Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Netia: EdgeRouter X między VV5822 a PC
Autor Wiadomość
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 11-06-2024, 19:37   Netia: EdgeRouter X między VV5822 a PC

Cześć,

Chciałem dzisiaj podłączyć ER-X między komputerem a routerem Netii VV5822, gdyż router Netii nie daje mi możliwości konfiguracji na której mi zależy i niestety poległem. Próbowałem ustawić VLAN ID 35 i wciąż nic. Ustawiłem jeden z portów w tryb bridge i nie pomogło (no chyba, że coś źle zrobiłem, bo interfejs na VV5822 jest dosyć nieintucyjny). Czy ktoś miał już taki problem i go jakoś rozwiązał? Pozdrawiam
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 216
Wysłany: 11-06-2024, 20:57   

A po co między? Masz ONT?
To wepnij do niego ruter i skonfiguruj PPoE
Ruter Netii podłącz pod swój i zrób go jako np. AP
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 11-06-2024, 23:15   

SuperGod napisał/a:
A po co między? Masz ONT?
To wepnij do niego ruter i skonfiguruj PPoE
Ruter Netii podłącz pod swój i zrób go jako np. AP


Może być między i może być zamiast routera Netii. W mieszkaniu mam tylko router, reszta zapewne znajduje się na klatce.

Wpiąłem WAN do ER-X i próbowałem skonfigurować PPPoE. Pierwszy problem jest taki, ze na netiaonline ani w dokumentach nie ma danych do logowania, więc spróbowałem internet/internet i wciąż nic. Oczywiście chciałbym zrobić router Netii jako AP, ale muszę najpierw sprawić, by mój Edgerouter działał jak należy. Nie mam bladego pojęcia co jest grane.
 
 
markmas 
Klikacz

Dołączył: 18 Kwi 2024
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-06-2024, 23:20   

W zakładce "moje usługi" masz podane dane logowania PPPoE.
Do tego zawsze możesz zadzwonić na infolinię i poprosić o powyższe dane.
  markmas
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 216
Wysłany: 11-06-2024, 23:27   

To jest BSA?
Kto ci dał ONT? Orange, Nexera?
Jedynie na Orange ustawiasz 35, Netia/Nexera nie wymaga, wystarczy zwykły login PPoE
Dane do logowania powinny być na Netiaoline
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 11-06-2024, 23:27   

markmas napisał/a:
W zakładce "moje usługi" masz podane dane logowania PPPoE.
Do tego zawsze możesz zadzwonić na infolinię i poprosić o powyższe dane.


SuperGod napisał/a:
To jest BSA?
Kto ci dał ONT? Orange, Nexera?
Jedynie na Orange ustawiasz 35, Netia/Nexera nie wymaga, wystarczy zwykły login PPoE
Dane do logowania powinny być na Netiaoline


Niestety mam tylko to

Zrzut ekranu 2024-06-11 232649.png
Plik ściągnięto 38 raz(y) 53,51 KB

 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 216
Wysłany: 11-06-2024, 23:30   

Kto Ci zamontował ONT?
Skoro dostałeś ruter ADB, to masz BSA, POPC
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 11-06-2024, 23:37   

SuperGod napisał/a:
Kto Ci zamontował ONT?
Skoro dostałeś ruter ADB, to masz BSA


Szczerze, to nie mam pojęcia, nie wiem nawet gdzie został umieszczony. Technik przyniósł jedynie ADB i to tyle.

BSA, więc Netia po prostu dzierżawi linię od Orange? Dobrze rozumiem?
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 216
Wysłany: 11-06-2024, 23:38   

Dokładnie tak.
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 11-06-2024, 23:39   

SuperGod napisał/a:
Dokładnie tak.


No to by tłumaczyło, dlaczego gra mi się tak do dupy. Jutro spróbuję dodzwonić się na infolinię i może coś pomogą. No chyba że widzisz jakieś inne rozwiązanie.
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 216
Wysłany: 11-06-2024, 23:44   

To nie działa tak, to jest tylko kawałek światła do punktu styku, praktycznie potem cały ruting leci po Netia.
Porób sobie testy do konkretnego IPeka na którym grasz.
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 11-06-2024, 23:52   

SuperGod napisał/a:
To nie działa tak, to jest tylko kawałek światła do punktu styku, praktycznie potem cały ruting leci po Netia.
Porób sobie testy do konkretnego IPeka na którym grasz.


No ale podejrzewam, że liczba abonentów w konkretnym styku też robi swoje. Miałem kiedyś światłowód T-Mobile, który też korzystał z BSA i w weekendy internet zamiast 300 robił mi 5 Mbps na speedtescie.
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 216
Wysłany: 12-06-2024, 00:00   

Porób testy, nie gdybaj ;)
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 109
Wysłany: 14-06-2024, 15:58   

Problem został rozwiązany.

Tak jak w przypadku niektórych wystarczy login i hasło albo VID 35, tak w moim wystarczył kontakt z infolinią, by podać adres MAC urządzenia.

Pozdro
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: