Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
WiZaR5789 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Paź 2021
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-04-2022, 14:11   

Domin922 napisał/a:
Mam to co Ty, czyli adsl.inetia.pl i zero problemów. Ani nie ma rozłączeń, awarii, a pingi są takie same z różnych IP gdziekolwiek bym nie testował.


No to moja teoria padła razem z myślą ze nie traktują gorzej mazowieckiego.
_________________
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 366
Wysłany: 15-04-2022, 12:48   

WiZaR5789 napisał/a:
No to moja teoria padła razem z myślą ze nie traktują gorzej mazowieckiego.


Ale chyba tragedii nie ma? To że tam jakaś awaria godzinna co 2-3 miesiące to żaden problem w sumie. W TM miałem 5-10minutowe przerwy często codziennie wieczorem lub w nocy.

Co do Netii, to nawet w Diablo 2 Resurrected mam dobry ping, mimo że sporo graczy narzeka że im skacze i mają lagi, a u mnie jest całkiem okej :) Lewy górny róg.

https://ibb.co/6v7VX30

Screenshot tu niestety nie wchodzi.
_________________
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 189
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-04-2022, 21:12   

W końcu poprawili.

Zrzut ekranu 2022-04-15 211114.jpg
Plik ściągnięto 4129 raz(y) 38,64 KB

_________________
 
 
Konrad12 
Klikacz

Dołączył: 24 Mar 2022
Posty: 8
Wysłany: 21-04-2022, 10:57   

Czy ont od tmobila potrzebuje podłączenia do kontaktu? Nie wiem jak to oni by chcieli zamontowac. Mieszkam w bloku. Mój router jest w moim pokoju, gdzieś na końcu mieszkania. I do niego aktualnie leci po ścianie kabel z przedpokoju, ta jakąś kostka jest schowana w szafie (neostrada). Kiedyś wisiała ta kostka na ścianie z telefonem, ale telefon jest nieużywany i poszło to wszystko do szafy. W przedpokoju mam jedno gniazdo kontaktowe, na przeciwko drzwi wejściowych i to gniazdo odpada, jest często używane. Nie ma mowy o żadnych przedluzaczach i innych wystających pierdolach. Jeśli ont potrzebuje oddzielnego podłączenia do kontaktu to gdzie/jak to zamontują? Powieszą w przedpokoju przy wejściu i np długim kablem podłącza do kontaktu w najblizszym pokoju, a od ont pójdzie kabel do mojego routera? Kolejne pytanie. Czy to ont można podłączyć do mojego routera tym samym kablem, którego teraz używam do łączenia się z neostrada?
 
 
Konrad12 
Klikacz

Dołączył: 24 Mar 2022
Posty: 8
Wysłany: 21-04-2022, 11:24   

Konrad12 napisał/a:
Czy ont od tmobila potrzebuje podłączenia do kontaktu? Nie wiem jak to oni by chcieli zamontowac. Mieszkam w bloku. Mój router jest w moim pokoju, gdzieś na końcu mieszkania. I do niego aktualnie leci po ścianie kabel z przedpokoju, ta jakąś kostka jest schowana w szafie (neostrada). Kiedyś wisiała ta kostka na ścianie z telefonem, ale telefon jest nieużywany i poszło to wszystko do szafy. W przedpokoju mam jedno gniazdo kontaktowe, na przeciwko drzwi wejściowych i to gniazdo odpada, jest często używane. Nie ma mowy o żadnych przedluzaczach i innych wystających pierdolach. Jeśli ont potrzebuje oddzielnego podłączenia do kontaktu to gdzie/jak to zamontują? Powieszą w przedpokoju przy wejściu i np długim kablem podłącza do kontaktu w najblizszym pokoju, a od ont pójdzie kabel do mojego routera? Czy może kabel światłowodowy pójdzie gdzieś wzdłuż ściany przez szafę, przez sciane, to będzie kilka zgięć, dotrze do mojego pokoju i tam zamontuje ont i od tego w sumie krótki kabel do routera. Czyli będę tam musiał mieć dwa wolne gniazda do podłączenia 2 rzeczy do kontaktu. Kolejne pytanie. Czy to ont można podłączyć do mojego routera tym samym kablem, którego teraz używam do łączenia się z neostrada?


Ten wpis jest aktualniejsze. Coś jest nie tak z tym forum. Zrobiłem edycję, dopisałem zdanie, zapisane i tu się zrobiło drugie okno z moim wpisem..
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2650
Wysłany: 21-04-2022, 12:46   

Konrad12, ONT potrzebuje prądu, zainstalują Ci je gdzie chcesz. W nowych mieszkaniach jest to zazwyczaj TTM, w starszych montują często w pobliżu routera. Router też potrzebuje prądu :)
Nie wiem jaki kabel masz do neostrady, ale jeśli standardowo rj11 to nie.
Teoretycznie można by go na siłę wykorzystać zmieniając wtyki na rj45 ale w najlepszym przypadku prędkość będzie ograniczona do 100mbs.
_________________
 
 
kiram 
classic master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 165
Wysłany: 21-04-2022, 13:00   

ONT jest urzadzeniem elektrycznym, tak samo jak router, drukarka, komputer czy modem kablowy, musi miec zasilanie dostarczone w jakis sposob, najprosciej przeciez zastosowac zasilacz, inna opcja to PoE (jak kamery) ale nikt tego masowo nie stosuje.

Zasilania nie wymaga gniazdko swiatlowodowe ktore coz jest po prostu gniazdkiem ktore konczy przewod swiatlowodu (w ktorym nie ma nawet napiecia elektrycznego tylko sygnal optyczny), tak samo jak gniazdko od skretki czy przewodu telefonicznego lub telewizyjengo.
 
 
Konrad12 
Klikacz

Dołączył: 24 Mar 2022
Posty: 8
Wysłany: 23-04-2022, 08:28   

zylx napisał/a:
Konrad12, ONT potrzebuje prądu, zainstalują Ci je gdzie chcesz. W nowych mieszkaniach jest to zazwyczaj TTM, w starszych montują często w pobliżu routera. Router też potrzebuje prądu :)
Nie wiem jaki kabel masz do neostrady, ale jeśli standardowo rj11 to nie.
Teoretycznie można by go na siłę wykorzystać zmieniając wtyki na rj45 ale w najlepszym przypadku prędkość będzie ograniczona do 100mbs.


Teraz nie sprawdzę czy to 11 czy 45, oni będą mieli długie kable by to ogarnąć o podpiąć co gdzie kto chce??
 
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1611
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-04-2022, 23:08   

Ostatnio Orange coś poprawiło w swoim routingu zagraniczny.

Zobaczcie ping do amazona EU centralm, wcześniej było około 26-28ms:

Tutaj styk z Tencentem w OT ogarneli:



A jak kolega co ma wyjście w T-Mobile z Poznania, poprawiło się coś, czy dalej jest kicha wieczorami? Możesz spingować te dwa serwery co ja wyżej?
 
 
internetowicz 
Klikacz

Dołączył: 26 Kwi 2022
Posty: 5
Wysłany: 26-04-2022, 21:12   

Czy w swiatlowodzie od Orange kazdy restart routera daje nowe ip tak jak ma to miejsce w lte Orange?
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 189
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-04-2022, 23:01   

internetowicz napisał/a:
Czy w swiatlowodzie od Orange kazdy restart routera daje nowe ip tak jak ma to miejsce w lte Orange?

U mnie tak.
_________________
 
 
internetowicz 
Klikacz

Dołączył: 26 Kwi 2022
Posty: 5
Wysłany: 30-04-2022, 16:44   

Moglby ktos jeszcze potwierdzic? Bo jezeli kazdy restart dajne nowe ip to koncze z lte orange i przechodze na swiatlowod.
Moze zle porownanie ale np. Play lte po kazdym resecie tez niby zmienialo ip, ale powtarzalo sie z 10 adresow wiec lipa.
 
 
Kamil1000 
Klikacz

Dołączył: 06 Kwi 2022
Posty: 7
Wysłany: 08-05-2022, 15:11   

brtk napisał/a:
A jak kolega co ma wyjście w T-Mobile z Poznania, poprawiło się coś, czy dalej jest kicha wieczorami? Możesz spingować te dwa serwery co ja wyżej?

Na ten moment jest już dobrze, od kilkunastu dni połączenie jest stabilne, czasami jedynie wieczorami jest lekko podbity ping.
W załączeniu wykres pingu do Google z kontrolera UniFi za ostatni tydzień. Podrzucam też testy do tych serwerów.

ping.png
Plik ściągnięto 20 raz(y) 20,44 KB

amazon.png
Plik ściągnięto 15 raz(y) 110,95 KB

tencent.png
Plik ściągnięto 11 raz(y) 229,81 KB

 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 366
Wysłany: 14-05-2022, 12:25   

Dodam, że Netia jest tak dobra, że bez problemu grywam na US East w Hunt: Showdown. Ping w granicach 105-115, ale opóźnienie ledwo odczuwalne i lagów brak.

Zmieniłem, bo na europejskich serwerach pełno rusków i azjatów z cheatami (w Rosji gra kosztuje 5 dolców, więc po tym jak dostaną bana, żaden problem dla nich zrobić nowe konto i kupić grę ponownie). Na US East jest znacznie lepiej i liczba oszustów jest zredukowana do minimum.

Na Netii bardziej komfortowo mi się gra na serwerze US niż grało mi się na T-mobile na serwerze EU :roll: :shock:

By nie być gołosłownym - https://streamable.com/8vwau0
Żadnych lagów, teleportacji, sekundowych opóźnień ani zadyszek.
_________________
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 366
Wysłany: 20-05-2022, 14:20   

Jeszcze wrzucę screena jak mniej więcej wyglądają pingi w Netii do różnych serwerów w tejże grze :)

6.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 150,38 KB

_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: