Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-04-2021, 13:09   

Z uwagą przyglądam się waszym wpisom. Już właściwie decyzje podjęta a tu takie kwiatki. Jeszcze straty do blizza?! :) . Mam jeszcze kilka msc z UPC, liczę na to , że to wróci na właściwe tory.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-04-2021, 18:22   

Nie patrz na testowane hosty, że np. Blizzard. Straty są do każdego hosta, bo zaczynają się w PL.
Co ciekawe, jak pisałem wyżej, dzieje się to tylko na jednym z dwóch routingow. Jest routing gdzie pakiety na świat wychodzą z Warszawy i idą przez Wiedeń a drugi pakiety za granicę idą Warszawa -> Poznań -> Frankfurt i na tym routingu nie ma problemów w tej chwili. Routing przez Frankfurt da się mieć tylko na prywatnym IP jak się trafi na odpowiednią pulę IP. A rozpoznać tak najszybciej to można patrzac na ostatni oktet IP na drugim hopie w trasie, jak jest .225 jak u mnie, to routing przez Wiedeń, a jak jest .224 to routing przez Frankfurt.
Jak ktoś ma prywatne IP to niech resetuje router póki nie dostanie routingu przez Frankfurt, wtedy problemy nie będą go dotykać. Na publicznym IP niestety tego się nie zrobić, bo IP jest stałe.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-04-2021, 19:26   

Już sam nie wiem co myśleć o tym. Właśnie sobie dla testu zresetowałem router i mi dało też routing ten drugi przez Niemcy zagraniczny (ta końcówka .224 na drugim hopie) na publicznym IP ;)



Dla zobrazowania o co mi chodzi, to są te różnice:

Tutaj routing przez Wiedeń:


Tutaj routing przez Frankfurt:


edit:

Prawie 22 i brak problemów na tym drugim routingu.

_________________
 
 
xinfx 
easy master

Dołączył: 03 Lis 2020
Posty: 24
Wysłany: 29-04-2021, 15:04   

Na pewno to IP jest stałe? Skąd masz pewność, że kiedyś się nie zmieni.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-04-2021, 17:43   

Nie mam pewności bo nie mam usługi na koncie, bo to testowo dali, ale resetuje router, mogę dać inny MAC routera itp, IP się nie zmienia odkąd mi je dali.

Dziś dostałem SMS, że usunęli awarię, którą zgłaszałem, tą w Polsce z gubieniem pakietów i pongiem.

Uprzejmie informujemy, że zgłoszony problem techniczny o nr: CRID000XXXXXXX został rozwiązany. Pozdrawiamy Sieć T-Mobile.

Ale za to problem z Level3 powrócił.

_________________
 
 
winforGD 
plus master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 324
Skąd: Gdynia
Wysłany: 04-05-2021, 06:30   

U mnie nadal uraty pakietów i czasami pingi po 4700 ms.To już 3 tydzień awarii?

1.png
Plik ściągnięto 8 raz(y) 90,63 KB

 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-05-2021, 09:10   

Tu nie widać utraty pakietów, bo do ostatniego hosta dochodzą pakiety, a to że po drodze jakieś nie dochodzą, to nic nie znaczy, jak nie rzutuje to na ostatni host. To samo 4000 pingu nic nie znaczy, jak skoków na ostatnim takich nie ma.
Ale problem dalej jest wieczorami, po 150ms jest i utraty pakietów do niektórych serwerów zagranicznych.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-05-2021, 14:47   

Taką odpowiedź dostałem SMSem na te problemy..
_________________
 
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 04-05-2021, 15:49   

Albo info typu std. albo rzeczywiście wiedzą o problemie i działają. Może to rzeczywiśćie nie jest nic trywialnego i wymaga czasu oraz grubej kasy.

Ptaszki ćwierkają , iż za chwilę ma wejść oferta 6x0 dla wszystkich (teraz dla klientów Tmobile). Widać jakieś parcie na rozwój.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-05-2021, 17:13   

Najlepsze jest, że proszą o cierpliwość, a problem leci już 5 miesiąc z małą przerwą na 2 tygodnie.
_________________
 
 
winforGD 
plus master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 324
Skąd: Gdynia
Wysłany: 04-05-2021, 17:26   

To też jest normalne?

1.png
Plik ściągnięto 6 raz(y) 53,72 KB

 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-05-2021, 17:43   

To już nie jest normalne, ale to już inny problem, który jest powiązany z Level3, o którym pisałem już parę miesięcy wcześniej.

Zobacz, pokaże Ci dwa testy z zagranicznego hostingu do mojego IP, w jednym trasa będzie szła przez Level3 a w drugim przez Telię. Tam gdzie idzie przez Level3 jest wysoki ping, a tam gdzie Telią, jest niski.


Serwer z Londynu, który zwraca trasę do T-Mobile przez Level3:
Cytat:
$traceroute -4 -w2 46.205.*
traceroute to 46.205.* (46.205.*), 30 hops max, 60 byte packets
1 * * *
2 vl199-ds1-j2-305CR52B5.lon3.constant.com (45.63.102.161) 16.561 ms 16.587 ms 16.569 ms
3 * * *
4 * * *
5 6-1-9.ear1.London1.Level3.net (195.50.91.1) 0.372 ms 0.377 ms 0.361 ms
6 ae-1-8.bar3.Vienna1.Level3.net (4.69.148.138) 25.940 ms 25.542 ms 25.507 ms
7 80.156.160.133 (80.156.160.133) 1579.212 ms 1563.242 ms 1563.205 ms <- tu się zaczyna problem, tranzyt Deutche Telekom, za małe pasmo na przychodzące pakiety z Level3
8 217.239.41.214 (217.239.41.214) 140.387 ms 140.228 ms 140.210 ms
9 80.157.206.190 (80.157.206.190) 152.450 ms 150.467 ms 151.414 ms
10 83.220.99.219 (83.220.99.219) 149.976 ms 151.247 ms 152.039 ms
11 83.220.99.220 (83.220.99.220) 147.352 ms 147.727 ms 148.912 ms
12 * * *
13 83.220.99.241 (83.220.99.241) 147.872 ms 144.503 ms 147.595 ms
14 * 213.158.195.25 (213.158.195.25) 156.603 ms 156.560 ms
15 * * *
16 * * *
-- Traceroute timed out --


Serwer z Niemiec, ten sam hosting, pakiety wracają przez GTT i Telię i nie ma problemu:
Cytat:
$traceroute -4 -w2 46.205.*
traceroute to 46.205.* (46.205.*), 30 hops max, 60 byte packets
1 * * *
2 vl199-ds2-j2-R01B08.fkt3.constant.com (108.61.225.1) 15.515 ms 15.505 ms 15.499 ms
3 * * *
4 * * *
5 83.231.214.57 (83.231.214.57) 0.414 ms et-0-2-3-30.cr7-fra2.ip4.gtt.net (46.33.81.29) 0.481 ms ffm-b12-link.ip.twelve99.net (62.115.58.21) 0.770 ms
6 ae22.cr11-fra2.ip4.gtt.net (89.149.180.226) 1.097 ms * ae-9.r21.frnkge13.de.bb.gin.ntt.net (129.250.2.24) 1.662 ms
7 ae-3.r00.frnkge13.de.bb.gin.ntt.net (129.250.6.14) 0.964 ms ae-17.r00.frnkge13.de.bb.gin.ntt.net (129.250.6.42) 0.710 ms win-bb4-link.ip.twelve99.net (62.115.138.23) 11.598 ms
8 80.150.171.9 (80.150.171.9) 1.647 ms win-b2-link.ip.twelve99.net (62.115.114.185) 11.675 ms win-b2-link.ip.twelve99.net (62.115.114.183) 11.746 ms
9 80.157.202.250 (80.157.202.250) 10.955 ms f-eh2-i.F.DE.NET.DTAG.DE (217.5.67.254) 1.368 ms 80.157.202.250 (80.157.202.250) 11.139 ms
10 pd9ef317e.dip0.t-ipconnect.de (217.239.49.126) 12.077 ms 12.130 ms 80.157.202.250 (80.157.202.250) 11.082 ms
11 83.220.99.34 (83.220.99.34) 21.549 ms 213.158.195.215 (213.158.195.215) 21.425 ms 21.615 ms
12 83.220.99.219 (83.220.99.219) 25.332 ms 21.604 ms 21.576 ms
13 83.220.99.220 (83.220.99.220) 16.065 ms 20.240 ms 16.743 ms
14 83.220.99.220 (83.220.99.220) 16.004 ms * 16.101 ms
15 * 83.220.99.241 (83.220.99.241) 16.478 ms 20.540 ms
16 83.220.99.241 (83.220.99.241) 16.401 ms 213.158.195.25 (213.158.195.25) 30.653 ms 27.249 ms
17 213.158.195.25 (213.158.195.25) 26.107 ms 23.020 ms *
18 * * *
19 * * *
20 * * *
-- Traceroute timed out --



A teraz trasa do tego serwera z Londynu i Niemiec, zobaczysz, że jak trasa do serwera niemieckiego idzie przez Level3 od T-mobile, to nie ma problemu, bo problem jest jak pisałem, przy pakietach wchodzących do sieci T-Mobile, czyli mają za mało pasma przy pakietach wchodzących od Level3.

Serwer z Londynu, z którego wklejałem wyżej trasę do mojego IP:


I serwer z Niemiec:


Serwer, do którego wkleiłeś test też zwraca trasę do Ciebie przez Level3, stąd jest problem, zobacz, że trasa u Ciebie do serwera idzie przez Telię, ale nie oznacza to, że serwera zwróci pakiety tą samą trasą.
U mnie np. trasa idzie przez Level3 do serwera (IP 62.140.26.118 na teście należy do Level3) i jest ten sam problem:
_________________
 
 
winforGD 
plus master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 324
Skąd: Gdynia
Wysłany: 04-05-2021, 17:49   

niech to naprawią dziady
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1343
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-05-2021, 09:55   

Na maila też odpisali:
_________________
 
 
frst 
light master


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 142
Skąd: W-wa
Wysłany: 10-05-2021, 21:45   

Dziś kolejna awaria ogólnopolska, potwierdzone w BOA w dziale technicznym.
Straty pakietów w kraju i za granicę jak na załączonych obrazkach.
Gdy łącze chodzi dobrze, to do Atmana mam pingi rzędu 2-6ms i zero strat, a jak wyglądają dzisiaj - ostatni screen.

trace_all.png
Plik ściągnięto 27 raz(y) 80,33 KB

ping atman.PNG
Plik ściągnięto 22 raz(y) 78,49 KB

_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: