Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki własny router światłowód inwestycje
Autor Wiadomość
Camis 
easy master

Wysłany: 18-07-2024, 15:20   

Czyli kłamiesz, jak coś twierdzisz to wypadłoby to uzasadnić i wskazać dowody.

trew 
classic master

Wysłany: 18-07-2024, 15:51   

Przypominam że xiaomi ma zamknięte oprogramowanie i dlatego trudno jest udowodnić że chińczyk kradnie dane.

Ostatnia większa afera z xiaomi:
Gabriel Cirlig i Andrew Tierney odkryli, że Redmi Note 8 obserwował nawyki użytkowników telefonów i wysyłał ich rejestry na wynajęte przez Xiaomi serwery. Stwierdzono, że podczas przeglądania stron internetowych przy użyciu domyślnej przeglądarki Xiaomi, wszystkie odwiedzone strony internetowe i zapytania wyszukiwarek zostały zarejestrowane. Smartfon monitorował również każdy element oglądany w kanale wiadomości oprogramowania Xiaomi. Co więcej, inwigilacja ma miejsce nawet podczas przeglądania w trybie incognito.
https://ithardware.pl/aktualnosci/xiaomi_przylapane_na_sledzeniu_uzytkownikow_i_wysylanie_rejestrow_do_chin-12124.html

Trzeba być wyjątkowym głupcem żeby myśleć że w totalitarnym kraju duże firmy nie są konfidentami chińskiego rządu.

Poza tym AX3000T pada przy połączeniach VPN
Ostatnio byłem za granicą i bez problemu oglądałem transmisje meczów dzięki vpn w moim routerze.
W nowszych asusach masz wbudowany WireGuard i przy vpn masz transmisje powyżej 500 Mbit przy obciążeniu procesora poniżej 50%
W zabawce AX3000T dostaniesz w vpn bitrate poniżej 10 Mbit a w trakcie upałów procesor przekracza 80C a wtedy dostajesz lagi i pingi powyżej 1000 ms.

To są te "drobne" różnice za które trzeba zapłacić kupując asusa.

grzech1991 
plus master

Wysłany: 19-07-2024, 17:12   

Orion napisał/a:
Routery kupuje się wyłącznie u konkurencji.
UniFi Dream Machine (UDM) all in one nadaje się wyłącznie do łącza do max 600 Mb/s.

można zawzse udm-pro-se ale poza budżetem.

Rouery kupuje się tylko unifi, reszta to śmietniki bez DPI albo bez połowy funkcji.
Orion napisał/a:
W profesjonalnych rozwiązaniach przyjmuje zasadę, sprzęt Wifi od Ubiquiti, a routery od Mikrotika lub Cisco.

mikrotik to śmietnik bez DPI, te profesjonalne rozwiązania to chyba januszex z 3 pracownikami. Dodatkowo fora pełne od tego jak w mikrośmieciu wifi nie działa :D

cisco też już nie jest modne, obecnie palo alto się montuje, zatrzymałeś się na urządzeniach sprzed 20 lat w 3 osobwych firmach

Camis napisał/a:
Stwierdziłeś że kradnie dane, a więc to udowodnij, albo wskaż źródło tego stwierdzenia.

z telefonów jest potwierdzone, mi wystarczy

Camis napisał/a:
Patrz a Orange i Światłowód Inwestycje używają ich sprzętu i firmy ZTE mam ONT od SI.

i rząd niemiecki obecnie przez przypadek huawei wycofuje?

MrPepka 
light master

Wysłany: 19-07-2024, 17:25   

grzech1991 napisał/a:
Dodatkowo fora pełne od tego jak w mikrośmieciu wifi nie działa

Myślę, że raczej nikt nie bierze routerów Mikrotika do Wi-Fi gdyż Mikrotik nigdy nie przejmował się jakością Wi-Fi (celują w raczej inną grupę docelową niż taką która chce dobrego Wi-Fi), zresztą ja jestem zdania, że do Wi-Fi to powinno się mieć osobne APki
grzech1991 napisał/a:

No, ale Huawei to inna historia, oni to bana w USA dostali bo rząd USA obawia się chińczyków którzy nadmiernie wszędzie szpiegują. Obecnie to już chyba każdy producent smartfonów (nawet Apple) szpieguje swoich użytkowników na potęgę, ciężko jest znaleźć smartfon który by pochodził od zaufanej firmy. Ja prywatnie posiadam smartfona Oppo i nigdy nie miałem wrażenia, że mój smartfon szpiegowałby mnie mocniej niż przeciętny iPhone :P
  MrPepka

Camis 
easy master

Wysłany: 19-07-2024, 17:36   

grzech1991 napisał/a:

Była mowa o ZTE, Orange, SI, Netia i pewno inne firmy nadal używają ZTE i Huawei.
Więc większość użytkowników światłowodów w Polsce na w domu ONT, albo router combo tych firm.

Orion 
plus master

Wysłany: 19-07-2024, 19:07   

Od kiedy op przejmuje się bezpieczeństwem użytkownika no chyba. że na tym zarabia ;)
Trzeba samemu zadbać o swoje bezpieczeństwo korzystając z urządzeń firm, które przynajmniej oficjalnie nie są okraszone dodatkami made in china nawet za wyższą cenę.
Moda nie ma tu ceny, palo alto to hasła, które w segmencie soho i home nie mają zastosowania.
Dzisiejsza wpadka Crowdstrike pokazuje jak niedaleko jest od przejęcia kontroli nad światem przez AI, a wtedy wystarczy przejąć AI i pozamiatane.
Nawet jak masz wolny umysł nic nie zrobisz takie live.

grzech1991 
plus master

Wysłany: 21-07-2024, 15:50   

MrPepka napisał/a:
Myślę, że raczej nikt nie bierze routerów Mikrotika do Wi-Fi gdyż Mikrotik nigdy nie przejmował się jakością Wi-Fi (celują w raczej inną grupę docelową niż taką która chce dobrego Wi-Fi), zresztą ja jestem zdania, że do Wi-Fi to powinno się mieć osobne APki

ale co to za firma w której nie działa ich funkcja którą robią?

MrPepka 
light master

Wysłany: 21-07-2024, 15:58   

A kto powiedział, że nie działa? Działać działa, a, że słabo to cóż, nikt nie gwarantuje dobrych prędkości i dobrego zasięgu Wi-Fi bo tego zagwarantować się nie da. Oni stawiają na zaawansowane zarządzanie routerem, a nie na Wi-Fi
  MrPepka

grzech1991 
plus master

Wysłany: 23-07-2024, 09:17   

w mikrośmieciu się zawieszają routery po podpinaniu wifi. Brak DPI. Interfejs z 74 r. Serio to jest sekta ludzi co to poleca.

Orion 
plus master

Wysłany: 23-07-2024, 14:32   

Naprawdę masz tylko jedną komórkę, czy słabszy dzień ?

gabrychu 
classic master

Wysłany: 24-07-2024, 09:59   

grzech1991 napisał/a:
w mikrośmieciu się zawieszają routery po podpinaniu wifi. Brak DPI. Interfejs z 74 r. Serio to jest sekta ludzi co to poleca.

Mikrotika używają ludzie, którzy wiedzą do czego służy. Jeśli Tobie na pasuje nie używaj i nie pisz głupot.

Ciężko się ostatnio czyta Twoje wypowiedzi.

grzech1991 
plus master

Wysłany: 24-07-2024, 15:19   

gabrychu napisał/a:
Mikrotika używają ludzie, którzy wiedzą do czego służy. Jeśli Tobie na pasuje nie używaj i nie pisz głupot.

Tak, zrobiłem, są lepsze rozwiązania :) Nie wiem czy wiedzą do czego służy, to router, z utrudnionym interfejsem na maxa (nawet palo alto ma prostszy...), nie działającym wifi i brakiem DPI. Równorzędny z tp-linkiem za 80 zł.

Orion napisał/a:
Naprawdę masz tylko jedną komórkę, czy słabszy dzień ?

Jedną, druga w szufladzie jak robisz ankiety ;p

Vermont 
Klikacz

Wysłany: 29-12-2024, 16:33   

To nie takie hop siup. Router od Orange musisz wziąć a teraz jeszcze dodatkowo za niego płacić dzierżawę. Natomiast możesz poprosić PRZED zamontowaniem instalacji i urządzeń - najlepiej jeszcze w czasie rozmowy z konsultantem a potem KONIECZNIE z technikiem podczas ustalania terminu montażu że potrzebujesz oprócz routera dodatkowo terminal ONT. Co do zasady terminala nie dają - musisz uzasadnić. Najlepszym uzasadnieniem jest, że nie ma możliwości wprowadzić światłowodu w miejsce montażu routera, ale są już przewody UTP położone i można zamontować światłowód i terminal ONT w szafce krosowej a router w salonie podłączyć poprzez przewód. Jak już technik przyjedzie i będzie miał w bagażniku terminal ONT, to go Ci podłączy w praktyce jak tylko będziesz chciał.
Potem czekasz ok tygodnia na dane do PPPoE (musi być w tym czasie FB podłączony, bo Orange robi testy stabilności linku). Jak już masz hasło do PPPoE to montujesz swój router.
Co do zalet FB6 - podstawowe możliwości konfiguracji, raczej dla 99% userów domowych wystarczające. Bardzo dobre radio i osiągi na radio.
Co do MT - ogromne możliwości konfiguracji o ile ktoś umie je wykonać. Marne radio, przepustowości dużo niższe niż na FB.
Oczywiście nie licz, że jeden MT czy FB pokryje zasięgiem całe duże mieszkanie lub dom (chyba, że płacisz za 600Mbps a w domu starczy Ci 6Mbps).
Tak czy siak o terminal ONT warto się postarać przy montażu, bo potem jego otrzymywanie jest niemożliwe. Nawet jak będziesz korzystał tylko z FB, to sobie ONT schowasz na przyszłość w szafie.

grzech1991 napisał/a:
amplifi alien, mam https://eu.store.ui.com/eu/en/collections/unifi-dream-router i jest sztos. Za te pieniądze polecam.

żadne asusy i tp-gówna

na aliexpress używając kodu promocyjnego https://www.dziennik.pl/kody-rabatowe/aliexpress można zamówić dokładnie taki sam 2 razy taniej, tylko trzeba długo czekać na dostawę :mrgreen:

grzech1991 napisał/a:

O czym wy mówicie?

Odpowiedz do tematu