|
|
UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense |
Autor |
Wiadomość |
gacekk
Klikacz
|
Wysłany: 13-09-2023, 10:39 UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense
|
|
|
Cześć wszystkim,
Było już sporo tematów o omijaniu routera UPC przy GPON. Jasne jest że trzeba użyć VLAD ID 40 na łaćzu WAN. Różne wersje krążą co do tego jaki MAC należy skopiować. U mnie na naklejce modemu jest B0, z tego co pamiętam w Moim UPC jest B1 i B2. Przy podłączonym modemie w aplikacji Fing pokazuje mi go z B3 na końcu.
Zainstalowałem OPNsense, stagowałem VLAN ID 40 z Parent łączem tam gdzie podłączam, przełączam nowy interfejs jako WAN, czyli master z VID 40. I teraz zabawa.
Jeśli wpiszę MAC ID z końcówką B3, nie pobiera adresu IP, to samo dla B1 i B2.
Jeśli użyję B0 tak jak na naklejce modemu to pobiera adres IP, ale 100 Packet loss, internet nie działa.
Jestem przełączony na IPv4 i w konfiguracji OPNsense wybieram tylko DHCPv4 wyłączając DHCPv6.
Ktoś jakieś pomysły? Jedny co mi przychodzi do głowy to sprobować podłączyć zwykły router Asusa z opcją VLAN i sprawdzić na nim, z którym MAC adresem i czy zadziałą, aby wykluczyć czy to nie kwestia zaawansowanych ustawień OPNsense. |
|
|
|
 |
claudis
Klikacz
|
Wysłany: 20-11-2023, 22:47 Re: UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense
|
|
|
gacekk napisał/a: | Cześć wszystkim,
Było już sporo tematów o omijaniu routera UPC przy GPON. Jasne jest że trzeba użyć VLAD ID 40 na łaćzu WAN. Różne wersje krążą co do tego jaki MAC należy skopiować. U mnie na naklejce modemu jest B0, z tego co pamiętam w Moim UPC jest B1 i B2. Przy podłączonym modemie w aplikacji Fing pokazuje mi go z B3 na końcu.
Zainstalowałem OPNsense, stagowałem VLAN ID 40 z Parent łączem tam gdzie podłączam, przełączam nowy interfejs jako WAN, czyli master z VID 40. I teraz zabawa.
Jeśli użyję B0 tak jak na naklejce modemu to pobiera adres IP, ale 100 Packet loss, internet nie działa.
Jestem przełączony na IPv4 i w konfiguracji OPNsense wybieram tylko DHCPv4 wyłączając DHCPv6.
Ktoś jakieś pomysły? Jedny co mi przychodzi do głowy to sprobować podłączyć zwykły router Asusa z opcją VLAN i sprawdzić na nim, z którym MAC adresem i czy zadziałą, aby wykluczyć czy to nie kwestia zaawansowanych ustawień OPNsense. |
Udało się coś ustalić? |
|
|
|
 |
gacekk
Klikacz
|
Wysłany: 20-11-2023, 23:11 Re: UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense
|
|
|
claudis napisał/a: | gacekk napisał/a: | Cześć wszystkim,
Udało się coś ustalić? |
Tak. Wszystko działa. Wpisałem MAC z naklejki. Dynamiczne IP dla IPv4, a przy IPv6 trzeba ustalić delgation size. Mogę zrobić screena z ustawień jak wrócę z urlopu pod koniec tygodnia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. | Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 13 | |
 |
|
Grupa
Aktualności:
|
|