Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyłącze światłowodowe w domu
Autor Wiadomość
gst 
classic master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 192
Wysłany: 22-11-2020, 12:22   Przyłącze światłowodowe w domu

Na stronie Orange znalazłem taki oto wpis:

https://www.orange.pl/por...odowego-w-domu/

Cytat:
Montaż światłowodu i budowa domowej sieci

Po wybraniu terminu instalacji otrzymasz SMS z potwierdzeniem wizyty. Na miejscu technicy wytłumaczą Ci, w jaki sposób będzie przebiegał montaż. Instalacja światłowodu w mieszkaniu nie należy do zbyt skomplikowanych procesów – naszym technikom zajmuje ok. 3 godzin. Polega on na doprowadzeniu cienkiego kabla zakończonego gniazdem optycznym, które zostaje zainstalowane w miejscu uzgodnionym z klientem. Co ważne, technicy starają się przeprowadzić cały proces w taki sposób, by kable były jak najmniej widoczne i maksymalnie dopasowane do wystroju wnętrza.

Pamiętaj, że możesz nas poprosić także o wykonanie sieci domowej. W zakres usługi może wejść np. ułożenie przewodu komputerowego (ethernetowego) lub telefonicznego w listwach instalacyjnych lub bezpośrednio na ścianie. Po uważnym wysłuchaniu Twoich potrzeb oraz zapoznaniu się z obecnym rozwiązaniem, jakie masz w domu, technicy mogą też zaproponować optymalną lokalizację modemu – internetowego serca każdego domu. Doskonale, gdy jest blisko Twojego telewizora na wypadek gdybyś korzystał lub chciał skorzystać naszej oferty telewizyjnej. Następnie – po uzgodnieniu z Tobą – pomogą podłączyć do internetu Twoje urządzenia – przewodowo lub przez Wi-Fi.

Usługę zamówisz w każdym salonie Orange lub poprzez naszą infolinię (510 100 100; koszt połączenia zgodnie z cennikiem). Możesz także poprosić o nią techników, gdy będą instalowali Twój internet domowy. Jeśli technik będzie miał czas, to wykona taką usługę od razu – jeśli nie, wskaże, abyś złożył zlecenie u doradcy Orange i umówił nowy termin. Usługa jest płatna, szczegóły znajdziesz na tej stronie.


Czy ktoś korzystał z tej usługi? Czy Orange może zrobić przyłącze oraz poprowadzić przewody i zainstalować gniazda internetowe np. w 4 różnych pomieszczeniach? Dotyczy domu jednorodzinnego
_________________
 
 
matifcb 
ultra master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 706
Wysłany: 28-09-2021, 02:48   

sorry za odgrzanie kotleta. Jak to jest z tymi robotami w Orange? ostatnio monter przyszedl do mojego domu. poszukal przylacza i nie znalazl i nawet nic nie zrobil, nagadal mi bredni ze sam bede musial przylacze zrobic i pojechal... jak to konsultant uslyszal to nie wierzyl. A tu autor tematu pisze o rozprowadzaniu sieci po domu:O
 
  Select HD
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1482
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2021, 10:18   

Jeżeli nie masz przyłącza, to z ulicy/piwnicy ciągnie ci światło brakujące do domu monter. Chyba, że jest to z POPC na kogoś linii, to oni wchodzą na gotowe przyłącze i instalują tylko router.
 
 
grzech1991 
light master

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 120
Wysłany: 28-09-2021, 19:09   

orange po podpisaniu umowy powinno usługę zrobić na gotowo w podstawowym zakresie, a monterzy cóż - często się im nic nie chce :)
 
 
matifcb 
ultra master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 706
Wysłany: 03-10-2021, 09:24   

umowy nie podpisałem bo jest ona zawarta na odleglosc i monter to pierwszy etap i on ma pewnie papiery i umowe. Jest to dom jednorodzinny. Przed moja brama stoi metrowa wierza z kabelkami od Orange i to do niej musze sie wpiac. Po 2 wizytach monterow mam zgode od Orange ze to oni zaplaca zewnetrzenej firmie monterow i zrobia mi przylacze. Czekam na tel.

Moje pytanie do przylacza jest nastepujaca - lepiej zrobic przylacze w garazu jak najkrotsza a pozniej ciagnac kabel do salonu gdzie bedzie ruter? czy lepiej od razu przylacze ciagnac az do salonu? Salon jest po przekatnej domu dlatego nie weim czy jest roznica - krtokie przylacze w garazu i dlugi kabel od gniazdka do salonu czy od razu przylacze instalowac w salonie?
 
  Select HD
 
zylx 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2442
Wysłany: 03-10-2021, 21:04   

matifcb, To zależy czy masz już zrobiona jakaś sieć w domu, czy liczysz ze router UPC pokryje całość domu i ile chcesz zainwestował. Najlepsze rozwiązanie to przyłącze do garażu gdzie montujesz szafkę rackową. Wszystkie kable z domu doprowadzasz do tego miesiąca i tam dajesz router, switche etc.
_________________
 
 
matifcb 
ultra master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 706
Wysłany: 06-10-2021, 18:25   

juz nic nie bede dawac bo sie okazalo ze nie ma wolnego miejsca dla mojego przylacza w skrzynce ktora de facto jest przy mojej bramie:[ pewnie wszyscy sasiedzi pobrali juz i brak miejsc na moje;/
 
  Select HD
 
sproket 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2020
Posty: 11
Wysłany: 18-10-2021, 10:59   

Dzień dobry,
niebawem będę miał podłączany w domu jednorodzinnym światłowód Orange 600 Mb/s. Chciałbym się poradzić jaki kupić dodatkowy router który będzie współpracował z Funbox 6.
Chciałbym aby sieć była skonfigurowana w ten sposób aby Funbox 6 był na piętrze natomiast ten dodatkowy router obsługiwał swoją siecią kondygnację parterową.

W związku z tym mam parę pytań:
1.Jaki wybrać dodatkowy router w cenie do 300 – 400 zł, który bezproblemowo będzie współpracował z Funboxem, najlepiej gdyby posiadał WIFI 6.
2.Czy aktualnie podczas wizyty instalator z Orange ma obowiązek skonfigurowania mi obu routerów i poprowadzenia kabla z piętra na parter, czy też będę się musiał tym zająć się sam.
3.Jaki wybrać kabel do połączenia obu routerów i jak może być maksymalna długość kabla która będzie łączyła ze sobą oba routery.

Zaznaczam że w tym temacie jestem laikiem dlatego chcę się podeprzeć wiedzą osób które znają temat.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2442
Wysłany: 20-10-2021, 08:33   

sproket napisał/a:
Chciałbym się poradzić jaki kupić dodatkowy router który będzie współpracował z Funbox 6.

Raczej nie potrzebujesz routera tylko Acess Point.
sproket napisał/a:
1.Jaki wybrać dodatkowy router w cenie do 300 – 400 zł, który bezproblemowo będzie współpracował z Funboxem, najlepiej gdyby posiadał WIFI 6.

Jeśli faktycznie potrzebujesz tylko AP do WiFi to obecnie UnFI U6-Lite ma najlepszy stosunek możliwości do ceny. Za niecałe 400zł (83 Euro) w oficjalnym sklepiej dostajesz urządzenie z WiFi 6 które radzi sobie z transferami w okolicy 800mbs, a przy tym potrafi obsłużyć bardzo dużą ilość klientów.

sproket napisał/a:
.Czy aktualnie podczas wizyty instalator z Orange ma obowiązek skonfigurowania mi obu routerów i poprowadzenia kabla z piętra na parter, czy też będę się musiał tym zająć się sam.

Co do kabla to nie wiem, ale na bank nie ma obowiązku konfigurować jakiegokolwiek twojego sprzętu.

sproket napisał/a:
Jaki wybrać kabel do połączenia obu routerów i jak może być maksymalna długość kabla która będzie łączyła ze sobą oba routery.

Cat 5E wystarczy do 1gbs, maksymalna odległość 100m. Jeśli chcesz zabezpieczyć się na przyszłość Cat 6 jest niewiele droższy.
_________________
 
 
sproket 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2020
Posty: 11
Wysłany: 20-10-2021, 09:14   

Dzięki za odpowiedź.
Nie rozumiem dokładnej różnicy między Acess Pointem a routerem. Wyobrażałem sobie to tak że SSID z Funboxa nazwę np. piętro, a SSID w dodatkowym routerze parter.
Prosiłbym jeżeli to możliwe o przystępne wytłumaczenie różnic, pomiędzy połączeniem Funbox 6 z dodatkowym routerem który będzie w trybie routera, a jaka przy połączeniu Funboxa 6 z dodatkowym routerem w trybie Acess Point.
Polecany acess point znalazłem za 500 zł.
A co sądzicie o tym routerze? Huawei AX3 WS7200-20 Quad Core
Czy będzie spełniał swoje zadanie w opisanej powyżej konfiguracji?
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1482
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-10-2021, 09:47   

AX3 ma słaby zasięg WiFi, posiadam ten router, ale w pomieszczeniu gdzie stoi po 5GHz z wifi6 osiągam 600-800Mb/s.
 
 
sproket 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2020
Posty: 11
Wysłany: 20-10-2021, 10:02   

A jakiś inny router czy acess point który będzie współpracował z funboxem 6 w maksymalnej cenie do 400 zł
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2442
Wysłany: 20-10-2021, 12:54   

sproket napisał/a:
Nie rozumiem dokładnej różnicy między Acess Pointem a routerem. Wyobrażałem sobie to tak że SSID z Funboxa nazwę np. piętro, a SSID w dodatkowym routerze parter.
Prosiłbym jeżeli to możliwe o przystępne wytłumaczenie różnic, pomiędzy połączeniem Funbox 6 z dodatkowym routerem który będzie w trybie routera, a jaka przy połączeniu Funboxa 6 z dodatkowym routerem w trybie Acess Point.

Bardzo ogólnikowo: router to urządzenie pracujące w trzeciej warstwie, służy do łączenia różnych sieci o różnych adresacjach, maskach itd. W przypadku urządzeń konsumenckich, nie do końca poprawnie routerami są nazywane urządzenia all in one, które oprócz funkcjonalności routera mają też funkcjonalność AP, firewalla czy switcha.
AP to po prostu punkt dostępu, nie robi nic więcej jak zapewnia urządzeniom dostęp do sieci.
Najprościej tłumacząc, różnica jest taka, że dając drugi router tworzysz oddzielną sieć z osobną adresacją, serwerem dhcp etc. Przykładowo urządzenia podpięte do FunBoxa nie będą widzieć urządzeń podpiętych do drugiego routera.
Korzystając tylko z AP urządzenia bedą w jednej sieci, wszystkie będą miały adres z jednej maski, bedą się widzieć miedzy sobą a za całość routingu będzie odpowiadał FunBox, nawet jeśli ustawisz inny SSID (czego oczywiście nie musisz robić).
_________________
 
 
kiram 
light master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 121
Wysłany: 20-10-2021, 13:23   

Router moze dzialac jako access point w tej samej sieci, niektore routery maja tryb AP, ewentualnie trzeba zrobic tak, przed polaczeniem drugiego routera do obecnego sprzetu.
-osobno nadac mu IP, najlepiej wolne poza zakresem DHCP obecnego routera ale w tej samej sieci
-wylaczyc DHCP na routerze ktory ma robic jako ap.

W efekcie mamy router ktory nie dziala jak router, tylko bez powyzszych ustawien mozna popsuc sobie siec albo zrobic osobna adresacje jak opisano post wczesniej.
  
 
 
sproket 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2020
Posty: 11
Wysłany: 20-10-2021, 17:46   

Dzięki za wytłumaczenie.
Mam jeszcze pytanie na jakie właściwości kabla (cat. 5a bądź cat 6) zwrócić uwagę aby na odcinku powyżej 30 m obyło się bez pogorszenia jakości połączenia pomiędzy oboma routerami.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: