Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
johnny86 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2022
Posty: 8
Wysłany: 05-02-2023, 09:54   

Jeśli chodzi o opłatę to musisz poczytać w cenniku T-Mobile (to ona rozlicza się z INEA),
Nie wiem jak w INEI bo u mnie jest Orange ale dany właściciel infrastruktury musi mieć jakiś monitoring sieci i nad tym panować, tym bardziej że tutaj nie ma urządzeń pośrednich tak jak na miedzi.
Najprościej jest więc dać ONTa (kwestia gdzie mieszkasz i jak mają dojście z światłowodem do mieszkań- jak w bloku to mogą dać np ont na klatce a dalej z istniejącego kabla eth do mieszkania), jak w domu to lecą bezpośrednio ont do mieszkania.
Ja mieszkam w bloku i uparłem sie że chce bezpośrednio w lokalu, nie było im to na rękę bo musieli w proszku gdzie idzie eth pilotem przeciągać światłowód. Gdybym tego nie powiedział to pewnie by zostawili na klatce ont i podpieli pod instniejacy eth.

Jak INEA podłączy światłowód to później dany operator przyjeżdża i podłącza swój router do ONT po eth albo tak jak NETIA wysyła kurierem i sam sobie podpinasz. U mnie router netii był szybciej niż byli z Orange z ont.

Nie wiem jak INEA ale w Orange mają taką zasadę że podpinają jak Klient chce - czyli powiesz że chcesz mieć w salonie to lecą Ci przez cały dom do salonu, powiesz że w kiblu to pewnie będą tam się starać zakończyć usługę :mrgreen:
Wiadomo że nie będzie im to na rękę i mogą polecić Ci swoje rozwiązanie (dla nich szybsze) ale nie musisz się na to zgadzać.
 
 
Martinos 
light master

Dołączył: 03 Lut 2023
Posty: 81
Wysłany: 05-02-2023, 10:52   

johnny86 napisał/a:
Jeśli chodzi o opłatę to musisz poczytać w cenniku T-Mobile (to ona rozlicza się z INEA),
Nie wiem jak w INEI bo u mnie jest Orange ale dany właściciel infrastruktury musi mieć jakiś monitoring sieci i nad tym panować, tym bardziej że tutaj nie ma urządzeń pośrednich tak jak na miedzi.
Najprościej jest więc dać ONTa (kwestia gdzie mieszkasz i jak mają dojście z światłowodem do mieszkań- jak w bloku to mogą dać np ont na klatce a dalej z istniejącego kabla eth do mieszkania), jak w domu to lecą bezpośrednio ont do mieszkania.
Ja mieszkam w bloku i uparłem sie że chce bezpośrednio w lokalu, nie było im to na rękę bo musieli w proszku gdzie idzie eth pilotem przeciągać światłowód. Gdybym tego nie powiedział to pewnie by zostawili na klatce ont i podpieli pod instniejacy eth.

Jak INEA podłączy światłowód to później dany operator przyjeżdża i podłącza swój router do ONT po eth albo tak jak NETIA wysyła kurierem i sam sobie podpinasz. U mnie router netii był szybciej niż byli z Orange z ont.

Nie wiem jak INEA ale w Orange mają taką zasadę że podpinają jak Klient chce - czyli powiesz że chcesz mieć w salonie to lecą Ci przez cały dom do salonu, powiesz że w kiblu to pewnie będą tam się starać zakończyć usługę :mrgreen:
Wiadomo że nie będzie im to na rękę i mogą polecić Ci swoje rozwiązanie (dla nich szybsze) ale nie musisz się na to zgadzać.


Ja mieszkam w domu a kable na ulicy sa na słupie. Także kabel wchodzi do domu.
W sumie teraz najbardziej zastanawiam się jak to rozegrać technicznie. Gdzie to dać aby działało a kable nie szły po całym domu. :mrgreen:
 
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 07-02-2023, 16:16   

Jak to jest obecnie z tym ONT na linii Orange?
Konsultanci twardo opowiadają mi, że WiFi Home Box (Sagem) ma wbudowany ONT i nie dam rady podłączyć swojego routera...
Czytałem tutaj, że jest inaczej - coś się zmieniło, czy gadają głupoty?
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 1261
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2023, 18:17   

Jeśli zamawiasz usługę Orange na linii Orange to nie powinieneś mieć żadnego problemu z zamówieniem osobnego ONT tylko wyraźnie musisz o to poprosić, żaby zapisali w zleceniu
 
 
gb00 
Klikacz

Dołączył: 13 Sty 2023
Posty: 4
Wysłany: 07-02-2023, 20:21   

Orange daje bez problemu nawet na umowę na czas nieokreślony trzeba być tylko upartym. Brak zewnętrznego modemu ONT=brak zgody na instalację.
 
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 08-02-2023, 08:11   

pawelb napisał/a:
Jeśli zamawiasz usługę Orange na linii Orange to nie powinieneś mieć żadnego problemu z zamówieniem osobnego ONT tylko wyraźnie musisz o to poprosić, żaby zapisali w zleceniu


Rozmawiałem na chacie tmobile, rozmawiałem z konsultantką która oddzwaniała w sprawie oferty - oba te kontakty twierdzą, że ONT jest wbudowany w router i zewnętrznego nie dają. Pani gdzieś tam nawet zadawała to pytanie aby się upewnić.
Światłowód mam od niedawna na ulicy w ramach POPC2 i są to linie Orange.

Oczywiście biorę pod uwagę, że konsultantka nie ma pojęcia o czym mówi, tylko kogo w takim razie zapytać, aby mieć 100% pewności?

edit: wolałbym T-mobile, bo trochę taniej mi wychodzi - miesięcznie nie płacę za router, nie płacę za aktywację i jeden miesiąc więcej bezpłatny.
Ale jeśli się okaże, że w Orange mogę na 100% dostać zewnętrzny ONT i jeszcze nawet publiczny adres IP to muszę to przemyśleć...
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 1261
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-02-2023, 09:19   

W Orange dostaniesz ONT, w TMobile przy zamawianiu usługi powiedz wprost, że weźmiesz usługę pod warunkiem zewnętrznego ONT ponieważ chcesz używać własny router, nie dadzą to bierz Orange, osobny ONT to zdecydowanie większa elastyczność
 
 
Martinos 
light master

Dołączył: 03 Lut 2023
Posty: 81
Wysłany: 08-02-2023, 15:53   

Ja rozmawiałem z T-mobile. Sieć nalezy do INEA.
T-mobile nie instaluje gniazdek itp. To robi właściciel kabla.
Z tego co sie oroentowałem to INEA a szczególnie ORANGE nie robi zadnych problemów z instalacją ONT. Tylko trzeba to uzgodnić przed przyjazdem montera.

Inaczej może być jak zamawiasz usługę ORANGE na kablach ORANGE wtedy mogą teoretycznie dac modem z wbudowanym ONT itp.
 
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 08-02-2023, 17:59   

Martinos napisał/a:
Ja rozmawiałem z T-mobile. Sieć nalezy do INEA.
T-mobile nie instaluje gniazdek itp. To robi właściciel kabla.
Z tego co sie oroentowałem to INEA a szczególnie ORANGE nie robi zadnych problemów z instalacją ONT. Tylko trzeba to uzgodnić przed przyjazdem montera.

Inaczej może być jak zamawiasz usługę ORANGE na kablach ORANGE wtedy mogą teoretycznie dac modem z wbudowanym ONT itp.


Dzięki za info. Tylko z kim to mam uzgadniać? Z babą z infolinii tmobile, która będzie przyjmowała zamówienie, a jednocześnie twierdzącą, że instalują modem z ONT i nie ma opcji użycia swojego?
Można się tam dobić do jakiegoś kumatego człowieka?
 
 
Martinos 
light master

Dołączył: 03 Lut 2023
Posty: 81
Wysłany: 08-02-2023, 19:28   

open99 napisał/a:


Dzięki za info. Tylko z kim to mam uzgadniać? Z babą z infolinii tmobile, która będzie przyjmowała zamówienie, a jednocześnie twierdzącą, że instalują modem z ONT i nie ma opcji użycia swojego?
Można się tam dobić do jakiegoś kumatego człowieka?


T-mobile zgłasza zapotrzebiwanie na podłączenie i dostajesz smsa o dacie instalacji. Wtedy już dzwoni do ciebie właściciel kabla i ustalacie co chcesz.
Z tego co mi mówiła to nie ma problemów z gniazdem. A jeśli mówią, że nie to odmawiasz.
Ale na logikę: jesli ktoś podłącza a ktoś inny daje modem to musi być jakieś uniwersalne gniazdo.
 
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 09-02-2023, 12:27   

Martinos napisał/a:

T-mobile zgłasza zapotrzebiwanie na podłączenie i dostajesz smsa o dacie instalacji. Wtedy już dzwoni do ciebie właściciel kabla i ustalacie co chcesz.
Z tego co mi mówiła to nie ma problemów z gniazdem. A jeśli mówią, że nie to odmawiasz.
Ale na logikę: jesli ktoś podłącza a ktoś inny daje modem to musi być jakieś uniwersalne gniazdo.


Dzięki.
Moja logika i logika tutejszych wpisów też na to wskazuje. Marketingowcom jak zwykle brak logiki.
Będę próbował za jakiś miesiąc to dam znać jak wyjdzie.
 
 
Martinos 
light master

Dołączył: 03 Lut 2023
Posty: 81
Wysłany: 10-02-2023, 09:29   

open99 napisał/a:

Dzięki.
Moja logika i logika tutejszych wpisów też na to wskazuje. Marketingowcom jak zwykle brak logiki.
Będę próbował za jakiś miesiąc to dam znać jak wyjdzie.


Powiedz mi z ciekawości ile ci liczą za internet w T-mobile? negocjowałeś jeszcze innymi dostawcami?
 
 
Hamper 
Klikacz

Dołączył: 10 Lut 2023
Posty: 2
Wysłany: 10-02-2023, 11:56   

Witam.
W tym miesiącu będę miał możliwość dostępu do światłowodu z programu POPC. Sieć buduje INEA. Jestem laikiem w tej sprawie, więc chciałbym zapytać o kilka kwestii w tej sprawie.
Przeczytałem kilka stron wstecz i zastanawiam się nad wyborem między T-Mobile i Netią. T-Mobile jest dla mnie atrakcyjny cenowo (600Mb/s - 1 zł przez 5 mies. i 70 zł od 6 mies.), a z tego co czytałem Netia jest najstabilniejsza jeśli chodzi o łącze (koszt 300 Mb/s - 75 zł).
1. Obecnie użytkuję "Neostradę do 20 Mb/s" i internet mam przez cały czas, nie ma żadnych przerw czy większych awarii. Jest to dla mnie istotne. Czy po przejściu na światłowód nie będę miał cyklicznych przerw w dostępie do sieci? Nie chce żeby ktoś mi obiecywał złote góry w postaci 1 Gb/s, z którego później i tak nie skorzystam.
2. Jak ważne jest stałe IP w przypadku światłowodu? Czy powoduje ono poprawę stabilności dostępu do internetu?
3. W uwagi na duży dom i położenie routera zrobiłem coś takiego jak dublowanie sygnału. Kupiłem dwa takie same routery Tp-Link, dzięki temu mam internet poprzez drugie piętro aż do garażu i piwnicy. Moje pytanie jest zatem czy modem/router T-Mobile/Netii pozwoli na zrobienie czegoś podobnego?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 537
Wysłany: 10-02-2023, 12:18   

Hamper, 1. cyklicznych nie, nieplanowane jak w kazdej innej sieci
2. jak nie wiesz ze potrzebujesz, to raczej nie potrzebujesz. nie powoduje ono poprawy stabilnosci
3. napewno bedziesz mogl podlaczyc swoje urzadzenia i miec podwojny nat. czy jest tryb bridge nie wiem
 
 
open99 
Klikacz

Dołączył: 07 Lut 2023
Posty: 13
Wysłany: 10-02-2023, 12:55   

Martinos napisał/a:

Powiedz mi z ciekawości ile ci liczą za internet w T-mobile? negocjowałeś jeszcze innymi dostawcami?


Szczegóły musisz znaleźć na stronie t-mobile, nie mogę wklejać linków.

W moim przypadku - dom i brak innych usług w t-mobile: 90 zł / miesiąc za 600 Mb/s; 80 zł za 300 Mb/s
Mam lokalnego dostawcę, który zaproponował przy przedłużeniu 120zł za 600 Mb/s.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: