Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
Darek78 
Klikacz

Dołączył: 31 Mar 2021
Posty: 4
Wysłany: 31-03-2021, 10:04   

i dlatego nie mam neta od dużych firm. jednak mniejsi, lokalni dostawcy znacznie lepiej dbają o klienta
 
 
Bento 
easy master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 42
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-04-2021, 09:10   

Niestety z zasięgiem lokalnych dostawców nie wszędzie jest kolorowo. Dodatkowo nie kwapią się rozwijać sieci tam, gdzie jest już spora konkurencja w postaci kablówek/światła orange itp - biznesowo uzasadnione...

Co do TMobile światłowodu to zamieszanie. JEden konsultant twierdzi , że publicznie IP jest jak najbardziej mozliwe do aktywowania przez dział techniczny (czekam na maila w tej sprawie aby mieć podkładkę). Drugi zaś, że nie jest to mozliwe na ten moment. Szkoda, gdyby nie to IP to pewnie brałbym. Zwłaszcza , że po raz pierwszy od kilku lat w 3city doświadczam od kilku tygodni niemal codziennych problemów z UPC, jakby padały im dnsy i kanały us.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2021, 22:42   

Dwóch moich znajomych co mają T-Mobile dostali publiczne IP i dodatkowo ja też dostałem, więc taki dział na pewno ma taką możliwość.
Niestety w T-mobile cały czas w godzinach szczytu do serwerów zagranicznych po 150ms, nie wszystkich, tylko tych, które zwracają trasę do sieci T-mobile przez Level3, a w godzinach szczytu ponad 100G leci przez Level3 do sieci T-mobile.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2283
Wysłany: 09-04-2021, 09:56   

brtk, A jak to IP, zmienia się?
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-04-2021, 22:28   

Nie, jest stałe.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-04-2021, 21:59   

Na razie od 3-4 dni nie ma już problemów z pingiem w T-Mobile, jest piątek i zero problemów. Zawsze w piątek już od 15-16:00 były problemy i trwały do północy jakoś.
_________________
 
 
Bento 
easy master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 42
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-04-2021, 20:06   

A jak z ruchem przez AMSIX? Swojego czasu był płacz na innych forach (orange np) że tam TM miało słaby styk.
Ciągle czekam na info w sprawie tego publicznego IP, ale w świetle ostatnich ciągłych problemów z UPC to chyba decyzja już jest.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-04-2021, 20:24   

Nie ma już routingu przez dawny GTS Poland, więc ruch nie idzie przez AMS-IX, teraz prawie cały ruch za granicą leci przez Deutche Telekom AG, czyli niemieckie T-mobile..
Było tak: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10255&postdays=0&postorder=asc&start=270

A jest tak już:





_________________
 
 
seal 
Klikacz

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 6
Wysłany: 20-04-2021, 14:47   

Czy ktoś wie jak zmusić T-Mobile albo Orange (nie wiem od kogo to zależy) aby zaktualizował bazę adresów pod którą dostępna jest usługa? Orane zakończyło inwestycję w budynku, na stronie Orange.pl od tygodnia mogę śmiało wybrać mój adres do instalacji a T-Mobile na stronie mówi - usługa nie jest dostępna pod tym adresem.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-04-2021, 18:37   

Nie wszystkie miejsca, gdzie infrastrukturę ma Orange, obsługuje T-mobile.
_________________
 
 
seal 
Klikacz

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 6
Wysłany: 20-04-2021, 20:40   

A wiadomo od czego to zależy i jak to zweryfikować?
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-04-2021, 21:03   

"T-Mobile Polska zapłacił Orange Polska 275 mln zł za dostęp do sieci o zasięgu 1,7 mln domostw tego operatora w budynkach wielomieszkaniowych na obszarze nie objętym regulacją UKE przez 10 lat. Dodatkowo uiszcza opłaty za każdego podłączonego klienta.
Może też korzystać z sieci POPC budowanej przez tego operatora oraz Nexerę. Inea udostępniła mu zarówno swoją sieć komercyjną, jak i budowaną przy udziale dotacji POPC."
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2283
Wysłany: 21-04-2021, 01:04   

Też czekam aż T-Mobile doda mój adres. Dowiedziałem się jedynie tyle, że się to stanie ale nie od razu, bo w umowie Orange ma zapisany dosyć długi okres na przekazanie nowych lokalizacji.
_________________
 
 
pawelb 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 707
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-04-2021, 12:17   

brtk napisał/a:
Nie ma już routingu przez dawny GTS Poland, więc ruch nie idzie przez AMS-IX, teraz prawie cały ruch za granicą leci przez Deutche Telekom AG, czyli niemieckie T-mobile..
Było tak: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10255&postdays=0&postorder=asc&start=270

to chyba jesteś zadowolony? :)
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-04-2021, 14:17   

I tak i nie, bo od początku stycznia do połowy kwietnia regularnie wieczorami było do dużej części serwerów po 150ms, od tygodnia jest ok dopiero, zobaczymy na jak długo.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: