|
|
Huawei HG8245Q2, Netia, tryb bridge - ruch przychodzący |
Autor |
Wiadomość |
wujek
light master
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2008 Posty: 82 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 18-11-2022, 16:34 Huawei HG8245Q2, Netia, tryb bridge - ruch przychodzący
|
|
|
Mam problem z Netią.
Ostatnie 7 dni na podjęcie decyzji czy zostaję, a jestem w lesie.
Chodzi o światłowód 1000/300 i tytułowy terminal dostępowy.
Od tygodnia walczę o przełączenie w tryb bridge, który w moim rozumieniu daje mi bezpośrednie połączenie z Internetem i możliwość przyjmowania połączeń przychodzących. Ruch przychodzący = stawiam ftp/www/cokolwiek i ktoś z zewnątrz jest w stanie połączyć się z daną usługą.
Wg infolinii mam:
a) terminal przełączony w tryb bridge
b) stałe ip z puli 78.10.x.x
Mam dane potrzebne do zestawienia połączenia PPPoE - to działa ok, połączenie zestawia się, otrzymuję adres z punktu b) i mogę sobie przeglądać stronki.
W drugą stronę jest problem, próbowałem:
1) laptop z Windows 10 połączony bezpośrednio z terminalem, powyłączane firewalle, windows defendery itp.
2) ten sam laptop z linuksem, iptables czyściutkie, wszystkie reguły ACCEPT
3) inny PC na linuksie w 2 wersjach, wszędzie iptables czyste, wszystko ACCEPT
Nie można się dostać z zewnątrz.
Mam jeszcze UPC z którego chcę zrezygnować, terminal na koncentryku w trybie bridge i w takiej samej konfiguracji jak w punktach 1) 2) 3) z ruchem przychodzącym nie ma problemu, połączenia od innych dostawców działają ok.
Czy ktoś miał podobny przypadek, czy oprócz przełączenia w tryb bridge nie trzeba tam jeszcze czegoś odhaczyć, żeby akceptować/przekierować ruch przychodzący ?
Skończyły mi się pomysły, w zanadrzu zostaje jeszcze przywrócić terminal do trybu routera i skonfigurować DMZ, jeżeli to cokolwiek pomoże...
Dzięki. |
|
 |
Orion
plus master
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-11-2022, 20:44
|
|
|
Netia blokuje niektóre porty aby nie można było wystawić hostingu itp. Musisz testować ale na nietypowych portach. Wystaw jakiś serwer http na nietypowym porcie np. 4000 i wtedy sprawdź czy możesz na to wejść. Zacznij od prostego ping czy jak zablokujesz ping na laptopie to widzisz tę blokadę od strony WAN ip. |
|
|
|
 |
wujek
light master
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2008 Posty: 82 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 19-11-2022, 09:46
|
|
|
Zadzwoniłem jeszcze raz na infolinię.
Zresetowali terminal do tego fabrycznego trybu, ustawili bridge od nowa i poszło. |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. | Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14 | |
 |
|
Grupa
Aktualności:
|
|