Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Netia na Swiatlowod-Inwestycje dostepny! Ale...
Autor Wiadomość
seal 
Klikacz

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 17
Wysłany: 12-07-2022, 10:18   Netia na Swiatlowod-Inwestycje dostepny! Ale...

Od początku lipca na infrastrukturze Swiatlowod Inwestycje dostępne są usługi Netii.

Ale jeśli ktoś ma budynek oznaczony jako "zabudowa jednorodzinna" czyli dom albo np mieszkanie w podzielonym bliźniaku to za podłączenie Netia dolicza 280 zł opłaty instalacyjnej! Mimo że mam światłowód w mieszkaniu na którym obecnie śmiga mi Orange!!!

Z taką ofertą to klientów nie będą mieli w tym typie zabudowy.
 
 
grzech1991 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 266
Wysłany: 12-07-2022, 17:50   

Ale co kogo obchodzi światłowód z innej firmy?

Druga kwestia, to jest tzw. opłata aktywacyjna która zapewne nie ma nic wspólnego z tym co jest w danym lokalu.
 
 
Sigmund 
light master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 105
Wysłany: 12-07-2022, 21:03   

grzech1991 napisał/a:
Ale co kogo obchodzi światłowód z innej firmy?



Nie byłbym pewien, czy to jest "inna firma". Adres o jakim mowa jest najprawdopdobniej z puli jaką Orange wniosło do Światłowód Inwestycje (oni dali adresy, inwestor finansowy kasę, część adresów już była z usługami, żeby też ŚI miał od razu przychód). Razem z podłączeniem. Tak więc jest to już "kabel" ŚI, choć usługi świadczy Orange - OP płaci Orange, ale Orange zapewne płaci ŚI dzierżawę po przekazaniu.

W każdym razie na razie to bardzo świeża usługa i ciekawe czy te 280 zł będzie standardem za podłączenie niezależnie u jakiego operatora na łaczu ŚI. Chyba, ze to jest opłata za zwolnienie linii czy cokolwiek.
 
 
seal 
Klikacz

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 17
Wysłany: 13-07-2022, 07:37   

To nie jest standard, bo usługi T-Mobile mogę mieć bez tej opłaty.
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 968
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-07-2022, 10:18   Re: Netia na Swiatlowod-Inwestycje dostepny! Ale...

seal napisał/a:
Od początku lipca na infrastrukturze Swiatlowod Inwestycje dostępne są usługi Netii.

Ale jeśli ktoś ma budynek oznaczony jako "zabudowa jednorodzinna" czyli dom albo np mieszkanie w podzielonym bliźniaku to za podłączenie Netia dolicza 280 zł opłaty instalacyjnej! Mimo że mam światłowód w mieszkaniu na którym obecnie śmiga mi Orange!!!

Z taką ofertą to klientów nie będą mieli w tym typie zabudowy.


To już wybór klienta, chcesz mieć operatora który ma bardzo dobre peeringi krajowe to decydujesz czy chcesz wnieść opłatę jednorazową, Netia wie że ma bardzo dobry internet światłowodowy i nie narzeka na brak klientów ;)
być może część użytkowników musi się sama przekonać i pomęczyć się z Orange czy TMobile zanim ostatecznie trafi do Netii :)
 
 
kamilo77 
Klikacz

Dołączył: 17 Lut 2022
Posty: 10
Wysłany: 13-07-2022, 18:26   

Dopytałem na infolinii o tę ofertę i rzeczywiście, na łączu ŚI jest już możliwość podłączenia (tutaj akurat Warszawa), ale mała uwaga - upload jest mocno przycięty, bo jak normalnie w najwyższej ofercie mają 1 Gb/s down i 300 Mb/s up, to tutaj jest 1 Gb/s down i 100 Mb/s up i to kosztuje 95 zł brutto/mies. Można również dokupić stałe IP za 10 zł brutto/mies., a jak zapytałem, czy jest publiczny adres i nie blokują portów, to potwierdzili. Niestety umowa tylko na 2 lata, tak jak w T-Mobile, więc wygląda na to, że mają to narzucone przez Orange : ))

Mimo wszystko lepiej niż TM, bo mają lepszą ofertę TV oraz publiczne i stałe (dodatkowo płatne) IP.

Teraz pytanie ode mnie: czy ktoś wie, jaki router dają do takiej oferty i czy można podłączyć go przez terminal ONT jak Funboksa?
 
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-07-2022, 19:48   

kamilo77 napisał/a:
Dopytałem na infolinii o tę ofertę i rzeczywiście, na łączu ŚI jest już możliwość podłączenia (tutaj akurat Warszawa), ale mała uwaga - upload jest mocno przycięty, bo jak normalnie w najwyższej ofercie mają 1 Gb/s down i 300 Mb/s up, to tutaj jest 1 Gb/s down i 100 Mb/s up i to kosztuje 95 zł brutto/mies. Można również dokupić stałe IP za 10 zł brutto/mies., a jak zapytałem, czy jest publiczny adres i nie blokują portów, to potwierdzili. Niestety umowa tylko na 2 lata, tak jak w T-Mobile, więc wygląda na to, że mają to narzucone przez Orange : ))

Mimo wszystko lepiej niż TM, bo mają lepszą ofertę TV oraz publiczne i stałe (dodatkowo płatne) IP.

Teraz pytanie ode mnie: czy ktoś wie, jaki router dają do takiej oferty i czy można podłączyć go przez terminal ONT jak Funboksa?


Router ADB VV5822, ONT HUAWEI HG8010Hv6. Bez problemu możesz sobie wywalić router Netii i wstawić swój wtedy to już tylko hulaj dusza piekła nie ma.
_________________
 
 
kamilo77 
Klikacz

Dołączył: 17 Lut 2022
Posty: 10
Wysłany: 28-07-2022, 14:11   

Podpisałem umowę w ubiegły czwartek a dzisiaj kurierem otrzymałem router. Dali Huaweia DG8245V. Jak bardzo jest to syf i muszę inwestować we własny sprzęt? BTW, wszędzie reklamują ten router, że jest do DSL, a nie router do światłowodu (chociaż ma port WAN na RJ45, więc problemu tu nie będzie też). Nie dostałem nawet oddzielnego ONT, więc może pomylili urządzenie? Infolinia nie wie sama, bo oferta ŚI jest w Netii nowa...
 
 
grzech1991 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 266
Wysłany: 28-07-2022, 19:24   

ONT możesz mieć w piwnicy, a w domu już tylko kabel LAN. Kolega ma tak, że w domu jest poe injector i LAN, a jest to FTTH z orange
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 347
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-07-2022, 23:40   

kamilo77 napisał/a:
Podpisałem umowę w ubiegły czwartek a dzisiaj kurierem otrzymałem router. Dali Huaweia DG8245V. Jak bardzo jest to syf i muszę inwestować we własny sprzęt? BTW, wszędzie reklamują ten router, że jest do DSL, a nie router do światłowodu (chociaż ma port WAN na RJ45, więc problemu tu nie będzie też). Nie dostałem nawet oddzielnego ONT, więc może pomylili urządzenie? Infolinia nie wie sama, bo oferta ŚI jest w Netii nowa...


To dobry router. Ale może już masz w budynku sieć Netii wtedy do lokalu idzie ethernet 1 GB/s.
_________________
 
 
WiZaR5789 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-07-2022, 09:27   

kamilo77 napisał/a:
Podpisałem umowę w ubiegły czwartek a dzisiaj kurierem otrzymałem router. Dali Huaweia DG8245V. Jak bardzo jest to syf i muszę inwestować we własny sprzęt? BTW, wszędzie reklamują ten router, że jest do DSL, a nie router do światłowodu (chociaż ma port WAN na RJ45, więc problemu tu nie będzie też). Nie dostałem nawet oddzielnego ONT, więc może pomylili urządzenie? Infolinia nie wie sama, bo oferta ŚI jest w Netii nowa...


Tego huaweia zazwyczaj dają do sieci ETTH więc tak jak koledzy wyżej napisali wygląda na to że masz jakąś sieć ethernet, ewentualnie zmienili strategię i teraz adb zamienili na huaweia. ONT przyniesie monter ja również nie dostałem go w paczce od Netii.
_________________
 
 
kamilo77 
Klikacz

Dołączył: 17 Lut 2022
Posty: 10
Wysłany: 29-07-2022, 22:28   

Mam światłowód w mieszkaniu wychodzący ze skrzynki teletechnicznej (sieć Światłowód Inwestycje), bo to nowy blok, więc wychodzi na to, że ten model jest nie tylko do ETTH.
 
 
seal 
Klikacz

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 17
Wysłany: 22-08-2022, 21:55   

@kamilo77: i jak się zakończyła instalacja? dostałeś dodatkowo ONT?
 
 
kamilo77 
Klikacz

Dołączył: 17 Lut 2022
Posty: 10
Wysłany: 10-09-2022, 14:47   

Pojawił się technik z Orange, który miał ze sobą nowy ONT (też Huawei). Ten ONT w systemie, po adresie MAC, sparowali mi do łącza Netii. Stary ONT działał nadal w sieci Orange.
 
 
guushiddink 
light master

Dołączył: 08 Wrz 2015
Posty: 149
Wysłany: 22-09-2022, 21:51   

Co by nie zakładać nowego wniosku.
Zauważyłem, że Netia dwie działki ode mnie ma dostępne usługi (jakieś 50 metrów w linii prostej). Na moim adresie takich usług nie ma i w planach nie widzę. Wie ktoś, czy można ich jakoś tym zainteresować? Myślę, że mogliby złapać z 10 nowych klientów.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: