Play BOX NET UPC/Play |
Autor |
Wiadomość |
Damil
Klikacz
|
Wysłany: 25-05-2023, 01:56
|
|
|
W Play rządzi banda pozerów. Od zawsze byle czemu nadają wyolbrzymione znacznie.
Każdy chyba pamięta HSPA+ jako 4G Ready, później LTE-A jako 5G Ready. To są wstrętni ściemniacze i za wszelką cenę chcą marketingowo wyprzedzać konkurencję nie dysponując w danym momencie odpowiednią technologią.
Nie życzę nikomu z takim tworem jak play podpisywać umowę na czas określony. Jest to firma niegodna zaufania, przekręcanie faktów uważają za swój atut (określają to jako "bycie lepszym w komunikacji"). |
|
|
|
 |
gregre
Klikacz
|
Wysłany: 25-05-2023, 04:29
|
|
|
zylx napisał/a: | Chciałem dzisiaj zamówić to 5gbs od Playa, ale jest dupa, bo nie dla psa kiełbasa (nie dla klienta upc). Mogę co najwyżej zrezygnować, poczekać miesiąc i wtedy podpisać nową umowę. Chyba tam komuś sufit mocno na głowę się oparł. |
Też chciałem zamówić 5gbs, ale... okazało się, że max pod adresem to 600/40. Ale światłowód.
😩 |
|
|
|
 |
s.burczymucha
light master
|
Wysłany: 25-05-2023, 08:33
|
|
|
zylx napisał/a: | Chciałem dzisiaj zamówić to 5gbs od Playa, ale jest dupa, bo nie dla psa kiełbasa (nie dla klienta upc). Mogę co najwyżej zrezygnować, poczekać miesiąc i wtedy podpisać nową umowę. Chyba tam komuś sufit mocno na głowę się oparł. |
Myśle, że chca ograniczyc ilosc chetnych zeby nie dociazac infry XD |
|
|
|
 |
Yarecky
easy master
|
Wysłany: 25-05-2023, 09:42
|
|
|
s.burczymucha napisał/a: | zylx napisał/a:
Chciałem dzisiaj zamówić to 5gbs od Playa, ale jest dupa, bo nie dla psa kiełbasa (nie dla klienta upc). Mogę co najwyżej zrezygnować, poczekać miesiąc i wtedy podpisać nową umowę. Chyba tam komuś sufit mocno na głowę się oparł.
|
Ktoś w jakimś wątku napisał że karencja dla adresu to już pół roku a nie miesiąc jak dotychczas |
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1070 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-05-2023, 09:45
|
|
|
Jeśli chodzi o infrastrukturę dla LTE to nie można złego słowa powiedzieć o Play, jestem bardzo ciekawy tych nowych urządzeń abonenckich czy to po świetle czy po hfc, ja widać po doświadczeniach z GCB6 od Sagemcom nie jest łatwo stworzyć urządzenie idealne dlatego zastanawiam się na ile Kaon podoła temu wyzwaniu, czekamy wiec na pierwszego użytkownika który wrzuci garść informacji na forum |
|
|
|
 |
zylx
chello master
|
Wysłany: 25-05-2023, 11:46
|
|
|
gregre napisał/a: | zylx napisał/a: | Chciałem dzisiaj zamówić to 5gbs od Playa, ale jest dupa, bo nie dla psa kiełbasa (nie dla klienta upc). Mogę co najwyżej zrezygnować, poczekać miesiąc i wtedy podpisać nową umowę. Chyba tam komuś sufit mocno na głowę się oparł. |
Też chciałem zamówić 5gbs, ale... okazało się, że max pod adresem to 600/40. Ale światłowód.
😩 |
To raczej nie światłowód (ftth) a HFC. Przy ftth (gpon upc daje 200mbs uploadu dla 600 downloadu. |
|
 |
Damil
Klikacz
|
Wysłany: 25-05-2023, 12:44
|
|
|
600/40 to ewidentnie światło do budynku, koncentryk do mieszkania. Anomalia zapoczątkowana przez UPC i kontynuowana w Play. |
|
|
|
 |
zylx
chello master
|
Wysłany: 25-05-2023, 14:13
|
|
|
Damil napisał/a: | 600/40 to ewidentnie światło do budynku, | Do budynku też może dochodzić tylko koncentryk. |
|
 |
januszmk
plus master
|
Wysłany: 25-05-2023, 16:30
|
|
|
prawdziwe korpo wypowiedz umowe i porozmawiaj z dzialem utrzymania, moze sie uda wtedy |
|
|
|
 |
zylx
chello master
|
Wysłany: 25-05-2023, 20:57
|
|
|
januszmk napisał/a: | zylx napisał/a: | Chciałem dzisiaj zamówić to 5gbs od Playa, ale jest dupa, bo nie dla psa kiełbasa (nie dla klienta upc). Mogę co najwyżej zrezygnować, poczekać miesiąc i wtedy podpisać nową umowę. Chyba tam komuś sufit mocno na głowę się oparł. |
prawdziwe korpo wypowiedz umowe i porozmawiaj z dzialem utrzymania, moze sie uda wtedy |
Dalej nic, Pan z utrzymania jedyne co zaproponował to dwie umowy na jednym adresie. |
|
 |
gregre
Klikacz
|
Wysłany: 26-05-2023, 01:27
|
|
|
zylx napisał/a: | To raczej nie światłowód (ftth) a HFC. Przy ftth (gpon upc daje 200mbs uploadu dla 600 downloadu. |
Po wpisaniu adresu na stronie jestem w zasięgu "światłowodu", ale bardzo prawdopodobne, że jest tak jak piszesz.
To może być tylko "światłowód marketingowo". 😔
Wcześniej, z oferty UPC po HFC miałem do wyboru do 1000/40 (choć technik przy wymianie wadliwego Compala mówił, że okolice modernizują, ale w praktyce idzie max do 750).
Wg mapy na swiatlowodotwarty [kropka] pl pod adresem jest światłowód, ale parametrów nie podaje (chyba kiedyś pokazywał).
Nie wiem czy to wiarygodne informacje. |
|
|
|
 |
Sigmund
classic master
|
Wysłany: 26-05-2023, 08:01
|
|
|
gregre napisał/a: | zylx napisał/a: | To raczej nie światłowód (ftth) a HFC. Przy ftth (gpon upc daje 200mbs uploadu dla 600 downloadu. |
Po wpisaniu adresu na stronie jestem w zasięgu "światłowodu", ale bardzo prawdopodobne, że jest tak jak piszesz.
To może być tylko "światłowód marketingowo". 😔
Wcześniej, z oferty UPC po HFC miałem do wyboru do 1000/40 (choć technik przy wymianie wadliwego Compala mówił, że okolice modernizują, ale w praktyce idzie max do 750).
Wg mapy na swiatlowodotwarty [kropka] pl pod adresem jest światłowód, ale parametrów nie podaje (chyba kiedyś pokazywał).
Nie wiem czy to wiarygodne informacje. |
Ta mapa na polski światłowód otwarty jest lipna, tzn. może kiedyś będzie lepsza, ale jak na razie to po prostu rzucili na nią wszystkie adresy gdzie jest UPC w jakiejkolwiek technologii.
https://www.swiatlowodotwarty.pl/mapa/
A że na miedź mówią światłowód to też nic nowego, bo bawet Orange miało konfilt o to przecież z UPC. Za Play lepiej nie będzie, skoro oni HSPA+ nazywali LTE, a bodajże LTE-A 5G itd. Oni bazują na marketingowej ściemie i choćby te 5Gbps na świetle było dostępne w 10 tysiącach adresów z ogólnej puli kilku milionów to będą komunikować tak, jakby był wszędzie, byle zachęcić do zaczęcia procesu zakupu. |
|
|
|
 |
Dudzio
Klikacz
|
Wysłany: 26-05-2023, 11:24
|
|
|
Yarecky napisał/a: |
Ktoś w jakimś wątku napisał że karencja dla adresu to już pół roku a nie miesiąc jak dotychczas |
Czy ktoś może to zweryfikować? |
|
|
|
 |
ogromny
chello master
|
Wysłany: 26-05-2023, 17:06
|
|
|
Na stronie Play czy UPC u mnie na adresie jest dostępne max 600mbis na miedzianym światłowodzie. Przed konferencją było 1Gbs i to był błąd bo u mnie max było 750 według infolinii, teraz jest prawidlowo |
|
 |
F1le
light master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Wrz 2018 Posty: 127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-05-2023, 23:07
|
|
|
pawelb napisał/a: | Jeśli chodzi o infrastrukturę dla LTE to nie można złego słowa powiedzieć o Play, jestem bardzo ciekawy tych nowych urządzeń abonenckich czy to po świetle czy po hfc, ja widać po doświadczeniach z GCB6 od Sagemcom nie jest łatwo stworzyć urządzenie idealne dlatego zastanawiam się na ile Kaon podoła temu wyzwaniu, czekamy wiec na pierwszego użytkownika który wrzuci garść informacji na forum |
I pokaże interfejs oraz co tam jest czego nie ma oraz czy jest ten cholerny tryb bridge |
|
|
|
 |
|