żadnych opcji związanych z EasyMesh. W "bezprzewodowe" nie mam zakładek topologia i przedłużacze, które są widoczne w przypadku instrukcji na ebok.

jasko 
Klikacz

Wysłany: 03-10-2024, 12:29   

Mam od roku ubee EVW32C z Vectry. Czy jest możliwość ustawienia w nim trybu bridge?

gabrychu 
classic master

Wysłany: 03-10-2024, 13:37   

Sprawdź w "strefie klienta", czy masz taką możliwość.

jasko 
Klikacz

Wysłany: 04-10-2024, 06:32   

gabrychu napisał/a:
Sprawdź w "strefie klienta", czy masz taką możliwość.

Faktycznie mam, w zakładce WiFi i dopiero po włączeniu WiFi. Czyli muszę mieć odpalone chociaż jedno, żeby mógł pracować jako bridge. Jak zostawię jako bridge i chcę to Wifi wyłączyć, to pokazuje, że błędna konfiguracja.

Czyli muszę mieć włączone Wifi, żeby działał bridge. Problem połowicznie, ale rozwiązany. ;) Dzięki.

ptrzem 
easy master

Wysłany: 10-02-2025, 13:24   

Wreszcie odkryłem, jak uaktywnić opcję podziału sieci Wi-Fi na dwie niezależne od siebie w pasmach 2,4G i 5G dla Technicolor CGA 4236. Wystarczy 'odznaczyć' opcję Mesh Wi-Fi w odpowiedniej zakładce sekcji 'Wireless' (tak, jak na zdjęciu). Wtedy zakładki 'General' i Settings' się pokazują i można w nich dokonać zmiany ustawień.

Mesh Wi-Fi.png
Plik ściągnięto 241 raz(y) 85,61 KB

ptrzem 
easy master

Wysłany: 03-06-2025, 17:05   

Z ciekawostek - w ostatnich dniach pojawił się w ofercie VECTRA nowy modem - Vantiva CGA437A. Jest to następca modelu CGA 4236. Najważniejszą zmianą jest dodanie portu LAN 2.5 Gbit/s (nareszcie!!!), poza tym nic innego nie zauważyłem z istotnych rzeczy. Standard Wi-Fi to cały czas tylko 6 (ax), brak wsparcia dla Wi-Fi 6E (6 Ghz). W menu obsługi W KOŃCU jest domyślnie dostępna opcja rozdzielenia sieci na 2 SSID (Dla 2.4 Ghz i 5 Ghz).

Dla zainteresowanych załączam specyfikację techniczną i instrukcję obsługi:

https://tvo-28-7.e.blueonline.tv/s/vectra-www/uploads/20250603104252683eb58c1c0de/11232-instrukcja-modem-vantiva-cga437a-final.pdf?212

https://telpol.net.pl/files/Dokumenty/Netceed-CGA437A.pdf

Aloof 
classic master

Wysłany: 03-06-2025, 17:10   

Fajna sprawa. Może wreszcie uda się ustalić, czy 1,2 Gb/s faktycznie jest do osiągnięcia bez zabaw w agregację :P

CLynx 
Klikacz

Wysłany: 13-06-2025, 17:01   

Jako że w kilku miejscach było wspomniane że w Vectrze IPv6 jest, ale nigdzie nikt nie pisał jak ono u nich działa, postanowiłem przekonać się sam.
W trybie bridge przynajmniej mam pełny dual stack, publiczne IPv4 z bloku 109.241.0.0, prefix /56 IPv6 z bloku 2a02:2a40 uzyskany po DHCPv6-PD, o dziwo jest to z ASNa Multimedii a nie Vectry.
Ogólnie jestem zadowolony, w żaden sposób nie upośledza IPv4, napisałem do nich w poniedziałek a włączyli dzisiaj (piątek, żeby googlujący w przyszłości się nie zastanawiali).

DisconnecT 
light master

Wysłany: 27-06-2025, 23:41   

ptrzem napisał/a:
Z ciekawostek - w ostatnich dniach pojawił się w ofercie VECTRA nowy modem - Vantiva CGA437A. Jest to następca modelu CGA 4236. Najważniejszą zmianą jest dodanie portu LAN 2.5 Gbit/s (nareszcie!!!), poza tym nic innego nie zauważyłem z istotnych rzeczy. Standard Wi-Fi to cały czas tylko 6 (ax), brak wsparcia dla Wi-Fi 6E (6 Ghz). W menu obsługi W KOŃCU jest domyślnie dostępna opcja rozdzielenia sieci na 2 SSID (Dla 2.4 Ghz i 5 Ghz).

Dla zainteresowanych załączam specyfikację techniczną i instrukcję obsługi:

https://tvo-28-7.e.blueonline.tv/s/vectra-www/uploads/20250603104252683eb58c1c0de/11232-instrukcja-modem-vantiva-cga437a-final.pdf?212

https://telpol.net.pl/files/Dokumenty/Netceed-CGA437A.pdf

Ciekawe czy ktoś już ma założone, może jutro zadzwonię i się dowiem, jak będzie trzeba to się zrobi jakąś fantomową awaryjkę na CGA4236 i może się uda wyrwać CGA437A, nie wiadomo tylko jak z trybem open i ewentualnym bridge w panelu, raczej powinno działać, no ale różnie bywa.

Wifi 6 na kanałach 160MHz ma na tyle dużą przepustowość że jakoś wcale nie dziwi mnie że operatorom nie śpieszno do 7, tym bardziej że pasmo 6G nie jest wcale w tym standardzie obligatoryjne.

Aloof napisał/a:
Fajna sprawa. Może wreszcie uda się ustalić, czy 1,2 Gb/s faktycznie jest do osiągnięcia bez zabaw w agregację :P

Nie wiem co byś chciał nowego odkryć, ale agregacja nie zaburza wyników speedtestów na obecnym sprzęcie, a jak ktoś ma awersję to można na Wifi AX wyciągnąć "pełne" 1200.

U mnie na węźle prędkości były stabilne i dobijały nawet do 1280 Mbit.

Odpowiedz do tematu