Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC i VECTRA - porównanie
Autor Wiadomość
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 19
Skąd: Gdynia
Wysłany: 25-10-2021, 21:24   

Zdjęcia pingów, które dodałeś nie są do serwerów ipv6 a ipv4.

Aby spinować ipv6 musisz uruchomić ping tak (komenda linuksowa):

Kod:
ping -6 2606:4700:4700::1111


a później możesz porównać np z:

Kod:
ping -4 1.1.1.1


Zobacz też: https://1.1.1.1/dns/
  xPrzybyLx
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1566
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-10-2021, 21:57   

Dlatego napisałem, że używanie IPv6 mija się z celem w tym momencie, bo większość serwerów jest ipv4, to samo większość stron działa na serwerach ipv4, więc nie ma w tej chwili żadnych korzyści z tego.
 
 
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 19
Skąd: Gdynia
Wysłany: 26-10-2021, 17:36   

Jeśli masz na myśli Polskę to tak (14% jest na ipv6) ale np w Niemczech już 52% wg Google:

https://www.google.com/in...y-ipv6-adoption

Nie mam jak teraz sprawdzić bo już nie mam UPC, ale jestem prawie na 100% przekonany że Apex Legends pokazywał połączenia poprzez UDP do adresów po ipv6.
  xPrzybyLx
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 508
Wysłany: 26-10-2021, 18:15   

W każdym bądź razie IPv6 można włączyć w Vectrze przez infolinię. Może nie w każdej lokalizacji, ale jak komuś potrzebne śmiało trzeba dzwonić. Play posiada routing z Vectry, ale brak publicznego IP i IPv6.
_________________
Ostatnio zmieniony przez -Zuzia 26-10-2021, 18:36, w całości zmieniany 1 raz  
  -Zuzia
 
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 19
Skąd: Gdynia
Wysłany: 26-10-2021, 18:36   

Cytat:
W każdym bądź razie IPv6 możną włączyć w Vectrze przez infolinię. Może nie w każdej lokalizacji, ale jak komuś potrzebne śmiało trzeba dzwonić. Play posiada routing z Vectry, ale brak publicznego IP i IPv6.


ooo, dobrze wiedzieć.
  xPrzybyLx
 
zylx 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2550
Wysłany: 27-10-2021, 10:59   

-Zuzia napisał/a:
W każdym bądź razie IPv6 można włączyć w Vectrze przez infolinię.
I jest wtedy pełny dualstack?
_________________
 
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 508
Wysłany: 27-10-2021, 11:57   

Nie pamiętam dokładnie, ale będzie okazja sprawdzić w innej lokalizacji, dam znać. Mała wskazówka dla tych co chcą IPv6, może to ma znaczenie. Poprosiłam technika o przełączenie do bridge i wyłączenie Wi-Fi, poklikał w swoim tablecie i pierwsze urządzenie podpięte do modemu dostało adres IPv6. Kolejne już nie.
_________________
  -Zuzia
 
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 19
Skąd: Gdynia
Wysłany: 28-10-2021, 16:43   

w UPC to ja miałem tak podłączone:

Modem GigaBox -> Asus Router -> 2xPC (kabel) + (wifi) 3xSmartfony

w trybie bridge mój router dostawał ipv6 ALE po restarcie modemu gubił ipv6 i musiałem ręcznie wyłączyć to na routerze i ponownie włączyć.

Dodatkowo każde urządzenie działało bez problemu na ipv6 w Stateless (SLAAC), ale już Stateful musiałem trochę kombinować bo telefony (po wifi) nie dostawały ipv6.

Ostatecznie każde urządzenie miało. Z tego co sprawdzałem wyrywczo strony www to większość śmigała już po ipv6 (sprawdzałem w chrome dev tools ip).
  xPrzybyLx
 
darog69 
Klikacz

Dołączył: 15 Lis 2021
Posty: 3
Wysłany: 15-11-2021, 11:52   

Panowie, mam pytanie odnośnie Modemoroutera Technicolor CGA2121 w sieci kablowej Vectra
Mam łącze 600Mb/s, sprzęt operatora w trybie Bridge, podłączony mam swój router Netgear R6220 z gigabitowymi portami i tak są ustawione w OpenWRT
Problem w tym, że znacznie mi obcina pobieranie(wysyłania nie obcina), o ile jeśli Technicolor jest w trybie routera to te prędkości są Ok, ale gdy jest w Bridge to ja na swoim sprzęcie osiągam wyniki miedzy 350-400 Mb/s z hakiem, czy to normalne?
Sprawdzone na Netgear R6220, FritzBox 3390, TL-WR1042ND
 
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 508
Wysłany: 15-11-2021, 12:23   

Mam 600 Mb/s na CGA2121 w bridge bez względu, czy podłącze PC, czy router.
_________________
  -Zuzia
 
darog69 
Klikacz

Dołączył: 15 Lis 2021
Posty: 3
Wysłany: 15-11-2021, 12:33   

Test na stronie vectra
Pobieranie:491.80 Mb/s
Wysyłanie:61.83 Mb/s

drugi test

speedtest.pl

Pobieranie: 409 Mb/s
Wysyłanie: 60.74
oba testy po kablu
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2550
Wysłany: 15-11-2021, 13:27   

darog69 napisał/a:
ale gdy jest w Bridge to ja na swoim sprzęcie osiągam wyniki miedzy 350-400 Mb/s z hakiem,

Jeśli dobrze zrozumiałem, korzystasz z OpenWRT i masz wyłączony Hardware NAT i to po prostu max co twój router jest w stanie uciągnąć więcej softwarowo.
poczytaj o flow offloading w openwrt, te 600 mbs powinno dać radę.
_________________
 
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 508
Wysłany: 15-11-2021, 13:33   

Netgear R6220 z Flow Offloading na pewno da radę 600 Mbps. TL-WR1042ND wątpię.
Ale coś mi świta, że był jakiś problem w bridge z niektórymi routerami. Niby zestawiało się połaczenie na gigabit, ale przycinało neta nie z winy routerów.

Jeśli na PC masz pełną prędkość wzywać serwisu nie ma sensu, technik przyjdzie z laptopem i uzyska 600 Mbps.
_________________
  -Zuzia
 
darog69 
Klikacz

Dołączył: 15 Lis 2021
Posty: 3
Wysłany: 15-11-2021, 14:12   

W OpenWRT nie mam za ptaszkowanej opcji : Programowy flow offloading, powinienem to zaznaczyć?

Edit: Dziękuję bardzo za naprowadzenie, po zaznaczeniu tej opcji wyniki sa bardzo dobre

Download
predkość pobierania
* 589.96 Mb/s
Upload
prędkość wysyłania
* 61.03 Mb/s
 
 
ptrzem 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Lip 2021
Posty: 9
Wysłany: 14-01-2022, 17:31   

Pytanie do użytkowników - czy ktoś ma już może nowy router Vectry CGA4236 (z Wi-Fi 6) i próbował znanej sztuczki z logowaniem się do panelu konfiguracyjnego (192.168.0.1). Na poprzednim routerze (CGA2121) ten sposób działał, teraz niestety nie chce. Dzięki za info.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,34 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: