Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód tylko z ONT bez Funboxa
Autor Wiadomość
Pielgrzym 
light master

Wysłany: 20-02-2023, 13:45   

A ONT dają tylko do 1GB ?Czy do 600 też da się uzyskać ?

januszmk 
plus master

Wysłany: 20-02-2023, 14:22   

Pielgrzym napisał/a:
Czy do 600 też da się uzyskać ?

jak bralem w 2021, to mi powiedzieli ze ont tylko do max 600mbps. do 1gbps podobno dawali, ale trzeba bylo albo na kogos lepszego trafic, albo wiecej ponegocjowac

F1le 
classic master

Wysłany: 26-02-2023, 21:53   

Pielgrzym napisał/a:
A ONT dają tylko do 1GB ?Czy do 600 też da się uzyskać ?

Dają, ale musisz mocniej się upierać czyli :

- być nowym klientem
- wypowiedzieć umowę i próbować
  F1le

MrPepka 
classic master

Wysłany: 27-06-2024, 22:43   

Odkopię ten temat sprzed roku bo potrzebuję jedną rzecz zweryfikować, a nie mogę na forum Nasz Orange się zarejestrować:
Czy to prawda, że Funbox 6.0 ma tryb bridge czy zostałem w maliny wpuszczony? Bo ktoś na X'ie mi pisze, że funbox 6.0 ma niby bridge'a, ale jakiegoś chyba udziwnionego
https://x.com/shyymi2002/status/1806407303156978026
https://x.com/shyymi2002/status/1806409595692122330
https://x.com/shyymi2002/status/1806438857443086374
Czy tak faktycznie jest? Mam wrażenie, że jemu o DMZ chodzi, ale może się mylę
  MrPepka

Orion 
plus master

Wysłany: 28-06-2024, 22:15   

Żaden Funbox z Orange Polska nie ma trybu bridge.
W sieci są informacje ale z zupełnie innego rynku.

matwes 
Klikacz

Wysłany: 14-08-2024, 09:23   

Cześć, robię rozeznanie wśród dostawców internetu i możliwości podłączenia własnego sprzętu jako routera. Mam aktualnie nju, światłowód wciągnięty do mieszkania więc przejście na TMobile/Orange byłoby bez dodatkowego wiercenia.

Czy w Orange da się na chwilę obecną dostać ONT? Jeśli to ma jakieś znaczenie, to właścicielem skrzynki w moim bloku jest Orange.

Orion 
plus master

Wysłany: 14-08-2024, 12:51   

Możesz negocjować z konsultantem podczas zamawiania usługi w Orange i argumentować, że masz taką infrastrukturę sieci w mieszkaniu/domu i
do miejsca gdzie ma być zainstalowany Funbox nie można doprowadzić światłowodu, a już jest położony Ethernet.
Ważne jest aby konsultant w uwagach do zamówienia wpisał, że będzie konieczny montaż ONT.
Oczywiście możesz również "negocjować" z monterem jak przyjdzie na instalację, kwestia podstawowa czy będzie miał ze sobą ONT.
W przypadku T-Mobile na infrastrukturze Orange instalują domyślnie router Sagemcom z wbudowanym ONT i temat raczej nie do negocjacji.
Netia i Plus, w przypadku usługi na łączu innym niż światłowód Netii zawsze zakończeniem jest ONT.

warepool 
light master

Wysłany: 17-02-2025, 13:49   

Założyłem w listopadzie światłowód od Orange 600/100 z umową na 2 lata. Przy zamawianiu pytałem o ONT, powiedziano że nie i będzie FB6, chciałem zrezygnować ale konsultantka porozmawiała z kierownikiem i okazało się że da się tylko FB6 będę musiał w salonie zwrócić i jak coś napisać reklamację. Tak zrobiłem, no i
Cytat:
dostaliśmy od Pana zgłoszenie w sprawie anulowania opłaty za wypożyczenie modemu.
Jaka jest nasza decyzja
Zapoznaliśmy się z Pana sprawą. Nie uznaliśmy reklamacji, ponieważ zgodnie z zawartą umową nr:
o świadczenie Pakietu Usług Orange Love udostępniamy Panu urządzenie, które przystosowane
do działania z naszymi usługami.
Nie możemy usunąć opłaty za wypożyczenie modemu.
Przykro nam, że miał Pan złe doświadczenia zwiazane z tą sprawą.
Co proponujemy
Proponuję wizytę w salonie Orange i odebranie pozostawionego modemu. W przypadku jeżeli modem został
odesłany przez salon do magazynu udostępnimy Panu modem o innym numerze seryjnym.

Co zrobić w takiej sytuacji? Dodam że rozmowę z konsultantem mam nagraną.
Myślałem żeby odpowiedzieć powołując się na bycie wprowadzonym w błąd przez konsultanta sprzedającego mi internet, Dyrektywę KE 2008/63/WE, art. 3 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/21201 oraz zaproponować:
a) zwolnienie mnie z opłaty za router oraz odpięcie ode mnie Funboxa 6 którego dawno już oddałem do salonu
b) rozwiązanie umowy bez kar umownych
Macie jakiś lepszy pomysł?

MrPepka 
classic master

Wysłany: 17-02-2025, 14:20   

W reklamacji napisz taką formułę
""Zmuszanie do korzystania tylko ze sprzętu operatora jest niezgodne z prawem UE: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 2015/2120 z dnia 25 listopada 2015, ustanawiającego środki dotyczące dostępu do otwartego Internetu oraz zmieniające dyrektywę 2002/22/WE w sprawie usługi powszechnej i związanych z sieciami i usługami łączności elektronicznej praw użytkowników, a także rozporządzenie (UE) nr 531/2012 w sprawie roamingu w publicznych sieciach łączności ruchomej wewnątrz Unii"." i dalej domagaj się anulowania tej opłaty, podkreśl, że masz od nich sam ONT i nie używasz Funboxa
  MrPepka

ralf 
ultra master

Wysłany: 17-02-2025, 14:21   

Raczej nic lepszego nie wymyślisz.

SuperGod 
ultra master

Wysłany: 19-02-2025, 04:39   

Bez dobrej woli ze strony Orange nic nie zrobisz, będziesz musiał eskalować sprawę.
Wprawdzie nie chciałeś, ale ostatecznie podpisałeś umowę.
Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie: idę na wojnę, czy przełknę pigułę.
Na upartego możesz sobie zrobić DMZ, i tyle.
Ja bym powalczył skoro masz nagranie, w sumie są złośliwi, gdyby chcieli to idzie to załatwić.

przewaks 
classic master

Wysłany: 26-02-2025, 09:07   

warepool napisał/a:
Dodam że rozmowę z konsultantem mam nagraną

A czy poinformowałeś konsultanta, że nagrywasz rozmowę? Jeśli nie, to Twoje nagranie nie ma żadnej wartości dowodowej i jeszcze sam możesz mieć przez to problemy. Radziłbym się zastanowić, powalczyć jeszcze powołując się na prawo UE, a jak nic nie ugrasz - rozwiązać umowę, albo schować Funboxa do szafy płacąc niestety za jego wypożyczenie

SuperGod 
ultra master

Wysłany: 26-02-2025, 10:31   

Jeśli jesteś jednym z uczestników rozmowy, możesz ją nagrywać bez zgody drugiej strony.
Polskie prawo nie nakazuje odrzucać takich nagrań, nawet jeśli zostały pozyskane w nielegalny sposób.

On nie narusza dóbr osobistych konsultanta ani tego nie upublicznia.
Mało tego, dotyczy to bezpośrednio jego osoby.
Jest pełno spraw o mobbing gdzie nagrywali pracodawcę, gwarantuje CI, że sąd stanie po Twojej stronie.

Nagrywanie kogoś bez jego wiedzy w jego wypadku jest co najwyżej nieetyczne, i tylko tyle.
Takie nagranie możesz wykorzystać w celu ochrony swoich uzasadnionych interesów, np. w sądzie.

MrPepka 
classic master

Wysłany: 26-02-2025, 14:37   

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-Funbox-10/Tryb-Bridge-w-Funbox-10/m-p/423808#M2
Czyżby w końcu miały nastąpić zmiany czy też bridge będzie tylko dla biznesu tak jak jest to w FB6?
https://nasz.orange.pl/t5/AMA-Funbox-10/Bridge-cz-2/m-p/423881#M57
Nvm
  MrPepka

MrPepka 
classic master

Wysłany: 26-02-2025, 16:38   

Dobra, wku....a mnie pomarańcz więc trochę poddymiłem w tym AMA
https://nasz.orange.pl/t5/AMA-Funbox-10/Bridge-cz-3/m-p/423948#M122
Miejmy nadzieję, że ktoś w Orange weźmie to do serca i serio coś z tym zrobi chociaż ja już w to nie wierzę :cry:
  MrPepka

Odpowiedz do tematu