Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie uploadu przez upc
Autor Wiadomość
Sigmund 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Paź 2016
Posty: 196
Wysłany: 08-03-2023, 04:50   

verso napisał/a:
Mógłby ktoś sprawdź u siebie upload na usłudze 1GB... dzisiaj przypadkiem sprawdzałem i pokazuje mi w granicach 96Mb/s... :roll:
Internet w UPC się "popsuł" :P


600/100 to chyba opcja w UPC oferowana w lokalizacjach POPC i nowych inwestycjach, na w pełni prawdziwym światłowodzie. Zakładam, że kolega tego nie ma, bo by zauważył, że mu coś w domu nowego kładą i masz koncentryk? Czy może jakiś ethernet, lub w ogóle nowe budownictwo ze skrzynką telekomunikacyjną i wchodzi ci światło tam? Pytam, bo jakiś czas temu UPC informowało o tym, że również modernizuje niektóre lokalizacje do światłowodu, więc zastanawiam się, czy po prostu niezauważenie ci tego w bloku nie zmienili i nie dali odpowiedniej oferty, bo trudno uwierzyć w 600/100 na koncentryku (realnie w DOCSIS 3.1 operatorzy przynajmniej obecie oferują w cennikach tak do 140Mbps up, więc troche mało miejsca by zostało dla najwyższej oferty (gdzie up powinien być co najmniej x2) - taka Vectra daje 1,2Gbps/90Mbps na koncentryku w wybranych lokalizacjach).
 
 
Aloof 
light master

Dołączył: 16 Paź 2022
Posty: 137
Wysłany: 08-03-2023, 11:42   

Sigmund napisał/a:
trudno uwierzyć w 600/100 na koncentryku

Czy ja wiem... może to nie UPC a Vectra na DOCSIS 3.1
https://www.speedtest.net...e0-8e23d7dd7db4
Wydaje mi się, że UPC ograniczają decyzje biznesowe i może trochę dobra wola :P
 
 
verso 
classic master

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 251
Wysłany: 08-03-2023, 15:31   

Sigmund napisał/a:

600/100 to chyba opcja w UPC oferowana w lokalizacjach POPC i nowych inwestycjach, na w pełni prawdziwym światłowodzie. Zakładam, że kolega tego nie ma, bo by zauważył, że mu coś w domu nowego kładą i masz koncentryk? Czy może jakiś ethernet, lub w ogóle nowe budownictwo ze skrzynką telekomunikacyjną i wchodzi ci światło tam? Pytam, bo jakiś czas temu UPC informowało o tym, że również modernizuje niektóre lokalizacje do światłowodu, więc zastanawiam się, czy po prostu niezauważenie ci tego w bloku nie zmienili i nie dali odpowiedniej oferty, bo trudno uwierzyć w 600/100 na koncentryku (realnie w DOCSIS 3.1 operatorzy przynajmniej obecie oferują w cennikach tak do 140Mbps up, więc troche mało miejsca by zostało dla najwyższej oferty (gdzie up powinien być co najmniej x2) - taka Vectra daje 1,2Gbps/90Mbps na koncentryku w wybranych lokalizacjach).


Typowe blokowisko na koncentryku raczej sieć nie modernizowana przez UPC.
U mnie upload nadal w okolicach 90-100Mb/s
 
 
ralf 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 909
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 08-03-2023, 15:59   

Już powiadomiłem UPC o Twoim przypadku. Pozdrawiam.
_________________
  ralf
 
F1le 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-03-2023, 16:55   

verso napisał/a:
Typowe blokowisko na koncentryku raczej sieć nie modernizowana przez UPC.
U mnie upload nadal w okolicach 90-100Mb/s


To nie restartuj modemu. :)
  F1le
 
izok 
easy master

Dołączył: 21 Lis 2021
Posty: 46
Wysłany: 17-03-2023, 11:32   

verso napisał/a:
Mógłby ktoś sprawdź u siebie upload na usłudze 1GB... dzisiaj przypadkiem sprawdzałem i pokazuje mi w granicach 96Mb/s... :roll:
Internet w UPC się "popsuł" :P

Z ciekawości zapytam czy prędkość nadal się utrzymuje czy wróciła do normy?
 
 
verso 
classic master

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 251
Wysłany: 17-03-2023, 14:47   

izok napisał/a:

Z ciekawości zapytam czy prędkość nadal się utrzymuje czy wróciła do normy?

Bez zmian... router nie resetowałem... ;)

Screenshot_20230317_144343_Speedtest.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 315,48 KB

 
 
Teo 
Klikacz

Dołączył: 19 Wrz 2018
Posty: 8
Wysłany: 20-03-2023, 09:10   

Ech, pracuję na VPN-nie, na serwerach brytyjskich, dopłaciłbym do rachunku by mieć taki upload :oops:
 
 
F1le 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-03-2023, 22:58   

Teo napisał/a:
Ech, pracuję na VPN-nie, na serwerach brytyjskich, dopłaciłbym do rachunku by mieć taki upload :oops:


Ja też, przez to zmuszony jestem zaraz testować Orange 2Gb/600Mbit... bo już to 40Mbit/s mnie po prostu śmieszy.
  F1le
 
smgsmg 
Klikacz

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 3
Wysłany: 21-03-2023, 23:21   

ciekawe co to za cudo w tabeli 5.

upc.pl/pdf/upc_parametry_techniczne_uslug_internetowych.pdf
 
 
F1le 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-03-2023, 23:28   

smgsmg napisał/a:
ciekawe co to za cudo w tabeli 5.

upc.pl/pdf/upc_parametry_techniczne_uslug_internetowych.pdf


To cudo jest ważne gdy UPC/PLAY dostarcza łącze przez FTTH a nie przez koncentryk.
  F1le
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 27-03-2023, 09:42   

Parę lat temu miałem internet firmowy w UPC. Działał całkiem dobrze ale ograniczeniem stawał się właśnie upload dla zdalnych pracowników, który wynosił 60 Mb/s. Informowałem, że przedłużę umowę tylko jeśli zwiększą ten parametr.
Jaki efekt? Telefony konsultantów ze świetną ofertą "1 Gigabajta", "lepszym modemem" itd. ale tym samym uploadem.

Od paru lat mam Orange 1Gb/s / 300 Mb/s, a w UPC nadal dla Warszawskiej lokalizacji w bloku najlepsza oferta to upload w wysokości 60 Mb/s.
To chyba po prostu ograniczenie technologii dostarczania internetu przez koncentryk. Mają okablowane bloki i nie bardzo chcą ponownie inwestować.
 
 
F1le 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2023, 22:23   

No niestety chyba masz rację. Ja też czekałem rok z nadzieją, że UPC coś "wyczaruje" w temacie uploadu, który to jest śmiesznie żenujący na obecne czasy i nawet vs Vectra jest śmieszny a to ta sama technologia, aż w końcu czara się przelała i Orange wpadło. Ostatni miesiąc z UPC na zakładkę i OUT po 13 latach - powód? UPLOAD.

chrome_2023-03-27_13-04-48.png
Plik ściągnięto 40 raz(y) 46,93 KB

  F1le
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 28-03-2023, 14:23   

F1le napisał/a:
i Orange wpadło


Fajny wynik. Masz to podłączone dwoma sieciówkami, czy 2.5 albo i 10 Gb/s sieć?
 
 
F1le 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-03-2023, 15:25   

open99 napisał/a:
F1le napisał/a:
i Orange wpadło


Fajny wynik. Masz to podłączone dwoma sieciówkami, czy 2.5 albo i 10 Gb/s sieć?


2.5GbE i wewnętrzna sieć 10Gbit/2.5GbE
  F1le
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: