Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
światłowód w netii - porażka
Autor Wiadomość
marmot8888 
Klikacz

Dołączył: 09 Lis 2023
Posty: 5
Wysłany: 14-11-2023, 14:29   światłowód w netii - porażka

Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?
 
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-11-2023, 14:46   Re: światłowód w netii - porażka

marmot8888 napisał/a:
Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?


Wszyscy wchodzą jedną dziurą jak netia nie może to z resztą będzie tak samo chyba że załatwisz z zarządcą budynku prace które ten problem rozwiążą.
_________________
  WiZaR5789
 
darknes 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2014
Posty: 170
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 14-11-2023, 15:24   Re: światłowód w netii - porażka

WiZaR5789 napisał/a:
marmot8888 napisał/a:
Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?


Wszyscy wchodzą jedną dziurą jak netia nie może to z resztą będzie tak samo chyba że załatwisz z zarządcą budynku prace które ten problem rozwiążą.


Nie no, bzdura. U mnie, miałem UPC, przyszedł technik wynajety przez Netię i pociągnął światłowód z klatki do mieszkania oddzielnie. U mnie miał łatwiej bo przewiercił sie z tunelu technicznego prosto do mieszkania. U sąsiada z naprzeciwka miał trudniej bo musiał pod tynkiem położyć rurkę pcv aby doprowadzić światło do jego mieszkania. Naturalnie wyrył bruzdę w ścianie, położył co trzeba, potem to zagipsował, pomalował i przyszła pani z administracji odebrać robotę. Tak to powinno wyglądać.

A z zarządca budynku ma sprawę załatwiać firma a nie abonent. W moim przypadku firma zgłosiła do zarządcy, że zakłada usługę, ustaliła szczegóły z zarządca, przyszła firma, zrobiła co trzeba, zawołała przedstawiciela zarządcy a ten odebrał robotę i podpisał kwity. I wszyscy zadowoleni.
_________________
  darknes
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2023, 09:21   Re: światłowód w netii - porażka

darknes napisał/a:
WiZaR5789 napisał/a:
marmot8888 napisał/a:
Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?


Wszyscy wchodzą jedną dziurą jak netia nie może to z resztą będzie tak samo chyba że załatwisz z zarządcą budynku prace które ten problem rozwiążą.


Nie no, bzdura. U mnie, miałem UPC, przyszedł technik wynajety przez Netię i pociągnął światłowód z klatki do mieszkania oddzielnie. U mnie miał łatwiej bo przewiercił sie z tunelu technicznego prosto do mieszkania. U sąsiada z naprzeciwka miał trudniej bo musiał pod tynkiem położyć rurkę pcv aby doprowadzić światło do jego mieszkania. Naturalnie wyrył bruzdę w ścianie, położył co trzeba, potem to zagipsował, pomalował i przyszła pani z administracji odebrać robotę. Tak to powinno wyglądać.

A z zarządca budynku ma sprawę załatwiać firma a nie abonent. W moim przypadku firma zgłosiła do zarządcy, że zakłada usługę, ustaliła szczegóły z zarządca, przyszła firma, zrobiła co trzeba, zawołała przedstawiciela zarządcy a ten odebrał robotę i podpisał kwity. I wszyscy zadowoleni.


Widzisz wszystko zależy od firmy i zarządcy, kumpel mieszka w świeżo odnowionym bloku i tam jest ban nie ma zezwolenia na jakiekolwiek wiercenie, kucie itd. więc wszystko zależy od bloku w którym mieszka. Firma zewnętrzna najpierw musi dostać pozwolenie od zarządcy na takie roboty, a chociażby w Warszawie gdzie jeszcze istnieje coś takiego jak spółdzielnie jest to raczej niewykonalne... Na koniec dopowiem tylko że firmy telekomunikacyjne wolą zrezygnować z takiego klienta niż użerać się ze spółdzielnią/wspólnotą, oczywiście nie mówię że nie zdażają się wyjątki ale to raczej rzadkość.
_________________
  WiZaR5789
 
darknes 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2014
Posty: 170
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 15-11-2023, 09:59   Re: światłowód w netii - porażka

WiZaR5789 napisał/a:
darknes napisał/a:
WiZaR5789 napisał/a:
marmot8888 napisał/a:
Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?


Wszyscy wchodzą jedną dziurą jak netia nie może to z resztą będzie tak samo chyba że załatwisz z zarządcą budynku prace które ten problem rozwiążą.


Nie no, bzdura. U mnie, miałem UPC, przyszedł technik wynajety przez Netię i pociągnął światłowód z klatki do mieszkania oddzielnie. U mnie miał łatwiej bo przewiercił sie z tunelu technicznego prosto do mieszkania. U sąsiada z naprzeciwka miał trudniej bo musiał pod tynkiem położyć rurkę pcv aby doprowadzić światło do jego mieszkania. Naturalnie wyrył bruzdę w ścianie, położył co trzeba, potem to zagipsował, pomalował i przyszła pani z administracji odebrać robotę. Tak to powinno wyglądać.

A z zarządca budynku ma sprawę załatwiać firma a nie abonent. W moim przypadku firma zgłosiła do zarządcy, że zakłada usługę, ustaliła szczegóły z zarządca, przyszła firma, zrobiła co trzeba, zawołała przedstawiciela zarządcy a ten odebrał robotę i podpisał kwity. I wszyscy zadowoleni.


Widzisz wszystko zależy od firmy i zarządcy, kumpel mieszka w świeżo odnowionym bloku i tam jest ban nie ma zezwolenia na jakiekolwiek wiercenie, kucie itd. więc wszystko zależy od bloku w którym mieszka. Firma zewnętrzna najpierw musi dostać pozwolenie od zarządcy na takie roboty, a chociażby w Warszawie gdzie jeszcze istnieje coś takiego jak spółdzielnie jest to raczej niewykonalne... Na koniec dopowiem tylko że firmy telekomunikacyjne wolą zrezygnować z takiego klienta niż użerać się ze spółdzielnią/wspólnotą, oczywiście nie mówię że nie zdażają się wyjątki ale to raczej rzadkość.


No nie tak do końca, bo skoro w bloku idzie już główna infrastruktura Netii w pionie technicznym, to znaczy, że operator ma już zgodę administracji na świadczenie swoich usług w tym budynku. Identycznie jest u mnie. Więc problem z jakim ty się spotkałeś leży tylko i wyłącznie po stronie montera. Czyli pracownika firmy (jak podejrzewam) zewnętrznej któremu nie chce się zrobić przyłącza do mieszkania tak jak należy. Widocznie doszedł do wniosku, że w tym czasie obskoczy ze trzech innych klientów.

I konkretnie jeszcze raz, firma co najwyżej musi powiadomić administrację budynku, że w dniu tym i tym będzie robiła przyłącze do mieszkania w tym bloku. I powinna zrobić to przyłącze zgodnie ze sztuką. I żadnej zgody już tu nie trzeba, wystarczy tylko, że administracja wyśle odp. osobe aby odebrała tą robotę. I tyle.
_________________
  darknes
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2023, 11:17   Re: światłowód w netii - porażka

darknes napisał/a:
WiZaR5789 napisał/a:
darknes napisał/a:
WiZaR5789 napisał/a:
marmot8888 napisał/a:
Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?


Wszyscy wchodzą jedną dziurą jak netia nie może to z resztą będzie tak samo chyba że załatwisz z zarządcą budynku prace które ten problem rozwiążą.


Nie no, bzdura. U mnie, miałem UPC, przyszedł technik wynajety przez Netię i pociągnął światłowód z klatki do mieszkania oddzielnie. U mnie miał łatwiej bo przewiercił sie z tunelu technicznego prosto do mieszkania. U sąsiada z naprzeciwka miał trudniej bo musiał pod tynkiem położyć rurkę pcv aby doprowadzić światło do jego mieszkania. Naturalnie wyrył bruzdę w ścianie, położył co trzeba, potem to zagipsował, pomalował i przyszła pani z administracji odebrać robotę. Tak to powinno wyglądać.

A z zarządca budynku ma sprawę załatwiać firma a nie abonent. W moim przypadku firma zgłosiła do zarządcy, że zakłada usługę, ustaliła szczegóły z zarządca, przyszła firma, zrobiła co trzeba, zawołała przedstawiciela zarządcy a ten odebrał robotę i podpisał kwity. I wszyscy zadowoleni.


Widzisz wszystko zależy od firmy i zarządcy, kumpel mieszka w świeżo odnowionym bloku i tam jest ban nie ma zezwolenia na jakiekolwiek wiercenie, kucie itd. więc wszystko zależy od bloku w którym mieszka. Firma zewnętrzna najpierw musi dostać pozwolenie od zarządcy na takie roboty, a chociażby w Warszawie gdzie jeszcze istnieje coś takiego jak spółdzielnie jest to raczej niewykonalne... Na koniec dopowiem tylko że firmy telekomunikacyjne wolą zrezygnować z takiego klienta niż użerać się ze spółdzielnią/wspólnotą, oczywiście nie mówię że nie zdażają się wyjątki ale to raczej rzadkość.


No nie tak do końca, bo skoro w bloku idzie już główna infrastruktura Netii w pionie technicznym, to znaczy, że operator ma już zgodę administracji na świadczenie swoich usług w tym budynku. Identycznie jest u mnie. Więc problem z jakim ty się spotkałeś leży tylko i wyłącznie po stronie montera. Czyli pracownika firmy (jak podejrzewam) zewnętrznej któremu nie chce się zrobić przyłącza do mieszkania tak jak należy. Widocznie doszedł do wniosku, że w tym czasie obskoczy ze trzech innych klientów.

I konkretnie jeszcze raz, firma co najwyżej musi powiadomić administrację budynku, że w dniu tym i tym będzie robiła przyłącze do mieszkania w tym bloku. I powinna zrobić to przyłącze zgodnie ze sztuką. I żadnej zgody już tu nie trzeba, wystarczy tylko, że administracja wyśle odp. osobe aby odebrała tą robotę. I tyle.


Uwierz mi przeszedłem niezła batalię z tą spółdzielnią i przynajmniej w tym przypadku nie masz racji mimo położonej infrastruktury właściciel kabla był proszony o sprawdzenie przyłącz do mieszkań w momencie remontu. Mimo tej prośby w tym przypadku orange nie zainteresował się tematem i od tamtej pory nikt kto nie miał wcześniej światłowodu nie może go już mieć. Od tak jest zakaz i mogę go złamać i wywiercić sam za co mogę mieć problemy albo w ogóle nie mieć światłowodu bo orange/netia wysyła zapytanie do spółdzielni i dostają odmowe.
_________________
  WiZaR5789
 
SuperGod 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 172
Wysłany: 15-11-2023, 13:12   

Spółdzielnie mieszkaniowe nie mogą bez uzasadnionego powodu odmawiać przedsiębiorcom
telekomunikacyjnym świadczenia usług w administrowanych przez siebie budynkach.

Jeśli tak robią, to łamią prawo i robią to świadomie, bo są zje**mi.
Matka pracuje przy umowach na co dzień, więc wiem jak to wygląda.

Inna sprawa, że wierzę, że jest tak jak napisałeś, ale zapewniam cie, że wygrałbyś ze spółdzielnią
w sądzie bez żadnego problemu.
 
 
darknes 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2014
Posty: 170
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 15-11-2023, 14:13   Re: światłowód w netii - porażka

WiZaR5789 napisał/a:
darknes napisał/a:
WiZaR5789 napisał/a:
darknes napisał/a:
WiZaR5789 napisał/a:
marmot8888 napisał/a:
Warszawa, blok z 2001 , w skrzynce na listy od wielu lat co miesiąć ulotka netii zachęcająca do założenia światłowodu.W końcu zaszła potrzeba szybszego internetu i zdecyowałem się podpisać umowę. Dziś był w mieszkaniu technik netii , otworzył gniazdko w ścianie od linii telefonicznej i powiedział , że nie da się założyć światłowodu bo jest instalacja podtynkowa i trzeba najpierw usunąć kable miedziane żeby w ich miejsce poprowadzić światłowód , a że kabel nie chce drgnąć gdy pan pociąga z klatki schodowej to nie da sie tego zrobić.Jestem trochę zszokowany bo oglądając filmy z montażu na youtube czy czytajac na ten temat byłem nastawiony na to że kabel idzie normalnie w rogu sufitu lub podłogi i jest przyklejony klejem.Czy jesli zamowie internet w t-mobile albo orange to sytuacja będzie analogiczna ?


Wszyscy wchodzą jedną dziurą jak netia nie może to z resztą będzie tak samo chyba że załatwisz z zarządcą budynku prace które ten problem rozwiążą.


Nie no, bzdura. U mnie, miałem UPC, przyszedł technik wynajety przez Netię i pociągnął światłowód z klatki do mieszkania oddzielnie. U mnie miał łatwiej bo przewiercił sie z tunelu technicznego prosto do mieszkania. U sąsiada z naprzeciwka miał trudniej bo musiał pod tynkiem położyć rurkę pcv aby doprowadzić światło do jego mieszkania. Naturalnie wyrył bruzdę w ścianie, położył co trzeba, potem to zagipsował, pomalował i przyszła pani z administracji odebrać robotę. Tak to powinno wyglądać.

A z zarządca budynku ma sprawę załatwiać firma a nie abonent. W moim przypadku firma zgłosiła do zarządcy, że zakłada usługę, ustaliła szczegóły z zarządca, przyszła firma, zrobiła co trzeba, zawołała przedstawiciela zarządcy a ten odebrał robotę i podpisał kwity. I wszyscy zadowoleni.


Widzisz wszystko zależy od firmy i zarządcy, kumpel mieszka w świeżo odnowionym bloku i tam jest ban nie ma zezwolenia na jakiekolwiek wiercenie, kucie itd. więc wszystko zależy od bloku w którym mieszka. Firma zewnętrzna najpierw musi dostać pozwolenie od zarządcy na takie roboty, a chociażby w Warszawie gdzie jeszcze istnieje coś takiego jak spółdzielnie jest to raczej niewykonalne... Na koniec dopowiem tylko że firmy telekomunikacyjne wolą zrezygnować z takiego klienta niż użerać się ze spółdzielnią/wspólnotą, oczywiście nie mówię że nie zdażają się wyjątki ale to raczej rzadkość.


No nie tak do końca, bo skoro w bloku idzie już główna infrastruktura Netii w pionie technicznym, to znaczy, że operator ma już zgodę administracji na świadczenie swoich usług w tym budynku. Identycznie jest u mnie. Więc problem z jakim ty się spotkałeś leży tylko i wyłącznie po stronie montera. Czyli pracownika firmy (jak podejrzewam) zewnętrznej któremu nie chce się zrobić przyłącza do mieszkania tak jak należy. Widocznie doszedł do wniosku, że w tym czasie obskoczy ze trzech innych klientów.

I konkretnie jeszcze raz, firma co najwyżej musi powiadomić administrację budynku, że w dniu tym i tym będzie robiła przyłącze do mieszkania w tym bloku. I powinna zrobić to przyłącze zgodnie ze sztuką. I żadnej zgody już tu nie trzeba, wystarczy tylko, że administracja wyśle odp. osobe aby odebrała tą robotę. I tyle.


Uwierz mi przeszedłem niezła batalię z tą spółdzielnią i przynajmniej w tym przypadku nie masz racji mimo położonej infrastruktury właściciel kabla był proszony o sprawdzenie przyłącz do mieszkań w momencie remontu. Mimo tej prośby w tym przypadku orange nie zainteresował się tematem i od tamtej pory nikt kto nie miał wcześniej światłowodu nie może go już mieć. Od tak jest zakaz i mogę go złamać i wywiercić sam za co mogę mieć problemy albo w ogóle nie mieć światłowodu bo orange/netia wysyła zapytanie do spółdzielni i dostają odmowe.


Może mieć, to że spółdzielnia czy jakaś administracja robi pod górkę, nie znaczy, że robi to zgodnie z prawem. Ja tutaj widzę bardziej lenistwo montera niż samej administracji. Gdyby monter zakasał rękawy, to zrobiłby to przyłącze zgodnie ze sztuka. I administracja nie miałaby nic do powiedzenia.
_________________
  darknes
 
ehhh 
Klikacz

Dołączył: 16 Lis 2023
Posty: 1
Wysłany: 16-11-2023, 22:01   

Identyczna sytuacja u mnie dwa dni temu. Technik przyszedł, położył kable w mieszkaniu łącznie z montażem boxa, w pionie na klatce okazuje się że kabel został zabetonowany i usłyszałem że "nic się nie da zrobić". Napisałem do helpdesku Netii który zasugerował mi dalszy kontakt na infolinii twierdząc, że skoro sieć jest przyłączona do bloku, to nie ma takiej opcji żeby czegoś nie dało się zrobić. Na infolinii z kolei usłyszałem i potem dostałem potwierdzenie mailowe że niestety się nie da i kropka. Co ja mam zrobić w takiej sytuacji jako mieszkaniec wspólnoty, toczyć batalie z administracją? Powiadomiłem Netię mailowo, że nie przyjmuje takiej odpowiedzi i niech rozwiążą ten problem na linii firma-administracja budynku, ale szczerze to nie zanosi się żeby zrobili cokolwiek.
 
 
RobZon 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-11-2023, 01:00   

ehhh napisał/a:
Powiadomiłem Netię mailowo, że nie przyjmuje takiej odpowiedzi i niech rozwiążą ten problem na linii firma-administracja budynku, ale szczerze to nie zanosi się żeby zrobili cokolwiek.

Netia powinna wymóc na administratorze zeby udostępnił dostep, ale prawnie CHYBA ich nie zmuszą, nie ma na co się powołać.
Patowa sytuacja, nikomu nie chce sie ponieść kosztów.
_________________
  RobZon
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-11-2023, 11:14   

@darknes @SuperGod dzięki za uświadomienie w takim razie standardowa sytuacja w Polsce bezprawie i kłamstwo ale trudno Vectra się tam zadomowiła i sytuacja już dawno została odpuszczona. Sam bym pewnie drążył ale kumpel odpuścił.
_________________
  WiZaR5789
 
marmot8888 
Klikacz

Dołączył: 09 Lis 2023
Posty: 5
Wysłany: 19-11-2023, 18:41   

zrobiłem dzis mały rekonesans i okazuje się , że na większości pięter ( na moim akurat nie ) od pionu oznaczonego nalepkami netii i vectry odchodza normalnie kable i idą aż do indywidualnych mieszkań (oczywiscie nie do wszystkich ) i wchodza przewiertem.Zrobiłem kilka fotek, czy ktoś mógłby potwierdzić czy to sa światłowody ?
W każdym razie raczej chyba spółdzielnia nie robi problemow z kladzeniem kabli.

Screenshot from 2023-11-19 18-00-32.png
Plik ściągnięto 35 raz(y) 264,89 KB

Screenshot from 2023-11-19 17-59-49.png
Plik ściągnięto 17 raz(y) 147,54 KB

Screenshot from 2023-11-19 17-58-30.png
Plik ściągnięto 15 raz(y) 300,28 KB

Screenshot from 2023-11-19 17-57-46.png
Plik ściągnięto 12 raz(y) 216,21 KB

Screenshot from 2023-11-19 17-55-58.png
Plik ściągnięto 10 raz(y) 338,62 KB

 
 
marmot8888 
Klikacz

Dołączył: 09 Lis 2023
Posty: 5
Wysłany: 19-11-2023, 18:42   

ciąg dalszy

Screenshot from 2023-11-19 18-02-22.png
Plik ściągnięto 6 raz(y) 281,58 KB

Screenshot from 2023-11-19 18-01-25.png
Plik ściągnięto 13 raz(y) 215,45 KB

 
 
darknes 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2014
Posty: 170
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-11-2023, 19:45   

To nie jest światłowód, wygląda to na koncentryk i skrętkę.

Światłowód jest cieniutki.
_________________
  darknes
 
RobZon 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-11-2023, 22:52   

marmot8888 napisał/a:
Zrobiłem kilka fotek, czy ktoś mógłby potwierdzić czy to sa światłowody ?
W każdym razie raczej chyba spółdzielnia nie robi problemow z kladzeniem kabli.

na 99% to skrętka, teraz znajdz skrzynke gdzie jest podlączony swiatłowód.
_________________
  RobZon
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: