Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nju Mobile światłowód
Autor Wiadomość
asmos 
Klikacz


Dołączył: 17 Maj 2018
Posty: 6
Wysłany: 11-10-2023, 22:09   

To jest po prostu tańszy Orange. Publiczny dynamiczny IP, transfery OK, login PPPOE @njuswiatlowod.pl; rev dns jak dla adsl; ipv6 można wymusić przy loginie /ipv6.
_________________
 
 
Sigmund 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 196
Wysłany: 22-02-2024, 17:52   

mediumtaupe64 napisał/a:

Czy dają ONT (jakie) do funboxa (jakiego)?
W nju światłowód jest zmienny publiczny adres IP, pewnie z zakresu sieci orange? Raczej NATu bym się tu nie spodziewał.
Jaki revDNS ma nju światłowód?
IPv6 dostępne tak samo jak w orange?
Jak wygląda login do PPPoE?

Nie ma co porównywać DOCSIS w UPC/Play do FTTH na infrastrukturze Orange.


Dopiero niedawno sobie zamontowałem i jest OK, choć nie mam wielkich wymagań. Instalacja poszła sprawnie, choć musiałem się w jednej sprawie postawić technikowi, ale ostatecznie wyszło OK.

Prędkości / opóźnienia / trasy takie jakich się spodziewałem i też sobie wcześniej sprawdzałem na https://lg.tpnet.pl/ . Na plus jest też rozsądna polityka tras w sieci włąsnej, czyli np. jak sieć firmowa mojej firmy też stoi na Orange, to pakiet nie opuszcza mojego miasta i leci bezpośrednio do niej (nie pchane na siłę przez Warszawę). Na minus oczywiście trasy do niektórych polskich serwerów przez zagranicę, ale nie ma to obecnie dla mnie znaczenia wielkiego i nie jest ich też (z tych co mnie interesują) jakoś dużo. Choć jest to zdecydowanie coś co Orange mogłoby poprawić, bo mieć taką fajną sieć i robić niewielkie oszczędności / liczyć się drogo na wymianie ruchem to typowo korporacyjna głupota.

Jestem (odpukać) bardzo zadowolony i w sumie jedyny minus to klauzula inflacyjna w umowie, z której mogą (ale nie muszą) skorzystac. Zresztą nie ma tu czasowego zobowiązania, więc jak mi warunki przestaną odpowiadać to się po prostu zawinę. Instalacja 50 zł, nie ma (od września) już wcześniej obowiązującej "kary" czyli zwrotu 400-iluś złotych ulgi za instalację. Ja tam jednak się nigdzie nie wybieram.

Aha i fun fact, który niedawno przeczytałem i nie wiem czy to w 100% prawda (trzeba by posprawdzać na mapach) - wiadomo, że NJU nie jest dostępne wszędzie, tylko bloki i to nie wszystkie gdzie jest światło Orange (tam gdzie chcą zagęścić sieć pewnie, u mnie było prawie samo UPC), ale podobno na adresach Światłowód Inwestycje (a więc joint venture Orange i funduszu inwestycyjnego) jest dostępna tylko opcja 300/50. Zapewne z powodu konieczności opłat dla ŚI. Jeżeli dana lokalizacja należy bezpośrednio do Orange, to jest też 200/30 (do weryfikacji, mi się już nie chce :D )

No i jak to w Orange jest lekki narzut na pobieranie, czyli dla 200/30 Mbps wychodzi ok. 222Mbps, więc zakłądam, że i opcja 300 miałaby te z 10% więcej pobierania

Czy dają ONT (jakie) do funboxa (jakiego)?
W Internetach można przeczytać, ze jak się poprosi na etapie zamówienia to dają ONT. Ja nie potrzebowałem. Funbox 3 (pewnie refurb po klientach Orange, bo też ma takie oprogramowanie), bez opłaty miesięcznej za wynajem.

W nju światłowód jest zmienny publiczny adres IP, pewnie z zakresu sieci orange? Raczej NATu bym się tu nie spodziewał.
Tak zmienny, publiczny. Nie śledzę tego dokładnie, ale na pewno co power on routera jest dynamicznie nowe i chyba zmienia się codziennie samo, ale tu musiałbym poobserwować (gdzież czytałem że na świetle Orange sesja trzyma do 11 dni, więc może to jest jedna z różnic w NJU, albo mi się wydaje, bo tak patrze i mam już ponad 1 dzień, chyba że to losowe).

Jaki revDNS ma nju światłowód?
Wszędzie przedstawia mnie jako Orange, AS5617, a host name to xxxyy.neoplus.adsl.tpnet.pl

IPv6 dostępne tak samo jak w orange?
Tak, jest, ale ja sobie je tylko wyłączyłem od razu w ustawieniach routera (tak też miałem w UPC) bo mi jeden z VPNów szwankował z aktywnym w UPC.

Jak wygląda login do PPPoE?
xxxxxxx@njuswiatlowod.pl
 
 
r3gex 
Klikacz

Dołączył: 28 Lut 2024
Posty: 18
Wysłany: 03-03-2024, 15:44   

asmos napisał/a:
ipv6 można wymusić przy loginie /ipv6.

Dostajemy prefix IPv6 tak jak w orange?
 
 
maleczki 
light master

Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 74
Skąd: Kielce
Wysłany: 14-03-2024, 14:28   

Mam pytanie do użytkowników. Planuję przejść na nju światłowód. Przenieść także z Flexa do Nju numery telefonów komórkowych. Przy abonamencie jest telewizja mobilna nju - pakiet podstawowy. Moje pytanie jest takie czy aplikacja orange tv go w której działa nju (chyba nie pomyliłem) działa na android tv czy też na chromecaście bo gdzieś wczoraj mignęła mi taka informacja wczoraj a nie mogę jej znaleźć
 
 
hauj 
easy master

Dołączył: 08 Mar 2024
Posty: 48
Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 14-03-2024, 17:00   

Serio chcesz przechodzic na nju i katowac sie marnymi predkosciami?
 
 
maleczki 
light master

Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 74
Skąd: Kielce
Wysłany: 15-03-2024, 07:24   

Nowe miejsce, trochę optymalizuje koszty. W obecnym mam 150 bodajże na 30 czy ile tam teraz jest i mi wystarcza. W nowym miejscu jest Play (UPC), Vectra, Orange i właśnie Nju. Teraz bez minimum 100 zł nie podchodź do UPC i Vectry. Może i prędkości większe, ale UPC działa jak działa a z Vectrą nie mam najlepszych wspomnień. Orange też bez 100 zł nie podchodź. Z Nju można w każdej chwili zrezygnować. Na forum mój orange wyczytałem że apka do podstawowego tv jest na urządzenia mobilne i nie działa na smart przystawkach i tym podobnych, chce to tylko potwierdzić. W starym miejscu WRUXX ale takich ofert już nie ma
 
 
Zygfryt 
plus master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 472
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-03-2024, 08:12   

Mój znajomy kilka dni temu wziął Internet i telewizję z Orange. Na jego drugim TV (nowy Sharp z Android TV) aplikacja Orange TV nie jest dostępna.
 
 
 
hauj 
easy master

Dołączył: 08 Mar 2024
Posty: 48
Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 15-03-2024, 13:44   

maleczki napisał/a:
W nowym miejscu jest Play (UPC), Vectra, Orange i właśnie Nju. Teraz bez minimum 100 zł nie podchodź do UPC i Vectry.

Dla ciebie kolego to tylko Play, bo nowy klient nie podpisze już dawno umowy z UPC ;)
maleczki napisał/a:
Może i prędkości większe, ale UPC działa jak działa
UPC działa nieporównywalnie lepiej od Play
maleczki napisał/a:
z Vectrą nie mam najlepszych wspomnień.
Dlaczego?
maleczki napisał/a:
Na forum mój orange wyczytałem że apka do podstawowego tv jest na urządzenia mobilne i nie działa na smart przystawkach i tym podobnych, chce to tylko potwierdzić.
Niestety :twisted: Ponoć apka sprawdza, czy sprzęt należy do orenżady i nie hula na tych od firm trzecich :oops:
Zygfryt napisał/a:
Na jego drugim TV (nowy Sharp z Android TV) aplikacja Orange TV nie jest dostępna.
Niech spróbuje ją zainstalować spoza sklepu i da ci znać
maleczki napisał/a:
Nowe miejsce, trochę optymalizuje koszty. W nowym miejscu jest Play (UPC), Vectra, Orange i właśnie Nju.
No to masz lipe, że nie masz Polsatu :cry: Nie dość, że mają najlepszy intermet to do tego najtańszy :mrgreen:
 
 
maleczki 
light master

Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 74
Skąd: Kielce
Wysłany: 16-03-2024, 11:28   

Wiem że dla mnie niestety tylko Play, choć któryś z userów dawał tutaj sposób na wejście jako klient UPC.
Ten Polsat to jakiś joke czy prawda? Co to za oferta jeśli można?
 
 
hauj 
easy master

Dołączył: 08 Mar 2024
Posty: 48
Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 16-03-2024, 19:55   

maleczki napisał/a:
Wiem że dla mnie niestety tylko Play, choć któryś z userów dawał tutaj sposób na wejście jako klient UPC.
Gdzie :?:
maleczki napisał/a:
Ten Polsat to jakiś joke czy prawda? Co to za oferta jeśli można?
Netia :)
 
 
maleczki 
light master

Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 74
Skąd: Kielce
Wysłany: 17-03-2024, 10:40   

Komentarz usera jaski z tematu pogaduchy

Zamów najlepiej u przedstawiciela UPC/Play (najlepiej z ulotki w bloku) samą usługę TV. Dostaniesz usługę UPC na Horizonie. Gdy usługa będzie aktywna dopiero wtedy zamów usługę Internet.

To jedyny sposób aby mieć pakiet TV+Internet jako nowy klient na sprzęcie UPC.

Koniec cytatu.

Niestety netii tam niema
 
 
hauj 
easy master

Dołączył: 08 Mar 2024
Posty: 48
Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 18-03-2024, 16:12   

Data cytatu? XD :lol:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: