Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-05-2023, 22:15   

Wielokrotnie czytałem tutaj wpisy o TM na łączach POPC. Dam dają klasycznie ont + router.
Jak jest u użytkowników TM na łączach orange< nie wiem czy tu popc czy nie ma znaczenie. U mnie infra własna orange>?
Ten ich router ma wbudowany modem do światła z tego co widzę.Dają światło do routera?

I pytanie nr 2. Czy to coś od nich da się puścić w bridge w przypadku swiatła dochodzącego do routera?

Widzę teraz jest jakaś opcja "na próbę" zastanawiam się nad tym. Regulamin napisany trochę pokrętnie ale tak jakby nie bedą sobie wołać zwrotu ulgi za instlajcę i urządzenie w przypadku rezygnacji ($3 oraz $5 regulaminu oferty).
 
 
CaLee 
Klikacz

Dołączył: 10 Lis 2011
Posty: 10
Wysłany: 25-05-2023, 13:13   

Wczoraj zamontowali też tmobile na wiosce u teściów, a że to wiekowi ludzie (75+) to ja jako zdolny zięć miałem wszytko ogarnąć. Ale mimo wieku teściowa intensywnie korzysta z internetu (bankowość, zakupy allegro itp) ale sprzętowo niekumata a jest tam i kom. stacjonarny i laptop i drukarka wifi i telefon voip (bo zasięgu komórkowego do rozmów brak), więc trochę trzeba ogarniać.
Do tej pory mieli LTE900 z orange + huawei b312 + zewnętrze anteny na wysokim maszcie co dawało transfer 5Mb down i 15Mb up (a w nocy 15/15).
A od wczoraj luksus, Łącze 300/300 na infrastrukturze POPC fiberhosta, w starej drewnianej rozpadającej się chałupie :) .
Technicy bardzo ładnie to zamontowali, najpierw jedna puszeczka na przewiecie do pokoju, gdzie jest przejście z kabla napowietrznego na patchcord światłowodowy, a następnie patchordem przez cały pokój do przedpokoju gdzie jest stanowisko s komputerem i drukarką (około 10m), wszystko ładnie zamaskowane pod listwami przypodłogowymi. Następnie puszeczka ONT i ethernet do routera.

Speed test pokazuje 300/300 zarówno na lanie, jak i na wifi (oczywiście na 5Ghz bo na 2,5Ghz jest max 280/280) No ale tu nic wifi nie zakłóca do najbliższych sąsiadów z wifi ponad 1000m.
No i jeszcze taki plus że przez apką mój tmobile mogę podejrzeć status routera oraz podpiętych sprzętów (drukarka, voip).
 
 
RobZon 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 349
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-05-2023, 14:19   

Bento napisał/a:

Widzę teraz jest jakaś opcja "na próbę" zastanawiam się nad tym. Regulamin napisany trochę pokrętnie ale tak jakby nie bedą sobie wołać zwrotu ulgi za instlajcę i urządzenie w przypadku rezygnacji ($3 oraz $5 regulaminu oferty).

W TM jak wezmiesz na próbe to oczekują zwrotu 600zl jesli zrezygnujesz z umowy, taka to "próba" za 600zl. Tłumaczą to kosztami instalacji itp.
_________________
  RobZon
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-05-2023, 18:00   

RobZon napisał/a:
Bento napisał/a:

Widzę teraz jest jakaś opcja "na próbę" zastanawiam się nad tym. Regulamin napisany trochę pokrętnie ale tak jakby nie bedą sobie wołać zwrotu ulgi za instlajcę i urządzenie w przypadku rezygnacji ($3 oraz $5 regulaminu oferty).

W TM jak wezmiesz na próbe to oczekują zwrotu 600zl jesli zrezygnujesz z umowy, taka to "próba" za 600zl. Tłumaczą to kosztami instalacji itp.


Właśnie doskonale kojarzę z tego wątku, że tak właśnie było. Dotyczyło to zazwyczaj ustawoego prawa do rezygnacji w ciągu 14 dni od zawarcia umowy poza lokalem. Teraz w regulaminie pojawiła się cała odrębna sekcja "Na próbę". Jeden z punktów sugeruje teraz inne postępowanie :

TM _5.PNG
Plik ściągnięto 86 raz(y) 111,21 KB

TM_3.6.PNG
Plik ściągnięto 65 raz(y) 47,4 KB

 
 
grzech1991 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 398
Wysłany: 25-05-2023, 18:59   

CaLee napisał/a:
(bo zasięgu komórkowego do rozmów brak)


co to ma do rzeczy? Przecież masz wi-fi calling.

CaLee napisał/a:
2,5Ghz


chyba 2.4
 
 
mateo_007 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2023
Posty: 1
Wysłany: 25-05-2023, 21:16   

Witam. Od początku czerwca w mojej miejscowości będzie możliwość dostępu do internetu światłowodowego. Inwestycję wykonała firma Nexera. Na razie dużego wyboru operatorów nie ma. Są najwięksi - Orange, Play, Plus, T-Mobile, Netia i 2 bądź 3 lokalnych (ale to takich lokalnych że mających siedziby ok.80-90 km ode mnie). Ogólnie po wykonaniu kilkunastu telefonów, najlepszą ofertę dostałem od T-Mobile (wybrałem 600/100Mb, chociaż nie wiem po co mi tyle jak do tej pory od kilkunastu lat "jadę" na miedzi od Orange 10Mb, gdzie realnie nie przekracza 6Mb Download i 1Mb upload). Oferta od T-Mobile na 600/100 przy umowie na 24m to 0zł przez pierwsze 3miesiące i 70zł od 4 miesiąca oraz co jest ważne darmowy instalacja i aktywacja (gdzie reszta operatorów pobiera takie opłaty, w różnej wysokości, ale tak minimum 100zł). Jak myślicie, jest sens dopłacać do innych operatorów te 10-15zł średnio (licząc te 3m za darmo to pewnie bliżej 20zł/miesiąc). Jak światłowód t-Mobile się spisuje na łączach Nexera ? Ktos już ma, korzysta ? Jak to się spisuje. Pozdrawiam i witam wszystkich forumowiczów ;)
Ostatnio zmieniony przez mateo_007 25-05-2023, 21:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
CaLee 
Klikacz

Dołączył: 10 Lis 2011
Posty: 10
Wysłany: 25-05-2023, 21:20   

grzech1991 napisał/a:

co to ma do rzeczy? Przecież masz wi-fi calling.

Teściowie maja stare emeryckie telefony z klawiaturą które nie mają wifi calling (i nie da rady ich przekonać do smartfona) , więc jedynie bramka voip zapewnia im komunikację...

Przez lata mieli tradycyjny stacjonarny orange (tpsa) ale ktoś rok temu ukradł kable we wsi i orange nie był w stanie przez 6miesięcy tego naprawić (zwracali tylko za abonament)

Rozważałem też wzmacniacz GSM, ale to nielegalne więc odpuściłem ten temat.

To tacy ludzie że komórkę zabierają tylko na miasto, a tak to leży wyłączona w szufladzie.
Do tego każdą fakturę z emaila drukują jak i również potwierdzenie z przelewów, potwierdzenia zakupów z allegro i inne ważne maile. A jak jadą w dalszą podróż to drukują z targeo wskazówki do jazdy (do normalnej nawigacji też nie dają się przekonać, nawet jak im zamontowałem w samochodzie to teściu zdemontował i schował do pudełka)...
 
 
JacekM 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2023
Posty: 7
Wysłany: 27-05-2023, 10:27   

Czy Wy też macie problem z tym nowym routerem Sagem od światłowodu T-mobile?
Na kilku urządzeniach mam częste rozłączanie wifi mimo dobrego sygnału.
Na tablecie był problem z 3 dni, potem się uspokoiło. Teraz mam Chromecasta 4 i znów to samo.
Na komputerach, czy telefonach nie ma tego problemu.
 
 
adrjannn 
light master

Dołączył: 27 Lut 2023
Posty: 85
Wysłany: 27-05-2023, 15:21   

Problemem może być to, że masz ten sam SSID dla sieci Wifi 2.4Ghz oraz 5Ghz. Można zlecić T-Mobile rozdzielenie tych SSIDów, może rozwiąże problem.
_________________
 
 
Kiki965 
Klikacz

Dołączył: 30 Maj 2023
Posty: 2
Wysłany: 30-05-2023, 09:37   

Dzień dobry. Podpisałem wczoraj umowę w salonie z T-mobile na internet światłowodowy, ale doszedłem do wniosku że lepszą opcją będzie światłowód z Plusa, cena może i ciut wyższa, ale z tego co słyszałem, jakość znacznie lepsza. Mądry Polak po szkodzie...ech. Umówiłem się z T-mobile że dopiero w poniedziałek 5 czerwca przyjdzie monter i założy światłowód. Moje pytanie jest następujące: Można zerwać umowę zawartą w salonie T-mobile przed założeniem internetu pod podanym adresem bez żadnych kosztów? Bo niby umowa jest, ale usługa jeszcze nieaktywna. Jak to wygląda w praktyce? Z góry dzięki za pomoc.

Dodam, że cwaniaki zeskanowali mój dowód, a to chyba niezgodne z prawem. Można od nich jakoś żądać usunięcia ksera z systemu jak już uda mi się anulować umowę?
  Kiki965
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 30-05-2023, 10:19   

Kiki965 napisał/a:
Dzień dobry. Podpisałem wczoraj umowę w salonie z T-mobile na internet światłowodowy, ale doszedłem do wniosku że lepszą opcją będzie światłowód z Plusa, cena może i ciut wyższa, ale z tego co słyszałem, jakość znacznie lepsza. Mądry Polak po szkodzie...ech. Umówiłem się z T-mobile że dopiero w poniedziałek 5 czerwca przyjdzie monter i założy światłowód. Moje pytanie jest następujące: Można zerwać umowę zawartą w salonie T-mobile przed założeniem internetu pod podanym adresem bez żadnych kosztów? Bo niby umowa jest, ale usługa jeszcze nieaktywna. Jak to wygląda w praktyce? Z góry dzięki za pomoc.

Dodam, że cwaniaki zeskanowali mój dowód, a to chyba niezgodne z prawem. Można od nich jakoś żądać usunięcia ksera z systemu jak już uda mi się anulować umowę?


Sprawdź umowę i regulamin oferty, ale TM chwali się teraz okresem 30 dni na odstąpienie (od momentu instalacji). Papiery i sprzęt w tym przypadku trzebą będzie zwrócić do salonu gdzie podpisywałeś umowę.
 
 
Kiki965 
Klikacz

Dołączył: 30 Maj 2023
Posty: 2
Wysłany: 30-05-2023, 10:35   

O tym że można odstąpić od umowy w ciągu 30 dni to słyszałem jakoś na początku 2020 roku, ale jesteś pewien że obowiązuje to do dzisiaj? Jeśli tak to powinno się udać. Cóż, chyba skoczę jednak do tego salonu i się dowiem.

Teraz patrzę i mam napisane na umowie że umowa obowiązuje od czasu podłączenia do sieci, więc chyba mogę ją bez problemu anulować.

Co do skanu dowodu to mogę żądać usunięcia skanu w salonie z ich systemu po tym jak odstąpię od umowy?
  Kiki965
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 541
Wysłany: 30-05-2023, 11:54   

Kiki965 napisał/a:
Co do skanu dowodu to mogę żądać usunięcia skanu w salonie z ich systemu po tym jak odstąpię od umowy?

sprobuj sie powolac na przepisy gdpr nawet odrazu, a nastepnym razem pilnuj zeby nie robili skanu. raz mi chcieli w ktoryms telekomie zrobic skan to powiedzialem ze nie chce zeby robili skanu i sobie konsultant poprostu przepisal dane
 
 
RobZon 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 349
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 30-05-2023, 20:19   

Kiki965 napisał/a:
O tym że można odstąpić od umowy w ciągu 30 dni to słyszałem jakoś na początku 2020 roku, ale jesteś pewien że obowiązuje to do dzisiaj? Jeśli tak to powinno się udać. Cóż, chyba skoczę jednak do tego salonu i się dowiem.

Teraz patrzę i mam napisane na umowie że umowa obowiązuje od czasu podłączenia do sieci, więc chyba mogę ją bez problemu anulować.

Co do skanu dowodu to mogę żądać usunięcia skanu w salonie z ich systemu po tym jak odstąpię od umowy?


Miałem podobną sytuacje ale umowe podpisywalem na odleglosc, dlatego mialem 14 dni na odstapienie.
Wiesz umowa chyba sie rozwiazuje jesli nie nastąpi instalacja/aktywacja usługi w ciagu 30 dni.

Powiedz ze prosisz o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych i ich wykasowania, najlepiej to napisac i im wysłac.

Skan dowodu nie robi sie calosci, tylko potrzebne dane, reszte sie zasłania.
_________________
  RobZon
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 05-06-2023, 11:35   

Czy komuś ostatnio do internetu swiatłowodowego TM na łączach własnych orange (nie POPC), udało się dostać ont?
Czy patchcord idzie prosto do ich urządzenia jak funboxy?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: