T-Mobile i oferta światłowodowa! |
Autor |
Wiadomość |
tomik1968
easy master
|
Wysłany: 12-04-2024, 13:25
|
|
|
Do routera przecież muszą podpiąć antenowy, ewentualnie światłowód ale konsultant potwierdził że u mnie będą wpinać ten koncentryk do routera. Tylko dopiero wtedy jak zamknę umowę z UPC bo muszą zwolnić łącze. |
|
|
|
 |
tomik1968
easy master
|
Wysłany: 18-04-2024, 11:27
|
|
|
Kolejny konsultant potwierdził na 100% że jednak wprowadzą do mieszkania światłowód do routera |
|
|
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1065 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 18-04-2024, 15:57
|
|
|
A skąd wiesz który konsultant ma rację?. |
|
 |
tomik1968
easy master
|
Wysłany: 19-04-2024, 06:27
|
|
|
Dobre pytanie. Dlatego szukam odpowiedzi |
|
|
|
 |
Yarecky
light master
|
Wysłany: 19-04-2024, 10:38
|
|
|
tomik1968 napisał/a: | Kolejny konsultant potwierdził na 100% że jednak wprowadzą do mieszkania światłowód do routera |
Ja tam bym się nie cieszył bo ci konsultanci to zielonego pojęcia nie mają co sprzedają i jak wygląda montaż , chcesz powiedzieć że jeśli masz HFC w bloku a skrzynka ze światłem jest powiedzmy 500m dalej w innym budynku to stamtąd ci podciągnie ftth do modemu ? wątpię , akurat pracuje na ftth i dużo odpadów na t-mobile było z racji że sprzedawca zapewniał że nic nie trzeba wiercić ani nowych kabli ciągnąć , a już szczytem było wciskanie ludziom kitów o multiroomie którego nie ma (kazano ludziom instalować apkę na TV tyle że w żadnym sklepie producenta tv nie ma takiej apki i że wtedy mają multiroom ,albo że dekoder łączy się bezprzewodowo z TV i przekazuje obraz na TV ) i zawsze gadanie już za chwilę będzie dostępny , dopracowujemy szczegóły i tak słyszę już od 3 lat żeby nie było tak że pociągną ci kabel ethernetowy do mieszkania ze skrzynki w piwnicy a w mieszkaniu podłączą jakiegoś uja eja |
|
|
|
 |
tomik1968
easy master
|
Wysłany: 19-04-2024, 11:00
|
|
|
Mam teraz CI+ i router Sagemcom F@st 3896LG przez koncentryk od UPC. Najprawdopodobniej po zamknięciu umowy z UPC zdecyduję się jednak na internet domowy z T-Mobile. Żadnych kabli, dekoderów, jeden pilot, tylko router wi-fi. Do VODów wystarczy mi ten 90 Mb/s za 75 zł (dla klientów). |
|
|
|
 |
Bento
light master
|
Wysłany: 28-07-2024, 16:03
|
|
|
Prośba do użytkowników usług światłowodu od TMobile o podzielenie się/aktualizację opinii na temat jakości działania.
Interesują mnie głównie serwisy typu YT/streaming oraz gry online.
Będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1065 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 31-07-2024, 07:31
|
|
|
Masz 170 stron o Tmobile, więc wystarczy poczytać. |
|
 |
crapt
Klikacz
|
Wysłany: 01-08-2024, 06:14
|
|
|
Bento napisał/a: | Prośba do użytkowników usług światłowodu od TMobile o podzielenie się/aktualizację opinii na temat jakości działania.
Interesują mnie głównie serwisy typu YT/streaming oraz gry online.
Będę wdzięczny. |
Jeśli chodzi o śmietnik taki jak youtube com to działa to przez google cache który nie tylko w t-mobile jest zapchany ale tak na prawdę wszędzie gdzie testowałem np. mobilnie blisko do BTS play włącznie z serwerowniami typu ovh, hetzner. Warto używać programów takich jak minitube czy skryptów jak yt-dlp lub NewPipe na telefonie z androidem żeby "tfurca youtuber" nie zarabiał pieniędzy nawet z wyświetlenia.
Streaming nie wiem bo nie używam, nie jestem nastolatkiem to w gry też nie gram. Używam internetu do pracy.
Nigdy nie miałem żadnych problemów z t-mobile po ftth oprócz jakiś debilnych ograniczeń stosowanych chyba przez orange czyli ucięcie pasma do 0.3Mbit/s downloadu i 0.3Mbit/s uploadu jak nie zapłacisz za dwa miesiące faktury czy karty SIM dołączanych do ftth z debilnym lejkiem 16kbit/s żeby wiadomo wydoić nieświadomego klienta - bardzo nie ładnie ale plus czyli tak na prawdę netia robi to samo.
Jakie masz jeszcze pytania?
ralf napisał/a: | Masz 170 stron o Tmobile, więc wystarczy poczytać. |
Ty ralf daruj sobie takie pisanie, specjalnie założyłem konto żeby mu odpisać. |
|
|
|
 |
Bento
light master
|
Wysłany: 01-08-2024, 07:49
|
|
|
ralf napisał/a: | Masz 170 stron o Tmobile, więc wystarczy poczytać. |
...
Doskonale zdaje sobię sprawę z faktu, żę wątek ma już 170 stron. Ba, sam się w nim udzielałem w chwili gdy rozważałem TM jako usługę dla siebie zaróno na infrastruktorze POPC , jak i łączach udostępnionych orange. Zamiast zakładać nowy świeży postanowiłem zrobić refresh tutaj bo już jest znaczna rozpiętość czasowa od pierwszych wpisów w wątku.
@crapt
Napisałem bo TM chwali się ostatnio zmianami w infrastrukturze szkieletowej i zwiększeniem przepustowośći na stykach. Zastanawiałem się czy jest tego jakiś wyraźny efekt dla użytkowników.
Potwierdziłęś wcześniejsze obawy związane z google cache.
Dzięki. |
|
|
|
 |
RobZon
plus master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Paź 2021 Posty: 413 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 01-08-2024, 19:17
|
|
|
Bento napisał/a: | ralf napisał/a: | Masz 170 stron o Tmobile, więc wystarczy poczytać. |
Napisałem bo TM chwali się ostatnio zmianami w infrastrukturze szkieletowej i zwiększeniem przepustowośći na stykach. |
możesz wrzucic jakiegoś linka o tych zmianach w sieci szkieletowej TM? |
|
 |
gabrychu
classic master
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 230 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 04-08-2024, 15:50
|
|
|
https://www.telepolis.pl/...j-1q2024-2q2024
Równocześnie operator poszerza swoją infrastrukturę światłowodową. W pierwszym kwartale tego roku zbudowano prawie 200 km własnych łączy światłowodowych oraz zwiększono przepustowość międzynarodowych łączy do 800 Gb/s. Wyższa prędkość i komfort sieci skutkują większą aktywnością klientów – w pierwszym kwartale roku ruch danych w sieci T-Mobile wzrósł o 16% rok do roku, przekraczając 800 petabajtów. |
|
 |
crapt
Klikacz
|
Wysłany: 05-08-2024, 08:13
|
|
|
gabrychu nie wrzucaj takiego medialnego śmietnika bo dokładnie to samo było w orange.
"łącze od t-mobile" jest dla niekumatnej "zwykłej" osoby, nie mówię że jest złe jeśli nie mamy innego wyboru ale overbooking jak wszędzie na ftth to jest śmiech na sali ale zawsze tak było z szkodnikami (użytkownikami) domowymi |
|
|
|
 |
gabrychu
classic master
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 230 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 05-08-2024, 11:57
|
|
|