Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubee 3226 / 300Mbps - Brak pełnej prędkości
Autor Wiadomość
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 28-03-2020, 20:37   

Z tego co przeczytałem to przepustowość standardu "N" jest do 600Mb/s a mam 200Mb/s to czyli coś podciągnąć napewno dało by rade
_________________
 
 
Rafal 
Moderator


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 541
Wysłany: 28-03-2020, 20:57   

600 Mb/s to chyba w laboratorium osiągnęli, wynik 100-150 Mb/s będzie bardzo dobrym wynikiem.
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2020, 10:28   

boniunio, wynik ok. 100 Mb/s na 2.4 GHz i ok. 200 Mb.s na 5 GHz to raczej szczyt możliwości Ubee. Nie osiągałam lepszych wyników niż Ty.
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 39
Wysłany: 30-03-2020, 11:09   

WiFi 802.11n został wprowadzony w 2009r. Wykorzystuje zarówno częstotliwość 2.4 GHz i 5 GHz oraz kanały o szerokości 20 MHz i 40 MHz. Po raz pierwszy wprowadzono w nim technikę MIMO (multiple-input multiple-output) oraz agregację ramek, dzięki czemu maksymalna prędkość transmisji wzrosła nawet do 600 Mb/s. MIMO polega na wykorzystaniu kilku anten do równoległej transmisji kilku strumieni danych. W celu wykorzystania tej technologii oba urządzenia muszę mieć taką samą liczbę anten. Maksymalnie można wykorzystać 4 MIMO.
Tak więc praktycznie osiągana przepływność zależy od wykonania i wyposażenia obu stron WiFi Access Pointa (rutera) i karty WiFi w urządzeniu końcowym (abstraktując od tak oczywistych problemów jak zakłócenia i sąsiadujące sieci czy też tłumienie ścian itp.).

Dla przykładu podam poniżej tabelę przepływności teoretycznych dla pasma 5GHz dla standardu 802.11ac (odpowiednie wiersze są zgodne z 802.11n). Należy pamiętać, że maksymalne przepływności dla sieci 802.11ac podawane są jako suma przepływności dla obu pasm 2,4 i 5GHz oraz że przepływność jest współdzielona dla obu kierunków w dół i w górę sieci.
Poniższa tabela ograniczona jest tylko do pasma 5GHz (standard n obsługuje jedynie szerokość kanału 40MHz)

Typ Modulacji Szerokość pasma Anteny Liczba strumieni Maksymalna przepływność
64QAM 40 MHz 1 1 293Mbps
256QAM 80 MHz 1 1 433Mbps
256QAM 80 MHz 2 2 867Mbps
256QAM 80 MHz 3 3 1.299Gbps
256QAM 80 MHz 4 4 1.730Gbps
256QAM 80 MHz 8 8 3.470Gbps
256QAM 160 MHz 1 1 867Mbps
256QAM 160 MHz 2 2 1.730Gbps
256QAM 160 MHz 4 4 3.470Gbps
256QAM 160 MHz 8 8 6.930Gbps
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 30-03-2020, 16:44   

Miałem kiedyś Ubee EVW3226 do 250 Mb/s. W dobrych warunkach, przy braku zajętości kanału przez inne sieci jest szansa na lekko powyżej 200 Mb/s na 5 GHz. Więcej nie da rady ze względu na ograniczone możliwości chipsetu i softu w tym modelu. Sieć 2.4 GHz jest tak zaśmiecona w dużych aglomeracjach, że 100-150 Mb/s jest niezłym wynikiem.
 
 
romek.romek 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 82
Wysłany: 31-03-2020, 07:15   

W Ubee można bez problemu zmienić anteny na inne o większym zysku i poprawić zasięg.
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 39
Wysłany: 31-03-2020, 07:37   

romek.romek napisał/a:
W Ubee można bez problemu zmienić anteny na inne o większym zysku i poprawić zasięg.

A jak są siedzi zrobią to samo i na dodatek dołożą "bustery"? Takie rozwiązanie tylko powoduje wzrost zakłoceń i powiększanie problemów dla wszystkich....
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 39
Wysłany: 31-03-2020, 07:38   

romek.romek napisał/a:
W Ubee można bez problemu zmienić anteny na inne o większym zysku i poprawić zasięg.

A jak są siedzi zrobią to samo i na dodatek dołożą "bustery"? Takie rozwiązanie tylko powoduje wzrost zakłoceń i powiększanie problemów dla wszystkich....
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 31-03-2020, 12:32   

Lepsze połączenie kablowe 80 Mb/s niż Wi-Fi, które zawsze będzie mniej pewne. Przecież dla TV nie trzeba ogromnych transferów.
 
 
baggio45 
Klikacz

Dołączył: 15 Lis 2014
Posty: 4
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 17-10-2020, 09:18   

Witam,jak włączyć tryb bridge w Ubee EVW3226?
Już załatwione,potrzebny kontakt z Upc,dział techniczny.Włączone podczas rozmowy.
_________________
 
 
antyjupisi 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 554
Skąd: Śląsk
Wysłany: 19-10-2020, 18:23   

W modemie sie przelacza tryby pracy i nigdzie nie trzeba dzwonic.
 
 
Kronin 
classic master

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 200
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-10-2020, 18:35   

antyjupisi napisał/a:
W modemie sie przelacza tryby pracy i nigdzie nie trzeba dzwonic.

Chyba że miał IPv6, wtedy nie włączy trybu Bridge, ale wtedy też wystarczy poprzez stronkę UPC włączyć IPv4.
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: