Netia vs Inea vs Orange vs Tmobile |
Autor |
Wiadomość |
RobZon
plus master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Paź 2021 Posty: 361 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 21-01-2024, 13:40
|
|
|
Netia ŚI - Gdańsk
51.195.46.23 2024-01-21 133309.jpg
|
|
Plik ściągnięto 65 raz(y) 67,57 KB |
Screenshot 2024-01-21 133423.jpg
|
|
Plik ściągnięto 46 raz(y) 59,69 KB |
battle.net 2024-01-21 133201.jpg
|
|
Plik ściągnięto 40 raz(y) 63,97 KB |
|
|
|
hauj
easy master
|
Wysłany: 19-03-2024, 10:46
|
|
|
WiZaR5789 napisał/a: | Większość popularnych gier online ma również serwery w Polsce i za to w większości jest hejtowane orange i t-mobile właśnie za to że nie potrafią, a raczej nie chcą wymieniać się ruchem w Polsce i twoje połączenie do serwera w Warszawie wybiera się na wycieczkę po europie tak żeby wrócić do Polski sam przyznasz że mało opłacalna jest jazda z Lublina do Warszawy przez Franfurt czy Paryż, to właśnie dyskwalifikuje Orange i T-mobile. | Niedawno orenżada poprawiła routing, więc chyba nie wymienianie się ruchem to już nie problem |
|
|
|
|
Darecki88
easy master
|
Wysłany: 15-04-2024, 16:46
|
|
|
Ale poprawili, że jest po prostu lepiej czy można mówić już o dorównywaniu netii ? |
|
|
|
|
Dekster
easy master
|
Wysłany: 23-05-2024, 18:50
|
|
|
TEST! Kiedy tu będę mógł się przywitać założyć temat i cos napisać? Chciałem się tylko o coś zapytać to nie mogę dodać linków z trasami i mam pisać 10 postów o czym? |
|
|
|
|
WiZaR5789
light master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2021 Posty: 93 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2024, 15:06
|
|
|
hauj napisał/a: | WiZaR5789 napisał/a: | Większość popularnych gier online ma również serwery w Polsce i za to w większości jest hejtowane orange i t-mobile właśnie za to że nie potrafią, a raczej nie chcą wymieniać się ruchem w Polsce i twoje połączenie do serwera w Warszawie wybiera się na wycieczkę po europie tak żeby wrócić do Polski sam przyznasz że mało opłacalna jest jazda z Lublina do Warszawy przez Franfurt czy Paryż, to właśnie dyskwalifikuje Orange i T-mobile. | Niedawno orenżada poprawiła routing, więc chyba nie wymienianie się ruchem to już nie problem |
Czy tak poprawili no nie wiem, sprawdziłem sobie przed chwilą kilka przykładowych tras i niestety dalej odstają od netii, przynajmniej na trasach którymi najczęściej uczęszczają moje pakiety. |
|
|
F1le
classic master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Wrz 2018 Posty: 176 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-06-2024, 13:45
|
|
|
W oranżadzie widać poprawę, ale nie jest to spowodowane tym, że nagle zaczeli peerować z węzłami ala PLIX, THINX, EPIX itp. tylko jakby coraz więcej operatorów miało bezpośrednie styki z ich AS5617.
Nie jestem pewien czy to ma np. związek z tego, że w THINXie masz tranzyt do AS5617, więc pewnie jak operator jest w tym punkcie to ma dostęp do sieci Orange, ale mogę się mylić.
Oczywiście to nie to samo co NETIA gdzie ma styki wszędzie i nawet w DE-CIXie ma, ale w/g mnie jest spora poprawa. |
|
|
|
|
Kondorro
light master
|
Wysłany: 04-09-2024, 11:36
|
|
|
Witam,
aktualnie posiadam Orange 1gbps ale cena za sam abo internet nie jest ciekawa 80zl bezterminowa. Mam mozliwosc zalozenia swiatlowodu od innych operatorow T-Mobile, Netia Inea oraz Plus. Miasto Bydgoszcz.
Najkorzystniej wcyhodzi promka w Inea internet 1gbps 300 upload pierwsze 12 miesiecy za 4zl a od 134 miesiaca 103zl.
Polecacie Inea czy cos innego? |
|
|
|
|
SuperGod
classic master
|
Wysłany: 04-09-2024, 12:01
|
|
|
@Kondorro
Jeśli patrzysz na kasę, to pewnie tak, a potem Netia/Plus, reszta out.
Ja bym wybrał Netię, 0zł do 3 miesiąca, ale Netia jest po prostu dobra tak ogólnie do wszystkiego.
Jeśli np. nie jesteś graczem, to Inea może być. |
|
|
|
|
|
Kondorro
light master
|
Wysłany: 04-09-2024, 12:46
|
|
|
SuperGod napisał/a: | @Kondorro
Jeśli patrzysz na kasę, to pewnie tak, a potem Netia/Plus, reszta out.
Ja bym wybrał Netię, 0zł do 3 miesiąca, ale Netia jest po prostu dobra tak ogólnie do wszystkiego.
Jeśli np. nie jesteś graczem, to Inea może być. |
Cześć,
czyli na 1 miejscu Netia mimo, ze cena nie jest az tak atrakcyjna jak w Inea? Gram sporadycznie na PC i konsoli.
Ogólnie Netia jest lepsza od Orange, routing itp? |
|
|
|
|
|
SuperGod
classic master
|
Wysłany: 04-09-2024, 13:07
|
|
|
@Kondorro
Zdecydowanie tak, Orange ma nawrotki przez zagranice/Telie.
To nie jest też tak, że Inea będzie zła, bez problemu pograsz.
Inea wymienia się ruchem z Equinix, Thinx, TPIX, ogólnie routing nie mają zły.
Netia jest najbardziej uniwersalna jeśli chodzi o routing, wymienia się też ruchem z WIELOMA IXami
Patrząc na Twoje wymagania, Inea będzie OK. Jednak jeśli możesz sobie pozwolić, to wybrałbym Netie.
Szczerze mówiąc nie wiem czy poleciałbym na te ekstra 9 miesięcy za 0zł mając Netię do wyboru.
Jednak to nie mój portfel |
|
|
|
|
|
Kondorro
light master
|
Wysłany: 04-09-2024, 14:07
|
|
|
Netia jest najbardziej uniwersalna jeśli chodzi o routing, wymienia się też ruchem z WIELOMA IXami
Patrząc na Twoje wymagania, Inea będzie OK. Jednak jeśli możesz sobie pozwolić, to wybrałbym Netie.
Szczerze mówiąc nie wiem czy poleciałbym na te ekstra 9 miesięcy za 0zł mając Netię do wyboru.
Dzieki za informacje. W bydynku mam infrastukturę od swiatlowod inwestycje wiec każdy operator może z tej infry skorzystać.
Netia wychodzi pierwsze 3 miesiące za 0zl a od 4 msc 80zl. Tyle samo place wlasnie w Orange.
Najbardziej zacheca Inea ktora propopnuje 12 msc za 4zl a pozniej 103. Ciezka decyzja. |
|
|
|
|
Kondorro
light master
|
Wysłany: 04-09-2024, 14:20
|
|
|
Dzieki za informacje. W bydynku mam infrastukturę od swiatlowod inwestycje wiec każdy operator może z tej infry skorzystać.
Netia wychodzi 110,00 zł/mies.to wiecej niz aktualnie w Orange bo place 80zl.
Inea najkorzystniej tak jak wspominalem wczesniej. |
|
|
|
|
|
Darecki88
easy master
|
Wysłany: 08-09-2024, 14:40
|
|
|
A ja jeszcze z innej beczki poruszę temat mały. A mianowicie zakładając ten wątek też kiedyś stanąłem przed wyborem światłowodu i chciałem dowiedzieć się czegoś więcej. Oczywiście padło na netie wyszło, że to ona jest najlepsza przynajmniej dla tych co nie mieszkają w Wielkopolsce bo tam można rozważać też dużo bardziej Inee. Ale do sedna, zmierzam do tego, że obserwuje od ponad roku rankingi speedtest i moim oczom ciągle ukazuje się na pierwszych miejscach Orange i inea na trzecim tmobile stacjonarny i dopiero na 4 miejscu Netia. Mówimy cały czas o tym, że ma lepsze punkty styku, przekierowania itd. Dlaczego więc odstaje jeśli chodzi o pobieranie tak znacznie i co najważniejsze jeśli chodzi o opóźnienie czym to jest spowodowane, że Orange i inea ma 9 ms średnia z pomiarów na speedtest, a Netia 13 ms. Pozdro. |
|
|
|
|
januszmk
plus master
|
Wysłany: 08-09-2024, 15:30
|
|
|
Darecki88, jak testuje sie speedtest to nie wybiera sie specjalnie jakiegos dalekiego serwera a cos co bedzie blisko i to bedzie zwykle z dobrymi stykami.
dodatkowo operatorzy daja lepsze priorytety na serwery speedtest.
speedtest nie jest tutaj miarodajny jezeli chodzi o jakosc internetu |
|
|
|
|
|
RobZon
plus master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Paź 2021 Posty: 361 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 08-09-2024, 17:19
|
|
|
Darecki88 napisał/a: | ...Dlaczego więc odstaje jeśli chodzi o pobieranie tak znacznie i co najważniejsze jeśli chodzi o opóźnienie czym to jest spowodowane, że Orange i inea ma 9 ms średnia z pomiarów na speedtest, a Netia 13 ms. Pozdro. |
to ja dodam z mojej perspektywy,
majac 2 lata Orange, mialem do Wawki 7-9ms obecnie Netia mam 9-12ms ale np. do Poznania mam 8-9ms a w Orange mialem 9-10ms. Cały ruch szedl przez Poznan majac Netie, a w Orange szło w 80% przez Wawe, więc "nie odczułem roznicy"
Oraz dodatkowo majac router z wbudowanym ONT (Orange) mialem 1ms mniej niz mając osobno przez ONT + router, taki szczegolik dla tych do liczą kazdą milisekunde
Najbardziej mnie irytowalo w Orange reset routera co 11dni oraz okrężne ruchy pakietów.
Poznan https://www.speedtest.net/result/16728291412.png |
|
|
|
|