Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 921
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-01-2022, 20:51   

tak wrzuciłem żeby trochę namieszać :P
Netia i tylko Netia....już od dłuższego czasu widzę że Netia trzyma poziom i różnych znajomych namawiam ale dla odmiany wrzuciłem coś z Docsisu choć wiadomo że to ograniczone raczej do miast chociaż to trochę poza tematem wątku
  
 
 
kiram 
light master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 138
Wysłany: 14-01-2022, 20:59   

Tylko, że Netia to tez docsis w zaleznosci od miejscowosci, oni nakupowali takich roznych film, ze u nich chyba jest najwiecej roznych technologii, dsl, ethernet, gpon czy docsis.
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 921
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-01-2022, 21:47   

kiram napisał/a:
Tylko, że Netia to tez docsis w zaleznosci od miejscowosci, oni nakupowali takich roznych film, ze u nich chyba jest najwiecej roznych technologii, dsl, ethernet, gpon czy docsis.

tak ale tu rozmawialiśmy o Netii w kontekście GPON :)
 
 
Stefcio 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2021
Posty: 33
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-01-2022, 21:25   

Panowie, jak wygląda obecnie sytuacja w T-Mobile? Zmieniło się coś, czy dalej kiepsko?
I zadam takie ogólne pytanie: czy są problemy w krajowych IX-ach, tj. TPIX/PLIX/Thinx, czy też już jest "git" pod tym kątem?
 
 
vw-gti 
Klikacz

Dołączył: 27 Gru 2021
Posty: 6
Wysłany: 16-01-2022, 12:28   

Mi udało się dogadać z plusem, netia niestety wychodziła drozej ale niby to to samo. Wziąłem 1Gb z rabatem smart dom 95zl udało się wynegocjować 1miesiac gratis i Tidala na 2 lata gratis, montaż niestety 259zl. Co ciekawe w innym punkcie upierali się ze musze przedłużyć umowę na telefony żeby skorzystać z promocji na neta i nie ma opcji na żaden miesiąc gratis. Więc polecam przejść się również do innego punktu gdzie rzeczy niemożliwe jednak da się załatwić🤪 Pozdrawiam.
_________________
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 165
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-01-2022, 18:29   

Domin922 napisał/a:
Netia ma technologię nie z tej ziemi, 3 tygodnie a jeszcze nie zauważyłem żadnego rozłączenia sieci,
i co zmieniło Ci IP ? bo u mnie jednak mineło 10 dni i zmieniło IP a nie 14 dni jak wczesniej pisałem... a i przy okazji Netia blokuje ttorrenty?
_________________
  
 
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1566
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2022, 19:17   

A dlaczego by miała blokować jak jest publiczne IP?
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 326
Wysłany: 16-01-2022, 21:50   

RobZon napisał/a:
i co zmieniło Ci IP ? bo u mnie jednak mineło 10 dni i zmieniło IP a nie 14 dni jak wczesniej pisałem... a i przy okazji Netia blokuje ttorrenty?


Mam cały czas to samo IP. Netia nic nie blokuje, nawet prnt.sc działa (lightshot), który był blokowany na TM.
_________________
  
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 165
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-01-2022, 00:35   

Domin922 napisał/a:
nawet prnt.sc działa (lightshot), który był blokowany na TM.
w Orange tez nie działa lightshot.
brtk napisał/a:
A dlaczego by miała blokować jak jest publiczne IP?
Nie wiem dlaczego by miała blokować, wole sie zapytac bo rózne sa praktyki operatorów, mnie niewiele juz zdziwi.
_________________
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 326
Wysłany: 17-01-2022, 02:36   

RobZon napisał/a:
w Orange tez nie działa lightshot.


Dziwne, ale na Netii działa, i to śmiga elegancko, nic nie wiesza, screenshoty wczytują się w ułamek sekundy.

Akurat TM to kastrat, a Orange jest znane z tego że często coś im nie działa. Pamiętam mundial 2018, wtedy miałem światło Orange, chciałem sobie obejrzeć jakiś mecz przez stream TVP Sport w necie, to przez kilka godzin nie działało mi, pisało że nie można się połączyć z witryną :D Napisałem do kumpla (miał Netię po miedzi wtedy) i dałem mu link i u niego transmisja chodziła bez problemu, a u mnie ładowanie strony a po minucie brak połączenia z witryną. Odmuliło się jak mecz się dawno skończył...

1.png
Plik ściągnięto 19 raz(y) 347,71 KB

_________________
  
 
 
RobZon 
classic master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 165
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-01-2022, 04:47   

Domin922 napisał/a:
a Orange jest znane z tego że często coś im nie działa. Pamiętam mundial 2018, wtedy miałem światło Orange
Ja to pamietam jeszcze gorsze czasy z Orange, jak było TPSA, ale biorac pod uwage ze rok temu mieli 662tys klientow swiatla, III kw 2021 rok 880tys, a obecnie maja 1 mln, wiec dzieje sie coś w końcu na tym rynku, wiec chyba ilość klientów wymusza zmiany.
https://gsmonline.pl/artykuly/orange-swiatlowod-1-milion-uzytkownikow
_________________
 
 
Stefcio 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2021
Posty: 33
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2022, 19:04   

Ponawiam swoje pytanie - czy w T-Mobile dalej jest problem z krajowymi IX-ami, tj. Thinx, Plix i TPIX oraz czy coś się choćby ciut poprawiło, czy dalej jest beznadziejnie? Nie mam możliwości sprawdzenia... na globaltraceroute wszystko wygląda w porządku, lg t-mobile także nie do końca wiem o co tu chodzi ;-;
 
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1566
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2022, 23:11   

T-Mobile nie miało problemów z krajowymi IXami.
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 326
Wysłany: 17-01-2022, 23:16   

brtk napisał/a:
T-Mobile nie miało problemów z krajowymi IXami.


Miało problem z Thinx, gdzie było 80+ ms wieczorem czasem np do cda.pl. Co do PLIX też pamiętam, że spotkałem się kilkukrotnie z podwyższonym pingiem na ich styku.
_________________
  
 
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1566
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2022, 23:42   

Nie miało problemów. Problem jest taki, że zwrotna trasa do Cloudflare jest przez zagranicę i przez to były wysokie opóźnienia jak za granicą nie wyrabiała sieć im. Pokazywałem jak włączyli na moment ten testowy routing z pominięciem Cogenta, że nagle do Cloudflare było 4ms, jak korzystali z Telii w Warszawie. CDA korzysta z Cloudflare popa. Wtedy do CDA też było 4ms.

Ja w ogóle to już T-Mobile nie mam, przez to że Netia nie może u mnie jednak świadczyć usługi, wycofałem wypowiedzenie 10 stycznia, babka miała się od razu tym zająć, a potem mi odpisuję, że dokument z podpisem własnoręcznym dostała 13 stycznia, jak 10 stycznia wysłałem jej to na maila o 9:30, a o 9:00 z nią o tym gadałem i miała się niezwłocznie tym zająć i anulować wypowiedzenie. Odpisała mi, że wpłynęło jej to 13 stycznia, więc nie może anulować, umowa wygasła, muszę zwrócić sprzęt i zamówić na nowo usługę, chyba ich pogięło. Wezmę sobie Orange bezterminowe dopóki Netia nie będzie mogła z ich kabli u mnie korzystać.
Ostatnio zmieniony przez brtk 17-01-2022, 23:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: