Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wygląda montaż światłowodu Orange ?
Autor Wiadomość
Bunsen 
Klikacz

Wysłany: 23-07-2024, 16:10   Jak wygląda montaż światłowodu Orange ?

Cześć. Po kilkunastu latach internetu radiowego przyszedł czas na zmiany i światłowód. Postawiłem na internet od Orange, ponieważ nie mam zbyt wielkiego wyboru. Mieszkam na śląsku w ponad stuletniej kamienicy (familoku), w której dopiero od niedawna jest możliwość podłączenia się do sieci, która należy do Orange (w piwnicy i na każdym piętrze na skrzynkach z internetem są naklejki Orange). Ogólnie mogę wybierać pomiędzy wcześniej wspomnianym Orange a Play, Plus, T-Mobile i tyle. Nie mam Vectry, nie mam Inei, nawet Netia u mnie niedostępna. Ogólnie jak czytam opinie to praktycznie na każdy internet są złe opinie, no ale u mnie sieć nowa, mało ludzi posiada swiatlowód więc może będzie dobrze. Może ktoś napisać czy pomarańczowy operator to dobry wybór. Ogólnie to ciekawi mnie jak wygląda sama instalacja bo w mieszkaniu nie posiadam żadnego gniazda, puszki abonenckiej, nawet nie ma szafy na kabelki. Ja bym chciał aby technicy pociągnęli kabel z klatki do mieszkania nad sufitem podwieszanym aby nie było nic widać. Tam zapewne będą musieli podłączyć ONT i od niego dopiero Funboxa lub mój router. Obecnie mam w domu zestaw meshowy TP Link Deco M4 (3szt). Chyba mogę taki zestaw podłączyć do światłowodu. Może ktoś się wypowie. Nie wiem dokładnie gdzie ustawić router główny bo chyba nie za bardzo może być nad sufitem podwieszanym. Po obu stronach są ściany, które są bardzo grube i które bez potężnego udaru i techniki nie ma szans przewiercić więc technicy sobie z tyn nie poradzą. Nawet fachowcy, którzy remontowali mieszkanie mieli problemy żeby dostać się z przedpokoju do pokoju. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli nie sprawdzi się ten zestaw meshowy po wifi to mogę bezpośrednio z routera gdzie jest podpięty światłowód podłączyć pod kompa ? Chyba że mogę to zrobić bezposrednio z tych dwóch pozostałych routerów ? Szczerze to nie mam jakieś wiedzy o sieciach itp dlatego też pytam madrzejszych ode mnie. Mogę dodać, że postawiłem na 1GB/s bo wylada cenowo najlepiej. Oczywiście jeszcze nic nie zamówiłem bo muszę mieć pewność, że wszystko będzie działać. Niestety w salonie Orange konsultanci nie potrafią mi pomóc bo uslyszałem, że nie są technikami. Zresztą nic nowego.

januszmk 
plus master

Wysłany: 23-07-2024, 16:50   

Bunsen napisał/a:
Nie mam Vectry, nie mam Inei, nawet Netia u mnie niedostępna

plus jest na infrastrukturze netii - obie firmy maja tego samego wlasciciela

Bunsen napisał/a:
am zapewne będą musieli podłączyć ONT i od niego dopiero Funboxa lub mój router

jezeli to jest siec orange, to aby miec ont to trzeba odpowiednio uzgadniac, normalnie funbox ma wbudowany.

Bunsen napisał/a:
to mogę bezpośrednio z routera gdzie jest podpięty światłowód podłączyć pod kompa

tak

Bunsen napisał/a:
Chyba że mogę to zrobić bezposrednio z tych dwóch pozostałych routerów

tez mozesz

gabrychu 
classic master

Wysłany: 24-07-2024, 10:17   

Ciocia miała podłączany światłowód od Orange i monterzy bardzo dobrze sobie poradzili.
Wskazali miejsce montażu i poszło bez problemu.

Najlepszym wyborem byłby sam ONT podłączony do głównego Deco.
Funbox też można podłączyć do Deco, ale będzie podwójny nat.

Co do montażu musi się wypowiedzieć technik czy dadzą radę przewiercić ścianę i zrobić instalacje gdzie Ty chcesz.

Yarecky 
light master

Wysłany: 25-07-2024, 20:37   Re: Jak wygląda montaż światłowodu Orange ?

Bunsen napisał/a:
postawiłem na 1GB/s bo wylada cenowo najlepiej. Oczywiście jeszcze nic nie zamówiłem bo muszę mieć pewność, że wszystko będzie działać. Niestety w salonie Orange konsultanci nie potrafią mi pomóc bo uslyszałem, że nie są technikami. Zresztą nic nowego.

Do prędkości 1 Gb/s nie ma już możliwości dobrania ONT nawet u technika podczas instalacji, opcja ta została wyłączona w systemie i krzyczy że konieczna jest migracja do 600, patent z ONT Leos czy jakoś tak też nie działa bo z czasem urządzenie dostanie bana po stronie OPL

SuperGod 
ultra master

Wysłany: 25-07-2024, 21:06   

Nie takie rzeczy już widziałem, że się "nie da" i załatwiłem.
Na razie nikomu kogo znam nie padło, ryzyko zawsze jest.

adamus31 
easy master

Wysłany: 25-07-2024, 22:17   Re: Jak wygląda montaż światłowodu Orange ?

Yarecky napisał/a:
Bunsen napisał/a:
postawiłem na 1GB/s bo wylada cenowo najlepiej. Oczywiście jeszcze nic nie zamówiłem bo muszę mieć pewność, że wszystko będzie działać. Niestety w salonie Orange konsultanci nie potrafią mi pomóc bo uslyszałem, że nie są technikami. Zresztą nic nowego.

Do prędkości 1 Gb/s nie ma już możliwości dobrania ONT nawet u technika podczas instalacji, opcja ta została wyłączona w systemie i krzyczy że konieczna jest migracja do 600, patent z ONT Leos czy jakoś tak też nie działa bo z czasem urządzenie dostanie bana po stronie OPL

Witam.
Nieprawda, że nie ma możliwości wzięcia internetu 1 Gb/s z ONT. Zamówiłem przez infolinię, motywując że mam swój router do którego mam podłączonych siedem urządzeń po kablu a Funbox 6 ma tylko cztery porty lan. Powiedziałem też, żeby umowę do podpisu przywiózł technik. Jak zadzwonił technik, czy może przyjechać kilka dni wcześniej na montaż, to zapytałem czy ma ONT bo jak nie, to montażu nie będzie. I w ten sposób dostałem ONT ZTE i dodatkowo Funbox 6. Umowa podpisana kilka dni temu. Mam Netię na światłowodzie z którą mam trochę problemów przez bardzo wysoki ping na obciążonym łączu ponad 300 ms, nawet ich technicy nie wiedzą dlaczego, mam nadzieję, że naprawią i wziąłem teraz Orange i tu ten problem nie występuje.

grzech1991 
plus master

Wysłany: 26-07-2024, 16:23   

nigdzixe w nwecie nie ma informacji o banie leoxa.... w orange

Orion 
plus master

Wysłany: 26-07-2024, 21:41   

Tylko umieć trzeba zrobić żeby OLTe nie rozwalić inaczej kary jak trzeba (wszystko jest w umowach).

Odpowiedz do tematu