Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense
Autor Wiadomość
gacekk 
Klikacz

Dołączył: 11 Sie 2023
Posty: 10
Wysłany: 13-09-2023, 11:39   UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense

Cześć wszystkim,

Było już sporo tematów o omijaniu routera UPC przy GPON. Jasne jest że trzeba użyć VLAD ID 40 na łaćzu WAN. Różne wersje krążą co do tego jaki MAC należy skopiować. U mnie na naklejce modemu jest B0, z tego co pamiętam w Moim UPC jest B1 i B2. Przy podłączonym modemie w aplikacji Fing pokazuje mi go z B3 na końcu.

Zainstalowałem OPNsense, stagowałem VLAN ID 40 z Parent łączem tam gdzie podłączam, przełączam nowy interfejs jako WAN, czyli master z VID 40. I teraz zabawa.

Jeśli wpiszę MAC ID z końcówką B3, nie pobiera adresu IP, to samo dla B1 i B2.

Jeśli użyję B0 tak jak na naklejce modemu to pobiera adres IP, ale 100 Packet loss, internet nie działa.

Jestem przełączony na IPv4 i w konfiguracji OPNsense wybieram tylko DHCPv4 wyłączając DHCPv6.

Ktoś jakieś pomysły? Jedny co mi przychodzi do głowy to sprobować podłączyć zwykły router Asusa z opcją VLAN i sprawdzić na nim, z którym MAC adresem i czy zadziałą, aby wykluczyć czy to nie kwestia zaawansowanych ustawień OPNsense.
 
 
claudis 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2023
Posty: 18
Wysłany: 20-11-2023, 22:47   Re: UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense

gacekk napisał/a:
Cześć wszystkim,

Było już sporo tematów o omijaniu routera UPC przy GPON. Jasne jest że trzeba użyć VLAD ID 40 na łaćzu WAN. Różne wersje krążą co do tego jaki MAC należy skopiować. U mnie na naklejce modemu jest B0, z tego co pamiętam w Moim UPC jest B1 i B2. Przy podłączonym modemie w aplikacji Fing pokazuje mi go z B3 na końcu.

Zainstalowałem OPNsense, stagowałem VLAN ID 40 z Parent łączem tam gdzie podłączam, przełączam nowy interfejs jako WAN, czyli master z VID 40. I teraz zabawa.

Jeśli wpiszę MAC ID z końcówką B3, nie pobiera adresu IP, to samo dla B1 i B2.

Jeśli użyję B0 tak jak na naklejce modemu to pobiera adres IP, ale 100 Packet loss, internet nie działa.

Jestem przełączony na IPv4 i w konfiguracji OPNsense wybieram tylko DHCPv4 wyłączając DHCPv6.

Ktoś jakieś pomysły? Jedny co mi przychodzi do głowy to sprobować podłączyć zwykły router Asusa z opcją VLAN i sprawdzić na nim, z którym MAC adresem i czy zadziałą, aby wykluczyć czy to nie kwestia zaawansowanych ustawień OPNsense.

Udało się coś ustalić?
 
 
gacekk 
Klikacz

Dołączył: 11 Sie 2023
Posty: 10
Wysłany: 20-11-2023, 23:11   Re: UPC GPON, ONT i PFsense/OPNsense

claudis napisał/a:
gacekk napisał/a:
Cześć wszystkim,

Było już sporo tematów o omijaniu routera UPC przy GPON. Jasne jest że trzeba użyć VLAD ID 40 na łaćzu WAN. Różne wersje krążą co do tego jaki MAC należy skopiować. U mnie na naklejce modemu jest B0, z tego co pamiętam w Moim UPC jest B1 i B2. Przy podłączonym modemie w aplikacji Fing pokazuje mi go z B3 na końcu.

Zainstalowałem OPNsense, stagowałem VLAN ID 40 z Parent łączem tam gdzie podłączam, przełączam nowy interfejs jako WAN, czyli master z VID 40. I teraz zabawa.

Jeśli wpiszę MAC ID z końcówką B3, nie pobiera adresu IP, to samo dla B1 i B2.

Jeśli użyję B0 tak jak na naklejce modemu to pobiera adres IP, ale 100 Packet loss, internet nie działa.

Jestem przełączony na IPv4 i w konfiguracji OPNsense wybieram tylko DHCPv4 wyłączając DHCPv6.

Ktoś jakieś pomysły? Jedny co mi przychodzi do głowy to sprobować podłączyć zwykły router Asusa z opcją VLAN i sprawdzić na nim, z którym MAC adresem i czy zadziałą, aby wykluczyć czy to nie kwestia zaawansowanych ustawień OPNsense.

Udało się coś ustalić?


Tak. Wszystko działa. Wpisałem MAC z naklejki. Dynamiczne IP dla IPv4, a przy IPv6 trzeba ustalić delgation size. Mogę zrobić screena z ustawień jak wrócę z urlopu pod koniec tygodnia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: