Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny ruter ONT FiberHost
Autor Wiadomość
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 04-06-2024, 07:14   

Mam rozwiązanie: 4.6.0-op24 testing 2024-05-31 Działa na tym wszystko czego chcę z tym ze to wersja testowa i obawiam się jak będzie ze stabilnością na dłuższą metę
  
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 04-06-2024, 09:20   

31-05-2024, 04:31 pisałem co masz zrobić... i widzisz, wrzuciłeś 4.6.0 :P
Te bety są nierzadko dużo lepsze od starszych "stabilnych"
Pewnie coś poprawią i zmieni się w "stabilną", jak to ma w zwyczaju GL.iNet
Snapshoty nightly też powinny się pojawić, ale tu może być... różnie ;)
Tu masz taki roadmap: https://forum.gl-inet.com/t/list-of-current-feature-requests-2023/28251
Kolega ma 4.6.0 beta / 2024-05-13 i nie narzeka.
OpenWrt 24 zapewne będzie lepsze od beta 4.6.x OpenWRT 21.02 closed source driver.
  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 04-06-2024, 18:40   

Mam takie dwa pytania dodatkowe: Czy bufor odbioru i transmisji w windowsie na karcie ehtenernet 2,5Ge ma jakiś wpływ na internet mogę tam ustawić od 32 do 4096 standardowo po zainstalowaniu sterownika płyty głównej oba są ustawione na 1024

Ostatnio zmieniony przez Dekster 04-06-2024, 20:05, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 04-06-2024, 19:23   

Nie zakładając nowego tematu to testy jeszcze ze starego rutera dobre są te wyniki w Inea? Najbardziej cierpię z powodu bufferbloatu tnie rozmowy na skype czy laguje w czasie grania na tym nowym ruterze w SQM obniżyłem o 7% szybkość łącza i teraz dostaje nawet A+ z poprzedniego F w teście https://www.waveform.com/tools/bufferbloat i w końcu nic nie tnie. Czekam teraz za technikiem i podłączeniem ONT koniecznie chce żeby to było ONT NOKIA_G010GT z 2,5gb/s ethernetem bo myślę ze to ich ruter jest wąskim gardłem oraz problemem.









Czy to sa dobre wyniki jak na łącze Fiber 1000/1000 ? I czy trasy mogły by być lepsze na Neti?
  
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 04-06-2024, 20:02   

Dobrze to wygląda, ale prędkość nie wpływa na routing.
O ile obecny ruter ma tylko porty 1Gbit i operator daje pełny 1Gbit
to zyskasz parędziesiąt Mbitów więcej.

Jak nie masz to w bridge, to puść Flinta za DMZ
Wątpię by ci coś dała zmiana na ONT, po za pełnym gigabitem.

Jak masz Windows 11, to zainstaluj sobie sterownik NetAdapterCx
Możesz zwiększyć buffer, ale to NIC nie zmieni, a będzie żarło ram.
domyślne wartości w zupełności są OK, możesz ewentualnie wyłączyć wszystkie EEE
Gigabit Lite i zwiększyć RSS do 4
Tylko jak wszystko dobrze działa, to jest to placebo.
Ostatnio zmieniony przez SuperGod 04-06-2024, 20:30, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 04-06-2024, 20:13   

Jeśli komputer ma ethernet 2,5Ge i Flint 2 ma wejście/wyjście 2,5Ge podłączę to do ONT 2,5Ge to nie będzie lepiej niż teraz jak ruter operatora w trybie mostu ma tylko ethernet 1Gb?
Myślałem ze to może mieć wpływ na ten objaw bufferbloat obojętnie czy sprzętu podłączonego przez kabel czy wifi.
Ten nowy ruter Flint 2 po zastosowaniu SQM sprawę rozwiązał ale tracę (obecnie 7%) szybkość, coś za coś ;/ chyba tak musi być?
A jak ustawić bufor odbioru i transmisji w windowsie to ma jakiś wpływ na jakość internetu?

Standardowy sterownik ma odblokowane do 4096 bufor odbioru i wysłania, procesor 7800x3d i 64 Gb ramu daje rade nawet na maxa chyba więcej nie potrzeba.
A i dodam ze od lat używam na PC jeszcze TCPOptimizer bo to zawsze poprawiało rozgrywkę online



i to już ostatnie pytanie tu chyba też mam wszytko dobrze ustawione?
Dziekuję bardzo za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony przez Dekster 04-06-2024, 20:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 04-06-2024, 20:31   

Zwiększenie buforów nie poprawi Ci rozgrywki, to jest placebo.
Ten program też NICZEGO ci nie poprawi, to było dobre za czasów <Win10,
ale ludzie dalej w to wierzą, co zrobić :lol:
  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 04-06-2024, 20:36   

Auto-tuning w Windowsie nawet najnowszym 11 potrafi sprawiać problemy w czasie grania, przekonałem się o tym nie raz. A przestawiają go od tak sobie przy aktualizacjach Windowsa także wiem na własnym przykładzie ze ta funkcja wiele daje jeśli ustawiona jest na sztywno. Podobnie ustawienie MaxConections na maxa 255 szybciej wczytuje strony www itd ;)
  
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 04-06-2024, 20:38   

Zdajesz sobie sprawę, że granie jest po protokole UDP?
Jaki auto tuning...
Widać nie masz pojęcia o czym piszesz.
Przeczytaj do czego jest to max connections...
To nie tak działa jak myślisz, ten program to już jest relikt przeszłości.
Ostatnio zmieniony przez SuperGod 04-06-2024, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 04-06-2024, 20:42   

specem nie jestem tylko pisze to co czuć w rozgrywce i to nie tylko moja opinia ale powszechna wśród graczy
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 04-06-2024, 20:50   

Ten program na obecną chwilę nadaje się jedynie do zmiany parametrów, jak wiesz co robisz.
Tylko, że od tego jest powershell...
W ciemno klikanie to błąd, tak samo jak ten gaming w ramce i wyłączanie algorytmu nagla dla TCP
Rezerwując zasoby, ten profil gaming, mam nadzieję, że chociaż zostawia 10% dla systemu, możesz sobie tylko narobić bidy.
  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 11-06-2024, 16:15   

Chyba doszedłem, w czym jest problem z Valve ja nigdy nie miałem tak wysokiego tego wyniku w czerwonym kółeczku. A im dłużej robię ten test, tym bardziej to potrafi rosnąć szczególnie wieczorami. Oraz potrafi łapać 5% loss na tym samym hopie.





Czy to może być problem, że mam odczucia jak bym grał na pingu o wiele większym i odczuwam lagi w graniu w cs2? Inea nie widzi dalej problemu po już nie wiem, której z kolei reklamacji ;/ Dzisiaj mi powiedzieli ze 5% loss to jest w normie i taka z nimi rozmowa. Znów przyślą technika sprawdzi speedtest szybkość się zgadza i powie ze wszytko dobrze. Choc na tych drugich wynikach co sa strzałki Download latency i Upload latency w speedtest Ookla widać ze skacze ciągle. A kiedyś nie skakało tylko szło coraz niżej do końca.
Czy zmiana na Netie sprawę pomyślnie rozwiąże? Jest na to szansa?
Proszę o pomoc
  
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 11-06-2024, 17:17   

Patrz zawsze na ostatni host, tam wszystkie pakiety dotarły i to się liczy.
Rutery po drodze mają często ustawiony niski priorytet na ICMP, a nawet potrafią nie odpowiadać.
Masz bardzo dobre połączenie, żaden "technik" nic tu nie zrobi.

cs: net_graph 1, loss, choke, var - to cię interesuje podczas gry.
cs2: https://sniper13.pl/komenda-na-net-graph-w-cs2-nowe-komendy/

Swoją drogą, mam nadzieję, ze nie byłeś na tyle niemądry i nie ustawiłeś
tego "Optimizera" na gaming, gdyż w taki sposób nie zarezerwowałeś procesorowi żadnych
zasobów procesom działającym w tle o niższym priorytecie :lol:
  
 
 
Dekster 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2024
Posty: 19
Wysłany: 11-06-2024, 21:55   

Tam w TCPOptimizer wszystko zresetowałem. Ciągle mam przy szybszych rurach komunikat: "wolna klatka serwera" a do tego cała gra chodzi jak bym miał z 300 pingu. Jeszcze z rok temu tak nie było a teraz jest coraz gorzej i miałem pingi nawet po 1 a teraz minimum to 6/7.
Podpisałem nową umowę z Netia i jestem w okresie wypowiedzenia z Inea i teraz po tym co piszesz: "Masz bardzo dobre połączenie" to nie wiem czy dobrze zrobiłem i będzie jakakolwiek poprawa albo nie będzie jeszcze gorzej? W sumie jeszcze jestem w okresie 14 dni na cofniecie i odwołanie wszystkiego. Może faktycznie obwiniam internet a to cos w grze popsuli bo gdy strzelam po mojej stronie klienta widać krew a serwer tego nie zalicza to wygląda tak jakby były straty pakietów albo mocno opóźnione pakiety.
Zacząłem obwiniać internet i szukać winy u siebie tym bardziej po tym jak testy https://www.waveform.com/tools/bufferbloat pokazywały mi F na starym ruterze teraz na tym nowym jest A/B ale nigdy nie mam A+ co kiedyś zawsze miałem A+ i problemy zaczęły się pojawiać po uwolnieniu światłowodu i większej ilości instalacji nowych użytkowników na tym uwolnionym światłowodzie od innych usługodawców niż Inea. I teraz zauważyłem to co zaznaczyłem ze na tym drugim hopie Worst wzrósł bo pamiętam ze był jedno cyfrowy i czasami teraz widzę ze tam występuje do 5% loss. Ja już nawet rocznego PC na nowego wymieniłem z monitorem teraz ruter wszystko nowe i dalej to samo. Dlatego zacząłem to tak łączyć ze to wina internetu, źle myślę? Mam jeszcze czas na odwołanie rezygnacji i nowej umowy
  
 
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 170
Wysłany: 12-06-2024, 00:24   

Tym buffer bloatem sobie głowy nie zawracaj, przecież nie pobierasz/wysyłasz chyba pod korek gdy grasz :roll:

No ja bym na pewno nie zmieniał łącza patrząc na te wyniki, no ale skoro już będziesz miał
to zawsze możesz sobie porównać operatorów, i tyle.

Byłbym jednak MEGA zdziwiony gdyby po zmianie na Netie te problemy zniknęły.
"wolna klatka serwera" wygląda raczej na problem po stronie serwera.

Nadal powtarzam: patrz zawsze na ostatni host, tam wszystkie pakiety dotarły i to się liczy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: