Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 895
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2021, 21:36   

graczcsgo napisał/a:
pawelb napisał/a:
Nie powtarzajcie opinii pseudo specjalistów o nieprawidłowym zarządzaniu pakietami udp przez operatorów, coś takiego nie istnieje, jeśli są problemy wynikające z przetwarzania pakietów udp to są one związane z błędami w oprogramowaniu urządzeń, nikt świadomie nie degraduje ruchu udp, pakiety udp są tak samo istotne jak tcp więc żaden operator nie strzelałby sobie w kolano ;)
Z moich ostatnich rozmów z userami, tuningowanie kompa jak najbardziej daje efekty dla graczy ale przede wszystkim w kwestii opóźnień karty graficznej, ostatnio na topie jest Nvidia Reflex, tuningowanie karty sieciowej w Windows nie przynosi spektakularnych efektów a własny router z zaawansowanym kolejkowaniem wymaga pewnej wiedzy, i czasem też kasy....no i ma znaczenie kiedy kilka osób w domu dociąża net a nie solo ;)
Graczem nie jestem, powtarzam to co słyszałem od innych graczy że daje odczuwalną różnicę...oczywiście pod warunkiem że sam internet działa jak trzeba ;)


Mój tuning ogranicza się do podstawowych ustawień, które każdy lepszy gracz zna. Bawienie się z HPET, jakieś TCP Optimizery i inne tweaki służy najwyżej do tego, by poprawić coś, co już dobrze działa. To co mi dolega to problem, który nie mogę rozwiązać od 3 lat. Żadne ustawienia nie pomogły. Mam taki desync w grach, że 40 pingu jest jak 400, a monitor 240Hz działa jakby był max 120.

Dlatego mówię że z tego co słyszę od userów to desync może być spowodowany grafą w kompie, źle zestrojonym systemem a nie netem choć nie wykluczam że w Twoim przypadku problem leży po stronie netu, rozumiem ze standardowe rzeczy jak blokowanie fpsów czy monitor z GSync już masz
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 77
Wysłany: 27-10-2021, 21:45   

pawelb napisał/a:
Dlatego mówię że z tego co słyszę od userów to desync może być spowodowany grafą w kompie, źle zestrojonym systemem a nie netem choć nie wykluczam że w Twoim przypadku problem nie leży po stronie netu, rozumiem ze standardowe rzeczy jak blokowanie fpsów czy monitor z GSync już masz


Miałem GTX1660, RTX2060 teraz RTX3070 - desync dalej był.
Miałem Ryzena 5 2600, później 7 3700X i teraz 7 5800X - dalej to samo
Miałem ramy HyperX, teraz TridentZ - to samo
2 różne płyty główne, Tomahawka B450 zamieniłem na Asus TUF X570 i żadnej zmiany.
Zasilacze SeaSonic, BeQuiet. 4 różne monitory 144Hz i 240Hz, 3 różne klawiatury, z 5 myszek.

Robiłem już tyle kombinacji, że nie mam już pomysłów, co może być nie tak z moim sprzętem. 3 lata mam coś takiego: https://streamable.com/qnmsj2

Próbowałem też internet od Koby, Orange, Plus z karty sim, teraz najgorsze gówno z możliwych T-Mobile (Swoją drogą dostałem od nich smsa, żeby skontaktować się telefonicznie w sprawie mojego zgłoszenia. Rozumiecie? Ja mam do nich dzwonić za swoje pieniądze, żeby czegoś się dowiedzieć. Nie ma drugiej tak dziadowskiej firmy). Oczywiście pozostaje kwestia elektryczności, bo gdy zobaczyłem puszki w swoim mieszkaniu, to się załamałem. Połączenia robione na skrętkę, upływy po 10mA. Spróbuję się jeszcze połączyć w przyszłości pod nowe obwody, bo mam akurat remont, ale nie wiem czy to coś da, bo jak wielu twierdzi "przez komputerowy zasilacz nie przejdą zakłócenia".
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 895
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2021, 21:53   

:shock: nieźle
Chyba wymienione wszystko co sie da :P
Ciekawy case…rozumiem ze W10….ze zadam głupie pytanie, schemat zasilania ustawiony na maksymalną wydajność ? ;)
O dyski juz nie pytam bo rozumiem ze oczywiste
Listwę zasilającą to zawsze warto mieć bo filtruje zakłócenia
A jak zmieniałeś operatorów to też urządzenia sieciowe od nich czy korzystasz z wlasnego routera?
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 77
Wysłany: 27-10-2021, 22:09   

pawelb napisał/a:
:shock: nieźle
Chyba wymienione wszystko co sie da :P
Ciekawy case…rozumiem ze W10….ze zadam głupie pytanie, schemat zasilania ustawiony na maksymalną wydajność ? ;)
O dyski juz nie pytam bo rozumiem ze oczywiste
Listwę zasilającą to zawsze warto mieć bo filtruje zakłócenia


A no właśnie, jeszcze SSD sata i M.2 sprawdzone, bez zmian.

Gdy daję na maksymalną wydajność, to jest gorzej, niż przy zrównoważonym planie. Z listwami nie ma co się bawić, bo to najzwyklejszy filtr LC, żeby listwa mogła zostać uznana, że coś filtruje. Potrzeba czegoś mocniejszego, coś co filtruje szerokie pasmo zakłóceń, no więc spróbowałem zrobić dławik z ferrytami toroidalnymi z materiału 31, po 5 na fazę i neutralny (jeden taki pierścień kosztuje 50 zł). Nie wiem sam, czy jest jakaś różnica, no może minimalna, ale nie aż taka, by tego cały czas używać. Druga sprawa to to, że mieszkam w pobliżu stacji transformatorowej i 5 metrów od niej jest przyłącze do bloku, zgaduję, że uziemione, a moje problemy nasilają się gdy pada deszcz, więc nie zdziwiłbym się, gdyby powstawała jakaś pętla, która pompuje zakłócenia do sieci. To tylko taka teoria, ale nikt nie jest w stanie tego zweryfikować.

Jako że robi się offtop, a temat jest o T-Mobile to dodam, że T-Mobile ma najgorszy światłowód ze wszystkich, na których grałem.
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 895
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2021, 22:19   

@graczcsgo: A z netu korzystasz sam w domu czy ktoś jeszcze dociąża sieć?
Czasem rodzina potrafi wisieć na Netflixach….albo jeszcze lepiej na Apple TV które generuje całkiem niezły flow mogący wpływać na rozgrywkę, jest jakiś punkt wspólny tych Twoich problemów i nie koniecznie musi się nazywać TMobile :P
A tak swiją drogą to widzę pewien punkt wspólny i trichę sie nawet dziwiię bobzawsze słyszałem że Nvidia lepiej działa z Intelem a nie z AMD
Ostatnio zmieniony przez pawelb 27-10-2021, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 77
Wysłany: 27-10-2021, 22:43   

pawelb napisał/a:
@graczcsgo: A z netu korzystasz sam w domu czy ktoś jeszcze dociąża sieć?
Czasem rodzina potrafi wisieć na Netflixach….albo jeszcze lepiej na Apple TV które generuje całkiem niezły flow mogący wpływać na rozgrywkę, jest jakiś punkt wspólny tych Twoich problemów i nie koniecznie musi się nazywać TMobile :P


Mam ustawione QoS, więc mam to z głowy
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 895
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2021, 22:45   

graczcsgo napisał/a:
pawelb napisał/a:
@graczcsgo: A z netu korzystasz sam w domu czy ktoś jeszcze dociąża sieć?
Czasem rodzina potrafi wisieć na Netflixach….albo jeszcze lepiej na Apple TV które generuje całkiem niezły flow mogący wpływać na rozgrywkę, jest jakiś punkt wspólny tych Twoich problemów i nie koniecznie musi się nazywać TMobile :P


Mam ustawione QoS, więc mam to z głowy

A dlaczego używasz prockow AMD z Nvidią a nie Intela?
 
 
Domin922 
classic master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 219
Wysłany: 27-10-2021, 22:56   

pawelb napisał/a:
A dlaczego używasz prockow AMD z Nvidią a nie Intela?


Muszę się wtrącić... co ma jedno do drugiego? Ja też używam procka AMD z Nvidią i to nie ma żadnego znaczenia. Zresztą od zawsze stosuję takie połączenie, odkąd mam PC w domu, więc już od 2003 roku.

To co graczsgo opowiada to ja miałem na Orange. W Fortnite np gość z 5 metrów strzelił mi z shotguna w stopę (u mnie na ekranie) jak miałem pełny pancerz i HP, a padłem na strzała. Strzelił oczywiście w głowę, ale desync i lag na Orange był wtedy normą i u siebie widziałem pociski trafiające mnie w stopę. W PUBG Mobile chowałem się za ścianą i po sekundzie padałem, bo serwer widział mnie dalej stojącego w oknie. W Overwatch grałem np Farą, gość wyłapał 3 rakiety na łeb i jego pasek HP nawet nie drgnął.. i nie mógł go nikt leczyć ani dostać od kolegi niesmiertelności, bo to była gra 1v1 Fara vs Fara :) Po prostu lagłowód Orange :)

Zmieniłem dostawcę na TM, przez pierwsze 2 miesiące super, grałem we wszystko, zero problemów i desynchronizacji, zero lagów. Brtk i niektórzy pewnie nadal pamiętają jaki byłem zadowolony że w końcu mam fajny net bez lagów ;) Potem wszystko się pokićkało, zaczął im padać styk z AMS-IX, więc gry Blizzarda zaczęły zamulać, później zmienili routing i resztę historii każdy bywalec tego tematu zna.

Nie gram w CS:GO, ale uważam że to co opisuje graczcsgo jest problemem w sieci. Może w TM, może u niego - nie wiem, ale na 99.9% problem leży w sieci, ewentualnie w grze, nie w windowsie (chyba że zasyfiony na maxa), PC czy połączeniu AMD i Nvidia.
Ostatnio zmieniony przez Domin922 27-10-2021, 23:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 895
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2021, 23:10   

@Domin922: teoretycznie masz rację ale dziwne jest że zmieniał operatorów i wszędzie podobny problem, fakt że spadł z deszczu pod rynne bo czy Orange czy Plus na kartę to słaby wybór, GSM (Plus) do esportu to trochę dziwne :P
Ma też ustawiony QoS czyli własny router ale jaki? I jaki QoS? Jaki algorytm? QoS potrafi nieraz pogorszyć działanie sieci! Opisując swoje problemy trzeba opisać całą infrastrukturę, to jest bardzo istotny element sieci domowej
Ostatnio zmieniony przez pawelb 27-10-2021, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Domin922 
classic master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 219
Wysłany: 27-10-2021, 23:18   

O ile Orange, TM i Plus z karty sim to raczej nie był/nie jest dobry internet do gier, to mając KoBa już powinien grać w spokoju, bo z tego co wiem KoBa to jeden z lepszych dostawców w PL.

Może problem leży w instalacji światłowodu w domu? Coś z okablowaniem? Może router uszkodzony? Może faktycznie QoS coś miesza? No chyba że system totalnie zawirusowany i zasyfiony :P To wtedy mamy winowajce. Bo Win 10 idealny nie jest, ale instalując go, nie trzeba nawet grzebać w ustawieniach i gry będą chodzić dobrze, ale jak jest zaśmiecony i zawirusowany no to wtedy i najlepszy system nie podoła...

Dodam tylko że jeszcze w czasach Win XP złapałem takiego dziwnego wirusa, który... zamulał dysk twardy. I to w 100%. Pamiętam grając za dzieciaka w NFS Carbon lub w cokolwiek innego, średnio co 20 sekund łapałem przez moment mega laga (i to na single, wtedy nie miałem nawet neta w domu) i gra się zacinała na 5-10 sekund. Płakałem że dysk mi siada, i że mam po kompie, ale zrobiło się format, reinstall systemu i problem zniknął jak ręką odjął, a skąd wirus? Cóż, wtedy na bazarze można było kupić różnorakie płyty z grami za około 20% ceny, a że jako 12-14 latek nie miałem kasy na oryginały... :mrgreen: ... tak czy siak wirusów nie ma co lekceważyć, a w ciągu 16 lat stały się one z pewnością jeszcze bardziej wyrafinowane ;)
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 77
Wysłany: 27-10-2021, 23:46   

pawelb napisał/a:
@Domin922: teoretycznie masz rację ale dziwne jest że zmieniał operatorów i wszędzie podobny problem, fakt że spadł z deszczu pod rynne bo czy Orange czy Plus na kartę to słaby wybór, GSM (Plus) do esportu to trochę dziwne :P
Ma też ustawiony QoS czyli własny router ale jaki? I jaki QoS? Jaki algorytm? QoS potrafi nieraz pogorszyć działanie sieci! Opisując swoje problemy trzeba opisać całą infrastrukturę, to jest bardzo istotny element sieci domowej


Asus RT-AX58U, ustawiona funkcja ograniczenia przepustowości (czyli nie adaptacyjny i tradycyjny). Używam AMD z Nvidią, bo dlaczego nie? AMD bije na głowę Intel wielozadaniowością i stosunkiem ceny, więc po prostu kwestia tego, co kto potrzebuje.

Od Koby odszedłem, bo traciłem pakiety i nie mogli nic z tym zrobić, ale być może do nich wrócę, bo jak zobaczyłem routingi do Szwecji, to mi się oczy zaświeciły. Muszę tylko rozwiązać umowę z TM, bo to co oni oferują (od jakości internetu do supportu), to plucie klientom w twarz.
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 895
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-10-2021, 08:10   

Z QoS na routerach Asusa różnie bywa, w różnych wersjach softu były bugi w Adaptive QoS, możesz zawsze sprawdzić jak działa z wyłączonym QoS,
 
 
RobZon 
light master

Dołączył: 09 Paź 2021
Posty: 118
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-10-2021, 10:10   

pawelb napisał/a:
Dlatego mówię że z tego co słyszę od userów to desync może być spowodowany grafą w kompie, źle zestrojonym systemem a nie netem choć nie wykluczam że w Twoim przypadku problem leży po stronie netu,

Znacie to narzedzie do sprawdzenia sobie opoznien w systemie?

Cytat:
"W PUBG Mobile chowałem się za ścianą i po sekundzie padałem, bo serwer widział mnie dalej stojącego w oknie."

Tak jest PUBG zrobiony, jest caly filmik na YT gracza WackyJacky opisujacy ten problem, ze ten co sie wychyla ma przewage nad tym co stoi w miejscu (peeker advantage). Nie bede tu opisywal dokladnie. Na Twitchu mozna poogladac zmagania graczy z bledami gry, lagami i ludzie graja na kompach 5-10tys zl.

Zrzut ekranu 2021-10-28 110951.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 125 KB

 
 
Domin922 
classic master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 219
Wysłany: 28-10-2021, 10:34   

RobZon napisał/a:
Tak jest PUBG zrobiony, jest caly filmik na YT gracza WackyJacky opisujacy ten problem, ze ten co sie wychyla ma przewage nad tym co stoi w miejscu (peeker advantage). Nie bede tu opisywal dokladnie. Na Twitchu mozna poogladac zmagania graczy z bledami gry, lagami i ludzie graja na kompach 5-10tys zl.


Akurat nie, PUBG Mobile nie jest tak zrobiony. Na TM jak miałem 20 pingu non stop jeszcze na ich starym routingu, to nigdy nie miałem tak, bym padł za ścianą po sekundzie. Jedynie jak ktoś inny miał nieco wyższy ping, to miał lekką przewagę jak wychylał się w oknie, bo ja go widziałem z opóźnieniem np 0.2 sekundy, bo z racji jego wysokiego pingu serwer pokazywał go innym graczom z opóźnieniem. Ale gdy ja strzelałem w oknie a potem się chowałem, to nigdy nie było tak bym padał. No wiadomo, później jak zmienili routing i szło przez Level3, zacząłem mieć 100-150 ms, no to już takie śmierci jak na Orange się zdarzały, że wychylam się, strzelam, potem się chowam i po sekundzie padam, bo na serwerze nadal byłem odsłonięty...

Ale sam widziałem ogromną różnicę po przesiadce z Orange na TM, na Orange ping mi skakał i często czułem losowe opóźnienie, a po zmianie na TM stabilne 20 ms przez całą grę i żadnych opóźnień ani problemów w PUBG Mobile. Dlatego to aż smutne jak bardzo stoczył się TM.

A co do tego programiku...

latencymon.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 167,4 KB

 
 
Domin922 
classic master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 219
Wysłany: 28-10-2021, 11:01   

A tutaj nieco dłuższy test, odpalony pod obciążeniem podczas grania w Forza Horizon 4.

fh4 test.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 239,23 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: