Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
GPON w UPC
Autor Wiadomość
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2668
Wysłany: 25-04-2022, 19:39   

Wiemy o tym od dawna.
_________________
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 194
Wysłany: 02-05-2022, 12:55   

pawelb napisał/a:
Internet w Polsce w stosunku do zarobków jest jednym z najtańszych w Europie i generuje coraz mniejsze zyski

Liczysz to zapewne tak jak ci w rządzie... przeliczając tylko po kursie na złotówki, a nie na moc nabywczą. Licząc po kursie, to wtedy w Polsce mamy praktycznie wszystko z towarów, usług za Bóg zapłać...
Zdrowe przeliczenie to wziąć minimalną krajową w danym państwie i policzyć jaki % minimalnego wynagrodzenia stanowi cena za dane łącze. Inne liczenie nie ma sensu. Takie samo gadanie jak to ponoć mamy jeden z najtańszych prądów... Przeliczając na złotówki owszem, licząc do mocy nabywczej jeden z najdroższych.
 
 
izok 
Klikacz

Dołączył: 21 Lis 2021
Posty: 18
Wysłany: 16-05-2022, 18:36   

ciekawe czy mają w planach wprowadzenie GPON dla BIZNESu, ale jak już tu było wspomniane tam są jakieś problemy z telefonem stacjonarnym, trochę to dziwne bo klient biznesowy zawsze był traktowany inaczej ;)
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2668
Wysłany: 17-05-2022, 07:26   

izok, GPON dla biznesu jest od poczatķu. Dają wtedy łącze symetryczne i stałe ip.

Ps: UPC zrezygnowało z durnego sposobu logowania do sieci. Na początku by podłączyć własny router trzeba było wysłać opcje dhcp 60 i 61 z odpowiednimi wartościami. Obecnie wystarczające jest sklonowanie adresu mac.
_________________
 
 
izok 
Klikacz

Dołączył: 21 Lis 2021
Posty: 18
Wysłany: 23-05-2022, 19:56   

artykuł: Przyszłość UPC jest światłowodowa
 
 
dameq 
Klikacz

Dołączył: 14 Lis 2022
Posty: 2
Wysłany: 14-11-2022, 10:05   

zylx napisał/a:
izok, GPON dla biznesu jest od poczatķu. Dają wtedy łącze symetryczne i stałe ip.

Ps: UPC zrezygnowało z durnego sposobu logowania do sieci. Na początku by podłączyć własny router trzeba było wysłać opcje dhcp 60 i 61 z odpowiednimi wartościami. Obecnie wystarczające jest sklonowanie adresu mac.


Cześć, niedługo będę miał podłączenie od UPC w nowym mieszkaniu. Zatem jak widzę po twoich odpowiedziach to aby wyrzucić ich router wystarczy sklonować jego MAC na swoim sprzęcie i tagować pakiekty na VLAN-a 40, tak? Czy jeszcze jest logowanie po PPPoE?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2668
Wysłany: 22-11-2022, 23:56   

dameq, Na chwile obecna wystarcza vlan i MAC + ewentualnienkonfiguracjanprefixu dla IPv6 jrsli ci na tym zależy. Na paczatku trzeba bylo jeszcze ustawiac opcje dhcp 60 i 61.
_________________
 
 
dameq 
Klikacz

Dołączył: 14 Lis 2022
Posty: 2
Wysłany: 23-11-2022, 14:03   

Dzięki za odpowiedź i rozpracowanie tematu, śmiga :-) Zawsze kilka W zaoszczędzone na inne sprzęty, a i mam wrażenie jakby teraz net był bardziej responsywny.
 
 
izok 
Klikacz

Dołączył: 21 Lis 2021
Posty: 18
Wysłany: 05-12-2022, 09:29   

wiecie może dlaczego jest taka sytuacja, że sprawdzając dostępne usługi na adresie, oferta dla osoby fizycznej jest w technologi GPON, a dla klienta biznesowego DOCSiS ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: