Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa sieć w mieszkaniu, obecnie pod UPC
Autor Wiadomość
siwyyy77 
classic master

Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 225
Wysłany: 13-05-2023, 06:48   Nowa sieć w mieszkaniu, obecnie pod UPC

Stare budownictwo, totalny remont łącznie ze skutą wylewką, za tydzień nowa instalacja częściowo będzie pod wylewką
Nie mam pomysłu nad siecią.
Wstępny projekt szafka multimedialna z ew switchem jeśli będzie potrzebny nad drzwiami wejściowymi ew w szafie do zabudowy przy drzwiach? co jest lepszym rozwiązaniem?
Czy można ew w takiej szafie zamknąć router czy raczej unikać?
Druga sprawa jaki kabel internetowy wykorzystać i czego unikać? kable będzie kładł elektryk.
Jaki kabel koncentryczny do TV puścić?
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 546
Wysłany: 13-05-2023, 12:38   

siwyyy77 napisał/a:
Druga sprawa jaki kabel internetowy wykorzystać i czego unikać? kable będzie kładł elektryk.

ja mam ten: https://www.speckable.pl/...lsoh-corning-3m i mogę polecić, mam nim polaczenie 10gbps pomiedzy switchami.

siwyyy77 napisał/a:
Czy można ew w takiej szafie zamknąć router czy raczej unikać?

jak zrobisz duza na tyle szafke to czemu nie? a czemu tylko z switchem? pierwsze polaczenie od ISP powinno byc z routerem, nie z switchem. zrob 2x kabel do kazdego pokoju zakonczony gniazdkiem i szafke ktora zmiesci i router i ew switch
 
 
grzech1991 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 435
Wysłany: 13-05-2023, 16:52   

kładziesz unifi, switch US-24 z poe, do tego coś na sufit

Szafa rack ścienna, do tego półki pewnie jakieś i dajesz do szafy. To wszystko, reszta to rozprowadzenie na keystone.
 
 
adrjannn 
light master

Dołączył: 27 Lut 2023
Posty: 86
Wysłany: 14-05-2023, 16:08   

Poleciałbym kłaść kabel Triset 113. Kabel minimum 6A np firmy Madex (mają faktycznie miedź). I kable najlepiej kłaść w peszlach, abyś mógł za kilka/naście lat spokojnie wymienić (grubość np 16mm).
Elektryk i kładzenie instalacji telekomunikacyjnej nie wróży dobrze... :)

Najlepiej w szafie do zabudowy, są szafki z dziurami (wentylowane), wtedy można tam umieścić routera i switcha.

PS: Weź od razu większą skrzynkę, u siebie po kilku miesiącach musiałem dokupować drugą skrzynkę, bo w jednej nie zmieściło mi się wszystko :)
Lepiej mieć zapas niż go nie mieć.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: