Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 130
Wysłany: 16-10-2020, 15:44   

brtk napisał/a:
Jeżeli trafisz routing jak mój to warto. Ogólnie i tak lepiej jak Orange. Ale ja piszę z T-Mobile w sprawie tej, by każdy miał tak samo i by usprawnili trasy tam gdzie są gorsze u jednych i drugich.


Szukam obecnie jakiejś osoby w mojej lokalizacji aby to sprawdzić. Przyznam, że jest to mocno kusząca oferta.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1002
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2020, 15:57   

To od lokalizacji nie jest zależne, bo Banan9292 z forum Orange jest z Łodzi, a mój znajomy mieszka w Konstancinie-Jeziorny pod Warszawą i ma routing jak ten z Łodzi.. ;)
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 130
Wysłany: 16-10-2020, 17:26   

brtk napisał/a:
To od lokalizacji nie jest zależne, bo Banan9292 z forum Orange jest z Łodzi, a mój znajomy mieszka w Konstancinie-Jeziorny pod Warszawą i ma routing jak ten z Łodzi.. ;)


Szukam takich w moim bloku ;)
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1002
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2020, 18:54   

Myślisz, że tacy są? Ja u siebie mam jako jedyny :D
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 130
Wysłany: 16-10-2020, 20:41   

brtk napisał/a:
Myślisz, że tacy są? Ja u siebie mam jako jedyny :D


Qrde, próbuję, a nóż, widelec znajdzie się taki... :mrgreen:
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 629
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2020, 22:35   

Bo to wszystko zależy z którego AS dostanie się adresację, TMobile przejął kilka sieci i np. kolega @brtk dostaje adresację z AS Eranet a ktoś inny może dostać z puli GTS i niestety mogą być różne trasy dla różnych AS o czym już pisałem na innym forum :P
Jaka lokalizacja używa jakiej adresacji to wie tylko TMobile niestety więc jest to trochę rosyjska ruletka :evil:
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2131
Wysłany: 17-10-2020, 20:00   

brtk, Masz telefon w T-Mobile i przedłużałeś na niego umowę razem z tym abo? Dostałem dzisiaj info, że oferta jest.. ale tylko jak biorę też nowy numer tel...
Do tego nie mogą się zdecydować czy mają stałe IP w ofercie czy nie :/
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1002
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-10-2020, 20:11   

Nie mam telefonu. Gostek z infolinii zadzwonił gdzieś i zapytał czy może dać bez telefonu i ktoś tam się zgodził.

I jeszcze taka przewaga nad DOCSIS..

Pobieram sobie gre i ping w ogóle nie wzrasta.. Na DOCSIS miałbym już z +50ms.. Jak nie więcej.

_________________
  
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 629
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-10-2020, 11:23   

@brtk
Tak bym tego nie ujął, zapominasz że na chwile obecną nasycenie segmentów sieci abonentami jest po prostu zdecydowanie większe w Docsisie bo kablówki mają więcej klientów, jakbyś był podłączony do nodu który nie jest obciążony to też nie miałbyś efektu spadku prędkości, Docsis czy GPON to technologia współdzielonego pasma ale przewagą światłowodu jest i mniejsze opóźnienie i mniejszy stopień penetracji rynku na ten moment, poczekamy aż to się bardziej wyrówna, kiedy na pojedynczym porcie koncentratora GPON przybędzie abonentów, mnie osobiście cieszy to że jest konkurencja i wybór bo dzięki temu poprawia się jakość usług! Przewagi GPON są ale trudno się dziwić, przecież to dużo młodsza technologia, większe możliwości jeśli chodzi o upload i odporność na zakłócenia ale to wszystko wymusza też rozwój po stronie Docsisu i póki się rozwija to jest OK, Docsis jest dopracowany, przewidywalny, zobaczymy jak będzie się sprawował GPON kiedy sieci osiągną pewne nasycenie abonentami, dobrze zaprojektowana i wyskalowana sieć będzie stabilnie działać i w Docsis i w GPON :P
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1002
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-10-2020, 11:43   

Ja piszę o pingu podczas obciążenia łączą a nie o spadkach prędkości. W UPC jak coś pobierałem, to miałem od strzała 50ms więcej, pomimo że sam wiesz, u mnie obciążenia za bardzo nie ma, było to widać po wynikach puma6, tutaj na tmobile pobieram i ping nie wzrośnie nawet o 1ms. Niestety jest to ważne w grach online. Nieraz sobie w coś grałem, ktoś na laptopie zaczął pobierać przy włączonym Netflixem i odczuwało się lagi. Tutaj to nie występuje i nie będzie występować.

18 osób w moim bloku jest podłączonych do światłowodu na 44 mieszkania. Reszta to UPC lub bez internetu. Jeszcze rok temu UPC miała 3/4 bloku, teraz idzie to w drugą stronę.
_________________
  
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 629
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-10-2020, 13:23   

@brtk
Czas pokaże jak będzie :P
Na razie nie ma co wyciągać takich dalekosiężnych wniosków :)
Bardzo dobrze ze to idzie w drugą stronę bo skorzystają na tym użytkownicy UPC jak spadnie ilość abonentów na nodzie....do tej pory kablówki były zdecydowanie przeciążone ilością abonentów w stosunku do infrastruktury....zwłaszcza te największe
Każdy operator ma swoje dobre i słabe strony, jeśli chodzi np. o routing to z tych największych to na dzień dzisiejszy najlepiej wypada Netia i Vectra ale z tych dwóch to już bym wolał Netię osobiście, w Vectrze za dużo lokalnych awarii
  
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1002
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-10-2020, 14:35   

Ja poszedłem po rozum do głowy i sobie rozdzielilem. Zaczęli na wszystkim oszczędzać, modemy, dekodery itp, to zostawiłem sobie telewizję na CI+ u nich a internet wziąłem od T-Mobile. Jest lepszy, więcej uploadu, stabilniejszy ping.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2131
Wysłany: 18-10-2020, 22:05   

brtk, To o czym mówisz to bufferbloat. I tak, w Docsis jest prawie zawsze. Ale można sobie z tym poradzić mając porządny router i korzystając z SQM. Kosztem jest poświęcenie części przepustowości, ale przynajmniej mogę grać i nic co robią inni domownicy nie wpływa na mój ping.

_________________
  
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 130
Wysłany: 18-10-2020, 22:57   

zylx napisał/a:
brtk, To o czym mówisz to bufferbloat. I tak, w Docsis jest prawie zawsze.


Nawet nie. Wystarczy `fq_codel` lub kilka nowszych i podobnych wariantów. On sobie pięknie radzi z bufferbloat, low-latency i high-throughput. Huawei, prawdopodobnie go używa :)

Ref.: https://www.bufferbloat.net/projects/codel/wiki/
  
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 130
Wysłany: 19-10-2020, 09:36   

brtk: https://www.pepper.pl/comments/permalink/5301912

Prawda to czy nie? Wydaje się to trochę dziwne. Ale dla pewności Huawei ma publiczny adres?
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: