Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki router do internetu 120 Mb/s
Autor Wiadomość
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 47
Wysłany: 07-03-2021, 12:17   

Jeśli chcesz mieć dobru ruter WiFi pod łącze 740/40 Mbps to musi być on wyposażony w porty WAN/LAN 10/100/1000. Po drugie wchodzi w grę tylko technologia WiFi6 (802.11ax) lub najlepsze modele z technologią WiFi 5 (802.11ac).
W zasadzie jeśli mieszkasz w miejscu w którym widać sporo sieci WiFi to musisz założyć, że wysokie przepływności uzyskasz tylko na zakresie 5GHz. Realna przepływność będzie na poziomie do 60% przepływności nominalnej na tym zakresie i to tylko niedaleko rutera. Osiągana przepływność będzie również zależeć od wspieranych technologii MIMO oraz beam forming. Ważna jest liczba anten nadawczych i odbiorczych działających równolegle. Urządzenia odbiorcze też powinny mieć większą liczbę anten (nie koniecznie je widać bo mogą być wbudowane - należy sprawdzić w specyfikacjach). Urządzenia starsze dołączałbym za pomocą drugiej sieci 2,4GHz, tak aby w sieci 5GHz nie wymuszały słabszej modulacji. Nowa technologia WiFi 6 umożliwia tworzenie niezależnych transmisji podzielonych pomiędzy kanały przestrzenne realizowane przez poszczególne anteny (ale nie wszystkie urządzenia punktów dostępowych to wspierają (kwestia ceny).
Nie wskażę żadnego konkretnego urządzenia bo ich nie badałem - ale jest dokonały blog po angielsku https://www.duckware.com/...-us.html#wifi6e w którym są dość szczegółowo omówione problemy WiFi i pokazane przykłady sprzętu wraz z wynikami testów. Po przejrzeniu takiego bloga można wrócić do sklepów z wiedzą na co zwracać uwagę.
Pozdrawiam
 
 
mentoss 
easy master


Dołączył: 13 Kwi 2019
Posty: 26
Wysłany: 09-03-2021, 14:05   

@KrzysiekF dziękuje za rozjaśnienie sprawy.Najbardziej zależy mi by router się nie "zamulał" od dużej ilości połaczeń i aby sprawnie działał VPN
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 47
Wysłany: 10-03-2021, 08:09   

Ponieważ zależy Ci na nie zamulaniu rutera, to wybieraj ruter z szybszym procesorem i z większą liczba rdzeni oraz z większą pamięcią. Rutery WiFi 6 będą lepiej działały w przypadku dołączania różnych urządzeń WiFi i ewentualnego dołaczenia kolejnego rutera w celu lepszego pokrycia mieszkania/domu. Również uproszczenie działania rutera w modemie kablowym do minimum ograniczy jego wpływ na Twoją sieć (modemy kablowe wykonywane są z bardzo dużą minimalizacją kosztów - więc przy intensywnych dodatkowych procesach zaawansowanego przetwarzania zwalniają).
 
 
Neo 
Klikacz

Dołączył: 09 Kwi 2021
Posty: 16
Skąd: Stolica Górnego Śląska
Wysłany: 09-04-2021, 10:54   

Chyba na jakimś forum poświęconym routerom widziałem opinię, by nie wybierać urządzeń które mają _LINK_ w nazwie. Może i jest coś na rzeczy, że mnóstwo osób zachwala i poleca sprzęt Asusa - w tym przedmówcy.
Jako dyżurny "serwisant" wielokrotnie jeździłem do brata i rodziców, by ogarniać problemy z D-Linkiem, wiele lat temu sam pozbyłem się TP-Linka i zobaczyłem na własne oczy, co znaczy szybki i bezproblemowy internet. Z Linksysem nie miałem osobistej styczności.
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 47
Wysłany: 14-04-2021, 08:50   

Potwierdzam rekomendację, ale z zastrzeżeniem - ja jestem bardzo zadowolony właśnie z działania takiego rutera, ale dopiero po wymianie firmwaru na OpewWrt. Przed wymianą ruter nie obsługiwał kanałów powyżej 50 (tylko najniższe kanały dla WiFi 5GHz. Po wymianie oprogramowania wszystko działa doskonale dla całego zakresu kanałów. Ponadto dostępne są nowe możliwości konfiguracyjne - jedyna wada dla niektórych użytkowników to interfejs w języku angielskim. Po próbach nowego urządzenia, które dostałem w prezencie i nie miałem możliwości zwrotu, mimo zagrożenia utratą gwarancji, zdecydowałem się na zmianę oprogramowania i jestem bardzo zadowolony. Niestety trzeba mieć trochę wiedzy aby to przeprowadzić - chociaż w Internecie jest wiele opisów szczegółowych jak to zrobić w konkretnym modelu. Przed zakupem lepiej sprawdzić czy jest to możliwe (i dobrze opisane) dla konkretnego modelu rutera.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: