Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Huawei HG8245Q2, Netia, tryb bridge - ruch przychodzący
Autor Wiadomość
wujek 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 82
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18-11-2022, 16:34   Huawei HG8245Q2, Netia, tryb bridge - ruch przychodzący

Mam problem z Netią.
Ostatnie 7 dni na podjęcie decyzji czy zostaję, a jestem w lesie.

Chodzi o światłowód 1000/300 i tytułowy terminal dostępowy.

Od tygodnia walczę o przełączenie w tryb bridge, który w moim rozumieniu daje mi bezpośrednie połączenie z Internetem i możliwość przyjmowania połączeń przychodzących. Ruch przychodzący = stawiam ftp/www/cokolwiek i ktoś z zewnątrz jest w stanie połączyć się z daną usługą.

Wg infolinii mam:
a) terminal przełączony w tryb bridge
b) stałe ip z puli 78.10.x.x

Mam dane potrzebne do zestawienia połączenia PPPoE - to działa ok, połączenie zestawia się, otrzymuję adres z punktu b) i mogę sobie przeglądać stronki.

W drugą stronę jest problem, próbowałem:
1) laptop z Windows 10 połączony bezpośrednio z terminalem, powyłączane firewalle, windows defendery itp.
2) ten sam laptop z linuksem, iptables czyściutkie, wszystkie reguły ACCEPT
3) inny PC na linuksie w 2 wersjach, wszędzie iptables czyste, wszystko ACCEPT

Nie można się dostać z zewnątrz.
Mam jeszcze UPC z którego chcę zrezygnować, terminal na koncentryku w trybie bridge i w takiej samej konfiguracji jak w punktach 1) 2) 3) z ruchem przychodzącym nie ma problemu, połączenia od innych dostawców działają ok.

Czy ktoś miał podobny przypadek, czy oprócz przełączenia w tryb bridge nie trzeba tam jeszcze czegoś odhaczyć, żeby akceptować/przekierować ruch przychodzący ?

Skończyły mi się pomysły, w zanadrzu zostaje jeszcze przywrócić terminal do trybu routera i skonfigurować DMZ, jeżeli to cokolwiek pomoże...

Dzięki.
_________________
 
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 352
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-11-2022, 20:44   

Netia blokuje niektóre porty aby nie można było wystawić hostingu itp. Musisz testować ale na nietypowych portach. Wystaw jakiś serwer http na nietypowym porcie np. 4000 i wtedy sprawdź czy możesz na to wejść. Zacznij od prostego ping czy jak zablokujesz ping na laptopie to widzisz tę blokadę od strony WAN ip.
_________________
 
 
wujek 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 82
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 19-11-2022, 09:46   

Zadzwoniłem jeszcze raz na infolinię.

Zresetowali terminal do tego fabrycznego trybu, ustawili bridge od nowa i poszło.
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,84 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: