Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC - Giga Connect Box
Autor Wiadomość
xprzybylx 
easy master

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 29
Skąd: Gdynia
Wysłany: 25-01-2023, 17:16   

W mojej okolicy była tylko oferta 300/40 w Play/Vectra.

Ja bardzo mało wysyłam, więc dla mnie taki upload jest wystarczający.
  xPrzybyLx
 
mmj- 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2023
Posty: 2
Wysłany: 16-02-2023, 13:16   

Muszę powiedzieć, że gubię się w tym IP v4/v6.

Wszystkie strony, które służą do sprawdzania, pokazują adres IP v4 i nie pokazują adresu IP v6. Natomiast wg UPC mam v6 i w interfejsie Giga Connect Boxa mam:

Zrzut ekranu 2023-02-16 o 12.42.34.png
Plik ściągnięto 10 raz(y) 84,68 KB

 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 537
Wysłany: 16-02-2023, 17:06   

mmj-, ipv6 musisz jeszcze miec wlaczone w systemie, jak nie bedziesz mial, to strony beda mowic ze nie masz
 
 
Pawelkr 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2023, 14:13   

Mam obecnie stara oferte Fiber Power 250 (250/20 Mbps) z modemem Cisco EPC3208 o ktory walczylem dosc mocno kilka lat temu, umowa na czas nieokreslony, sam internet. Nie potrzebuje TV ani telefonu.
Modem w trybie bridge oczywiscie, dalej mam swoj router Ubiquiti EdgeRouter X oraz access point Ubiquiti UniFi 6 Pro.

Zastanawiam sie nad zmianą Cisco EPC3208 na modem Modem Giga Connect Box 6 oraz usługi na internet 1 Gbps / 40 Mbps. Czy obecny GCB6 jest stabilny i moze dzialac w trybie bridge? Chcialbym zeby zastapil 1:1 modem Cisco, bez problemow.
Czytalem ze trzeba wylaczyc IPv6 oraz najlepiej Wifi. Mi zalezy jedynie na funkcji modemu w trybie mostu, zeby konwertował sygnał z kabla koncentrycznego na Ethernet. Calosc uslugi chcialbym otrzymywac na swoim routerze.
 
 
verso 
classic master

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 251
Wysłany: 11-05-2023, 14:44   

Pawelkr napisał/a:
Mam obecnie stara oferte Fiber Power 250 (250/20 Mbps) z modemem Cisco EPC3208 o ktory walczylem dosc mocno kilka lat temu, umowa na czas nieokreslony, sam internet. Nie potrzebuje TV ani telefonu.
Modem w trybie bridge oczywiscie, dalej mam swoj router Ubiquiti EdgeRouter X oraz access point Ubiquiti UniFi 6 Pro.

Zastanawiam sie nad zmianą Cisco EPC3208 na modem Modem Giga Connect Box 6 oraz usługi na internet 1 Gbps / 40 Mbps. Czy obecny GCB6 jest stabilny i moze dzialac w trybie bridge? Chcialbym zeby zastapil 1:1 modem Cisco, bez problemow.
Czytalem ze trzeba wylaczyc IPv6 oraz najlepiej Wifi. Mi zalezy jedynie na funkcji modemu w trybie mostu, zeby konwertował sygnał z kabla koncentrycznego na Ethernet. Calosc uslugi chcialbym otrzymywac na swoim routerze.


W styczniu 2023r. przeszedłem z Cisco EPC3212 150Mb/s na Giga Connect Box 6 1Gb/s w trybie bridge.
Też na początku byłem sceptycznie nastawiony do tej zmiany (cisco stabilne i praktycznie bezawaryjne) ale póki, co nic się nie dzieje, wszystko działa i jest ok!
Jak dla mnie zmiana na plus. Za TV+150Mb/s płaciłem 55zł. (bezterminowa) dołożyłem dychę i mam TV+1Gb/s (umowa 12-mcy).
 
 
Pawelkr 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2023, 15:16   

Dziekuje za odpowiedz verso!
To zdecydowanie dobre wiesci.

Tak naprawde za wiele nie potrzebuje wzgledem GCB6 - stabilnego działania z pelna predkoscia w trybie bridge i to tyle, reszta nie jest istotna, to nie bede jej uzywal. Natomiast czasem takie podstawy sa trudne do osiagniecia. Obecny Cisco czasem łapie zawiasy przy sciaganiu plikow o rozmiarze ~10 GB i wymaga resetu.

Ogolnie, dobra oferte masz! Jak patrze przez strone teraz to sam internet 1 Gbps na moj adres to 75 zł / msc , byc moze musze sie skontaktowac z infolinia lub zlozyc wypowiedzenie zeby cos lepszego dostac.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 537
Wysłany: 11-05-2023, 17:13   

Pawelkr, pamiętaj żeby włączyć hardware offloading na erx, wtedy sie ten router powinien zblizyc do 1gbps
 
 
Pawelkr 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 8
Wysłany: 12-05-2023, 10:01   

januszmk napisał/a:
Pawelkr, pamiętaj żeby włączyć hardware offloading na erx, wtedy sie ten router powinien zblizyc do 1gbps

Super, dziekuje za przypomnienie. Sprawdzilem w ustawieniach i nie mialem tej funkcji wlaczonej, wiec od razu poprawilem i wlaczylem.

Jak juz bede mial GCB6 to:
1) wylaczyc IPv6
2) przestawic w bridge
3) wylaczyc Wifi
4) cos jeszcze?

Teraz tylko kontakt z infolinia i walka o jak najlepsza oferte, poki co po pierwszym kontakcie dostalem standardowa propozycje ze strony www, gorsza niz ta dla nowych klientow ;)
 
 
verso 
classic master

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 251
Wysłany: 12-05-2023, 10:27   

Pawelkr napisał/a:
januszmk napisał/a:
Pawelkr, pamiętaj żeby włączyć hardware offloading na erx, wtedy sie ten router powinien zblizyc do 1gbps

Super, dziekuje za przypomnienie. Sprawdzilem w ustawieniach i nie mialem tej funkcji wlaczonej, wiec od razu poprawilem i wlaczylem.

Gdzie to się ustawia :roll: w routerze? w karcie sieciowej? możesz podpowiedzieć...

Pawelkr napisał/a:
Teraz tylko kontakt z infolinia i walka o jak najlepsza oferte, poki co po pierwszym kontakcie dostalem standardowa propozycje ze strony www, gorsza niz ta dla nowych klientow ;)

Myślę, że bez wypowiedzenia umowy dużo nie wskórasz...
 
 
Pawelkr 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 8
Wysłany: 12-05-2023, 10:35   

verso napisał/a:
Gdzie to się ustawia :roll: w routerze? w karcie sieciowej? możesz podpowiedzieć...

To jest ustawienie dla urzadzen Ubiquiti, mozna skonfigurowac przez GUI lub przez konsole.
Nie moge wkleic linka bo mam za malo postow, ale robi sie to tak pod CLI:

configure

set system offload hwnat enable
set system offload ipsec enable

commit ; save


verso napisał/a:
Myślę, że bez wypowiedzenia umowy dużo nie wskórasz...

Tez tak mysle, czas udac sie do placowki UPC w poblizu ;)
 
 
verso 
classic master

Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 251
Wysłany: 12-05-2023, 11:14   

Pawelkr napisał/a:
To jest ustawienie dla urzadzen Ubiquiti, mozna skonfigurowac przez GUI lub przez konsole.
Nie moge wkleic linka bo mam za malo postow, ale robi sie to tak pod CLI:

configure

set system offload hwnat enable
set system offload ipsec enable

commit ; save

Oki! dzięki!

Pawelkr napisał/a:
Tez tak mysle, czas udac sie do placowki UPC w poblizu ;)

Eee... szkoda czasu ;)

Złóż wypowiedzenie zdalnie poprzez "moje UPC" tylko na infolinii muszą Ci uaktywnić tą funkcjonalność.
Tak w ogóle masz tu wątek odnośnie ofert: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=8456&start=27840

Powodzenia!
 
 
Pawelkr 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 8
Wysłany: 12-05-2023, 11:16   

Super, wielki dzięki.
Szukalem informacji o ofertach i przedluzeniu w dziale o internecie, natomiast znacznie obszerniejsza dyskusja jest w dziale o TV :)
 
 
Michaelred 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 257
Wysłany: 25-05-2023, 14:22   

Zmienialem ostatnio umowe i wzialem internet 1GB/s. Z tego co pamietam upload mial byc 40mbit a u mnie po jakichs dziwnych bledach na modemie Connect Box 6 wskakuje pozniej na 90mbit? Test robilem wielokrotnie na roznych stronach :mrgreen: Co tu sie porobilo? dodam tylko, ze minal tydzien a wykazu uslug w moje upc nie mam jeszcze zaktualizowanych.
Plik konfiguracyjny w modemie sie nie zmienil od instalacji. Caly czas jest
Plik konfiguracyjny: F3896LG_fiberpower001_nowifi4all_v4-sip.cfg

2221111.jpg
Plik ściągnięto 3243 raz(y) 11,69 KB

1.png
Plik ściągnięto 31 raz(y) 223,48 KB

Zrzut ekranu 2023-05-25 141843.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 20,19 KB

aa.png
Plik ściągnięto 27 raz(y) 312,82 KB

 
 
MateuszL 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2023
Posty: 7
Wysłany: 25-05-2023, 15:05   

Pozazdrościć, jeśli Ci nie zmienią za jakiś czas :)
Też mam od dwóch dni neta 1Gbps i normalne transfery z uploadem 40Mbps.
 
 
Michaelred 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 257
Wysłany: 25-05-2023, 15:29   

U mnie to sie zmienia. Wczoraj bylo max 40, dzisiaj jak widac w logach z rana jakis blad wyskoczyl i teraz mam 90. Ze 3 dni temu tez bylo 90 na jakis czas :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 17
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: