Własny ruter ONT FiberHost |
Autor |
Wiadomość |
SuperGod
plus master
|
Wysłany: 08-07-2024, 03:16
|
|
|
Możesz napisać nawet do Papieża, nikt tego nie ruszy i nie "naprawi", sorry bro |
|
|
|
|
Dekster
easy master
|
Wysłany: 08-07-2024, 04:24
|
|
|
Czyli tak ujnia z tą Netią w mojej lokalizacji |
|
|
|
|
Orion
plus master
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 560 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-07-2024, 08:25
|
|
|
Dekster napisał/a: | kota w worku nie kupiłem widze co jest i jest dogrzej a było przyzwoicie ja rozumiem lekki wzrost pingu ale do 14 na światłowodzie do speedtest.pl i serwerów Poznań, Warszawa i do tego 820Mb/s szybkości zamiast 900 z hakiem te parametry w Inea miałem stabilne a w Netia latają jak chcą. Mogę spróbować UKE testy certyfikowane i zgłaszać ich przez cały okres umowy za takie wahania parametrów |
Wszystko jest w normie i na pewno nie ma wpływu na użytkowanie łącza.
Z twojego opisu wynika, że łącze nawet po chwilowym spadku prędkości trzyma deklarowane parametry.Pamiętaj, że łącze dostarcza fizycznie światłowód innego operatora i opóźnienia mogą być również generowane na tej warstwie. Zanim zaczniesz nieuzasadnioną reklamacje zapoznaj się z zapisami umowy i informacją na stronach UKE https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pytania-i-odpowiedzi/pomiar-predkosci-internetu-faq/czym-sa-predkosci-minimalna-zwykle-dostepna-i-maksymalna,7,0.html
U mnie na światłowodzie Orange prędkość w dzień spadła z ~946 Mb/s do ~560 Mb/s i co z tego? Wieczorem i dziś już wszystko jest w normie.
To normalne u każde operatora może się zdarzyć i nie ma powodu do popadania w skrajności. |
|
|
|
|
Dekster
easy master
|
Wysłany: 08-07-2024, 11:49
|
|
|
w Inea takich rzeczy nie miałem nigdy cały czas pełna szybkość i nawet ping nie drgnął a tu ping nawet w graniu skacze +/- 4ms a po ostatnich pracach serwisowych ping jest 14ms w speedtest.pl a było tylko 2 lub 4ms więcej od wcześniejszego operatora a teraz ta różnica już wynosi 11ms
Szkoda ze minęło 14 dni od podpisania umowy przy kurierze bo chętnie wrócił bym do tego co miałem |
|
|
|
|
Orion
plus master
|
Wysłany: 08-07-2024, 12:27
|
|
|
Korzystaj z usługi i nie bij piany, inaczej będziesz trollem |
|
|
|
|
gabrychu
classic master
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 210 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 09-07-2024, 09:35
|
|
|
Masz łącze na sieci innego operatora i to może mieć wpływ na pingi.
Czy poza tym usługa działa prawidłowo czy nie (nie pytam o ping)?
Zawsze możesz złożyć reklamację, niech Netia sprawdzi gdzie jest problem. |
|
|
Karjalainen
Klikacz
|
Wysłany: 12-07-2024, 05:35
|
|
|
Nie wiem czy to jest normalne i tak działa Netia? |
|
|
|
|
Orion
plus master
|
Wysłany: 12-07-2024, 11:33
|
|
|
Tak będzie działać każdy operator, który korzysta z infrastruktury światłowodowej innych firm.
Czego nie rozumiesz? |
|
|
|
|
darknes
classic master
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 196 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 12-07-2024, 12:21
|
|
|
Dekster napisał/a: | w Inea takich rzeczy nie miałem nigdy cały czas pełna szybkość i nawet ping nie drgnął a tu ping nawet w graniu skacze +/- 4ms a po ostatnich pracach serwisowych ping jest 14ms w speedtest.pl a było tylko 2 lub 4ms więcej od wcześniejszego operatora a teraz ta różnica już wynosi 11ms
Szkoda ze minęło 14 dni od podpisania umowy przy kurierze bo chętnie wrócił bym do tego co miałem |
Ha, ha, ja jeszcze w grudniu ping miałem na poziomie 14-16 ms do speedtest.pl a teraz mam na poziomie 4-5 ms. |
|
|
SuperGod
plus master
|
Wysłany: 12-07-2024, 19:57
|
|
|
@darknes
Wszystko zależy od lokalizacji.
Ja do Interii mam <1ms
Do brzegowego 0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=0 ttl=64 time=0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=1 ttl=64 time=0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=2 ttl=64 time=0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=3 ttl=64 time=0.5 ms
Nie znam nikogo z dużych Operatorów w Polsce co by mieli takie niskie pingi na pierwszym hopie.
U mnie wiele bliższych hostów zamyka się <2ms, twoja Netia to potrafi?
Kumpel w Zielonej Górze/Netia do pierwszego hopa ma 6-7ms, to bardzo dużo na świetle.
Chyba nawet w PW o tym wspomniałem.
Netia ma fajny routing, ale z pierwszymi hopami bywa słabiutko.
Oczywiście nie ma to dużego znaczenia czy ktoś ma 2 czy 7, ale... |
|
|
|
|
Dekster
easy master
|
Wysłany: 20-07-2024, 11:46
|
|
|
Dajcie spokój z polecaniem tej Netii nawet filmy na YT trzeba czekać poł minuty zanim się odpali bo się kreci kółko już na start jak za czasów neostrady 128. Do tego reklamacja u nich wygląda jeszcze gorzej niż w Inea ja mam jakieś pomiary robić i to w dodatku klient ma szukać w internecie programu WinMTR a nie robić certyfikowane testy PRO Speed Test i co trasy mają wspólnego z pingiem czy nie pełną szybkością w speedtest.pl? mam do Netii wysłać testy bo sami nie przyślą technika i nie sprawdzą co jest grane. Powodzenia z takim podejściem Netii do zwykłego kowalskiego jak tak to działa u nich a u innych działo lepiej to na ocznie widać gdzie jest lepiej bez żadnych testów. Musze czekać teraz 2 lata do końca umowy i wracam do Inea mimo ich strasznie niekompletnej obsługi klienta oraz braku jednego zdania informowania w Inea bo co dzwonisz to każdy inaczej co innego mówi np: czy można mieć swój ruter itd. albo się po chamsku rozłączą ale za to internet działał o wiele lepiej cały czas pełna szybkość i stabilnie z pingiem niż tu skaczący ja akurat to 10/14ms więcej odczuwam w grach sieciowych tym bardziej jak to jeszcze skacze o dodatkowe +/- 4ms w czasie grania gdzie w Inea miałem 3/4ms cały czas.
I nie troluje pisze tylko prawdę jak Netia działa na łączu FH
720 na 280 lub 820 na 298 pomiary speedtest.pl mi wychodzą i ping skaczący w grach do tego za granice mam większy ping niż w Inea ale się wrąbałem zmianą operatora |
|
|
|
|
Orion
plus master
|
Wysłany: 22-07-2024, 18:43
|
|
|
Skąd mamy mieć pewność, że nie trolujesz ? i piszesz prawdę
Dziwne, że nikt nie narzeka tylko ty i do tego żaden operator tobie nie pasuje?
Brzmisz jak z Play |
|
|
|
|
gabrychu
classic master
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 210 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 24-07-2024, 10:49
|
|
|
Może to sprawka samego FiberHost, żeby wybierać "jedynego słusznego" dostawcę czyli Inea |
|
|
|