Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG
Autor Wiadomość
kriss 
classic master

Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 152
Skąd: Tychy
Wysłany: 22-06-2022, 10:49   

Wielkie dzięki za takie szczegółowe odpowiedzi. Prędkość jest ok na wi-fi i kablu tylko raz na jakiś czas muszę właśnie resetować modem. Jest to o tyle uciążliwe że mam przekierowane porty na zewnątrz i wszystko mi się resetuje. Co do podpięcia routera to chyba nic nie da bo jak na modemie będzie 9mb/s to router chyba nic więcej nie wyciśnie? Mam natomiast pytanie jak monitorować uptime? Czy coś da wymiana na giga boxa? Wcześniej miałem thomsona i nigdy mi się taki problem nie pojawił.
_________________
 
 
KrzysiekF 
light master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 50
Wysłany: 22-06-2022, 14:53   

Niestety nie znam zainstalowanego u Ciebie sprzętu. Ale można w pewnym sensie obejść problem (oczekiwanie na poprawiony software ciągnie się latami). Należy przestawić ruter- modem dostarczony przez UPC w tryb bridge i będzie on przeźroczysty dla pakietów IP. Wtedy trzeba zainstalować własny ruter, który będzie wszystko obsługiwał dalej. Ja dodatkowo wyłączyłem WiFi w urządzeniu UPC i sieć WiFi obsługuje mój ruter i w nim są zaimplementowane reguły rutingu. Ruter WiFi jednym kablem łączy się z siecią dostępową poprzez przeźroczysty most w urządzeniu UPC.
Zdjęcie wszelkiego rodzaju kontroli pakietów przepływających przez bridge zmniejsza problemy zaśmiecania pamięci urządzenia UPC. Wobec tego ilość zaników transmisji ze względy na restarty zmalała. Zrobiłem to po kilku wymianach modemu przez serwis.
Teoretycznie masz możliwość zalogowania się do rutera dostarczonego przez UPC i zarządzania częścią ustawień np. rutingiem. Natomiast czytałem na wielu postach, że niektóre nowe modemy kablowe gubią dostęp do interfejsu zarządzania po pewnym czasie. Dlatego nie zmieniam urządzeń na nowe i staram się wykorzystywać urządzenia dostarczone przez UPC w jak najprostszej i ograniczonej konfiguracji
 
 
kriss 
classic master

Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 152
Skąd: Tychy
Wysłany: 22-06-2022, 22:56   

hsurim napisał/a:
kriss napisał/a:
(...)
Czy coś da wymiana na giga boxa? Wcześniej miałem thomsona i nigdy mi się taki problem nie pojawił.

Jesteś już sporo na forum i pytasz o coś, co jest wałkowane od lat. ;)


Tak często śledzę forum z tym że wątki dot. TV oraz promocji. Internet działał do tej pory ok także ten temat omijałem. Przeglądałem kilka wątków o internecie i wynika z tego że Giga box też ma problemy ze stabilnością ale technik który wymieniał mi już dwa razy modem twierdzi że w gęstej zabudowie (wieżowce) giga box zda egzamin.
_________________
  
 
 
kriss 
classic master

Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 152
Skąd: Tychy
Wysłany: 22-06-2022, 23:10   

KrzysiekF,
Jeszcze raz wielkie dzięki. Nie wiem o jaki sprzęt Ci chodzi bo tak jak wcześniej pisałem mam modem Connect box. Sprzęt na jakim odbieram po kablu mam podany w stopce plus Laptop ASUS TUF Gaming A15 FA506QM-HN008T 15,6''144Hz AMD Ryzen 7 5800H - 16GB RAM - 512GB Dysk - RTX 3060 Grafika. Po wifi dochodzą 2 smartfony na androidzie plus iphone 11. Z tego co zrozumiałem zakup zewnętrznego routera rozwiązuje problem. Ktoś na poprzedniej stronie polecał konkretne modele. Jaki byłby najlepszy na stabilne działanie?
_________________
 
 
KrzysiekF 
light master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 50
Wysłany: 23-06-2022, 09:14   

Przeczytaj wątki opisujące problemy z Connectboxem. Ja dostałem kilka lat temu, na gwiazdkę, ruter TPLinka AC1750. Z firmowym oprogramowaniem obsługiwał tylko najniższe kanały (do 38) na 5GHz. Dopiero zmiana oprogramowania rutera na OpenWrt sprawiła, że ruter zaczął działać zgodnie z moimi oczekiwaniami, w tym udostępniał cały zakres 5GHz.
Przejrzyj oferty różnych ruterów i poczytaj opinie użytkowników oraz wyszukaj informacje o wynikach testów tych ruterów.
Powodzenia
 
 
kriss 
classic master

Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 152
Skąd: Tychy
Wysłany: 23-06-2022, 09:29   

Bardzo dziękuję za porady. Będę szukał.
_________________
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1199
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-06-2022, 20:47   

Podłączenie własnego routera NIE rozwiązuje problemów z IntelPuma.
 
 
kriss 
classic master

Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 152
Skąd: Tychy
Wysłany: 24-06-2022, 06:17   

To znaczy że nie idzie tego obejść? Czyli swój router i wymiana na giga boxa nie pomoże. Więc jedyne wyjście to rozwiązanie umowy z UPC i przejście na światłowód do Orange?
_________________
 
 
grzech1991 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 208

Wysłany: 24-06-2022, 20:49   

kriss napisał/a:
To znaczy że nie idzie tego obejść? Czyli swój router i wymiana na giga boxa nie pomoże. Więc jedyne wyjście to rozwiązanie umowy z UPC i przejście na światłowód do Orange?


jak czytałem o pumpie to widziałem dwa wykluczające się artykuły
- puma jest wadliwa i przy wpięciu własnego routera nie pomoże, bo przecież dalej jest w routerze
- puma jest wadliwa, ale jak ustawisz bridge to odciążasz ją z pewnych procesów i przez to lepiej działa internet

Które to prawda, to nie wiem. Ja dałem arrisa i jest lepiej.
 
 
wujaszekcarlos 
light master

Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 104
Wysłany: 24-06-2022, 22:00   

hsurim napisał/a:
Podłączenie własnego routera NIE rozwiązuje problemów z IntelPuma.

Nie zagłębiając się w mityczne problemy pumy. Jakim cudem w obydwu lokalizacjach jakich mam Compala osiągam maksymalna prędkość po włącznie trybu modem ?
_________________
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1199
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-06-2022, 05:13   

Z dosyć licznych relacji użytkowników tego wynalazku, wyciągam wniosek - zdarza się ;)

To i ja teraz Tobie zadam pytanie:
- dlaczego używając dowolnego sprzętu na chipsetach BROADCOM wszystko śmiga a po zmianie na compala, od razu jest (najczęściej) fatalnie, hę ? ;)

p.s.: tez używam sprzętu na IntelPumie - są mankamenty, ale (na szczęście) nie w jakości transmisji danych.
  
 
 
biorek 
light master

Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 135
Wysłany: 25-06-2022, 11:14   

wujaszekcarlos napisał/a:
hsurim napisał/a:
Podłączenie własnego routera NIE rozwiązuje problemów z IntelPuma.

Nie zagłębiając się w mityczne problemy pumy. Jakim cudem w obydwu lokalizacjach jakich mam Compala osiągam maksymalna prędkość po włącznie trybu modem ?


Odpal torrenty i zobacz co się dzieje z internetem ;)
 
 
wujaszekcarlos 
light master

Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 104
Wysłany: 25-06-2022, 21:44   

biorek napisał/a:
Odpal torrenty i zobacz co się dzieje z internetem ;)

Możesz rozwinąć swoją myśl ? Nie utrzyma stałej prędkosci czy jak ?

hsurim napisał/a:
Z dosyć licznych relacji użytkowników tego wynalazku, wyciągam wniosek - zdarza się ;)

Żeby była jasność nie bronię matrycy UPC. Miałem problem ze stabilnością WiFi w Compalu, prestawiłem w tryb modemu podpiąłem pod to Asusa AX55 i śmiga stabilnie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: