Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
Domin9222 
Klikacz

Dołączył: 19 Paź 2022
Posty: 12
Wysłany: 16-11-2022, 08:37   

W Netii po północy była mocna awaria, brak neta około 1-2h. Pierwsza taka awaria od 11 miesięcy odkąd u nich jestem ;)
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 215
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-11-2022, 18:05   

Domin9222 napisał/a:
W Netii po północy była mocna awaria, brak neta około 1-2h. Pierwsza taka awaria od 11 miesięcy odkąd u nich jestem ;)

ok dobrze wiedzieć, rozumiem ze pingi bez zmian. Mi jeszcze 4 miesiące w Orange zostało.
_________________
 
 
Domin9222 
Klikacz

Dołączył: 19 Paź 2022
Posty: 12
Wysłany: 16-11-2022, 18:55   

Pingi bez zmian, dalej mam 3 ms więcej niż powinienem mieć.

1.jpeg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 47,56 KB

 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 215
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-11-2022, 03:39   

Domin9222 napisał/a:
Pingi bez zmian, dalej mam 3 ms więcej niż powinienem mieć.

IMO to jest powód... 13% loss. Ja czegoś takiego nigdy nie miałem.

Zrzut ekranu 2022-11-17 033814.jpg
Plik ściągnięto 1843 raz(y) 4,23 KB

_________________
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 997
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-11-2022, 09:29   

RobZon napisał/a:
Domin9222 napisał/a:
Pingi bez zmian, dalej mam 3 ms więcej niż powinienem mieć.

IMO to jest powód... 13% loss. Ja czegoś takiego nigdy nie miałem.

A co tu jest wedlug ciebie problemem? Wiesz jak działa traceroute czyli Mtr?
Oznacza że router odrzuca część pakietów skierowanych do niego a nie poprzez niego, jak masz destination address skierowany do routera to tak może być na niektórych urządzeniach, w realnej transmisji destination address to docelowy adres czyli adres jakiegoś serwera
Myślę że jakiś wewnętrzny mechanizm antyddos części routerów ścina pakiety icmp skierowane do niego, możesz dla testów spróbować wyłączyć firewall na tym routerze o ile się da ale może to być jakieś copp zaimplementowane na urządzeniu i nie będziesz miał do tego dostępu
Zresztą jak widzisz na następnym hopie nie masz już utraconych pakietow :P
Reasumując nie masz problemu, tak działa część routerów abonenckich,
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 215
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-11-2022, 15:07   

pawelb napisał/a:
RobZon napisał/a:
Domin9222 napisał/a:
Pingi bez zmian, dalej mam 3 ms więcej niż powinienem mieć.

IMO to jest powód... 13% loss. Ja czegoś takiego nigdy nie miałem.

A co tu jest wedlug ciebie problemem? Wiesz jak działa traceroute czyli Mtr?
Oznacza że router odrzuca część pakietów skierowanych do niego a nie poprzez niego, jak masz destination address skierowany do routera to tak może być na niektórych urządzeniach, w realnej transmisji destination address to docelowy adres czyli adres jakiegoś serwera
Reasumując nie masz problemu, tak działa część routerów abonenckich,

Ja tylko widze ze u Ciebie jest na kazdym screenie taki loss 11-13%, może ktos inny moglby z Netii sie odezwac czy tez takie coś wystepuje?
_________________
 
 
gabrychu 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 146
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 18-11-2022, 07:48   

Ja mam router Netii przestawiony w tryb modemu (bridge) i u mnie takie straty nie występują.

Ale Domin9222 używa routera Netii, chyba :)
_________________
 
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Paź 2021
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-11-2022, 12:11   

Temat podnoszony już chyba 40 raz póki straty pakietów nie występują na adresie docelowym nie ma co się martwić, tak jak koledzy zauważyli jest to kwestia firewalla, a do tego nie wszystkie serwery są nastawione na priorytet odpowiedzi ICMP. Wklejam wam poniżej jak wygląda test mtr na sieci netii z pominięciem routera. Pierwsze hopy u mnie jak u domina są identyczne więc najprawdopodobniej routy mamy takie same. Wrzucam wam jeszcze porównanie mtr z routera bezpośrednio i z maszynki wirtualnej za routerem.

wp.pl.png
Plik ściągnięto 20 raz(y) 16,55 KB

wp.pl1.png
Plik ściągnięto 16 raz(y) 18,96 KB

_________________
 
 
johnny86 
Klikacz

Dołączył: 18 Lis 2022
Posty: 1
Wysłany: 18-11-2022, 14:38   

u mnie tak to wygląda, tyle że ich router leży w szafie:)

Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 33 raz(y) 18,4 KB

 
 
Domin9222 
Klikacz

Dołączył: 19 Paź 2022
Posty: 12
Wysłany: 18-11-2022, 22:56   

RobZon, pisałem o tym juz kilka(naście) razy. Gdy ustawiam interwał na 1.0, strat żadnych nie ma. Dopiero gdy ustawię interwał na niższy niż 1.0, wtedy na 1 hopie są straty, ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, bo do ostatniego hopa jest 0% lossa. Miałem tak na routerze Orange (funbox 3.0), na routerze TM (sagemcom) i mam to samo na routerze Netii (ADB).

Martwić należałoby się gdyby na ostatnim hopie było 13% lossa, wtedy loss faktycznie by wystąpił. Ale nie ma. Przecież gram w Forzę Horizon 5, Hunt: Showdown i w kilka innych i lagów nie zauważam. Gdyby było 13% lossa, te gry byłyby niegrywalne. Jedynie ping mam wyższy o 3 ms niż powinienem mieć, ale to raczej wina 2 hopa, który już jest daleko od mojego domu i nie mam na niego wpływu.
 
 
Domin9222 
Klikacz

Dołączył: 19 Paź 2022
Posty: 12
Wysłany: Wczoraj 15:44   

Równo o północy znów znikł internet. Taka sama sytuacja jak 3 tygodnie temu. Wrócił dopiero koło 2 rano.

Takie przerwy zdarzają się coraz częściej. Ktoś może mieć pojęcie czemu tak się dzieje?

downdetector2.jpeg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 78,99 KB

downdetector.jpeg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 24,82 KB

 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 997
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 21:20   

Kiedyś trzeba robić modernizację sieci….Zygmunt robi dobrą robotę wiec nie narzekajcie :P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,68 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: