Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC - Giga Connect Box
Autor Wiadomość
swat997 
plus master


Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 589
Skąd: 3City
Wysłany: 08-09-2021, 12:23   

No właśnie. Ta funkcja jest jakby powrotem do przeszłości, i to tej gorszej, czyli ustawień fabrycznych modemu.
Co ciekawe wielu techników zawsze zalecało rozdzielenie obu pasm innym SSID i hasłem.
_________________
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 107
Wysłany: 08-09-2021, 12:36   

Ja to wszystko rozumiem, ale ustawianie takiej samej nazwy dla dwóch sieci, a uruchomienie funkcji "Smart" to dwie różne rzeczy.
Jeżeli funkcja Smart w routerze działa to działa ona zupełnie inaczej niż w sytuacji dwóch sieci o takiej samej nazwie.

Problem w tym, że u mnie to w ogóle nie działa, sieci są dwie. Może nie mam najnowszego oprogramowania?
 
 
swat997 
plus master


Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 589
Skąd: 3City
Wysłany: 08-09-2021, 12:44   

To wielka prośba do fachowców aby, zanim ten emejzing się uruchomi, objaśnili różnice pomiędzy funkcją SMART dostępną na przeglądarce, a tą nową optymalizacją w aplikacji.
Skoro mam ją już uruchomioną, to po co wymusza mi jej ponowne przeprowadzenie w tej nowej apce?
Z opisu dla laika, takiego jak ja wynika, że jest to samo. No chyba, że nic nie rozumiem :-)
_________________
 
 
gregi1 
light master

Dołączył: 21 Cze 2012
Posty: 77
Wysłany: 14-09-2021, 14:19   

A jak działa to nowe rozwiązanie dla tych nowych POD'sów co wprowadzili. Działają dobrze te wzmacniacze? Czy nie?
_________________
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 107
Wysłany: 14-09-2021, 22:16   

Czy naprawdę nikt nie wie, jak działa ta opcja smart wifi? Może ja jej w ogóle nie mam? Jakie jest najnowsze oprogramowanie dla GCB?
Na stronie UPC jest napisane, że modem sam będzie wybierał czy sprzęty mają być podłączone do 2,4GHz, lub 5GHz. Jak mniemam powinna być tylko jedna sieć wifi, u mnie są dwie.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2403
Wysłany: 15-09-2021, 07:09   

f0ku5, Nikt nie wie, bo UPC nie podało Adnych technicznych szczegółów. Tylko marketingowy bełkot z którego nic nie wynika.
_________________
 
 
darek5650 
Klikacz

Dołączył: 02 Sty 2020
Posty: 2
Wysłany: 15-09-2021, 10:28   

f0ku5 napisał/a:
Czy naprawdę nikt nie wie, jak działa ta opcja smart wifi? Może ja jej w ogóle nie mam? Jakie jest najnowsze oprogramowanie dla GCB?
Na stronie UPC jest napisane, że modem sam będzie wybierał czy sprzęty mają być podłączone do 2,4GHz, lub 5GHz. Jak mniemam powinna być tylko jedna sieć wifi, u mnie są dwie.


Dwie sieci, bo jedna 2,4 a druga 5 Ghz, i tak powinno być. Urządzenia (notebook, smartfon ) wybiorą sieć która ma lepszy sygnał. Jeżeli np. notebook ma łączyć się tylko po 5 Ghz, to trzeba w nim usunąć połączenie po 2,4.
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 107
Wysłany: 15-09-2021, 11:56   

darek5650 napisał/a:
f0ku5 napisał/a:
Czy naprawdę nikt nie wie, jak działa ta opcja smart wifi? Może ja jej w ogóle nie mam? Jakie jest najnowsze oprogramowanie dla GCB?
Na stronie UPC jest napisane, że modem sam będzie wybierał czy sprzęty mają być podłączone do 2,4GHz, lub 5GHz. Jak mniemam powinna być tylko jedna sieć wifi, u mnie są dwie.


Dwie sieci, bo jedna 2,4 a druga 5 Ghz, i tak powinno być. Urządzenia (notebook, smartfon ) wybiorą sieć która ma lepszy sygnał. Jeżeli np. notebook ma łączyć się tylko po 5 Ghz, to trzeba w nim usunąć połączenie po 2,4.
Niestety mylisz się i również nic nie wiesz o tej usłudze :P

@zylx - dzięki!
 
 
ayufanpl 
classic master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 153
Wysłany: 15-09-2021, 21:15   

darek5650 napisał/a:
f0ku5 napisał/a:
Czy naprawdę nikt nie wie, jak działa ta opcja smart wifi? Może ja jej w ogóle nie mam? Jakie jest najnowsze oprogramowanie dla GCB?
Na stronie UPC jest napisane, że modem sam będzie wybierał czy sprzęty mają być podłączone do 2,4GHz, lub 5GHz. Jak mniemam powinna być tylko jedna sieć wifi, u mnie są dwie.


Dwie sieci, bo jedna 2,4 a druga 5 Ghz, i tak powinno być. Urządzenia (notebook, smartfon ) wybiorą sieć która ma lepszy sygnał. Jeżeli np. notebook ma łączyć się tylko po 5 Ghz, to trzeba w nim usunąć połączenie po 2,4.


Super, ale gdzie tu Smart? ;)
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-09-2021, 22:36   

Smart ręka użytkownika.
_________________
 
 
qqwerty1313 
Klikacz

Dołączył: 25 Sty 2021
Posty: 3
Wysłany: 16-09-2021, 13:31   

Testuję tę opcję od kilku dni, co prawda na Compalu, ale pewnie założenie jest to samo.
Wydaje mi się, że działa ona na zasadzie band steeringu. Po uaktywnieniu Smart WiFi mamy jeden SSID dla 2.4 i 5GHz. Nie tyle urządzenie klienckie wybiera którą częstotliwość wybrać, co router "kieruje" urządzenie do odpowiedniej sieci.

Na moim przykładzie: łazienka jest jedynym pomieszczeniem, gdzie 5GHz ma niewystarczający sygnał w moim mieszkaniu. Sygnał jest mocny, iPhone pokazuje maksymalny zasięg, ale realna prędkość jest w granicach 100Kbps. Wcześniej, iPhone kurczowo trzymał się tych 5GHz bo sygnał był mocny, ale pewnie jakość tego sygnału zła, przez co nie dało się korzystać z internetu. Musiałem ręcznie odłączać go od sieci i połączać ponownie, wtedy łączył się na 2.4GHz i działał. Po wyjściu z łazienki zostawał na 2.4Ghz na długo, zanim wrócił na 5GHz.
Teraz jak tylko pójdę do łazienki, iPhone sam rozłącza się z 5GHz i w ciągu kilku sekund łączy z 2.4Ghz. Jak wyjdę z łazienki to samo, automatycznie przełącza się na 5GHz. Szczerze to działa to zaskakująco dobrze :P

Dwa, wydaje mi się, że dodatkowo mamy Airtime Fairness, bo UPC w materiałach reklamowych ciągle mówi to "sprawiedliwym" podziale łącza i że wolniejsze urządzenia nie spowalniają sieci. Nie mam jak tego potwierdzić, ale coś może być na rzeczy bo średnie prędkości transmisji na wszystkich moich sprzętach znacząco wzrosły. Do tego stopnia, że zrezygnowałem z zewnętrznego AP, Unifi AC Pro, bo Compal wykręca identyczne wartości.

EDIT: Muszę jeszcze zweryfikować, czy potrafi dynamicznie zmieniać kanał wifi, zależnie od obciążenia, ale to chyba byłoby za piękne, musiałby chyba mieć dodatkowe radio do skanowania pasma. Na pewno potrafi zmienić kanał z DFS na niższy jak wykryje sygnał radarowy, testuję czy też coś poza tym potrafi.
  
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 107
Wysłany: 16-09-2021, 15:22   

No i takiej odpowiedzi mi brakowało tylko gdzie to się włącza? Ja mam dwie oddzielne sieci WiFi.
 
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 90
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-09-2021, 16:23   

Przed chwilą wykonałem szybki test. Włączenie/Wyłączenie SMART nie ma wpływu na pojawienie się dodatkowej sieci. Druga sieć pojawia się u mnie na GCB jedynie kiedy zmienię SSID na inny dla (2,4 bądź 5GHz )w zakładce siec Wifi/bezpieczeństwo
 
 
grzesiek40 
light master

Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 85
Skąd: Szczecin
Wysłany: 16-09-2021, 17:36   

f0ku5 napisał/a:
No i takiej odpowiedzi mi brakowało tylko gdzie to się włącza? Ja mam dwie oddzielne sieci WiFi.

Podbijam pytanie
_________________
  grzesiek40
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-09-2021, 18:24   

Jak ustawisz taką samą nazwę dla 2.4 jak i 5GHz to powinno być jedno SSID.
https://pytania.upc.pl/?q=fact_1008943
_________________
Ostatnio zmieniony przez brtk 16-09-2021, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: