Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z połączeniem 5GHz na CB - Illegal - Dropped FORWARD
Autor Wiadomość
Sigmund 
light master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 65
Wysłany: 27-09-2021, 16:47   Problem z połączeniem 5GHz na CB - Illegal - Dropped FORWARD

Dzień dobry,

Wydaje mi się, ze ustaliłem powód swojego problemu, ale nie umiem znaleźć rozwiazania, poza tym najbardziej oczywistym - wyłączenie IPv6.

Jeden z moich telefonów ma Androida 6. Nie mogę go podłączyć po 5GHz do Connect Boxa (po 2,4GHz tak). Chciałem sobie zostawić tylko sieć 5GHz. Kiedyś udawało się to bez problemu i być może jakaś aktualizacja CB wycięła taką możliwość. (nie ma znaczenia rozdzielenie SSD, reset fabryczny wykonany itd.)

Przy próbie połaczenia się tym telefonem do sieci 5GHz dostaję w dzienniku taki błąd:
Illegal - Dropped FORWARD packet: SRC=xxx MAC=xxx;CM-MAC=xxx;CMTS-MAC=xxx;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

Z tego co udało mi się znaleźć może mieć to zwiazek z tym, ze Android 6 nie obsługuje DHCPv6. Taki komunikat i zachowanie urzadzenia miałoby sens, bo na liście połaczeń wifi widać, że jest "zautoryzowane", ale nie moze się dobić (czyli nadać IP w sieci lokalnej jak rozumiem) i co próba to wpis w dzienniku.

Tak więc jedyne pomysły jakie mam to:
- 2,4GHz (wolałbym nie, jest konflikt ze słuchawkami BT (serio, jak mam sieć 2,4GHz włączoną i słuchawki z komputerem połączone to dostaję losowe bluescreeny co jakiś czas, bez 2,4GHz nie zdaża się to nigdy))
- wyłaćzyć IPv6 (wolałabym nie)
- dodać na sztywno to urządzenie w CB po MAC (nie robiłem tego jeszcze, teraz spróbuję)

Jakieś inne sugestie?
 
 
Sigmund 
light master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 65
Wysłany: 30-09-2021, 22:03   

wystarczyło zmienić 5GHz z ac na ac+n i raczej jest OK, choć ciągle wskazany błąd pokazuje się w dzienniku. Dziwne.
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 259
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-10-2021, 13:47   

Może twój telefon nie obsługuje protokołu 702.11ac tylko 702.11n, a te błędy to możesz zignorować.
_________________
  kelt
 
Sigmund 
light master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 65
Wysłany: 01-10-2021, 18:10   

no czasem najprostsze odpowiedzi są najlepsze...
Tylko zawsze wydawało mi się, ze jak mogę jakąś sieć zobaczyć, to mogę się do niej połączyć (chyba, że nie wspiram jakiegoś szyfrowania), a tu jednak widczonie działa tak, że widzisz sieci na danym paśmie (czyli np. na tym telefonie widze wszystkie na 5GHz), ale połączysz się tylko do tej, która sieje również na N.
Co zresztą widać na specyfikacji telefonu:
802.11 a/b/g/n (2.4Ghz, 5Ghz) + MIMO
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: