Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
gabrychu 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 107
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 19-07-2021, 22:56   

Netia, test po wifi.

netia vie.valve.net.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 59,66 KB

_________________
 
 
winforGD 
plus master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 338
Skąd: Gdynia
Wysłany: 20-07-2021, 14:39   

Kolejna odpowiedź od T-Mobile.

Opera Zrzut ekranu_2021-07-20_143805_mail.google.com.png
Plik ściągnięto 41 raz(y) 42,84 KB

 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2021, 15:58   

Oni chyba nie zdają sobie sprawy, że nie tylko ten hosting korzysta z Cogent. Dużo serwisów jak i serwerów gier korzysta z Cogent i to w kwestii operatora jest mieć jakiś styk z nimi, by zapewnić jakąś jakość, a to są po prostu przepychanki między dwoma Tier1, bo żaden nie chce wyłożyć pieniędzy na rozbudowę.
_________________
 
 
Domin922 
easy master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 40
Wysłany: 20-07-2021, 18:40   

Ta odpowiedź to kolejny dowód na to że w tej sieci nikt nic nie wie i nikt nic nie może. Ja już straciłem w nich wiarę już dawno temu jak na czacie napisałem że jest problem ze stykiem AMS-IX i stąd straty i wysoki ping do gier Blizzarda, a oni mi odpisali że nie mają na to wpływu i to wina Blizzarda i mam do nich pisać xD Tak jakby szef Blizzarda poszedł do głównej siedziby TM i powiedział ''macie podpisać umowę z AMS-IX i macie puszczać nimi trasę do naszych serwerów bo inaczej kaput'' xD

Naprawdę panowie, gadka z nimi nie ma sensu. Leją tylko wodę i piszą że nic nie jest ich winą i oni nic nie mogą.

Abstrahując od tematu, widzie malutki plusik, bo na Steam już nie pobiera mi po 500kb/s tak jak jeszcze 2-3 miesiące temu, od kilku tygodni cały czas idzie z dobrą prędkością ponad 30Mb/s. Chociaż to im się odetkało :P

steam downloads.png
Plik ściągnięto 14 raz(y) 135,69 KB

  
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2021, 19:49   

Tak naprawdę to został im tylko problem z Cogent, Level3 odepchane po zmianie routera stykowego w Wiedniu. Tutaj coś zrobili. Niech zrobią z Cogentem porządek i będzie ok. No i nie wiadomo skąd te rozłączenia w nocy jeszcze.
_________________
  
 
 
Domin922 
easy master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 40
Wysłany: 20-07-2021, 20:11   

O i znów 100 ms wszędzie. Zdziwiłem się bo w Hunt: Showdown 100 ms i lagi, myślałem że przypadkowo wybrałem serwer US no ale nie, patrze winmtr i faktycznie wszędzie 100 ms i 15% lossa. Widać TM ma w zanadrzu jeszcze wiele opcji by jak najbardziej udupić swoich klientów.

EDIT: Jednak nie wszędzie, ale do wielu serwerów. Wspomniany już Hunt, serwer DotA 2 czyli vie.valve.net https://prnt.sc/1dlkr9o
Do hetzner.de też jest niezbyt: https://prnt.sc/1dll757
  
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2021, 21:02   

Coś kombinują, bo zobacz, że na routingu 224 idzie przez Wiedeń, tak jakby wyłączyli przez Niemcy i się zapchało przez to. I w ogóle za wcześnie pochwaliłem wyżej ^^
_________________
  
 
 
Domin922 
easy master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 40
Wysłany: 20-07-2021, 21:14   

No dobra, kombinują, sprawdzają, cudują, w imię czego? Te ''testy'' trwają już od wielu miesięcy. Co tu testować? Usługa światłowodowa od TM pojawiła się latem 2019, mamy lato 2021 i nadal codziennie coś testują? :P Testować to można tydzień, dwa, miesiąc, ale nie 2 lata.

Dla mnie to im się po prostu ciągle coś psuje, mają nieogarniętą sieć, nieprzystosowaną do usług światłowodowych, nie mają ludzi co by im to ogarnęli na dobre (mogliby mieć ale pewnie chodzi o kasę, jak zwykle). Problemy są non stop. A to jakiś styk, a to przerwy, a to wysokie pingi i loss, a to strony się nie otwierają, co chwile rotacja tras... kiedyś jeszcze był okres że po restarcie routera nie łapało mi sieci przez godzinę nawet, zwłaszcza w weekend. Pamiętam pewnego dnia jak wyłączyłem korki bo wymieniałem żyrandol w pokoju, po wszystkim włączyłem prąd, wszystko było ok, router się załączył, ale nie paliła się dioda ''Online'' i dopiero gdzieś po godzinie zaskoczyła. No ale to pikuś.

Tak jak mówię, ja tam nie wierzę że oni ciągle coś testują i sprawdzają, mają zasyfioną sieć, mają to gdzieś i nie chce im się tego ogarniać i tyle... każdy ma swoje zdanie, ja swoje też mam :P

A i taka ciekawostka.. w domu mam internet od 2007 roku, wtedy w 2007 roku podpisałem umowę z lokalniakiem który w mieście był może niecały rok... i nic nie ''testowali'', nie było przerw, problemów. Podłączyli i wszystko śmigało, sieć już była ogarnięta bo już wtedy w takim Quake 3 czy Soldier of Fortune 2 miałem stabilnie po 20-30 ms na niemieckich serwerach ;) W Warcraft III na battle.net (serwer EU wtedy był w Szwecji) miałem niezmiennie około 30 ms. W 2007 roku na miedzi takie pingi ;) A tu mamy 2021 rok i TM od prawie 2 lat ''testuje'' swoją sieć ;)

No i brtk pamiętam jak Ci mówiłem 2 lata temu że TM to będzie Orange 2.0 w wersji niemieckiej i chyba zbytnio się nie pomyliłem :P Ale Orange miałem już tak dość że zaryzykowałem i wziąłem TM... efekty widać :D
  
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2021, 22:08   

Nie wiem, pewnie bardziej prawdopodobne jest, że padł im routing przez Niemcy, chyba, że Nas chcą zaskoczyć nową jakością. Jak jutro nie będzie poprawy, to do nich zadzwonię i niech łączą mnie ze specami od FTTH na płatną infolinię, poświęcę się, zobaczę co mają tam do powiedzenia, jak nic się nie dowiem, to wystąpię o zwrot kosztów połączenia.

PS. najlepsze jest to, że oni na czacie nic nie wiedzą i nic nie mogą, kierują na infolinię lub mail.
_________________
  
 
 
Domin922 
easy master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 40
Wysłany: 21-07-2021, 02:31   

chyba, że Nas chcą zaskoczyć nową jakością

Zazdroszczę optymizmu :P Oni się nami tak przejmują jak zeszłorocznym śniegiem.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2021, 08:26   

Trzeba być optymistą 😅
_________________
 
 
zygmund2000 
easy master

Dołączył: 28 Cze 2021
Posty: 23
Wysłany: 21-07-2021, 20:39   

winforGD napisał/a:
Kolejna odpowiedź od T-Mobile.


Genialna odpowiedź, umowy TM nie ma z Cogent czyli z tego wniosek , że zupełnie przypadkiem im się tam kable poplątały i gdzieś coś tam się podpieło i coś tam trochę styka.
  
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2021, 20:49   

Dzisiaj idzie już przez Niemcy routing, ale ping jak widać, zamiast 22ms, 60ms. Szkoda słów na tą sieć.



PS. 28 czerwca pisałem reklamację i do tej pory brak odpowiedzi, liczę, że odpowiedzą po 30 dniach, wtedy pójdzie już z górki.. ;)
_________________
  
 
 
Domin922 
easy master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 40
Wysłany: 21-07-2021, 22:32   

60 ms to mały pikuś. Zobacz ping do vie.valve.net i loss. Jest niemal tak samo jak wczoraj :P

Nie, to nie jest tak że vie.valve.net padło, bo z looking glass Cogenta z Warszawy jest 24 ms :P Z looking glass Telii jest 28 ms, a więc znów to wyłącznie wina sieci TM.

Dopóki nie stracą gdzieś tak połowy klientów to nic się nie zmieni i dalej będą ''testować'' nawet do 2030 roku :P

x.png
Plik ściągnięto 4 raz(y) 14,68 KB

  
 
 
Sigmund 
easy master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Paź 2016
Posty: 46
Wysłany: 22-07-2021, 18:45   

Nie chcę was dołować, ale T-Mobile powrócił z promocją internetu LTE bez limitów. Pierwsza edycja była szalenie popularna swego czasu. Tak więc ruch może sporo wzrosnąć.
https://www.telepolis.pl/...t-domowy-powrot
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: