Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC i VECTRA - porównanie
Autor Wiadomość
dgim 
light master

Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 94
Wysłany: 12-10-2021, 21:42   

xprzybylx napisał/a:
Jak to jest z infrastruktują internetu w Vectra i UPC czy oni korzystają z tych samych kabli/sprzętów?

Czy Vectra zbudowała własną infrastrukturę, która idzie "obok" tej z UPC?

Dzisiaj dzwoniłem do play i dostałem informację, że oni używają infrastruktury Vectra a nie UPC.


Play zdaje się od 2019r pośredniczy w kwestii łącza od Vectry. Na bazie infrastruktury Vectry, oferuje swoją ofertę netu. UPC ma zupelnie niezależną od Vectry infrastrukturę, co widzę na przykładzie mojego bloku gdzie najpierw był światłowód Vectry, później doprowadziło swój UPC, swoje kable, skrzynki etc.
Najlepsze w przypadku Vectry było pod moim adresem to, że Vectra oferowała usługę, a Play nie.
  dgim
 
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 15
Skąd: Gdynia
Wysłany: 14-10-2021, 21:46   

Zamówiłem internet stacjonarny a play 300/40 - dam znać jak już podłączą i się trochę nim pobawię.
  xPrzybyLx
 
taggan 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2021, 17:57   

xprzybylx napisał/a:
Zamówiłem internet stacjonarny a play 300/40 - dam znać jak już podłączą i się trochę nim pobawię.


W Vectrze dają publiczny IP, na tym samym kablu i modemie z usługą od Play IP jest tylko prywatny, a cena w obu przypadkach taka sama.
 
 
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 15
Skąd: Gdynia
Wysłany: 21-10-2021, 22:01   

Więc tak, dzisiaj mi podłączyli Play 300/40. Prędkość jest taka jak deklarują.

Przyszedł monter i wywercił dodatkową dziurę w ścianie (tam gdzie mam balkon), i przeciągnął kabel od Vectry. Teraz mam dwa w domu UPC i Vectra (Play). Dodatkowo potwierdził, że play używa infrastruktury Vectra i jest to osobna zupełnia infrastruktura od tej upc.

A teraz najlepsze, monter wyciąga czarny modem i go podłącza, ja się pytam co to za Technicolor a on że to Arris... Ja pytam się jaki model. Arris TG2482... (https://badmodems.com/Forum/app.php/badmodems). Mówię, że nie przyjmę tego modemu i poproszę Technicolor jaki był w ofercie. Po chwili przyniusł taki z samochodu i powiedział, że "to ostania sztuka i teraz to już tylko Arrisy dają".

Pytam czy to nowy modem a on, że nie, wrócił z naprawy i ma potwierdzenie, że wszystko działa...

Na razie zrobiłem tylko test puma6, który nie wygląda jakoś dobrze. Na upc + gigabox miałem prawie cały zielony a tutaj takie coś (w załączniku).

Dodatkowo nie ma publicznego IP, ale to wiedziałem i nie jest to żaden problem dla mnie, ale nie mam też... IPV6 - pomimo tego, że każdy z konsultantów z którym rozmawiałem mnie zapewniał, że będę mieć... Dzisiaj też dzwoniłem do nich i konsultantka powiedziała, że IPV6 będzie ale nie wiadomo kiedy :D

Dobrze, że przezornie wziąłem umowę na czas nieokreślony.

Na razie nie podejmuję żadnej decyzji, zobaczymy jak się sprawdzi ten internet w praniu.

PS: Jeszcze nie testowałem go w żadnch grach sieciowych.

Screenshot 2021-10-21 173912.png
Plik ściągnięto 14 raz(y) 44 KB

  xPrzybyLx
 
Liosan 
Klikacz

Dołączył: 01 Gru 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-10-2021, 23:43   

Wie ktoś może czy jest szansa na CGA4233 poniżej 750 czy standard to CGA2121.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1482
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-10-2021, 10:18   

Ciekawe jaki Play będzie miał routing na łączach z POPC. Też będzie używał routingu Vectry, czy może Iliada/UPC?
 
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 393
Wysłany: 23-10-2021, 11:03   

xprzybylx napisał/a:
Na razie zrobiłem tylko test puma6, który nie wygląda jakoś dobrze.
To o niczym nie świadczy, bo ten test różnie wychodzi w zależności od pory dnia, a Technicolor jest na Broadcomie więc ma żadnego problemu z Puma 6.
_________________
  
  -Zuzia
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 848
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-10-2021, 12:02   

xprzybylx napisał/a:
Więc tak, dzisiaj mi podłączyli Play 300/40. Prędkość jest taka jak deklarują.

Przyszedł monter i wywercił dodatkową dziurę w ścianie (tam gdzie mam balkon), i przeciągnął kabel od Vectry. Teraz mam dwa w domu UPC i Vectra (Play). Dodatkowo potwierdził, że play używa infrastruktury Vectra i jest to osobna zupełnia infrastruktura od tej upc.

A teraz najlepsze, monter wyciąga czarny modem i go podłącza, ja się pytam co to za Technicolor a on że to Arris... Ja pytam się jaki model. Arris TG2482... (https://badmodems.com/Forum/app.php/badmodems). Mówię, że nie przyjmę tego modemu i poproszę Technicolor jaki był w ofercie. Po chwili przyniusł taki z samochodu i powiedział, że "to ostania sztuka i teraz to już tylko Arrisy dają".

Pytam czy to nowy modem a on, że nie, wrócił z naprawy i ma potwierdzenie, że wszystko działa...

Na razie zrobiłem tylko test puma6, który nie wygląda jakoś dobrze. Na upc + gigabox miałem prawie cały zielony a tutaj takie coś (w załączniku).

Dodatkowo nie ma publicznego IP, ale to wiedziałem i nie jest to żaden problem dla mnie, ale nie mam też... IPV6 - pomimo tego, że każdy z konsultantów z którym rozmawiałem mnie zapewniał, że będę mieć... Dzisiaj też dzwoniłem do nich i konsultantka powiedziała, że IPV6 będzie ale nie wiadomo kiedy :D

Dobrze, że przezornie wziąłem umowę na czas nieokreślony.

Na razie nie podejmuję żadnej decyzji, zobaczymy jak się sprawdzi ten internet w praniu.

PS: Jeszcze nie testowałem go w żadnch grach sieciowych.

po co Ci IPv6? chyba tylko żeby mieć ewentualne kłopoty ;)
TG2482 bardzo sensowny router z MU-MIMO, oczywiście jest to modem D3.0
a jaki modem ci w końcu zainstalował? CGA4236 ? może mieć znaczenie jeśli ktoś w domu ma już urządzenia z WiFi ax
nie masz usługi gigabitowej więc raczej powinni ci zainstalować CGA2121
  
 
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 393
Wysłany: 23-10-2021, 12:56   

Po co brać TG2482 lub jakikolwiek inny na Puma 6 jak Vectra (i tak samo Play) ma kilka na Broadcomie i można je dostać bez większego wysiłku, bo to nie UPC z ich "matrycą".
_________________
  -Zuzia
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 848
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-10-2021, 13:24   

-Zuzia napisał/a:
Po co brać TG2482 lub jakikolwiek inny na Puma 6 jak Vectra (i tak samo Play) ma kilka na Broadcomie i można je dostać bez większego wysiłku, bo to nie UPC z ich "matrycą".

różnie bywa, miałem modemy Technicolor i to fajne że są na Broadcomie ale z moich doświadczeń, soft na Arrisach jest bardziej dopracowany,
 
 
-Zuzia 
plus master


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 27 Paź 2020
Posty: 393
Wysłany: 23-10-2021, 13:37   

Technicolor z Vectry działa stabilnie, męczyłam testami ile się dało i zawsze wzorcowo. W użytkowaniu zero problemów. Moim zdaniem najlepiej nie brać niczego na Puma 6 nawet jak ma jakiś kosmicznie dopracowany soft i lepsze Wi-Fi.

Taki Compal, całkiem porządne Wi-Fi, nawet dziś jest u mnie niekiedy służy za AP ze względu na zasięg i stabilność (niepodłączony do koncentryka) ale jako modem nigdy bym go już nie chciała. Ani żadnego innego na Puma 6/7.
_________________
  -Zuzia
 
xprzybylx 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 15
Skąd: Gdynia
Wysłany: Wczoraj 20:11   

Cytat:
po co Ci IPv6? chyba tylko żeby mieć ewentualne kłopoty ;)


Moje doświadczenia z ipv6 w UPC mówią co innego, dzięki ipv6 strony łądowały mi się odczuwalnie szybciej, minimalnie lepiej grało się w gry sieciowe. Niestety puma7 skutecznie tutaj przeszkadzała w graniu.

Cytat:
TG2482 bardzo sensowny router z MU-MIMO, oczywiście jest to modem D3.0
a jaki modem ci w końcu zainstalował? CGA4236 ? może mieć znaczenie jeśli ktoś w domu ma już urządzenia z WiFi ax nie masz usługi gigabitowej więc raczej powinni ci zainstalować CGA2121


W życiu NIGDY nie wezmę nic na czipsecie puma. Mam własny router do wifi Asus AX88U, który aktualnie robi i za modem bo CGA2121 mam w trybie bridge.
  xPrzybyLx
 
gabrychu 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 114
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Wczoraj 21:44   UPC sieć ipv6

Testy u Cioci - UPC ipv6 (sorry za jakość zdjęć)

upc_ipv6_002.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 234,85 KB

upc_ipv6_001.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 236,02 KB

_________________
 
 
gabrychu 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 114
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Wczoraj 21:47   UPC sieć ipv6

ciąg dalszy

upc_ipv6_004.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 75,33 KB

upc_ipv6_003.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 94,76 KB

_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1482
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 22:02   

IPv6 jest bez sensu bo trasa niepotrzebnie przebiega przez CGNAT, w UPC ten serwer znajduje się w Katowicach, więc jak ktoś np. mieszka w Warszawie to trasa do serwera z Warszawy biegnie do Katowic i wraca do Warszawy.
Nie wiem jak można mieć uczucie, że na IPv6 gra się lepiej, jak nie gra się na serwerze IPv6. To samo strony, ma się większe opóźnienie do nich, więc ładują się dłużej.
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: