Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Upc na infrastrukturze Nexery
Autor Wiadomość
gloryh2o 
Klikacz

Dołączył: 28 Gru 2021
Posty: 7
Wysłany: 28-12-2021, 22:08   Upc na infrastrukturze Nexery

Witam, zastanawiam się nad ofertą 300/100 Mb/s od upc na światłowodzie nexery. Jak spisuje się taki internet? Korzystałem z orange ale zrezygnowałem przez ich routing(telia) i utratę pakietów. Przede wszystkim interesuje mnie ping do serwerów CS:GO czy Cod, no i jak sprawuje się ich modem.
 
 
gloryh2o 
Klikacz

Dołączył: 28 Gru 2021
Posty: 7
Wysłany: 12-01-2022, 14:52   

Jestem po pierwszych testach internetu upc(300/100) na światłowodzie od nexery. Prędkość ponad stan 315/105, ping dosyć wysoki jak na ftth 14/15 ms. Mam mały kłopot z giga connect box, mimo że jest włączone ipv4 w ustawieniach modemu nie opcji przełączenia na tryb bridge ale mam nadzieję, że na infolinii zdołają coś z tym zrobić. Niestety sprawdzając kilka ip jest problem z pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta.net (84.116.252.37), który jest bardzo niestabilny a przeciętny ping-150 to już lekka przesada. Zobaczę czy coś się zmieni w tej kwestii, jeśli nie to chyba będę zmuszony zrezygnować z usług upc.


| WinMTR statistics google.pl

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

| 192.168.0.1 - 0 | 51 | 51 | 1 | 8 | 59 | 7 |
| 89-71-148-1.dynamic.chello.pl - 0 | 51 | 51 | 6 | 8 | 59 | 7 |
| 89-75-4-209.infra.chello.pl - 0 | 51 | 51 | 5 | 8 | 58 | 6 |
| pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta.net - 0 | 51 | 51 | 12 | 99 | 412 | 412 |
| pl-waw26b-ri1-ae-3-0.aorta.net - 0 | 51 | 51 | 10 | 12 | 73 | 11 |
| 72.14.203.234 - 0 | 51 | 51 | 11 | 13 | 65 | 12 |
| 142.250.227.11 - 0 | 51 | 51 | 11 | 13 | 65 | 12 |
| 74.125.251.103 - 0 | 51 | 51 | 12 | 14 | 64 | 12 |
| waw02s14-in-f3.1e100.net - 0 | 51 | 51 | 10 | 11 | 62 | 10 |

upc.png
Plik ściągnięto 22 raz(y) 15,5 KB

 
 
ratatam 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Mar 2021
Posty: 11
Wysłany: 12-01-2022, 16:14   

to, ze któryś z routerów pośrednich na traceroute dziwnie odpowiada to jeszcze nic nie znaczy. Może mieć on ustawiony niski priorytet na icmp lub zalożony jakiś filtr.
 
 
gloryh2o 
Klikacz

Dołączył: 28 Gru 2021
Posty: 7
Wysłany: 12-01-2022, 16:35   

Zadzwoniłem na infolinie upc, po 3 przekierowaniu w końcu udało mi się porozmawiać z technikiem od internetu światłowodowego. Doradził mi zrobić twardy reset, po zalogowaniu się modemu trasa już nie przebiegała przez pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta. net, a ping był stabilny. Po około 2 minutach modem się sam zresetował i trasa znów wróciła na pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta. net. Okazało się też że przed podpisaniem umowy wprowadzono mnie w błąd i na ftth w upc nie ma możliwości zmiany na tryb bridge.
 
 
ratatam 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Mar 2021
Posty: 11
Wysłany: 12-01-2022, 18:39   

Spróbuj pod ONT podłączyć swój router (oczywiście ze sklonowanym mac-iem)
 
 
pkudlins 
light master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Maj 2013
Posty: 92
Wysłany: 17-01-2022, 17:33   

gloryh2o napisał/a:
Jestem po pierwszych testach internetu upc(300/100) na światłowodzie od nexery. Prędkość ponad stan 315/105, ping dosyć wysoki jak na ftth 14/15 ms. Mam mały kłopot z giga connect box, mimo że jest włączone ipv4 w ustawieniach modemu nie opcji przełączenia na tryb bridge ale mam nadzieję, że na infolinii zdołają coś z tym zrobić. Niestety sprawdzając kilka ip jest problem z pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta.net (84.116.252.37), który jest bardzo niestabilny a przeciętny ping-150 to już lekka przesada. Zobaczę czy coś się zmieni w tej kwestii, jeśli nie to chyba będę zmuszony zrezygnować z usług upc.


| WinMTR statistics google.pl

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

| 192.168.0.1 - 0 | 51 | 51 | 1 | 8 | 59 | 7 |
| 89-71-148-1.dynamic.chello.pl - 0 | 51 | 51 | 6 | 8 | 59 | 7 |
| 89-75-4-209.infra.chello.pl - 0 | 51 | 51 | 5 | 8 | 58 | 6 |
| pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta.net - 0 | 51 | 51 | 12 | 99 | 412 | 412 |
| pl-waw26b-ri1-ae-3-0.aorta.net - 0 | 51 | 51 | 10 | 12 | 73 | 11 |
| 72.14.203.234 - 0 | 51 | 51 | 11 | 13 | 65 | 12 |
| 142.250.227.11 - 0 | 51 | 51 | 11 | 13 | 65 | 12 |
| 74.125.251.103 - 0 | 51 | 51 | 12 | 14 | 64 | 12 |
| waw02s14-in-f3.1e100.net - 0 | 51 | 51 | 10 | 11 | 62 | 10 |


pl-waw10a-rc1 to router CORE przez ktory przechodzi 30-40% ruchu w UPC polska
router ma nie odpowiadac na ICMP i po to ma zalozony limiter => tylko ma rutowac pakiety ;)

a fizycznie łącze od Nexery w jakim masz mieście ?? // ok widze ze okolic Gdanska ...
Gdansk - Warszaw opoznienie nie powinno byc wieksze niz 5ms / chyba ze jeszcze gdzies dalej juz to leci po infrastrukturze Nexery ... | a u Ciebie na pierwszym hopie jest juz +6ms ...
_________________
 
 
gloryh2o 
Klikacz

Dołączył: 28 Gru 2021
Posty: 7
Wysłany: 20-01-2022, 12:57   

Jak już wspomniałem na łączach nexery nie ma trybu bridge w upc i jestem za nat i okolice Gdańska to nie są(150km).

Po twardym resecie i zalogowaniu się modemu zauważyłem, że trasa się zmienia z pl-waw10a-rc1-ae-21-0.aorta net na 25 aorta net, po 2 minutach modem znów się resetuje i trasa wraca na 21-0.aorta net, czy to normalne w przypadku connect boxa?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: