Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny ruter ONT FiberHost
Autor Wiadomość
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 204
Wysłany: 08-07-2024, 03:16   

Możesz napisać nawet do Papieża, nikt tego nie ruszy i nie "naprawi", sorry bro :)
  
 
 
Dekster 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 28
Wysłany: 08-07-2024, 04:24   

Czyli tak ujnia z tą Netią w mojej lokalizacji
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 531
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2024, 08:25   

Dekster napisał/a:
kota w worku nie kupiłem widze co jest i jest dogrzej a było przyzwoicie ja rozumiem lekki wzrost pingu ale do 14 na światłowodzie do speedtest.pl i serwerów Poznań, Warszawa i do tego 820Mb/s szybkości zamiast 900 z hakiem te parametry w Inea miałem stabilne a w Netia latają jak chcą. Mogę spróbować UKE testy certyfikowane i zgłaszać ich przez cały okres umowy za takie wahania parametrów

Wszystko jest w normie i na pewno nie ma wpływu na użytkowanie łącza.
Z twojego opisu wynika, że łącze nawet po chwilowym spadku prędkości trzyma deklarowane parametry.Pamiętaj, że łącze dostarcza fizycznie światłowód innego operatora i opóźnienia mogą być również generowane na tej warstwie. Zanim zaczniesz nieuzasadnioną reklamacje zapoznaj się z zapisami umowy i informacją na stronach UKE https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pytania-i-odpowiedzi/pomiar-predkosci-internetu-faq/czym-sa-predkosci-minimalna-zwykle-dostepna-i-maksymalna,7,0.html
U mnie na światłowodzie Orange prędkość w dzień spadła z ~946 Mb/s do ~560 Mb/s i co z tego? Wieczorem i dziś już wszystko jest w normie.
To normalne u każde operatora może się zdarzyć i nie ma powodu do popadania w skrajności.
 
 
Dekster 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 28
Wysłany: 08-07-2024, 11:49   

w Inea takich rzeczy nie miałem nigdy cały czas pełna szybkość i nawet ping nie drgnął a tu ping nawet w graniu skacze +/- 4ms a po ostatnich pracach serwisowych ping jest 14ms w speedtest.pl a było tylko 2 lub 4ms więcej od wcześniejszego operatora a teraz ta różnica już wynosi 11ms
Szkoda ze minęło 14 dni od podpisania umowy przy kurierze bo chętnie wrócił bym do tego co miałem
  
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 531
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2024, 12:27   

Korzystaj z usługi i nie bij piany, inaczej będziesz trollem ;)
 
 
gabrychu 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 200
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 09-07-2024, 09:35   

Masz łącze na sieci innego operatora i to może mieć wpływ na pingi.

Czy poza tym usługa działa prawidłowo czy nie (nie pytam o ping)?
Zawsze możesz złożyć reklamację, niech Netia sprawdzi gdzie jest problem.
_________________
 
 
Karjalainen 
Klikacz

Dołączył: Wczoraj 4:02
Posty: 1
Wysłany: Wczoraj 5:35   

Nie wiem czy to jest normalne i tak działa Netia?
  Karjalainen
 
Orion 
plus master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 531
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 11:33   

Tak będzie działać każdy operator, który korzysta z infrastruktury światłowodowej innych firm.
Czego nie rozumiesz?
 
 
darknes 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2014
Posty: 178
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wczoraj 12:21   

Dekster napisał/a:
w Inea takich rzeczy nie miałem nigdy cały czas pełna szybkość i nawet ping nie drgnął a tu ping nawet w graniu skacze +/- 4ms a po ostatnich pracach serwisowych ping jest 14ms w speedtest.pl a było tylko 2 lub 4ms więcej od wcześniejszego operatora a teraz ta różnica już wynosi 11ms
Szkoda ze minęło 14 dni od podpisania umowy przy kurierze bo chętnie wrócił bym do tego co miałem


Ha, ha, ja jeszcze w grudniu ping miałem na poziomie 14-16 ms do speedtest.pl a teraz mam na poziomie 4-5 ms. :)
_________________
  darknes
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 204
Wysłany: Wczoraj 19:57   

@darknes
Wszystko zależy od lokalizacji.

Ja do Interii mam <1ms
Do brzegowego 0.5 ms

64 bytes from xxx icmp_seq=0 ttl=64 time=0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=1 ttl=64 time=0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=2 ttl=64 time=0.5 ms
64 bytes from xxx icmp_seq=3 ttl=64 time=0.5 ms

Nie znam nikogo z dużych Operatorów w Polsce co by mieli takie niskie pingi na pierwszym hopie.
U mnie wiele bliższych hostów zamyka się <2ms, twoja Netia to potrafi? :P

Kumpel w Zielonej Górze/Netia do pierwszego hopa ma 6-7ms, to bardzo dużo na świetle.
Chyba nawet w PW o tym wspomniałem.

Netia ma fajny routing, ale z pierwszymi hopami bywa słabiutko.
Oczywiście nie ma to dużego znaczenia czy ktoś ma 2 czy 7, ale... :D
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: